Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 16:41 7 005 17

Най-големият руски остров става водороден център

  • росатом-
  • остров-
  • русия-
  • водород-
  • водороден център-
  • остров сахалин-
  • сахалин

Работата по проекта е в рамките на меморандум за разбирателство

Най-големият руски остров става водороден център - 1
Снимка: Shutterstock

Дъщерната компания на „Росатом“ - „Русатом Оверсиз“ и френската група Air Liquide завършиха предпроектно проучване за строителство на комплекс за производство на водород на територията на най-големия руски остров Сахалин. Работата по проекта е в рамките на меморандум за разбирателство, което двете компании подписаха преди година. Комплексът ще е част от мащабен проект за изграждане на водороден клъстер в Сахалинска област. Той ще се превърне в ефективна верига за доставки на водород към външни и вътрешни пазари в енергетиката, транспорта и промишлеността.

Губернаторът на Сахалинска област Валерий Лимаренко обяви пълна подкрепа за инвестиционното намерение и отбеляза значението му за развитието на региона. „Проектът за производство на нисковъглероден водород на остров Сахалин по метода на парна конверсия на метан с прилагане на екологични технологии за улавяне на емисии СО2 се развива успешно. Заедно с нашите партньори завършихме първия етап от бъдещия комплекс“, отбеляза той.

„Виждаме, че много компании от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион следят развитието на водородната икономика и имат интерес от внасянето на нисковъглероден водород от Русия. Вече преговаряме с потенциални партньори в Япония и Република Корея за развитие на международна верига доставки от 2025 година“, каза Евгений Пакерманов, президент на „Русатом Оверсиз“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 химик

    30 7 Отговор
    "внасянето на нисковъглероден водород от Русия" ВИЕ ДОБРЕ ЛИ СТЕ,БРЕ ХОРА? ВОДОРОДЪТ НЯМА НИЩО ОБЩО С ВЪГЛЕРОДА. ДВАТА ХИМИЧНИ ЕЛЕМЕНТА СА НЕЗАВИСИМИ. МОЖЕТЕ ДА НАПИШЕТЕ И НИСКОВОДОРОДЕН ВЪГЛЕРОД,ПО ТАЯ ЛОГИКА. ПОГЛЕДНЕТЕ ТАБЛИЦАТА НА ДМИТРИЙ МЕНДЕЛЕЕВ!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 pbdan

    14 9 Отговор
    В крайна сметка водородът се произвежда от природен газ. Защо това е необходимо да се прави на такова екзотично място и то с френска фирма? Има нещо гнило в тая работа.

    Коментиран от #17

  • 4 76666

    38 0 Отговор
    ( Ренесанс на ядрената енергия: Франция ще строи 14 нови атомни централи ) "Росатом" ще бъде подизпълнител на два техни АЕЦa.
    Mного интересен диалог са имали Путин и Mакрон за Украйна!

    Коментиран от #7

  • 5 pbdan

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    Според начина на добиване водородът се нарича "сив" - получен от природен газ и водни пари при висока температура. "Син" се нарича този получен от въглища и вода и "зелен" - добитият при електролиза на водата. Сивият и синият водород са 3 пъти по-евтини от зеления, но имат въглероден отпечатък. В случая ще добиват "сив" водород, а СО2 който се отделя ще го улавят, което е много съмнително.
  • 6 asd

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    С мисирки не се спори.Загуба на време и енергия.
    Може би имат предвид, че самия процес има нисковъглероден "отпечатък".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 mi6osp

    5 1 Отговор
    Това е стар проект на СССР. Единствената пречка за осъществяването му тогава бе, че получената електроенергия щеше е толкова много, че нямаше как и за какво да се употреби. Сега вече има начин- ако не за водород, за биткойни😄
  • 11 Наполеон

    8 3 Отговор
    си е научил урока, Хитлер обаче май още не е...
  • 12 д-р Уотсън

    35 2 Отговор
    Забележете как, докато ние се правим на натОВСИ,французите си правят бизнеса с Русия.Германците ще си пуснат още един газопровод.Задокеанците са повишили търговията с нефтени продукти с Русия с 20%,а ние духаме ли духаме по супата.

    Коментиран от #13

  • 13 Да това

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "д-р Уотсън":

    Е истината. Само бизнес.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 _he_

    1 1 Отговор
    Айде стига бе! Каква е тази екология? Ще правят водород от метан? Че дали ще разпаднат метана на водород и въглерод или аз ще изгоря директно метан, отпадния продукт е все един и същ - все вода и въглероден диоксид (СО2)?! Само дето за този разпад е нужно да се вложи още енергия, т.е. още по НЕ екологично!
  • 16 Знайкото

    2 1 Отговор
    нисковъглероден водород
  • 17 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "pbdan":

    Най-вероятно зашото там е газът, а Air Liquide са най-напред във водородната технология в момента. Виж какво правят със Сименс.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания