Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 22:10 5 321 57

"Руското превъзходство е съвсем очевидно": кой доставя оръжия на Украйна?

  • украйна-
  • оръжие-
  • крим-
  • русия-
  • нато

Страните, които сега доставят оръжия на Киев, залагат и на сплашващия ефект - за да осъзнае Русия, че цената, която би платила в случай на агресия, ще е много висока

"Руското превъзходство е съвсем очевидно": кой доставя оръжия на Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Само две седмици остават до предполагаемата дата на руската инвазия, а дотогава украинската армия не може да бъде въоръжена така, че да е равностойна на руската", казва експерт. Но кой все пак доставя оръжия на Украйна?

Най-големият доставчик на оръжие за Украйна са САЩ - с огромна преднина пред всички останали. Докато Барак Обама беше президент, все още действаха някои ограничения за износа: позволени бяха само доставките на т.нар. несмъртоносни оръжия - тоест, оръжия, които вадят от строя противниковите бойци, но без да ги убиват.

Кой и как оказва военна помощ на Украйна

При Доналд Тръмп настъпи промяна: от 2018 година САЩ доставят и противотанкови ракети, както и съответните стрелкови установки. И то в значителен обем - несравнимо по-голям от този на доставките от останалите държави в НАТО.

Великобритания оказва помощ най-вече за изграждането на украинските военноморски сили. А в рамките на ЕС Полша е държавата, от която пристига най-голямата военна помощ за Украйна. Това може да се обясни с общото минало на двете страни: и двете са били част от Варшавския договор, а военното сътрудничество от онези години оказва влияние и до днес, твърди военният експерт Густав Гресел. Според него полският принос е бил много важен за украинската армия, тъй като благодарение на него старите оръжия от съветско време са били модернизирани.

Гресел следи от години развитието на армиите в Източна Европа. Той е убеден, че последните доставки на оръжия за Украйна няма да променят съотношението на силите и да разклатят руското превъзходство.

"Не е възможно за толкова кратко време да се достави някаква оръжейна система, която да промени ситуацията драматично. Не може само за две седмици, колкото остават до предполагаемата дата за руското нападение, украинската армия да бъде въоръжена с нещо, което да я направи равностойна на руската", казва Гресел.

Според него руското превъзходство във въздуха е съвсем очевидно и затова доставките на оръжия за Украйна имат в момента по-скоро символичен ефект. "Те сигнализират, че европейците действително имат волята да подкрепят Украйна", казва експертът.

Подсилване на военното присъствие

Страните, които сега доставят оръжия на Украйна, залагат и на сплашващия ефект - за да осъзнае Русия, че цената, която би платила в случай на агресия, ще е много висока. А най-вече западноевропейските държави от НАТО следват и тази стратегия: те искат да подсилят военното присъствие на НАТО в Източна Европа, да изпратят повече войници и повече военна техника до границата с Русия и Беларус. Както се изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Русия сега постигна тъкмо обратното на онова, което първоначално искаше - а именно: да има по-малко натовски войски край нейните граници.

Германия например обяви, че ще изпрати 350 допълнителни военнослужещи в Литва, където вече се намират 600 войници на Бундесвера, които са част от бойните отряди на НАТО по североизточния фланг на Алианса. Франция пък възнамерява да изпрати сухопътни войски в Румъния, а Нидерландия обяви, че ще разположи бойни самолети в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилите

    18 109 Отговор
    са нещастни, отчаяни от живота и себе си неудачници, и не особено интелигентни самотници. Без семейство. Болшинството са безработни и живеещи с родителите си все още. "Хора" които превръщат самотата и комплекса си за малоценност в злоба срещу всичко което ги заобикаля. Можете да ги срещнете тук, вечер, изливайки злобата си във формата наглупави коментари, лишени от всякакъв смисъл.. Дълги, самотни нощи. Самосъжаление и агресия към всички успели и щастливи

    Коментиран от #4, #11, #12, #22, #26, #28, #35, #41, #42, #47

  • 2 Чичо Сам

    60 11 Отговор
    Не давайте оръжие на хурките, че като видат дебелия ще дезертират!
  • 3 ханс

    93 5 Отговор
    Очертава се дата на нападението - 31 февруари.Тъпотиите на немско зеле нямат край
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Госあ

    5 61 Отговор
    Идеята е, като путя се направи на отворен, ЕС и Япония просто да разпарчетосат блатная. Тогава Си за предупреди краварите да не се месят и да получи своя дял от Сибир. След това, краварите моментално стават като пудели без Русия.

    Коментиран от #7

  • 6 Когато каже

    6 45 Отговор
    господарят на света САЩ тогава ще е.
  • 7 вили

    43 4 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Не си напреднал от детската градина

    Коментиран от #18

  • 8 Точно отговаряш на описанието

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "джон":

    злоба и ненавист изразени по най елементарният начин.
  • 9 az #Контрапропаганда

    61 2 Отговор
    "Само две седмици остават до предполагаемата дата на руската инвазия..."?!?!? Ко? Ко? Я пак??? А според Блумбърг руснаците вече нападнаха....
  • 10 Аналитик

    48 1 Отговор
    Просто питам: 30000 д в Беларус в повече и 3000 ам.рейнджъри.
    Това би трябвало да е 1:10 .Един амер. е равен на 10 рус.
    По Холивудската класация ли е?
  • 11 сорос

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Браво, миньоне мой.
  • 12 Иди в аптеката

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    и си веземи некви хапчета, гледай да са Пфайзер и ги изпий. Гледай да не са витамини или за киселини, те няма да ти помогнат. Не пий повече от десет.

    Коментиран от #27

  • 13 Пропагандистите на сороснята

    34 3 Отговор
    До 15 февруари са 6 дни как станаха 2 седмици? Забравиха какво са врачували от станцията на чочо Сам само преди 2 дни!
  • 14 Интереcнo!!

    8 27 Отговор
    Най-харесвания от руссофилистиците президент на САЩ ,Тръмпито,позволил да се доставят и противотанкови ракети, както и съответните стрелкови установки. И то в значителен обем!!!Пък цръниьо Обама не позволявал на Украйна такова въоръжение???Ами.....нека пак Тръмп да спечели изорите....
  • 15 Психиатъра

    27 5 Отговор
    Шекелофренията не се лекува!

    Коментиран от #20

  • 16 Ок!!!!!

    36 2 Отговор
    Само не разбрах, че страните, които доставят оръжие на Украйна безплатно ли го доставят, тост като помощ, или го продават? Защото ако не е помощ, а го продават, значи всичко е ясно - просто бизнес! Защо ни е война, когато има бизнес.

    Коментиран от #19

  • 17 добре

    16 0 Отговор
    Амабама !Бай,бай...Концертът се отменя ....
  • 18 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "вили":

    Принципно, така е най добре и най справедливо. А пък как ще стане е друг въпрос. Най вероятно като хиени всеки ще гледа да докопа нещо….
  • 19 Ердоган продава

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ок!!!!!":

    Другите подаряват. Други въпроси?

    Коментиран от #21

  • 20 за рублофренията

    4 20 Отговор

    До коментар #15 от "Психиатъра":

    също няма ляк!!

    Коментиран от #23

  • 21 Ок!!!!!

    31 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ердоган продава":

    Искаш да кажеш, че САЩ подаряват ли? Ами защо официално.... от правителството на САЩ беше информацията, че до сега били продали за 1,2 млдр оръжие на Украйна. Описване се и какво точно. А пък ЕС финансирал Украйна с 1,2 млрд - това по думите на Урсула

    Коментиран от #29

  • 22 Препоръка!

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Продължавай да си папагалиш ,,великите" размишления във всяка тема...!Дано по този начин станеш по-умен от обикновен русофил...
  • 23 Психиатъра

    16 3 Отговор

    До коментар #20 от "за рублофренията":

    Шекелофренията води до живот на улицата!

    Коментиран от #30

  • 24 КОНТРАТА

    18 1 Отговор
    Долнопробна пропаганда раздухвана от долнопробни сайтове.
  • 25 Боклуци

    19 0 Отговор
    DW - каква игра играят тия откачалки , ту са против Русия, ту срещу НАТО, който им плати и плюят срещу другия !!
  • 26 Госあ

    4 22 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Виж, не бива да се настройваме един друг. Тези с най откровените русофилски коментари са просто руснаци, а не българи. Избягали са от хубавия живот в блатная и са дошли тук. В Европа. Иначе, и аз се дразня на прокраварите и знам много добре кои са достойнствата на руснаците, а също имам и уважение. Но към определени руснаци, не към нахалните измекяри. Други много дразнещи са помаците или турците или евреите. Те също не са българи. И много добре си личат.

    Коментиран от #39

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мдаа

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Я, колко добре ги познаваш? Всъщност толкова добре, сякаш си описал някого, когото познаваш много добре. Абе ти да не си описал себе си?
  • 29 това е с отстъпка по ДДС

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "Ок!!!!!":

    И като такава се води подарък!!Щото няма как да не си вземеш себестойността на дадена продукция услуга,наем,заем или покупко-продажба!!Ти се бъркаш защото златото го изнасят като подарък,тецовете,самолетите,базите ...всичко е подарък!Затова понятията ти са леко неадекватни!Но и при социализма беше същото !Кон нямаше разлика от кокошка!Всичко е едно към гьотере!!Та объркването ти е простено!
  • 30 При рублофренията

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "Психиатъра":

    Няма живот! Ни на улицата ,ни нигде!
  • 31 Иванушка

    18 0 Отговор
    От три месеца всеки ден слушаме как остават две седмици до нападението и нищо не се случва. Да не би времето в НАТО да е спряло. Ако някой ще напада някого това се случва в най-неочаквания момент, а не след две семици в 12.00 часа по обяд на разпети петък.
  • 32 !!!?

    7 19 Отговор
    Руското превъзходвоство е известно, но Украйна не е Сирия и освен това, и украинци, и руснаци не искат войната на кремълската хунта. Това е което обезсилва железарията на Лилипутин и неговия пророк Шойгу !!!?
  • 33 Гал

    15 0 Отговор
    В този сайт, ще ме изтрият пак , коментарите са по- интересни от тъпите публикации.

    Коментиран от #34

  • 34 сменяш сайта ,бе!

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гал":

    Има къде по интелигентни форуми!Тук е парлама!
  • 35 русофобите

    1 18 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Русофилите
    10
    26

    са нещастни, отчаяни от живота и себе си неудачници, и не особено интелигентни самотници. Без семейство. Болшинството са безработни и живеещи с родителите си все още. "Хора" които превръщат самотата и комплекса си за малоценност в злоба срещу всичко което ги заобикаля. Можете да ги срещнете тук, вечер, изливайки злобата си във формата на глупави коментари, лишени от всякакъв смисъл.. Дълги, самотни нощи. Самосъжаление и агресия към всички успели и щастливи

    Коментиран от #38

  • 36 мдаааа

    7 1 Отговор
    Кой ли ?! Не са тия , дето доставят в Крим , Луганск и Донбас ... Що за едни да може , а за други - не ..
  • 37 хората

    18 1 Отговор
    Горкия украински народ! Купуват оръжия с техните пари, а те се чудят как да вържат двата края и къде да емигрират. Странно, че мълчаливо си понасят мизерията и още не са помели тези "прогресивни" управляващи, които ги направиха на луди - че и жените мобилизират за военна служба?!
  • 38 Ти си живото доказателство на

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "русофобите":

    описанието от първи коментар. Дори запетайка не си променил. Даже не знаеш как да го копираш точно. Нямам какво да добавя.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Американофилите

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    са неудачници отчаяни от живота и себе си безбожни нещастници, и не особено интелигентни бездарни самотници.
    Същите тия са - Без семейство или казано демек амери.ко Бекяри.
    Болшинството са безработни безделници кисне.щи тук от рано сутрин до късно вечер и живеещи с дъртите си родителите все още и до сега.
    Подобие са тия горе описани субекти на ужким на някакви си там подобие на "Хора" които превръщат самотата и амерко.комплекса си за малоценност в злоба срещу всичко ( Забележете) - което ги заобикаля,
    и Всеки който има Реални и истински разбирания за реалният свят, различен от техният!
    Тия същите "а.мери прекрасни" Вее можете да ги срещнете тук, сутрин, обед, вечер, изливайки злобата си във формата в глупави анти Руския коментари, лишени от всякакъв смисъл..
    Дълги, самотни американски нощи са това ей!
    Самосъжаление и агресия към всички успели и щастливи, про Руски настроени тук Българи.
    Какво повече Човек да напише за тези жалки амеркано.филчета..
  • 42 Тито

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Русофобите са комплексари жалки нещастни същества които ги боли от превъзходството на Русия над НАТО
  • 43 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Само ДВ,,парцалът на парцалите може да пише в такъв мазохистки стил..Увлекателно.
  • 44 9689

    5 0 Отговор
    По стъпките на Гьобелс.........
  • 45 Марков

    11 0 Отговор
    Смехории. 300 войници, 500 войници, 1000 войници. Това са смешни цифри: за логистика, за възпиране, за тактическа помощ или за морална поддръжка? Полша точи зъби. Ако нещо се случи, да може да отхапи бившите полски земи. През 2014 г. на първата редица на похода срещу Янукович и преврата беше и бивш министър председател на Полша.
    Използват украинците срещу Русия. Захранват ги с оръжие, каквото и в количества което те решат и после ще искат да им се плати по цени на доставчика. Подготвят се военни бази на украинска територия, от Англия най вече. И за какво е всичко това. От житницата на Европа, Украйна стана гладна и бедна страна
  • 46 Иван

    11 0 Отговор
    Напишете кои доставят оръжия за еврео-фашистката Хунта в Украйна, за да бъде след това по-лесно на Руския Военен Трибунал срещу военнопрестъпниците от бившето,трагично завършило НАТО.
  • 47 Размисли

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилите":

    Всъщност познавам хора с това описание които намразят Русия. А най глупавото е да мразиш която и да е държава Теса съставени от хора а хората са еднакви.
  • 48 Пояснение

    8 0 Отговор
    Те за това не им дават оръжие , а прашки . Щото знаят , че ще стане , както в Грузия . В Грузия кадрите показаха руска бронетанкова колона върви в посока Тбилиси , над колоната летят руски щурмови хеликоптери . По целият път отстрани наредени нови лъснати стотици грузински машини на пехотата , западно производство обърнати в обратна посока , но изглеждаха призрачно , щото екипажите им бяха избягали . Как после да не си изядеш вратовръзката от яд.

    Коментиран от #49

  • 49 Нидейти ва

    2 7 Отговор

    До коментар #48 от "Пояснение":

    Джавелините много обичат руски танкове Топят ги на сляби за секунди От нанкистчето Ванушка ще остане само скъп спомен и прочувствена реч на Червения площад
  • 50 хихихихихи

    5 0 Отговор
    Ееей тва CIA-то голЕма работа! То аналлизи, то статистики, предвиждания и оценки! Дъ бест, намбъ уан и спейшъл от всякъде! И въпреки всичко проспаха Крим!
  • 51 патриот

    3 2 Отговор
    По данни от Интернет за военните бюджети на страните в света, САЩ отделят за отбрана 738 милиарда долара а Русия 61,7 милиарда долара, което е почти 12 пъти по малъко. Освен това, като се вземат в предвид военните бюджети на страните членуващи в НАТО, се вижда че "силите на мира" са многократно по големи от "силите на войната"!
  • 52 Дзверцов

    6 0 Отговор
    Всички на куп със все помощниците и експертите са премазани за 48 часа при конфликт в Украйна. Украинците още се учат кое копче за какво е на новата техника. А техните инструктори при първите бомби ще са обратно по родните места.

    Коментиран от #55

  • 53 ДДС

    4 0 Отговор
    Снимката е яка. Шкембе воевода доброволец - отива да освобождава Крим!
  • 54 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Боза! Ако щеш мишока го наречи цар лъв!!
    Да противопоставиш армия No1 в света и банди пияни бандери, та ако ще с лазери от междузвездни войни ги въорижи, пак си остават орки
  • 55 Сивия

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "Дзверцов":

    Стига тролене ! Генералният ви щаб чрез Ивашов и Хогарьонок /ако не бъркам името/ ясно каза какви ще са
    резултатите от война с Украйна .Никакви 48 часа няма да стигнат , а жертвите ще са десетки хиляди. И двамата
    казват ,че това ще е краят на русия. Опорките няма да се бият вместо вас.
  • 56 Копипасте

    2 0 Отговор
    Някой гледал ли е филма : "Да разлаем кучетата"?! Получи Оскар за 1998г.! А някой спомня ли си как свърши предната "война" между Русия и Украйна преди Великден 2021г.?! Всъщност изобщо и не започна такава! Вижте и гафа сътворен от Блумбърг!? А сега който иска да сметне печалбите на руснаци и американци от зимните борсови цени на природния газ и да се размисли дали е възможна руско-американска договорка на най-високо ниво за такъв сценарий и такъв театър?!
  • 57 Ето че

    2 0 Отговор
    Ако не бяхме в НАТО, щяхме да получим 1.6 млрд долара, вместо да ги даваме за хартиени самолети.
Новини по държави: