Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 15:01 5 167 23

Когато становете мълчат: турската текстилна индустрия е пред колапс

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • пари-
  • колапс-
  • текстил-
  • текстилна индустрия-
  • индустрия-
  • безработица-
  • ток

Фирмите не успяват да плащат сметките за ток

Когато становете мълчат: турската текстилна индустрия е пред колапс - 1
Снимка: Shutterstock

Текстилната индустрия в Турция има дълголетни традиции - още от времената на Османската империя. И до наши дни турците се радват на добро име като производители.

В Бабадаг винаги досега са усъвършенствали тясната си специализация: те поставят акцент не върху масовата продукция, а върху специалните поръчки. Градът е особено известен с хубавите сватбени дрехи, които се шият там. Големите филмови студиа от Холивуд също са поръчвали костюми на това място.

Вече над 11% от турците са безработни

Но ето, че дойдоха други времена. Близо 4000 тъкачни спряха работа. Причината: силно увеличените цени на електроенергията и инфлацията от близо 50%. Много от предприятията не са в състояние да си плащат сметките и бяха принудени да спрат производството. Това има тежки последици за работниците - принудени са да си стоят вкъщи без да получават заплати, а в същото време разходите за живот растат, защото парите се обезценяват.

Шахин Четин е предприемач от текстилната индустрия от 25 години насам. Притежава малка фирма с 20 тъкачни стана и трима работници. Последната му сметка за ток предизвикала истински шок: увеличение на цената със 127% спрямо предходния месец. Шахин бил принуден да спре машините и да изпрати работниците у дома. Какво го очаква занапред - не знае. Чуди се дали да не повиши цените, но се опасява, че така ще пропъди клиентите - истински дяволски кръг.

Сегашната ситуация е истинска катастрофа - не само в икономическо отношение. Хората се безпокоят от високата безработица. Турският статистически институт TÜIK тъкмо публикува новите си данни: нивото на безработицата визлиза на 11,2%, а се предполага, че действителното ниво е още по-високо.

Инфлация, недостиг на газ и президентски избори

Турция страда от енергийна криза, недостигът на газ създава все повече проблеми. Един от важните вносители на суровината - Иран - доставя ту съвсем малко, ту малко повече, а понякога - изобщо нищо. В резултат се стига до спирания на тока и редица прекъсвания в производството. А когато пък има ток, сметките растат. Галопиращата инфлация оскъпява всичко и дърпа нагоре цените на енергията.

В Турция за пръв път изпитват толкова големи затруднения в енергийната сфера и на газовия пазар. Расте безпокойството от възможни нови проблеми и спирания на доставките. Предприемачи се опасяват, че ще пострада славата на Турция като надежден производител. Обезценяването на турската лира и следваният от президента Ердоган нетрадиционен курс на снижавания на лихвите в паричната политика и бездруго поставят страната във фокуса на международния интерес.

Идната година в Турция предстоят важни избори. Президентът Ердоган иска да бъде преизбран, затова не може да си позволи сериозни икономически проблеми. Но да се прекрати кризата не е лесно. Турската централна банка очаква, че през май инфлацията ще достигне своя апогей - от 55%.

Текстилният предприемач Четин и хората в Бабадаг се надяват, че тъкачниците отново ще заработят. Ново покачване на енергийните цени обаче може да осуети това и да унищожи местната текстилна индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 8 Отговор
    Фабриките на Бойко Борисов ще фалират.Кеф!
  • 2 Антитурчин

    13 18 Отговор
    Кой го интересуват фесовете ???

    Коментиран от #5

  • 3 /////

    14 14 Отговор
    DW както винаги чете историята като дявола евангилието. По време на османскта империя текстилната индустрия, ако изобщо тогава е можело да се говори за такава е била развита в завладените земи и впоследствие, кривите глави са прихванали нещо.
  • 4 Сатана

    8 8 Отговор
    Злите езици говорят,че Борисов има няколко текстилни фабрики в Турция.Ама,само той си знае.
  • 5 Gucci x Balenciaga

    18 18 Отговор

    До коментар #2 от "Антитурчин":

    Пич когато се абстрахираме от думата омраза и расизъм мислим по адекватно и логично. Турция е поредната съсипана държава благодарение на Китай, да не описваме колко магазина на дребни търговци затвориха.Това е голям проблем нещата трябва де се променят борбата срещу Китай не трябва да се отлага само в това подкрепям САЩ
  • 6 плевен

    32 5 Отговор
    Хайде да не плачем на чуждия гроб. Къде са българските текстилни предприятия? Няма ги от четвърт век. На тяхно място останаха бетонни трапове или в най добрия случай построиха МОЛ- ове където да се продават турски дрехи. Онези хора поне си запазиха индустрията.
  • 7 0 достойнство

    18 12 Отговор
    Тъй като Турция остава затънала в голяма икономическа криза, с рекордна инфлация, свободно падане на турската лира, глад и мизерия поради много лошото управление на ислямистите, Ердоган отива днес в Абу Даби като просяк, на килимчето при принца Мохамед бин Зайед, за да целуне най-мръсната ръка в Близкия изток, както самият той каза, да моли за помощ този, който е замесен в преврата срещу него, както самият той каза .......

    Коментиран от #19, #20

  • 8 кастроли

    17 4 Отговор
    "Когато становете мълчат: турската текстилна индустрия е пред колапс." Да не е само турската?! И българската е същата.
  • 9 Мехмет Алтан

    10 6 Отговор
    Половин симид...
    Празна баклава...
    Тост само с кетчуп ...
    Използвани дрехи Waikiki...

    "Нова Турция"

    Коментиран от #11

  • 10 Тъжна работа

    13 0 Отговор
    Света нещо много взе да мирише..но не хубаво.
  • 11 Мехмед

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Мехмет Алтан":

    Прав си, но да не би в България да е много цветущо? Турция има работеща икономика и инфраструктура за разлика от България и не след дълго пак ще се оправи, докато жалката българийка ще продължава да мизерства и ще изчезне окончателно след няколко десетилетия.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Турция - Сомалия - Суринам

    9 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мехмед":

    Прав си, Турция може да се сравнява само със страни от нейното ниво, а не с България или други европейски страни. Дано пуйкието със своята мощна икономика и инфраструктура продължава да процъфтява като своите братя от третия свят. Честито новото турско ниво Турция - Уганда - Туркменистан !
  • 14 Ей тия от зелето

    4 2 Отговор
    Забраниха ги в Турция, ама те започват да си измислят паралелен свят 🤣🤣🤣
  • 15 България-Бурунди-Бангладеш

    12 5 Отговор
    А ние даже и станове нямаме които да спрат....сал един булгари стан пред спиране
  • 16 Тоалетна хартия

    8 14 Отговор
    Ишлеме икономика, това е туркия. Без Европа е умряла. Близо 200год.е на помощи от Европа и евреите. Явно и на тях им е омръзнало да се занимават с тез примати!!! Бесните кучета ги избиват!!
  • 17 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    30г изнасяха реколтата на памук от Туркмения по 400-600евро тон ами писна им на хората
  • 18 Становете спрели па булгариСтанеца

    15 5 Отговор
    От глава до пети облякан в турски дрехи 🤣🤣🤣
  • 19 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "0 достойнство":

    Затова бин заед го посрещна коленичейки на стълбичките още на самолета 🤣🤣🤣
  • 20 Адем Явуз Арслан

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "0 достойнство":

    Ердоган обвини OAE, че стои зад опита за преврат от 15 юли. Бахчели обвини ОАЕ, че е финансист в опита за преврат на 15 юли. Али Бабаджан попита днес дали тези двамата ще се извинят за измамата на нацията.
  • 21 kieran_tierney

    4 1 Отговор
    И в Бьлгария такситата са пред изчезване
  • 22 Ха ха

    2 0 Отговор
    Ако в турция становете спрат България ще изчезне от картата спекулата и измамата щтот няма с какво да мами собствените си клиенти урааа браво на Ердоган има шанс да се управим.
  • 23 Русия

    1 0 Отговор
    Ще спаси турската гекстилна промишленост. Оригиналните евтини стоки идват на мястото на скъпите западни ребрандирани пак от Турция.
Новини по държави: