Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 09:42 3 099 21

Българите в САЩ оспорват месец на македонското наследство

  • северна македония-
  • българи-
  • сащ

Това обявиха от група Пирин

Българите в САЩ оспорват месец на македонското наследство - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Българите в САЩ започнаха акция, която оспорва идеята за месец на македонското наследство в страната, съобщи БТВ.

Предложението е на американска народна представителка. Предлага се да се почете приноса на македонците в американската история.

Това може да стане с различни събития. Те трябва да почетат македонските език и култура.

Българи започнаха да събират подкрепа за своя декларация. Инициативата е на основаната в Чикаго група „Пирин“.

Припомня се, че създаването на македонските нация и култура е станало по политическо решение. Добавят се и различни факти по темата.

Очаква се подкрепа от българите в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайо Македонски

    28 3 Отговор
    Колумб е бил македонец от Струга.
  • 2 Последния Софиянец

    61 5 Отговор
    С такива съюзници като САЩ не ни трябват врагове.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 USSA

    57 4 Отговор
    Коминтерна създаде Македония, днес американските комунисти продължават делото.

    Коментиран от #7

  • 5 Комон Сенс

    43 3 Отговор
    Абсурдно е да бъде подчетен само македонския принос в Амеирканската история и то извън контекста на българския принос.
    Това би било незачитане паметта на хилядите македонски емигранти, които до последния човек са имали чисто българско самосъзнание.

    Нека американската "народна представителка" (тук всички се смеят на термина) вземе предвид обективните исторически факти: 1500 000 българи в Македония решиха да минават за македонци под заплахата от перманентна репресия на чужда окупационна сила! Следват 3 поколения които са закърмени с чуждата историческа митология, "подобрена" с исторически нонсенз, който дори окупатора не преподава.
    Не е много по-различна ситуацията от наислствените помюсюлманчвания из Балканите. Представете си, че бяха дали опция на подложнеите тормоз християни да си останат християни, но само да се отцепят от Патриаршията под друго име и в друга християнска деноминация? Колко по-лесно биха прибегнали до този компромис? Това може би изяснява ситуацията дори на исторически неграмотни , но изкушени от лобисти "народни представителки"
    ............................................
    Да почетете българския приност (македонски, мизийски, тракийски, добруджански и пр.) е добре. Да легитимирате социално-политически извращения е голяма грешка.

    Коментиран от #18

  • 6 /////

    37 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Краварите изобщо и не подозират, че има македонци, а тези които са чували за такова животно смятат, че става въпрос за Александър Македонски толкова за познанията им така е и с тази смешна народна представителка.
  • 7 наша грешка

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "USSA":

    За 30 години трябваще да си създадем лоби и там и навсякъде.
    Най-малкото истината е на наша страна. Непростимо е, да сме в подобна смешна ситуация - никой не е информиран за напата гледна точка, която за късмет съвпада напълно с обективните исторически факти!
  • 8 Македонското наследство

    14 4 Отговор
    -две праскови и две череши.
    Халал да са им!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бегай

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Аз ше емигрирам у саш":

    Емигрирай си, кой ти пречи. Всеки има право да потърси щастието в своята страна ил ив емиграция

    Само че, ако не те боли фара за произхода ти ще си едни безроден черноработник, който няма подкрепата на собствената си общност. Другите общности се подкрепят дори там и това им носи дивиденти.
    Вие се делите и сте на дъното на хранирелната верига.
  • 11 Руснаков

    24 2 Отговор
    Външно да направи запитване,това решение на САЩ ли е и ако не е да се дръпнат ушите на американската представителка......лоби без покритие е мизерно изопачаване на истината....

    Коментиран от #21

  • 12 Хаберий

    19 3 Отговор
    Браво. Българите в САЩ трябва да обясняват на ограничените американци и най-вече на мекедонстващите дебили, че всичко в т.н. Македония, даже от древността, е българско. Излишно е да споменава за историята ни при Първото и Второто български царства. Самото име на древната и предантична страна Македан е дадено от българите билишци (известни като пеласги) на българския вожд от Агилската (Балканската) династия Бел Билиш в средата на II хилядолетие пр.н.е. , когато те са завзели целите южни Балкани (Агил) от Вътрешна Тракия (Уртагил) до Пелопонес (Бел-о-понес). Древната македонска столица Пела (Градът/столицата на Бел) получава името си от Бел след обеззвучаване на "Б" в "П". А днешните скопски македоняни пък нямат нищо общо с древните македонци на Белебей ("Българският вожд/цар" > Филип). Те са прекръстени след 1944 г. от българи на македонци от болшевистко-ционистката коминтерновска мафия на сатрапа Тито с логистичната подкрепа от Коминтерна и Сталин и слугинажа на нашия Г. Димитров.

    Коментиран от #14

  • 13 Правилно

    1 3 Отговор
    Но е късно
  • 14 Хаберий

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хаберий":

    Тук пропуснах да обясня, че наименованието Македан / Макидан означава "Вълча долина" на трьок-български (тракийско-български) език. И то се отнася предимно за долното течение на дрешната река Вардар, чието име идва от трьок-български език и означава две неща "Бяла река" и "Българска река". Древното име на същата река на старогръцки език, което е употребявано отпред Омир, вписано е в Илиадата и се ползва и днес е Аксиос. На гръцки не означава нищо, но на трьок-български език то означава също "Бяла-река"< "Ак-су".
  • 15 Търновец

    2 2 Отговор
    Вносител на Резолюция H.R. 741 – “Mecodonian Heritage Month..” е Предстaвител Brendon Boyle – Демокpaт, Пенсилвания, завършил е Администрация - Нарвард
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тая американска представутелка

    0 1 Отговор
    Е лобист, служител е била на Югославия, сърбоманка, пробутва им югокомунизъм в 21 век, ПОТРЕС, тези македонски изселници са българи прокудени от сърбоманите, македонска нация има след 1945 от коминтернският инженеринг, така че няма как да са основали Америка, внушения и лъжи, нагледахме се
  • 21 Тая развява политическа доктрина

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Руснаков":

    Македонизъм, на едно тоталитарно комунистическо минало, тая е била служител на Югославия, гнусотия