Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 17:50 6 016 18

"Може да съм възрастен, но не съм идиот"

  • испания-
  • пандемия-
  • икономика-
  • банки

След финансовата криза от 2008 Испания стана страната, която закри най-голям брой филиали на банки и спестовни каси - общо над 23 000

"Може да съм възрастен, но не съм идиот" - 1
Снимка: DW

Карлос Сан Хуан е на 78. От няколко седмици цяла Испания знае името му. Причината: акцията му "Може да съм възрастен, но не съм идиот". С нея той иска да покаже как дигитализацията затрудни живота на възрастните испанци.

Карлос Сан Хуан дълги години е работил като лекар. Като такъв е свикнал да гледа страдания и болки. Но пандемията го е засегнала особено силно. 78-годишният пенсионер от Валенсия е трябвало до се лиши от прекия си контакт с дъщерята и внуците. А освен това изведнъж се оказал изолиран и от своята банка. С нея той може да контактува вече само по телефона или след предварително направена онлайн заявка - и то само в много спешни случаи.

След отпадането на ограничителните мерки банките в Испания запазиха начина си на работа от времето на локдауна. Те са отворени за клиенти само сутрин до 11 часа и то единствено с предварително уговорен час. Пенсионери като Сан Хуан се оплакват и от това, че почти не са останали банкови филиали в близост до домовете им.

Апел за повече човечност и социална справедливост

След финансовата криза от 2008 Испания стана страната, която закри най-голям брой филиали на банки и спестовни каси - общо над 23 000. Оттогава досега в Испания бяха съкратени над 100 000 работни места в банковия сектор, а пандемията ускори този процес. За да увеличат печалбите си, банките допълнително изтъняват филиалната мрежа - особено в провинцията, но и в столицата Мадрид. Банковите консултанти все по-често се заместват от чатботове, а клиентите са принудени да се справят с електронни методи за разплащане, онлайн банкиране и биометрични банкомати. Във всички тези процеси Испания беше водеща в ЕС.

Търпението на Карлос Сан Хуан обаче постепенно се е изчерпало. Преди няколко седмици 78-годишният пенсионер стартира подписка, която го превърна в медийна звезда. В нея той апелира банките да осигурят наличен персонал поне преди обяд и то без предварително уговорен час за среща, така че пенсионерите да могат да теглят пари и да плащат сметки.

Акцията на Карлос, озаглавена "Може да съм възрастен, но не съм идиот", има забележителен успех. Междувременно са събрани над половин милион подписа. В петицията Карлос посочва и друго: че хиляди хора като него не са заслужили да бъдат изолирани по този начин. С подписката си той пледира за повече човечност и социална справедливост.

Пенсионерът вече бе канен във всички телевизии и радиостанции за интервюта, дори шефът на Испанската централна банка бе впечатлен от огромния резонанс на акцията. От правителството обещават подобрения. Сан Хуан обаче е скептично настроен: "Ще се опитат до облекчат обслужването на автоматите с помощта на консултанти. Но аз съм с акъла си, не съм идиот. Работата е в това, че съм болен от Паркинсон. Ръцете ми треперят и понякога натискам грешния клавиш", казва Сан Хуан пред ДВ. Страх го е, че така може да загуби доста пари. Казва, че е наблюдавал вече случаи как възрастни клиенти се борят с новите парични автомати. Един път дори бил свидетел как жена била ограбена от млад мъж, който твърдял, че иска да ѝ помогне.

Проблемът с бясно напредващата дигитализация

И в останалата част от модерния свят възрастните, по-бедните и хората с увреждания на практика са изключени от бясно напредващата дигитализация. В Испания обаче този проблем е особено голям, защото страната се слави с най-дългата продължителност на живота след Япония и същевременно втората най-ниска раждаемост в ЕС.

Близо една четвърт от населението на Испания е над 64 години. При това страната е рядко населена - клиенти пътуват по 30 и повече километра, за да се срещнат с банков консултант. А от допитване на испанския Съюз на пенсионерите стана ясно, че 40% от анкетираните възрастни хора никога не са влизали в интернет.

Сан Хуан се дразни и от това, че по време на финансовата криза банките бяха подкрепени с данъчни средства за над 40 милиарда евро, а сега оставят възрастните хора на произвола на съдбата. Неговата подписка може да излезе дори успешна, но той иска да постигне много повече - иска общественият сектор да се промени радикално, така че да се вслушват и в гласа на по-възрастните хора. "Наскоро ми се обади едно 14-годишно момиченце и каза, че иска някой ден, като остарее, да стане като мен - защото се застъпвам за хората, чийто глас не се чува. Това ме развълнува много силно", казва Карлос.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хNх

    41 2 Отговор
    "Сан Хуан се дразни и от това, че по време на финансовата криза банките бяха подкрепени с данъчни средства за над 40 милиарда евро,.."
    Много правилно!!!
    Подкрепа срещу свършена работа!!!
    Така трябва да е и във всички обществени сфери здравеопазване, образование, държавна администраци....
    Иначе са наливат едни пари а се произвеждат търтей...
  • 2 Зззз

    12 24 Отговор
    Този човек със сигурност не е идиот,но тези които са го превърнали в медиина звезда са на 100٪ такива.

    Коментиран от #8

  • 3 QR Виза

    27 5 Отговор
    Тези пенсионери, какво се оплакват,че не могат да отидат в банка е да видят техните гръцки набори, как всеки месец Мицотака ги жули по 1/5 от пенсията, ако не искат да се самоприключат, пардон ваксинират?

    Коментиран от #7

  • 4 Ами

    47 1 Отговор
    Човека е прав.Повечето стари хора не знаят,и голяма част не могат да боравят със дигиталните им глупости.Кой с деменция кой със алцхаймер кой със паркинсон...ама кой ги бръсне за слива.Важното е банките да печелят

    Коментиран от #9

  • 5 бах Киро

    15 6 Отговор
    С подписки световната жидовщина няма как да се елиминира.Тя е пропита навсякъде като отрова.Дори в тази прожидовска медия.Само погледнете каква цензура се реализира.Виж,с някой като Франко и неговата фаланга нещата определено ще тръгнат в правилния коловоз.
  • 6 Стефан Петров

    39 2 Отговор
    В България положението е почти същото. Знам доста села у нас, жителите на които, за да ползват банкомат трябва да минат 20-30км. а по магазините в селата няма терминали. Девизът на банките у нас и в чужбина е само един- печалбата е всичко, а интересите на клиентите не ме интересуват. Колкото и да ми хвалят т.н. дигитализация нейните отрицателни страни все по-силно се проявяват и не бих се учудил ако тя се превърне в поробваща човека система.

    Коментиран от #11

  • 7 Хахаха...

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "QR Виза":

    Със парите от глобите Мицето купи Рафал.Да ги пази

    Коментиран от #13

  • 8 Царедворец

    4 19 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Статията е покъртителна!:) Няма да мога да спя тая нощ!:) Тоя, Св. Хуан бил работил и като лекар докато бил Крал!:) Не се уточнява почасово ли е работил, или е съчетавал двете призвания!:) Но, пък знаел какво е болка!:) Потресен съм!:) Научих че Кралете се пенсионират!:) Да ти издам една тайна!:) Кралете не се пенсионират, те абдикират!:) Та, тоя същият Крал го хванаха че толкова много е крал че го принудиха да абдикира!:) Не знам с каква сума е принуден да живее месечно, но тя няма нищо общо с каквато и да било пенсия!:)
  • 9 Банкер

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Така е братчет! Ние само на такива разчитаме! Всички останали, които имат малко акъл си държат парите в буркани!:)
  • 10 Стефан Петров

    23 1 Отговор
    Забравих да добавя. В близък клон на Райфайзенбанк замениха банкомата с терминал. Свидетел съм как доста хора не могат да се оправят с него и теглят пари. Аз лично направих четири опита и се отказах. Този уред е направен за удобство на банката, но не и на хората. И тъй като хора се оплакаха в банката,че не могат да теглят пари и протестираха излезе една служителка и най-нагло им се скара. Преди седмица в друга банка станах свидетел как двама млади хора не успяха да се преборят с терминала й. Те искаха да внесат пари, и направиха четири опита, но безуспешно. На края терминала блокира.

    Коментиран от #14

  • 11 Криптиращ

    1 14 Отговор

    До коментар #6 от "Стефан Петров":

    Нямаш проблем! Не работи с банките! Давай с крипто валута!
  • 12 Мамул

    15 7 Отговор
    Ще разберете що за активно мероприятие беше Covid-19. Ще разберете и каква е целта. Всички в електронен затвор с електронен контрол. И ще се противиш и бориш срещу "никой"

    Коментиран от #17

  • 13 QR Виза

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха...":

    Даже му останаха и сега, ще им купува нови хладилници, които ще седят празни, щот как да ги пълнят, като им гепи по 100 еракита! "Гърците са го измислили", както се казваше в една реклама!
  • 14 Запознат

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Стефан Петров":

    Смени банката! Тия, от Райфайзен не стават! Ще се поразходиш малко по-вече като ти тряват в брой!:) Ама, що не си използваш картата, или нямаш такава?!:)
  • 15 Девиз

    2 5 Отговор
    Не мога да се ориентирам, щото съм гений
  • 16 Грух

    3 1 Отговор
    Да не го е казал Джо мумията ?
  • 17 Матрицата!

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мамул":

    Ще ти дръпнем щепсела, ако още "философстваш" пенсио!
  • 18 Тайпи

    3 0 Отговор
    На фона на всичко това, един сам и болен от какво ли не пенсионер, да се бори с банкомата, да не си забрави паролата , картата или парите. В България депутатите искаха парите си в брой. Идваше ми да взема една пушка и да отида в този парламент и да ги застрелям всички до един. Толкова са нагли и безпардонни и подценяват хората който са ги избрали. Избрали са ги защото не са имали никакъв избор, но истината е че може да са пенсионери но не са глупави, някой от тях. Така , че малко уважение и съпричастност, това ви чака всички.
Новини по държави: