Last news in Fakti

31 Януари, 2022 17:20 76 985 52

Милиони американци напускат работа. Какви са причините за този феномен?

  • сащ-
  • икономика-
  • работни места-
  • безработица

Междувременно свободните работни места са с милиони повече от хората, които търсят нова работа

Милиони американци напускат работа. Какви са причините за този феномен? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

45 милиона американци са напуснали работа през 2021 година - толкова много, колкото никога досега. Какви са причините за този феномен?

Теса Рейдън имала работа-мечта: била мениджърка в една културна фондация в Ню Йорк - с добра заплата, с жилище в Манхатън, с множество скъпи тоалети в гардероба. Но вече няма къде да носи елегантните си рокли - фондацията е преминала изцяло на виртуален режим. Теса вече не пътува из страната, за да посредничи на актьори да си намерят работа - седи си вкъщи плътно пред монитора, откъдето се опитва да организира финансови помощи за клиентите си, останали изведнъж без работа. А покрай това неизменно ѝ се налага да ги успокоява, да изслушва проблемите им, да им вдъхва кураж.

"Само че аз не съм социална работничка", казва Теса. "Преди удоволствие ми доставяше най-вече директният контакт с хората, а това вече изобщо го няма. Вместо това трябва да се занимавам с неща, които са ми много трудни в емоционален план."

Годината на оставките

През лятото 33-годишната жена просто дърпа спирачката - и за първи път в живота си дълго време не прави нищо. Не е само тя: през 2021 година над 45 милиона американци са напуснали работа - толкова много, колкото никога досега.

Голяма част от напусналите работа са се оттеглили преждевременно в заслужен отдих - през 2021 година са се пенсионирали двойно повече хора, отколкото се е очаквало. Като например Скот и Мери Банкс от Джорджия: тя напуснала работата си като брокер на недвижими имоти, той - неговата като финансист. Заменили къщата си за кемпер и тръгнали на път. "По време на пандемията разбрах колко кратък може да бъде животът", казва 57-годишният Скот. „Не би ли било трагедия да очакваш пенсията с години, а после да умреш от някоя ужасна болест, преди да я дочакаш?"

Разбира се, съвсем не всички са напуснали доброволно работните си места. Жените с деца например просто нямаха избор, след като училищата и детските градини отведнъж останаха затворени, обяснява експертът по трудовия пазар Дейвид Блъстейн от Бостън.

"Смятам, че жените масово ще се завърнат на работа, след като пандемията отмине. Фактът, че толкова много жени напуснаха работа, е по-скоро временен феномен - по време на пандемията просто им се налага да се грижат за децата или за роднините си", казва експертът.

Най-засегнатите браншове

Междувременно свободните работни места са с милиони повече от хората, които търсят нова работа. Особено високи са квотите на напусналите в ресторантьорството, хотелиерството и търговията на дребно - тоест, при не толкова добре платените работни места, които в пандемията се оказаха особено застрашени, обяснява Дейвид Блъстейн.

"Хората се отказват от проблемните работни места. А в резултат от това сега заплатите растат. Така трудещите се на практика ясно заявяват, че неолибералната икономическа политика от последните 40 години им е навредила", заключава експертът.

Сходно мнение застъпва и Теса Рейдън. Според нея работодателите вече започват да осъзнават, че трябва в по-голяма степен да отчитат потребностите на своите служители. "Смятам, че сега имам доста по-солидна база за преговори, отколкото преди пандемията", убедена е младата жена.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 128 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    327 21 Отговор
    Да позная от първия път, задължителната ваксинация
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    333 18 Отговор
    Причините да същите , като при нас ! На хората им писна от дивия капитализъм , и си го сложиха на ..... !

    Коментиран от #7

  • 4 Сър

    61 101 Отговор
    Така е , бутат се да станат комунисти и ето резултата --
  • 5 Ха ха

    236 9 Отговор
    Седи си в къщи,а фирмата 100% заплата ти плаща заради Ковида.Като свикнеш месец -два по-рядко по ресторанти,не ползваш колата,не харчиш пари за нови дрехи и обувки и започваш да се замисляш.Излиза,че и по- малко пари ти стигар за да си добре и ти и семейството ти."И пошло все нах.й" Влад К.в You Tube.
  • 6 Последния Софиянец

    252 27 Отговор
    Отказват да се тровят с ваксини.
  • 7 Прав си

    230 29 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    За пари милиони обучени и образовани източноевропейци напуснаха родните си места в търсене на американската мечта .Троянските коне на соца .Сега разбраха какво са изгубили и започнаха да рушат основите на капитализма отвътре.
  • 8 kjl

    228 5 Отговор
    Правителството печатащо си бюджета, започна да раздава компенсации за безработица в пъти по-добри от заплатите които тези хора вземаха бъхтейки се от суртин до вечер на две, а понякога и на три работи. Така че докато печатниците са в ход, това е положението.
  • 9 шегичка

    211 15 Отговор
    След тази вест правителството на Мексико решило по най-бърз начин да довърши стената с краварника опасяват се от бежански поток.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хммм

    263 18 Отговор
    Напускат, защото работодателите им искат да бъдат ваксинирани. Който не иска да се ваксинира, напуска! Това го пишеше в американските медии.

    Коментиран от #18

  • 13 Санитарен инспектор

    157 1 Отговор
    Работа и след 50 години, но нас няма да ни има.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Колю

    165 3 Отговор
    Всеки психолог ще Ви каже ,че не е феномен а нормална човешка логика в условията на развиващият се и развит капитализъм. работиш нещо за пари примерно 300 лв ,но по-възрастния и опитен човек до теб взема 500 . Развиваш се ставаш по-добър и стигаш заветните 500 . Те обаче са вече нищо и си по-беден от преди изядено от неоправдано вдигащи или оправдано вдигащи се цени на всичко. Мечтаеш за семейство и цифрата 1000 вече е пред теб . В това време ,Робе ,трябва обаче да работиш за 3 до 5 човека щото другите са уволнени .Отново заради скъпотията и за благото на Бизнесмена работодател. Стигаш и ги задминаваш . Ура ,обаче семейството на ръба и си си отново работещият бедняк . Скъпотия с нова сима ,печалби за монополисти като погледнеш още от житарите и нагоре до мултимилонерите банкери и застрахователи. Тези с протекция и защита на гарантираните печалби от държавни закони прекарани от политици за проценти . Самият бизнес е на политиците. Те са във всичко . И тук ,и в Европата и зад Океана . И така си казваш - Стига . Трябва друго да правя. Каквото и да е само не и това да работя някому. Да, развалят се и семейства .Самотните са много . Който доживее за мижава или голяма пенсия е щастлив . Щастлив е и този който си ляга дори и малко сит ,но Не и скапан от работа . По добре гладен и отпочинал ,отколкото гладен и скапан от работа . Лов ,риболов , животни командвай като не можеш хора . Не за богатеене , а за да имаш какво да ядеш . Здравей 19 век. Връщат се ус

    Коментиран от #33

  • 16 Гост

    158 3 Отговор
    Големия проблем не е, че са напуснали работа, а че не искат да се върнат на работа! Всеки си е намерил своето занимание извън "работата" му и се е примирил с ниския доход, но пък свобода! Особено ИТ специалисти! Намерили са си по-евтини места за живеене и работят отдалечено! Освен това наемите и цените на недвижимостите в САЩ са космически, там дето се "вадят" пари! Сега се очаква вълната от недостиг на работници да повлече надолу и цените. Просто няма хора!
  • 17 WhiteNoise

    91 9 Отговор
    кво време доживяхме... за да имаш пари треа да работиш...

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Nnnnn

    84 6 Отговор
    Все професии,които нищо не произвеждат и им искат задължителна ваксинация.
  • 22 Петият бустер

    112 11 Отговор
    Напускате работа защото ви промиха малките мозъпета като ви казаха,че без ваксина сте опасни за вашата любима държава а вие повярвахте.Караха ви да пиете белина срещу невидим враг,Свга може би вече като сте без работа виждате истинският враг.Фамо се научиъе сами да си зареждате колите и да знаете къде се намира капачката набрезервоара.Страната на неограничените възможности стана страна на ограниченията,дано се пробудите по скоро от мечешкият сън като преди това бяхте натрупали яко подкожни тлъстини
  • 23 Роко Скиавоне

    43 2 Отговор

    До коментар #17 от "WhiteNoise":

    Но за да си добре трябва да измислиш нещо друго от работата
  • 24 Кире

    115 5 Отговор
    57-годишният Скот пори с караваната, като пенсионер, а тук ти остават десетина години до пенсия!
  • 25 Лея13

    35 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хммм":

    Браво:) Добре го затапи.
  • 26 Най -вероятно

    55 9 Отговор
    Се крият в бомбоубежищата щото п@серкото Байдън е поканил Путин на гости.
  • 27 Копейкин

    5 61 Отговор
    ВАКСИНИРАЙ ТЕ СЕ !!!
  • 28 Фащ

    98 8 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Да, някои дори спряха да ходят и на трите работи,които работеха докато бяха работещи бедни и се бъхтеха почти денонощно за да не изпукат от глад в най- великата демокрация на света...

    Коментиран от #38

  • 29 Мънки

    46 2 Отговор
    Да бачкат новите лапачи да прават пари.Ние че гледаме кога че станат ора.
  • 30 В.В.П.

    20 2 Отговор
    Амааа,как не ..?По добре е ДА НЕ ходиш на работа,отколкото Да ходиш.Живеят от биткойни.и био продукти,тофу и соя.Трева и боклуци .
  • 31 дзверо

    31 1 Отговор
    Този финансиста се пенсионирал на 57 г., а тука карат докато не сложат памперса!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БгТопИдиот

    34 6 Отговор

    До коментар #15 от "Колю":

    Колю батиното ,описал чрез приказка "КЛАСОВАТА БОРБА "описана от трудовете на едни отречени хора.
    При капитализма е така-на магарето е вързан прът и накрая морков.
    Нищо ново под слънцето.Върнахме се към един изчерпан КАНИБАЛСКИ строй.И соца не беше стока,но такива крайности нямаше.
    Темата е много дълга и родените след 80-те на 20 век да не коментират защото са смешни,най вече децата на капитан Грант (козяк)

    Коментиран от #35, #40

  • 34 Феномена

    16 2 Отговор
    Феномена се нарича - Демократическа партия на САЩ или за по-кратко "Хайде Брандън"!
  • 35 спри да лъжешбеее

    18 33 Отговор

    До коментар #33 от "БгТопИдиот":

    Дааа при соца просто нямаше крайности, тогава просто нямаше нищо. Нямаше тоал. хартия, нямаше бяла техника, нямаше коли, нямаше храна, нямаше списанията които човек иска да чете, нямаше дрехи, нямаше обувки,...честно казано наистина нищо нямаше. И за твое сведение по-голямата част от живота ми мина преди 89 год.

    Коментиран от #37

  • 36 айде,айде

    23 9 Отговор
    Спрете да ги мислите американците. Коментират ги хора, които и представа нямат как наистина живеят там. И срещу тях да тичаме никога няма да ги стигнем. Само да се моли скоро да не отпаднат визите за българите, че тогава наистина ще останем само една шепа хора. И първи ще хукнат тези, които плюят най-много.
  • 37 БгТопИдиот

    39 5 Отговор

    До коментар #35 от "спри да лъжешбеее":

    Аве оплаквачо щом си издрапал до 2022 година сигур си ял веднъж в седмицата в предишнио строй.
    А по начина на писане си на не повече от 25 год.

    Та да те светна ,че не съм чугунена соц глава.

    През 90-те мой преподавател в университета казва пред аудиторията:
    Колеги,от това което излизаме не най-доброто но и в това което влизаме ще разберете ,че и то не най доброто.Под "Добро" имаше като обществено икономически отношения (строй)

    Най-доброто за ЧОВЕЧЕСТВОТО е комбинация от двата "строя".От всеки се взима работещото.
    За който ме разбрал разбрал!!
  • 38 Вие сте алчни работари

    15 4 Отговор

    До коментар #28 от "Фащ":

    За какво са ви парите , че работите в Америка на 3 работи?
  • 39 Мрън мрън мрън

    21 9 Отговор
    Колко от пишещите тук , могат да създадат 1 работно място и да го задържат години.
    Работя за моя шеф 20 години в Гърция. Получавам 1000 евро . Ползвам апартамент боксониера под наем - за 450 евро. Остават ми - 550 евро. А колко ви остават на вас които живеете в България ?
    Били сте бедни. Бедни са имигрантите които плащат наеми в белите страни които постоянно някой сънуват.
    Ценете това което имате иначе ще го загубите.
    И по-малко - МРЪН МРЪН МРЪН

    Коментиран от #47, #48

  • 40 hihi

    4 22 Отговор

    До коментар #33 от "БгТопИдиот":

    Моля родените след 80те да коментират, а такива отломки от социализма като тебе не ви ли е време да се пренасяте към ЦСГ?

    Коментиран от #43

  • 41 Работещи бедни

    5 1 Отговор
    Егати определението.
    Две взаимно изключващи се категорий.
    Това противоречие създава умствен конфликт в умовете . Целите на конфликта са .... Аййй кви са бе?
    А как звучи - Беден бизнесмен ?
    Много от работещите бедни ще станат бедни бизнесмени.
    Защо ли е така?
  • 42 Охх мързи ме

    6 2 Отговор
    И много завиждам на комшията.
    Свива ми се под лъжичката като му видя новата кола.
    Кога най после ще му я вземат , че да спя спокойно.
    И жена му ква е мазна.
    И нея да му вземат.
  • 43 БгТопИдиот

    8 0 Отговор

    До коментар #40 от "hihi":

    Ти дете на капитан Грант ли си ?
    И намен простия ми обесни какво ЦСГ?? Център за сашовски глупендери ли е ?? или друго ?

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пазете тишина

    1 1 Отговор
    Някой пишат десертация
  • 46 Ханс

    13 2 Отговор
    Като търсете под вола теле нормално е нещо да ви плясне в челото.
    Американците откачат. Затова напускат.
    Други са разбрали , че няма смисъл да ламтиш за много пари.
    Когато само пари са ти в главата , никога няма да се насладиш на живота. Ей така ще ти мине в постоянно недоволство че не можеш да си позволиш играчките за големи.
    Ако имаш късмет ще помъдрееш на младини , ако не , ще си останеш глупак до дъртини
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Баба Диди

    17 1 Отговор
    Ако има смелчага да затрие от лицето на земята такива психопати като Илън Мъск и другите десетина подобни на него мулиардери , светът ще се спаси!
  • 50 Некой си

    3 1 Отговор
    Квинтесенцията от цялата статия:
    "Неолибералната икономичекса политика от последните 40 години Е НАВРЕДИЛА НА РАБОТЕЩИТЕ"!!!!!
  • 51 Алито от София

    3 1 Отговор
    За хората социалните са достатъчни за да живеят нормално, така е у целия свят, само в африканска България ти стигат да се прибереш до дома и нямаааа, а за храна и подръжка на къщата, да не говорим, трябва голям заем от банките, има една еврейска поговорка, спри работа за да имаш пари, това е същото
  • 52 Те,те,те,те

    5 0 Отговор
    Нека момчето ,което управлява прочете тази статия .Борисов може да е всякакав но някои неща ги правеше както трябва.