Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 09:00 5 882 28

Как са се отнасяли с пленените германци в края на войната

  • втора световна война-
  • германия-
  • лагери-
  • война-
  • пленници-
  • военнопленници-
  • ардени-
  • военно гробище

В западната част на Германия по време на Втората световна война е имало 17 лагера за германски военнопленници

Как са се отнасяли с пленените германци в края на войната - 1
Снимка: Shutterstock

На 35 км от Бон - край град Ремаген - се намира местност, известна с името "Златната миля". Наречена е била така заради плодородната си земя още по времето на Римската империя. В края на Втората световна война - през пролетта на 1945-а - на това място стават редица сражения, повлияли на изхода от войната. На същото място се е намирал и един от лагерите за германски военнопленници.

Събитията на Западния фронт и създаването на лагерите

На 17-и април 1945-а, три седмици преди капитулацията на нацистка Германия, американците създават край Ремаген лагер за германски военнопленници, получил наименованието A2. Това е бил един от 17-те лагера по левия бряг на Рейн, разказва историкът Волфганг Гюкелхорн. Друг лагер, наречен А5, е бил създаден от американците край град Зинциг.

Големият брой германски военнопленници на това място се е дължал на събитията на Западния фронт в последните две години от войната. "Под натиска на съветските войски западните съюзници започват на 6-и юни 1944-а в Западна Европа т.нар. Нормандска офанзива. В началото на септември 1944-а техните войски вече се намират на западната граница на Германия", казва историкът Гюкелхорн.

В края на февруари 1945-а съюзниците минават в решително настъпление, а в първата половина на март войските на нацистка Германия са принудени да отстъпят отвъд Рейн. Преследвайки ги, американците форсират реката. В резултат на тази, както и на Рурската операция, в техен плен попадат стотици хиляди германски войници.

"Черната мадона" напомня за военнопленниците в лагерите

Днес почти нищо не напомня за тези бивши лагери за военнопленници, освен параклис с необичайна форма край Ремаген, в който се намира фигурката на "Черната Мадона". Нарича се така, защото глинената фигурка постепенно почерняла от лененото масло, в което я потапяли, за да се запази.

"Черната Мадона" е била изработена от германски военнопленници и е била използвана от тях при богослужения. След като лагерът бил закрит, фигурката на Мадоната първоначално изчезнала, но години по-късно била намерена и изложена в открития през 1985-а година "Параклис на мира", който е трябвало да напомня за ужасите на войната. В параклиса е изписан следният текст: "Старите грешки не бива да се повтарят. Възмездието не е любов, а ненавистта не е почва, върху която може да израсне мир".

Но параклисът с "Черната мадона" постепенно придобива печална слава - всяка есен неонацисти правят походи до това място, тъй като гледат на Мадоната като на "своя реликва". Те обвиняват американците, че са държали германските военнопленници край Рейн в "чудовищни условия, при които били загинали милиони", разказва историкът.

При какви условия са живели германските военнопленници?

Но така ли е било наистина? До февруари 1945-а пленените германски войници са били държани в лагери във Великобритания, Франция, Белгия и САЩ. Условията там са отговаряли изцяло на изискванията на Женевската конвенция. Пленниците са живеели в бараки, получавали са медицинска помощ, дори са им били организирани развлечения, казва Волфганг Гюкелхорн. Но след февруари 1945-а тези лагери се оказват препълнени, поради което да създадени временни лагери на територията на Германия - и в частност на левия бряг на Рейн.

Както германските, така и американските оценки гласят, че до осми май 1945-а година условията в тези временни лагери за военнопленници действително са били лоши. "Те са живеели под открито небе, понякога дори просто в ями. Пролетта на 1945-а била променлива с поройни дъждове и ниски температури. Пленниците гладували, нямали и най-елементарни хигиенни условия, пиели хлорирана вода от Рейн. В лагерите все пак е имало лазарети, обслужвани от американски и германски военни санитари", казва Волфганг Гюкелхорн.

След април 1945-а германските военнопленници са били причислени към т.нар. "разоръжени вражески войски" и са били лишени от голяма част от правата, предвидени по Женевската конвенция. Неонацистите и техни симпатизанти се опитват да представят невярно ситуацията в германските военнопленически лагери и завишават изкуствено броя на загиналите, казва историкът Волфганг Гюкелхорн: "В лагерите в Ремаген и в Зинциг между средата на април и средата на юли 1945-а година от общо 300 000 задържани са починали 1100 пленници."

Какво става след закриването на лагерите?

Още през септември 1944-а съюзниците решават да държат военнопленниците само за кратък период и после да ги пуснат на свобода, което и става с голямата част от тях. След войната французите, които поемат управлението на лагера, искат от съюзниците разрешение да ползват в рамките на дължимите им репарации над 100 000 германски военнопленници като работна сила. Те участват във възстановяването на Франция от войната до 1947-а година, след което с тях са били сключени нормални трудови договори. Много от тези хора впоследствие остават във Франция, предпочитат да не се връщат в Германия.

"За съжаление много от германците забравят, че именно хитлерова Германия е тази, която през септември 1939-а година започва войната и причинява огромни страдания на много народи. Рядко се говори и за това, че в германските лагери за военнопленници са загинали почти 60 процента от задържаните съветски войници", казва историкът Волфганг Гюкелхорн.

Автор Наталия Позднякова


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шекел веле

    39 7 Отговор
    "Условията там са отговаряли изцяло на изискванията на Женевската конвенция. Пленниците са живеели в бараки, получавали са медицинска помощ, дори са им били организирани развлечения"

    Много хубаво е било в демоНкратичните концлагери. Това иска да ни каже Юден веле. Германците сами и с удоволствие са влизали в тях, само и само да не попаднат в ръцете на Красная армия.
  • 2 Помия

    24 2 Отговор
    Любопитното е, че при всякакви други условия, ще се търси сметка от управляващите, а единствения случай в историята, при който се търси сметка и от цивилните е този случай с германците, да не говорим, че едва ли не сметка се търси и от следващите поколения, които нямат хептен никакво участие
  • 3 6777

    25 4 Отговор
    Както и дс са се отнасяли малко им е били
  • 4 Последния Софиянец

    42 4 Отговор
    Немците сами са се предавали на запад за да избегнат възмездие от руснаците.

    Коментиран от #22

  • 5 наблюдател

    38 1 Отговор
    що е имало пленени фрицове? а, вкисналото зеле? правилно - защото са си вряли гагата където не им е работата. а как са се отнасяли с тях - на изток са се отнасяли сто пъти по-цивилизовано отколкото дойчовците са се отнасяли с цивилното население. да ви напомням ли колко са цивилните жертви от съветска страна? толкоз.
  • 6 Freedom Fighter

    13 36 Отговор
    За съжаление много от руснаците забравят, че Сталин е избил два пъти повече руснаци от колкото хитлеровите войски.

    Коментиран от #8, #17

  • 7 плевен

    27 2 Отговор
    Германските военни са били просто щастливи да се предадат на Запад. Знаели са какво са правели на Изтоки и колко милиона съветски пленници са оставили да умрат от глад и студ. Имали са късмет, че не са си получили заслуженото при. Впрочем СС и във Франция са разстрелвали цивилното население на цели градчета. Затова са ги пазели и от френските войници.
  • 8 село

    31 3 Отговор

    До коментар #6 от "Freedom Fighter":

    Без да го оправдавам, Сталин е разстрелял около 860 000 от своите. Колосално количество хора. Но трудно ще го сравниш с 27 000 000 жертви дадени от всички народи в СССР. Това което казваш е откровенна лъжа.

    Коментиран от #15

  • 9 Covid

    34 2 Отговор
    Краварите са финансирали Германия за организирането на всв . И накрая се включват само за да участват в разграбването
    Престъпници фалшификатори на историята
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЛАГЕРИТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА

    28 1 Отговор
    са били всъщност резерв да използват германските войници отново на фронта с Русия , ако се стигне до война между Съюзниците. Затова са ги организирали. Това се знае от историците, но се премълчава в днешно време
  • 12 DW-пропаганден машинен

    18 3 Отговор
    "много от германците забравят, че именно хитлерова Германия е тази, която през септември 1939-а година започва войната и причинява огромни страдания на много народи." Не само забраввт, гадното им ДНК постоянно избива и продължава да кара Европа да страда, последен последен лример терора с ваксинацията, сертификатите, мерките!
  • 13 Тираджия

    8 1 Отговор
    Почти всички населени места на запад от Рейн, днес във Франция , са все още с немски имена. И хората живеещи там са предимно наследници на германците за които става дума. Говорил съм с няколко такива , нямате на идея как мразят Германия. Един около 60 годишен мъж , които е роден и живее в Брумат ми каза че никога не е стъпвал от другата страна на реката. А имал около Карлсруе роднини, което е около 50 километра. Не искам вика да я виждам тая държава
  • 14 АААААААААа

    14 1 Отговор
    До Автора на това писание: Няма сражение на западният фронт, което да е оказало влияние на самата война! Няма! Решителните сражения са били далече от западният фронт, на изток. Има един момент, че ако западните сили са се забавили с няколко месеца Червената армия вероятно е щяла да стигне до Атлантика?
  • 15 123

    1 14 Отговор

    До коментар #8 от "село":

    Сталин е убил повече хора от Хитлер. Но Хитлер убива хората по-бързо. От 1938–1945 г. Хитлер убива приблизително 17 милиона роми, славяни, сърби, евреи, нехетеросексуални хора и хора с увреждания. Той индустриализира смъртта. Неговите лагери са построени, за да улеснят геноцида и убийството на населението.
    Но ако някой (освен Чингис хан или Мао) може да му съперничи, това е Сталин. Убивайки приблизително (и обсъждани) общо 6 милиона души в ГУЛАГ, той е ужасно чудовище в човешка форма. Екзекуциите добавят още 800 000 до 1,5 милиона смъртни случая под негово управление, а принудителният глад в Украйна (известен като Гладомора) е причина за още 5-6 милиона смъртни случая. Добавете другите му политики, няколко чистки и всички убийства които се случват в други източноевропейски страни и ще получите цифра между 20–25 милиона.
    Докато Сталин е лош, той прави всичко това за около 30 години. Хитлер убива тези хора толкова за 7 години.Сталин е лидер умъртвил много повече хора без да дискриминира пор раса или пол, а Хитлер е много по-брутален и расист.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тая пропаганда сме

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Freedom Fighter":

    я чували. Сталин прави чистка на мошетата, впили се като кърлежи в управлението на държавата и на ключови постове в силовите структури. Обикновените хора не е тепал. Това са го вършели именно моше. Като прави това прочистване, фащ от съюзник се превръщат във враг и започват студената война. На мястото на Сталин са подготвяли човекът на синедриона Лейба Бронщайн с псевдоним Лев Троцки. Обаче котка му минава пътя. Той се разболява и планът не успява. Много концесии са били дадени на "съюзниците", точно както сега у нас. Сталин ги одържавява и лапачката спира. За отмъщение, жидчетата го отравят и струпват своите грехове на него. Започва масовата пропаганда за масовия убиец, която подържат и до ден днешен. Леба Бронщайн е прехвърлен в Латинска Америка, където е на "заслужена" пенсия в имение с охрана и издръжка от признаталните съплеменници. След няколко неуспешни опита е ликвидиран. Заслуга на Сталин е опазването на целостта на държавата и природните й богатства да не попаднат в алчните ръце на банкерчетата от ФЕД. Това е тяхна лелеяна мечта и до днес.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не е верно

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    и на запад и на изток се водеше упорита борба.за да бъде тя сакрушена денонощно биваха подлагани на бомбардировки Берлин,Дрезден,Хамбург,Позен,Бреслау,Данциг.С това се целеше съкрушението на германския дух(НЕ СЕ СЛУЧИ).С отварянето на Втори фронт на руснаците им олекна много във воденето на войната.Иначе трудно вървяха на Запад(макар и въоръжени с американско,превъзхождащо германското) оръжие.Не случиха германците откритието на БОМБАТА.Иначе Англия първа щеше да го отнесе(а и ония най-),заради варварските ежедневни бомбардировки на цивилното население.Това бива старателно прикривано и е по-жестоко от руското варварство .А иначе по темата тука За лагерите?ДАЛЕЧ,ДАЛЕЧ,МНОГО ДАЛЕЧ ПО-ЦИВИЛИЗОВАНИ,хуманни и пр.от руските(САВЕЦКИ) лагери(пази боже да попадне там човек)
  • 23 да да

    2 0 Отговор
    А душа и комина на горе...
  • 24 123

    0 2 Отговор
    След разпадането на Съветския съюз станават достъпни доказателства от съветските архиви, съдържащи официални записи за екзекуцията на приблизително 800 000 затворници при Сталин за политически престъпления, около 1,7 милиона смъртни случая в ГУЛАГ и около 390 000 смъртни случая, настъпили по време на кулашки насилствени изселвания в Съветския съюз, за общо около 3 милиона официално регистрирани жертви в тези категории
  • 25 123

    0 2 Отговор
    Конвенцията за геноцида от 1948 г. приема, че геноцидът е извършен в контекста на масовата депортация на чеченците, ингушите, волжките германци, кримските татари, калмиците и карачаевците,един на всеки трима умира в конските вагони
  • 26 123

    0 2 Отговор
    Смърта причинена от гладът е най-тежъка в украина, където често се споменава като Гладомор. Значителна част от жертвите на глада до 7,5 милиона украинци. Друга част от умерели от глада е тази в Казахстан, известен още като казахстанската катастрофа, когато загиват над 1,3 милиона етнически казахи (около 38% от населението).
  • 27 123

    0 2 Отговор
    Опитите на Сталин да затвърди позицията си като лидер на Съветския съюз довеждат до ескалация на задържаните и екзекуциите, достигайки кулминацията през 1937–1938 г., период, наричан понякога Ежовщина след официалния представител на ЧК Николай Ежов или ерата на Ежов, и продължава до смърта на Сталин през 1953 г. Около 700 000 от тях са екзекутирани с изстрел в тила.Други загиват от побои и мъчения, докато са в „следствен арест“и в ГУЛАГ поради глад, болести, излагане и преумора.
  • 28 123

    0 2 Отговор
    НКВД провежда поредица от национални операции, насочени към някои етнически групи. Общо 350 000 са арестувани и 247 157 са екзекутирани. От тях полската операция на НКВД, насочена към членовете на Polska Organizacja Wojskowa, е най-мащабната със 140 000 ареста и 111 000 екзекуции.Позовавайки се на църковни документи, Александър Николаевич Яковлев изчислява, че през това време са екзекутирани над 100 000 свещеници, монаси и монахини.По отношение на преследването на духовенството. През лятото и есента. от 1937 г. Сталин изпраща агенти на НКВД в Монголската народна република и създава монголски Велик терор, при който са екзекутирани около 35 000 души. Около 18 000 жертви са будистки лами.В Беларус масови гробове на няколко хиляди цивилни, убити от НКВД между 1937 и 1941 г., са открити през 1988 г. в Курапати