Last news in Fakti

14 Февруари, 2022 21:25 5 642 170

Пет неща, с които Карл Маркс изпревари своето време

  • карл маркс-
  • капиталът

Пионерът на пролетарската революция е повлиял на политическия дебат в много държави по света, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Индия и Русия

Пет неща, с които Карл Маркс изпревари своето време - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С какво Карл Маркс остава актуален и днес? Германският мислител е сред най-влиятелните личности на 19-ти век, а творчеството му се чете и в наши дни. С много от идеите си той изпреварва своето време.

Карл Маркс е една от най-спорните, но и влиятелни личности през последните 150 години. Колко прогресивен е бил германският философ и икономист? Ето някои фактори, които показват, че той е изправарвал своето време:

Равноправна съпруга

Без нея най-значимите му трудове навярно нямаше да се появят на бял свят: Жени Маркс (1814-1881), по рождение фон Вестфален, е не само журналистка, но и първата критична читателка на Карл Маркс.

Тя участва активно в дискусиите между него и Фридрих Енгелс, както и в работата по „Манифеста на Комунистическата партия“. Първите редове на единствената ръкописна версия на Манифеста, която е запазена до днес, са написани именно от нея.

Като журналистка Жени работи върху текстове за Мартенската революция в Германия, прави рецензии на трудове на Шекспир за реномирания „Франкфуртер Цайтунг“ и преговаря с издателите на Маркс. Освен това тя говори няколко чужди езика, много по-добре от съпруга си. Това се оказва особено благоприятно, защото семейство Маркс прекарва голяма част от живота си в изгнание в чужбина. Фридрих Енгелс нарича тях двамата „силно надарени натури“ и казва за Жени след смъртта ѝ, че отсега нататък много ще им липсват „нейните смели и умни съвети“.

Маркс се бори за въвеждането на осемчасов работен ден

През 1866 г. Карл Маркс и Фридрих Енгелс се ангажират с каузата за въвеждането на осемчасов работен ден, така че то да стане официално искане на Международната асоциация на работниците (Първия интернационал). Твърди се, че още в началото на 19 век уелсецът Робърт Оуен е формулирал лозунга: “8 часа работа, 8 часа сън и 8 часа свободно време и почивка”.

Във Великобритания осемчасовият работен ден така и не става задължителен за щатните служители. Канада го вписва в своите закони през 1899 година, Франция – през 1919, а САЩ – през 1938 година. В Германия това се случва през 1918 година. С времето обаче този закон търпи промени. Днес някои европейски държави изпробват въвеждането на шестчасов работен ден.

Маркс се превръща в икона на съвременното движение "Occupy"

На 17 септември 2011 година демонстранти окупират парка „Зукоти“ в близост до „Уол Стрийт“ в Ню Йорк. Те протестират срещу една икономическа система, в която малко на брой хора стават все по-богати, а мнозинството – все по-бедно. Демонстрантите настояват и за по-сериозен контрол над банките и финансовия сектор. Акцията дава началото на международно движение, което използва като символ портрет на Маркс със закачливия текст “Нали ви казах, че съм прав”.

Особено след банковата криза, започнала през 2008 година, трудовете на Карл Маркс отново се четат и анализират с голям интерес. И до днес той е считан за един от най-важните критици на капитализма. Неговото наследство обаче е противоречиво. На социалистическите диктатури в СССР и останалите страни от Източния блок то служи като оправдание за един режим на неправди. Противоречиво е било и отношението на Маркс към неговите еврейски съграждани. Неговият труд „По еврейския въпрос“, публикуван за първи път през 1844 г., е използван за антисемитска пропаганда, например от Комунистическата партия в Германия през 20-те години на миналия век.

Научният му принос има актуалност и до днес

Много икономисти и до днес се позовават на трудовете на Маркс. През 2013 година френският икономист Томас Пикети публикува книгата си „Капиталът в 21 век“ - директна препратка към епохалния труд на Маркс от 1867 година.

Пикети се опира на анализите на Маркс, за да стигне до заключението, че от средата на 20-ти век насам в индустриалните държави малко на брой хора притежават все по-голямо богатство. Оттам той прави извода, че увеличаващото се неравенство е присъща черта на капитализма, която заплашва и демокрацията. Въпросният труд пробуди оживени дебати за бъдещето на капитализма.

От 2013 година насам по предложение на Германия и Нидерландия първото оригинално издание на „Капиталът“ с ръкописни бележки на Маркс е част от световното документално наследство на ЮНЕСКО - "Паметта на света”.

Маркс е гражданин на света

Маркс е повлиял на политическия дебат в много държави по света, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Индия и Русия. Пионерът на „пролетарската революция“ прекарва почти целия си живот в изгнание и без гражданство. След брака си заминава за Париж с Жени Маркс. Именно там той започва да работи съвместно с Фридрих Енгелс, син на богат фабрикант.

Когато пруското правителство настоява за експулсирането му, Жени и Карл Маркс се местят в Брюксел, последвани от Фридрих Енгелс. Там те започват работа по програмен документ, от който по-късно произлиза Комунистическият манифест.

Текстът завършва с известния призив: “Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“. Семейство Маркс е изгонено и от Белгия и най-накрая намира убежище в Лондон през 1849 година. Жени и Карл Маркс живеят там до смъртта си. Жени умира на 2 декември 1881 г., а Карл - на 14 март 1883-та. Близо 200 години след смъртта на философа неговото творчество отново се продава и чете на много места по света.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ьнкфй

    80 8 Отговор
    Той е описал днешния свят по който живеят народите.

    Най-лошото, е че капитализма приключва с война както той е казал
  • 3 БОЛШЕВИК

    24 18 Отговор
    Карл Маркс не е имал възможност като Ленин, да поведе партия и хора и да унищожат капитализма в западна Европа, още по онова време!
  • 4 Хихи

    37 14 Отговор
    Германският философ с баща Леви Мордекай наследник на равин и майка Полска Еврейка и тя с баща равин

    Коментиран от #10, #162

  • 5 АЙЗЕНХАУЕР КО КАЗВА ЗА БОЙКО?

    40 9 Отговор
    ЗАД ВСЯКО БОГАТСТВО СЕ КРИЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!!-КАРЛ МАРКС. ТА РАЗСЪЖДАВАМЕ ЗА РАЗБОЙКО БОРИКОВ И БАРСЕЛОНА. ИМА ЛИ ПРАНЕ НА ПАРИ? КЪЩАТА НА БОЙКО ЛИ Е? ДЕТЕТО НА БОЙКО ЛИ Е? ЦРУ И ИСПАНСКАТА ПРОКУРАТУРА КАЗВАТ ЧЕ БОЙКО И ЦВЕТАЛИНА СА ЗЕМЕСЕНИ В ПРАНЕ НА ПАРИ ЧРЕЗ БАНКАТА НА ЦВЕТАЛИНА. САМО НАШИЯ КАСКЕТ ОПЪВА ЧАДЪРИ ВРЪЗ МАФИОТА РАЗБОЙКО. ЧАКАМ СТАТИЯ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЗА БАРСЕЛОНА ГЕЙТ И БОЙКО БОРИСОВ!!!

    Коментиран от #30, #163

  • 6 Красив ум

    42 7 Отговор
    Разбират го само отличниците,тройкаджиите са замръзнали до шведската тройка,това им е интелектуалното ниво.Нивцето,тоест..
  • 7 Хихи

    31 10 Отговор
    Умира 1883 И близо 200 години след смърта му неговото творчество се продава и чете значи 2083 година. Чукча не читател
  • 8 От поколението съм

    20 10 Отговор
    Което изучаваше задължително капиталът И манифест
    Естествено както аз и другите ми колеги не бяхме ги чели
    Преди две-три години от любопитство прочетох манифеста в интернет И с голяма изненада открих че от 30-на и няколко страници 17 са посветени на похвално слово за капитализма
    В какво се състои това похвално слово. Буквално се казва, че за няколко десетилетия капитализмът е създал материални активи десетки пъти повече отколкото цялото човечество за хилядолетията преди него
    Разбира се накрая има критики към капитализма и се предрича неговият край по един или друг начин

    Коментиран от #29, #35

  • 9 Какви бесепари

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Са те парили теб. Можеш ли да ми посочиш Поли един от тях да е прочел нещо от Маркс
    Убеден съм че няма нито един

    Коментиран от #12, #40

  • 10 Така е

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хихи":

    И какво от това

    Коментиран от #21

  • 11 ФейкТи

    2 14 Отговор
    Подплънка на терористи. Опиум за народа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Той е

    29 7 Отговор
    Не само философ и икономист, а и военен историк, изследовател и анализатор. Всъщност неговите изследвания и анализи на голяма част от военните битки в древността и съвременната епоха остават непроменени и до днес. Просто той не е оставил нищо за добавяне.

    Коментиран от #56

  • 14 Fakt

    19 12 Отговор
    Днешните западноевропейски страни са устроени много близко до предствата на Маркс, а именно диктатура на пролетариата. Еднолични търговски дружества почти няма. Масово фирмите са акционерни дружества, т. е. всеки може да си купи акции и да стане господар. Работниците се ползват с неизчерпаеми права. На практика един работник не може да бъде уволнен, даже и да не работи. Уволнен работник в много случаи бива върнат обратно на работа от съда. В големите фирми са се "натрупали" такива работнци, дето се водят в болнични или са със статут на държавни работници и не могат да бъдат уволнени. Моя позната в Германия се оплаква, че отива на работа, сяда и няма нищо какво да прави. И много нейни колеги са така, главната им работа е оформяне на групи на работното място, дето да клюкарстват по интереси и правят мръсни номера на другите групи. Та така марксистката идеология е на власт в западана Европа. А и в държавните структури вече няма никакво значение какво можеш. Най-важното е да се назначат повече жени, законова квота за полово равенство, да има повече невежи хора. Германското правителство е пълно с "калинки". Но много послушни.

    Коментиран от #44, #45

  • 15 васко трътката

    4 4 Отговор
    Не е верно. Да живее рокенрола.
  • 16 Дойче комунягите

    10 8 Отговор
    Пак пропагандират комунизъма кат най убавото
  • 17 тхнкхнкхнкхвхвств

    22 7 Отговор
    Символ-верую на българската комуна!
    Автор: Христо Ботев

    Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.

    И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.

    И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.

    И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.

    Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.

    Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

    Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов

    Коментиран от #23, #32

  • 18 Да бе!

    17 4 Отговор
    Светът сега е твърде различен от времето на Маркс! Нито комунизъм, нито капитализъм! Само диктатура или псевдо демокрация!
  • 19 Ляв

    12 13 Отговор
    Социализмът е мечтан и ще бъде мечтан, и като такъв е неизбежен. С времето, той ще се отърси от отровната си сталинска плесен и ще дойде отново с песен, и тогава септември ще бъде май.... Ах, летете ескадрони, в устрема ви милиони погледи са вперени сега...........
  • 20 Мда

    8 5 Отговор
    Доста безлична статия от DW, доста силно преекспонирана. Незнайно защо точно сега Маркс е толкова интересен за DW.

    Коментиран от #53

  • 21 Нищо

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Така е":

    Ръководителя на болшевишката революция Лейба Давидович Бронщайн - случайност?

    Коментиран от #28, #121

  • 22 Баба Муна

    5 4 Отговор
    Той бил крал мас пък те го фалят

    Коментиран от #26

  • 23 пий си апчетата товарищ

    3 13 Отговор

    До коментар #17 от "тхнкхнкхнкхвхвств":

    това не е писано от Ботьов бегай слушай химна на сесесерето и си легай
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    7 6 Отговор
    ПЪРВИТЕ КОМУНИСТИ ХРИСТОС И ЙОАН БРАТОВЧЕД МУ СА СЪЗДАЛИ КОМУНИЗМА
    ...... МАРКС И ЛЕНИН САМО ДОБАВЯТ КЛАСОВАТА БОРБА - БОЙ ПО МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Христос

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Смърфиета":

    Беше разпнат по волята на италианците пардон римляните

    Коментиран от #31, #34

  • 28 Й.В.

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нищо":

    (засуква мустак)
  • 29 Комунист

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "От поколението съм":

    Потвърждавам твърдението ти и аз наскоро го прегледах отгоре отгоре макар и действително има похвали към капитализма
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "тхнкхнкхнкхвхвств":

    Ботев е имал предвид Прудон. Същият този от който Маркс краде “принадената стойност”, най същественото от писаниците му. Същият този, който му казва, че Франция никога няма да позволи диктатура на пролетарията и няма да допусне болшевики да се разпореждат.

    Коментиран от #39

  • 33 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    все още е с модерни и актуални концепции които неможаха да се развият дори частично по наше време, единственно при мормоните има напредък тук таме и то валидни за точно определени места, универсално решение за целия свят няма.
  • 34 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Христос":

    Късно са го направили….
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дарвин да живее ЕВОЛЮЦИЯТА

    9 7 Отговор
    Гнида, която е изяла и изпила имането на жена си и после се е впил като кърлеж в Енгелсовите кинти. Залъгва мозъците на хората и до днес с глупостите си за класова борба и посъоянна революция с мисълта все пак определена върхушка да е по-равна.

    Коментиран от #42

  • 38 Госあ

    6 6 Отговор
    Енгелс е по умният евреин. Съгласен съм с неговата теза “от всеки според възможностите и на всеки според потребностите” С уточнението, че за да работи, възможностите на всеки трябва да бъдат цедени на макс. И пак няма да има равенство, защото тези с по големи възможности имат и по големи потребности. Така е в природата.

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 А ти го питай...

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Какви бесепари":

    ...- Той дали е чел нещо от Маркс,че говори за...бесепари...?!?!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Дарвин да живее ЕВОЛЮЦИЯТА":

    Еволюцията и средата са на Ламарк, а Кимура въвежда “недарвиновата еволюция” или “неутралната еволюция” , която днес всички ние приемаме. Като допълнение използваме натиск от средата на Ламарк. Дарвин е в кофата.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Госあ

    7 1 Отговор
    Тези, които ви разправят че при комунизма няма да работите и ще въртите само едни пари са евреи

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Дафта буле со мангес

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мда":

    Ти пък. Понеже е евреин като техните господари!

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Той е":

    Колег,май грешиш.Енгелс се е занимавал с военните аспекти.
  • 57 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Смърфиета":

    Абсолютно съм съгласен с това. Затова има и професия на следователите

    Коментиран от #64

  • 58 Мнение

    4 2 Отговор
    Факти, какво ми го хвалите тоя евреин? Емил Зола чиито съвременник е пише с презрение за него и утопичната му идеология дето ни съсипа.
  • 59 прадядо е виновен

    5 5 Отговор
    моят прадядо е бил жандармерист и задачата му е била да убива шумкари кат бях малък и го питах ето сега като са дошли комунистите на власт са ти взели всичко и даже за малко да не те убият задето си ликвидирал шумкарчета защо бе дядо не ги избихте тези безродници а бе дедовото нали и те за хора може да са неграмотни изроди ама са хора все пак

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ???

    6 0 Отговор
    А какви са разликите между капитализма и комунизма за обикновените хора? Някой казват че при комунизма имаш пари но няма какво да си купиш, а при капитализма има какво да си купиш но нямаш пари, така ли е? Ако е така то разлика между двете системи няма освен в методите за контрол над хората нали?

    Коментиран от #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Смърфиета":

    Струва ми се, че и те търсят черна котка в тъмна стая ( новото правителство )

    Коментиран от #71

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    Гледат да си оправят положението. Има компонент от старите, но там се бяха накачили много кланове маймуни и се сръфаха. Аз им правех контра. Last come last served, ква ми е файдата да им припявам на корумбпцията или да се снишавам повече от учтивото към самоунизителното?
  • 72 Смърфиета

    2 1 Отговор
    Ислансдкият "В капан" беше много добър. Сега по първа холандския "Мортен" май не заслужава да стоиш до късно – аз се предпочитам в ролята на чучулига.
  • 73 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "Смърфиета":

    еееее тук вече ме заинтригува :) всъщност, ДНК маркерите в повечето случаи са във високоповторени микросателитни участъци. Много рядко се използват синонимни мутации. А фенотипа е друга бира. Той е класификация на синонимните мутации
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 hihi

    1 1 Отговор
    Идеологията и писанинията на Маркс са интересни и си струват изучаването. Много от проблемите които описва са релевантни и днес. За сметка на това предложените решения са толкова далеко от релността и истината, че успяват да доведат до създаването на най-кървавата идеология позната на човечеството (само комунизмът има повече жертви от религиозните войни). Лошото е, че по някаква причина не се изучват по същия начин като фашизмът или тоталитаризмът. Много от проблемите които стигат кресчендото си в наши дни имат корен в нео-марксизмът.

    Коментиран от #101

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 В Дойче зеле

    4 1 Отговор
    отбират от Маркс толкова колкото прасе отбира от кладенчова вода.

    Маркс е нож с две остриета.

    Капиталистите и апологетите на капитализма и сатанизма, като неразривна последица от капитализма, четат Маркс така както дяволът чете Евангелието от Свети апостол Йоан.

    Защо защитниците на капитализма изучават Маркс? - Просто е. - За да модифицират капитализма в такава робовладелска ситема, която да е безопасна за вечното господство на техните господари и бъдещи робовладелци - сатанистите свръх-богати капиталисти.

    Маркс е юдей, но не вярва в Бог, т.е. не е евреин по никакъв начин (Евреите вярват, следват и почитат Бог, и от времето на предаването от тях на Сина Божий - Иисус Христос, единосъщ със Своя Отец - на позорна римска смърт на римските езичници, престават да са истински евреи, като остават юдаисти.)

    Маркс открива два икономически закона и една обществено-икономическа закономерност, която беше опровергана през 90-те години на 20-и век. Така Маркс посочи икономическата половина от пътя за излизане от матрицата на класовите общества на дявола. Само едно от двете необходими условия за решаване на задачата.

    Впрочем, матрицата на класовите общества - робовладелство-феодализъм-капитализъм е в процес на ЗАНУЛЯВАНЕ И РЕСТАРТ С НОВО РОБОВЛАДЕЛСТВО. В Дойче зеле и в по-голямата част на ЦРУ (99,9%) ще са част от новите роби, ако не бъдат занулени, т.е. - терминирани.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 дядо

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Нищо":

    Ами нещо за Алекса́ндр Льво́вич Па́рвус !
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Професор

    2 3 Отговор
    Показателно е, че Дойче Веле величае Маркс, разбира се, отгоре на всичко по типичен за глобал-социализма (глоцизма) начин -- жена му го изградила... Тъжно е една псевдонаучна идеология да продължава да се предъвква по този елементарен начин. Защо е псевдонаучна? Ами много просто -- защото е детерминистична. Какво значи това? Ами значи, че се опитва да създаде и да обоснове напълно предвидим модел на развитие на обществото, базирайки го на предишно знание. Това е ДОКАЗАНО псевдонаучен метод. Защо? Съвсем накратко -- обществото е сложна система. Сложните системи НЕ СА ДЕТЕРМИНИСТИЧНИ, Те съдържат и хаос, и стохастичност, и случайност, които се смесват с детерминстични компоненти в неизвестен и динамично-променящ се порядък... Динамиката на една сложна система е нелинейна и НЕ МОЖЕ ДА СЕ АНАЛИЗИРА с детерминистично моделиране, което Маркс ползва. Има съвременна наука, Теория на Сложните Системи. Маркс НЕ ПОЗНАВА тази наука. Налагането на детерминистичен обществен модел върху сложната обществена система ВИНАГИ довежда до едно и също нещо -- ТЕРОР над онези обществени прослойки или процеси, които по една или друга причина НЕ ОТГОВАРЯТ на наложения детерминистичен модел. Те стават "врагове на народа" и подлежат или на превъзпитание, или на екстерминация. И фашизмът, и нацизмът, и марксизмът налагат на обществото именно такива детерминистични модели. И криминалният съвременен глоцизъм опитва същото. Резултатите ги знаем. граждански войни, световни войни, концлаге

    Коментиран от #128, #132

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #125 от "Професор":

    Китайският имперски комунизъм е истината. От всеки му според възможностите на макс и на всеки му според потребностите, като тези с по големи възможности имат и по големи потребности. И парите на джакито в китайската народна банка. Нали така ?
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Професор":

    Айде бе, накрая ше се изпотрепате значи…За Путин кво ше остане ?
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Бодак

    4 3 Отговор
    " Учението на Карл Маркс (Мордехай Леви) беше построено като древните езотерични учения. Неговите привърженици не трябваше да знаят всичко, тъй като от тях се изискваше само сляпа вяра. От тази гледна точка Маркс беше гениален конспиратор и укривател на истината за революцията... Говорейки за истината Маркс прилагаше старата тактика на илюминатите "казвай истината, лъжейки". Той лъжеше като определяше противоречията в историята на икономиката на капитала като постоянни и ги наричаше "естествени и неизбежни". Това бяха нелепи изводи, които потвърждаваха, че думите и фактите в марксизма бяха подчинени на строгите правила на конспирацията. Но същевременно Маркс беше изключително умерен по въпроса за парите. Там беше даже херметист, за да не се разбере истината за Финансовия Интернационал на клана Ротшил... Сталин разбираше, че учението на Маркс няма никакъв научен подход към икономическите проблеми и постоянно го споделяше. Съблюдаването на Маркс беше гибел за Русия. " Кръстю Раковски
    "Марксизмът при Сталин беше на думи, целесъобразността и прагматизмът - на дело" Керенски, 1966 г
    "Трябва да отхвърлим и други понятия от "Капитала" на Маркс, изкуствено залепени към нашите социалистически отношения." Сталин, 1952 г.

    Коментиран от #153, #169

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 ARGON

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "АЙЗЕНХАУЕР КО КАЗВА ЗА БОЙКО?":

    ЗАД ВСЯКО БОГАТСТВО СЕ КРИЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
    В такъв случай евреите са най-големите престъпници, защото владеят банките.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Артилерист

    5 2 Отговор
    Маркс е най-великия социален творец на съвремието. Фундаменталното в теорията му е разкриване недъзите на капитализма, заради които той си заминава и появата на нов обществен строй. Капиталистите внимателно изучават учението му и вземат социални мерки за закрепване (удължаване агонията) на загниващия. Появилият се социализъм след ВСВ тръгва добре, но постепенно губи темпо, спира и започва да гние. Това на интелигентните е ясно защо, а на останалите колкото и да се обяснява няма да го разбират. Но ще опитам и ще им дам възможност да ме наплюят. Главната причина е неспособното ръководство-Хрушчов, Брежнев и т.н., допуснало разцвет на основния недъг на капитализма-неравенството в обществото или поява на бедни и богати. Следствия: недоверие, спад на градивния ентусиазъм, имитация и спасяване по единично. Например неравенството в България след 1980г. става по-голямо, отколкото в капиталистическа Англия (коеф. "Джини"). Затова изкараха соц. на Маркс грешен. А той беше добър, но можеше да е по-добър. Не сравнявам със сега...
  • 168 Цензурион

    3 0 Отговор
    Колко много цензурирани мнения !!
    Машаллах, Евалла, Аферим
  • 169 Интересни цитати

    2 0 Отговор

    До коментар #151 от "Бодак":

    В политическата му икономия на Маркс, като съответстваща на тогавашното развитие на капитализма - водещата роля на производствения капитал и спомагателната роля на финансовия капитал - няма абсолютно никакви недостатъци.

    В политикономията на Маркс всичко е обосновано, изследвано, доказано.

    Философията на Маркс е изградена преди всичко върху икономическата му теория и е строго материалистична.

    Никой не е доказал, че няма Бог, включително и Маркс.

    Маркс доказва единствено, че в процеса на капиталистическото възпроизводство собствениците на капитала легално крадат от своите служители и работници по Закона за принадената стойност, открит от Маркс.

    Този закон е неотменим за капитализма.

    Другият неотменим и обективно съществуващ закон, "забранен" от "науката", е АБСОЛЮТНИЯТ (ОСНОВНИЯТ) ЗАКОН НА КАПИТАЛИЗМА: Непрекъснато акумулиране и концентрация на капитала във все по-малко частни собственици, на единия полюс, и обедняване на широките народни маси, на другия полюс.

    От горните два закона произтича и НЕРАЗРЕШИМОТО ПРОТИВОРЕЧИЕ НА КАПИТАЛИЗМА: Обществен характер на производството и частен характер на присвояването на резултатите от обществено положения труд.

    Свръх-богатите капиталисти приватизират Планетата; оставят не повече от 500 млн жители; рестартират РОБОВЛАДЕЛСТВОТО, превръщат се в робовладелци за човешките остатъци за хилядолетия.
    Това не е в теорията на Маркс. Това е КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА на сатанистите Georgia Guidestones, USA.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.