Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 13:27 4 004 36

Беларус: Литва още веднъж пред света се заяви като нецивилизован и ненадежден партньор

  • беларус-
  • литва-
  • тор-
  • торове-
  • партньор-
  • европа

Република Беларус не може да игнорира такава хибридна атака

Беларус: Литва още веднъж пред света се заяви като нецивилизован и ненадежден партньор - 1
Снимка: Shutterstock

Незаконното решение на Правителството на Литовската Република за спирането на транзита на беларуски калиеви торове по много груб начин нарушават закона, преките двустранни и многостранни задължения на литовската страна, се казва в изявление на МВнР на Беларус във връзка с незаконното решение на Правителството на Литва за спирането на транзита на беларуските калиеви торове.

Сред тях са и Споразумението от 3 април 2000 г. за условията на товарния транзит на Република Беларус с използването на пристанища и друга транспортна инфраструктура на Литовската Република, Конвенцията на ООН по морско право, която е ратифицирана от ЕС, Минск и Вилнюс. Дадените документи юридически задължават Литва да предостави на Беларус транзит като страна без излаз на море.

Управлението по контрол за чуждестранни активи на Министерството на финансите на США (OFAC) официално информира литовската страна, че американските санкции по отношение на «Беларускалий» не са задължителни за държавното предприятие «Литовски железопътни линии». Съответно, решението на все още действащото Правителство на Литва е тяхна инициатива. В този контекст, тази стъпка е елемент на хибридна агресия по отношение на Беларус, насочена към пряка икономическа вреда за благосъстоянието на беларуския народ.

Ръководейки се от принципите на добросъседство и като не иска да причини вреда на многострадалния литовски народ, Република Беларус се въздържа от резки ответни реплики във връзка с последователните враждебни действия на безразсъдното литовско ръководство. Беларуската страна неведнъж предлага консултации за правно уреждане на въпроса. На 18 и 28 януари 2022 г. съответните предложения бяха изпратени от ръководството на Министерството на транспорта и комуникациите на Беларус до литовската страна. Също така, ние предложихме диалог по дадения въпрос на ниво глави на правителствата.

Вилнюс се отказа, като преследва целта си, за сметка на своите данъкоплатци, да нанесе на беларусите максимална вреда. В рамките на съвременните правила по международна търговия – това е първобитно. С тези стъпки Правителството на Литва още веднъж пред цял свят се заяви като нецивилизован и ненадежден търговски партньор, в добавка към редица други свои постъпки.

Република Беларус не може да игнорира такава хибридна атака и е принудена, както се предупреди по-рано, за ответни мерки. Взехме решение да забраним транзитното превозване през нашата територия, което идва от Литва по железопътен транспорт, на нефтопродукти, химически и минерални торове, натоварени от гари на «Литовски железопътни линии». По територията на Република Беларус се превозват около 1,5-1,6 млн. тона такива товари на сума по-голяма от 1 млрд. щатски долара ежегодно.

Обръщаме внимание, че с цел спазването на международното право, Република Беларус информира всички заинтересувани за 4 дни до встъпването на решението в сила. Даденото конвенционно решение по инициатива на беларуската страна ще бъде обявено от Дирекцията на Съвета по железопътен транспорт на държавите-участници в СНГ и ще влезе в сила на 7 февруари 2022 г. Преките загуби на Клайпедското пристанище, «Литовски железопътни линии» и други участници по литовската верига за доставки още дълго ще се изчисляват, но още сега е ясно, че ще наброяват стотици милиони евро. Многомилионните загуби се очакват по съдебни дела, които вече са заведени на Литва и наказания. Беларус си запазва правото за последващи действия с икономически характер, в това число съвместно със своите партньори, в резултат на което, транзитната инфраструктура на Литва ще отиде на вятъра.

Искрено съжаляваме, че сериозните разходи ще понесе многохилядния колектив на «Литовските железопътни линии», бизнес представителите, обикновените литовци. Историята показва, че Беларус винаги е била и ще бъде на ваша страна и политици-марионетки няма да успеят да разкъсат нашите културни, исторически и делови връзки. В дадената ситуация можете да разчитате на нашето разбиране, като всички оплаквания трябва да адресирате до политическия елит, който сега държи властта в Литва. Беларуската страна остава отворена за диалог и винаги е готова да изслуша предложения от Вилнюс за решаване на всички въпроси в правната област, преди всичко заради обикновените беларуси и литовци. От своя страна от Правителството на Беларус са изработени всички необходими логистични решения за преориентация на своите товарни потоци, не само на торове, за морските пристанища на страните, изпълняващи своите задължения, които са надеждни и сигурни партньори на нашата страна.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hh88

    57 14 Отговор
    Какво може да се очаква от педали?
  • 2 Емил

    24 4 Отговор
    Майтапчии! "Ние сливенските ку...ви за едната чест живеем!"!
  • 3 Още като реши да се хванеш с Путин

    16 56 Отговор
    Трябваше да почнеш да си мажеш звездичката с лубрикант. Сега ли чак разбра, че сте от такованата страна.

    Коментиран от #14

  • 4 SOS

    15 55 Отговор
    Въпрос: "многострадалния литовски народ" не е ли значително по-добре от многострадалния беларуски народ?
  • 5 Досев нюз

    48 6 Отговор
    Белорусия така или иначе от две години се преореантира към руски пристанища, в частност Уст-Луга. Просто в момента инфраструктурата на Уст-Луга още не е довършена и наче отдавна да са забравили за прибалтите.
  • 6 ЛИТОВСКИ ПЕДАЛИ

    55 10 Отговор
    СЪР
    БРАВО НА ЛУКАШЕНКО ВЕДНАГА НА СЪД И КОНТРАМЕРКИ НА ТЪПИТЕ ЛИТОВЦИ. ПО-ГАДНИ СА И ОТ ЕВРЕЙТЕ.

    Коментиран от #33

  • 7 Ха-ха-ха

    10 58 Отговор
    Руският пудeл Лукашеску да обвинява Литва в нецивириджваност и хибридни войни!
  • 8 kjl

    44 5 Отговор
    И що дърпат така дявола за опашката и в един следващ момент Калининград да трябва да увеличи територията си така, че Беларус да има гарантиран морски излаз.
  • 9 АУУУУУ

    8 48 Отговор
    Отговорите на Европа тепърва започват........... Вчера Германия е забранила излъчването на Russia Today ........ Активно се водят преговори за Катарски газ....... Започнаха да се отпускат заплануваните 20 милярда евро годишно за рестартиране на вече построените атомни електростанции и за пускането на нови ....Северен Поток 2 е под голям въпрос......От Европа искат той да заработи максимум няколко години докато цитирам " Европа достигне пълна енергийна независимост от Русия "......... Путин започва да усеща отговорът на ЕВРОПА който не се забави и един месец след заплахите .......

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Бай Манчо

    45 4 Отговор
    Балтийските пинчери отново показаха нагледно как не трябва да се държи една държава която искат да я приемат като надежден бизнес партньор , а не като колония изпълняваща безпрекословно заповеди . Дървят се на Русия , на Китай , сега и на Беларус при положение , че всички тези страни са зачитали и изпълнявали договорите и споразуменията - това ще има ефекта на бумеранга , те и сега са 1 файтон хора .
  • 11 Литва

    6 34 Отговор
    А като ни пращахте емигранти по границата беше много цивилизовано.
  • 12 падналия ангел

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "АУУУУУ":

    Още малко и да ти се доверя за анаЛлиза! Изгуби ме тук: "... отпускат заплануваните 20 милЯрда..."!

    Коментиран от #13

  • 13 АУУУУУ

    5 18 Отговор

    До коментар #12 от "падналия ангел":

    Съветът на Европа запланува 500 милярда евро за срок от 25 години.... Първия транш е веднага 20 милярда евро за ПОСТИГАНЕ НА ПЪЛНА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ .......ТОВА МЕЖДУ ДРУГОТО Е СТАРА НОВИНА .......

    Коментиран от #19, #24

  • 14 Хахаха

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Още като реши да се хванеш с Путин":

    Не, не май не си разбрал ние сме от тази страна. Като винаги в историята и този път. Литва какво е това нещо? Хахаха.
  • 15 ДаЗдраПерМа

    2 15 Отговор
    Литва играе в отбора на Путин, Русия спря износа на торове докато мине посевната кампания и Беларус се надяваше да успокои малко пазарите. Очертава се гладна 2022г.
  • 16 Кубрат

    28 4 Отговор

    До коментар #9 от "АУУУУУ":

    Ще си го премести в другия крачул. Просто няма със какво да заместят напълно. И ако заместят има Азия който е по голям пазар. И северен поток 2 защо не се пуска? По заповед на щатите. Те купуват руски газ и после за тройно по голяма цена продават на Европа. Това е цялата демокрация на САЩ.

    Коментиран от #18

  • 17 Ха-ха-ха

    6 26 Отговор
    Руския пудeл Лукашеску, който от 1994 година управлява берапис скоро ще се превърне в обикновен генерал-губернатор и то само ако Путин разруши. Защото руските войски, които сега са на учение в Беларус никога няма да се върнат в Русия а Путин ще обяви за окончателното сближаване на държавите един вид аншлус на Беларус.
  • 18 АУУУУУ

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "Кубрат":

    НЕ ЗНАЕХ ЧЕ ТВОЯ КРАЧОЛ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ЕНЕРГЕТИКА ....
  • 19 падналия ангел

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "АУУУУУ":

    "...500 милЯрда...", "... 20 милЯрда..." признавам, упорит си! "Правилно е да се пише милиард, съкратено – млрд. (с точка). Думата има френски произход – milliard. В средисловието на думи от чужд произход се пише -иа-."

    Коментиран от #22

  • 20 Fury

    22 4 Отговор
    Осъзнавате ли как САЩ попиляват Европа, ама яко.
  • 21 Русия използва беларус

    8 12 Отговор
    Те са пеони кукла на конци

    Коментиран от #25

  • 22 АУУУУУ

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "падналия ангел":

    СЕГА ОТ ФРЕНСКАТА ГРАМАТИКА ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ .......

    Коментиран от #26

  • 23 лукашеску

    2 9 Отговор
    при чоушеску !
  • 24 Неграмотна

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "АУУУУУ":

    работа!Така няма да те вземат в Европа!И за Африка не си!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 падналия ангел

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "АУУУУУ":

    Ти специЯлно се връщаш в четвърти клас! А аз отивам, където си искам защото съм умен, красив, смел, бърз, ловък, съобразителен и грамотен!

    Коментиран от #28

  • 27 пламен

    6 4 Отговор
    беларус е руска колония
  • 28 АУУУУУ

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "падналия ангел":

    БЛАЗЕ ТИ ......ХА ХА ХА
  • 29 Никой

    6 8 Отговор
    Могат хората дървят се.Не са слуги на Русия и Беларус.Ние не се дървим на никой.Пред всеки полягваме, изключвам македонците.То не народ а мърша,чудесно определение за нас.
  • 30 Преди време

    6 12 Отговор
    Лукашенко заплаши със спиране на газа за Европа, сега реве за миризливите си торове. Ами не може да заплашваш, пък да искаш да ти се кланят.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 ттт

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Преди време":

    По-важно е, че освен на газ в момента в света има остър дефицит на торове. Така че Беларус ще ги продаде, но през по-дълго трасе през Русия. Клиентите, основно в ЕС ще платят повече!
  • 32 ттт

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Преди време":

    Що се отнася до руския газ, доколкото знам, ЕС иска да не я купува. Беларус само е предложила да помогне.
  • 33 усруския амбреаж

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "ЛИТОВСКИ ПЕДАЛИ":

    тая вечер колко кавказци ще ти "помагат"
  • 34 Боли ме шнура

    1 2 Отговор
    Евала набиха го до кайсиите на суполивия диктатор, руска подлога.
  • 35 vasik atanasova

    3 2 Отговор
    ЧЕ ОТ ЛИТВА КАКВО ПАРТНЬОРСТВО ТЕ СА ГОТИНИ ХОРА ЕВРОПЕЙЦИ И ИМАТ КРАСИВИ ЖЕНИ
    ДА ХОДАТ С РУСКИ БОТУШИ ЛИ ХАХАХАХХХХААХАХАХАХХАХААХХ
    ВЕДНЪЖ ОТЪРВАЛИ СЕ НИКОЙ НЕ СЕ ВРЪЩА ТАМ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: