Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 16:53 1 656 9

Компания наема гарвани да чистят улици от фасове

  • гарван-
  • цигари-
  • фасове-
  • швеция

Пилотният проект се въвежда в Сьодертале, след което, ако се окаже успешен, трябва да започне в Стокхолм и други шведски градове

Компания наема гарвани да чистят улици от фасове - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава да събират фасове от улиците и площадите близо до Стокхолм, съобщи english.aawsat, позовавайки се на Reuters. Проектът има за цел да намали разходите за изхвърляне на отпадъци, гарваните се обучават, като им дават малко храна всеки път, когато поставят фас в контейнер за боклук. Проектът е на Corvid Cleaning.

Според фондация Keep Sweden Tidy повече от милиард цигарени фасове, или около 62% от всички отпадъци, се изхвърлят по улиците на градовете в цялата страна всяка година.

Нужни са 20 милиона шведски крони годишно за почистване на улиците, или повече от 1,9 милиона евро.

Пилотният проект се въвежда в Сьодертале, след което, ако се окаже успешен, трябва да започне в Стокхолм и други градове. Изследванията показват, че гарваните от Нова Каледония, които принадлежат към семейство Corvidae, са на нивото на седемгодишно дете, когато става въпрос за преценка. Те се смятат за най-умните и следователно най-подходящи за тази работа. Много пъти тези птици са били показвани като много изобретателни, като например да хвърлят ядка от устата си на пътя и да чакат кола да дойде и да я счупи.

Можем да научим гарваните да вдигат фасове от цигари, но не можем да научим хората да не ги хвърлят на земята, каза Томас Търнстром, представител на община Сьодертале.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TROY

    15 0 Отговор
    Много по лесно е, да не хвърляш фасове по земята, отколкото да обучаваш гарвани.

    Коментиран от #2

  • 2 Явно им е по-лесно да

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "TROY":

    научат гарваните да ги събират отколкото да научат разни шведи от индиански произход (семиноли, команчи, апачи) да не хвърлят.
  • 3 Амнезия

    14 1 Отговор
    Нашите свраки пускат ореха от
    височина докато не се спука.
    Проверено.Само че, за фасове
    едва ли ще се навият.
  • 4 Ин Овация

    6 1 Отговор
    ✔Шведски старт-ъп започна да набира гарвани и да ги обучава да събират фасове от улиците и площадите близо до Стокхолм✔
    😜Ако експериментът се окаже сполучлив, общината ще наеме допълнително достатъчен брой персонал, който да измива през нощта гуаното по улиците и площадите близо до Стокхолм. Така се създават нови работни места и се съкращава процента на безработните.😜
  • 5 Бай Х@й

    18 0 Отговор
    Ами Фандъкова да наеме светулки за осветлението на София ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алафранга

    0 1 Отговор
    Бе по добре да ги обучат да чистят от фесове.
  • 8 стария моряк

    8 0 Отговор
    Нека някой да си хвърли фаса или дъвката в Сингапур! Няма гарвани , има глоби!
  • 9 Констатираща

    1 0 Отговор
    Това показва колко далеч сме хората, спрямо животните и птиците!!! Човешкият род се е доказал като най-опасният животински вид на Земята, който не само, че след някое време ще се самоунищожи, но и ще унищожи планетата. Не е никак учудващо защо постоянно водим войни и се избиваме, а уж "Гарван на гарван око не вади", но това се отнася именно за тях, които ще се притичат на помощ за почистване на улиците от замърсяванията с фасове, което е характерно за много "развитите и умни" пушачи, които не само, че не могат да се сравняват по ум с птиците, защото цапат улиците, но и с това, че "остроумно", легално и бавно се самоубиват с тютюнопушене и вредят на околните. Никой друг животински вид не би го сторил!
Новини по държави: