Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 22:02 2 943 81

НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в България

  • нато-
  • българия-
  • бойни групи-
  • румъния-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • източна европа

НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи

НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа". В тази връзка Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани, предаде БГНЕС.

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса. Министрите на отбраната на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса специално в Румъния.

"Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група", каза той. Съединените щати заявиха, че временно разполагат около 4700 допълнителни войници в Полша, членка на ЕС и НАТО, в отговор на струпването на руски войски около Украйна. Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани. Франция е предложила да ръководи новото разполагане в Румъния.

Дипломати твърдят, че НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи - понастоящем с обща численост около 5000 военнослужещи - които бяха разположени през 2017 г. в отговор на завземането на Крим от Русия. Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: "Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове". По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията", се казва в изявление. В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО призовава Русия към дипломация и "прекратяване на струпването на сили" около Украйна. "Сериозно сме обезпокоени от мащабното, непровокирано и неоправдано военно струпване на Русия в и около Украйна и Беларус. Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати струпването на войски и да ги изтегли от Украйна в съответствие с международните си ангажименти", се казва в документа. НАТО възнамерява също така да води диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

"НАТО и съюзниците продължават да водят диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, включително на най-високо равнище. Подкрепяме всички тези усилия, както и усилията в рамките на Нормандския формат за изпълнение на споразуменията от Минск. Изразихме готовност да участваме в подновения диалог за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ", съобщава документът. Най-добрият начин за обсъждане на ракетните и нападателните оръжия с Русия са преките разговори, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференцията. "НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред говорим за готовността да седнем на масата за преговори, за да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме темата за контрола над въоръженията. Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-добрият начин да се справим с това е да седнем на масата и да обсъдим как да намалим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат постигнати споразумения, не само в областта на контрола на въоръженията", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    76 7 Отговор
    Ужас...
  • 2 Последния Софиянец

    85 8 Отговор
    Няма да стане!

    Коментиран от #11, #35

  • 3 и ся ко?

    68 8 Отговор
    Куманягата Бидоня фалира САЩ и спря парите за жендърите от НАТО!Сега ще ги пръскат по Източна Европа ние да ги храним щот Армия без манжа си е нова Ривалюция като 17-та година у Расия!
  • 4 БожиГол

    71 4 Отговор
    Да треперят всички производствени цехове в Южна България
  • 5 Лудница

    75 4 Отговор
    По полека, че ги докарахте повече от нашите войници, нямаме толкова легла в казармите и хотелите.

    Коментиран от #7

  • 6 Не на Тези

    84 7 Отговор
    Какво чака тоя народ бе ?Да ни направят на сол като София от Американците великобританците

    Коментиран от #69

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Делю Хайдутин

    58 3 Отговор
    Да си нарисуваме по една мишена на челата

    Коментиран от #14

  • 9 да бе

    12 85 Отговор
    сега като писнат родните рубладжии и българофоби ...

    Коментиран от #15

  • 10 Коко

    73 3 Отговор
    Парите, които човечеството харчи, за да произвежда такива мощни и умни машини за убиване на хора, биха могли да отидат за създаване на материално благополучие и духовно развитие на човешкия род. Но все още, ние, приматите от планетата Земя, наричащи себе си човеци, си оставаме примитивни и неразвити създания.

    Коментиран от #40

  • 11 ..........

    9 40 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ще стане!!!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рамбо

    12 63 Отговор
    При това положение руските шпиони,тролове и Митрофанова ще бъдат арестувани,но Митрофановна успя да се хване на колесника на последния самальот за Москва.

    Коментиран от #22

  • 14 да бе

    7 50 Отговор

    До коментар #8 от "Делю Хайдутин":

    може и на друго място да си я нарисуваш. а за най-сигурно, че ще те огрее - отивай в кремъл, че иначе конкурентните мишени могат да те изпреварят
  • 15 Българофоб

    65 6 Отговор

    До коментар #9 от "да бе":

    1989 година--10 млн българи.2021 година --5 млн българи.2050 година--?????

    Коментиран от #36

  • 16 Последния Софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "..........":

    Виагра ли взе?

    Коментиран от #20

  • 17 Smoke on the water...

    9 59 Отговор
    Тази статия ще предизвика сред руските-българи 😂, гърчове и бяс 😂😂

    Коментиран от #19, #24

  • 18 101010

    52 8 Отговор
    Нямали намерение да дадат военен отговор да Русия ,а струпват все до нови и нови военни части около нейните граници очевидно е че се готвят да я нападнат

    Коментиран от #26

  • 19 Последния Софиянец

    29 3 Отговор

    До коментар #17 от "Smoke on the water...":

    Лесно ти е на тебе от Португалия.
  • 20 ..........

    4 15 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Искаш да я пробвам на теб ли?????
  • 21 бг гражданин

    3 27 Отговор
    браво, чувствам се още по-сигурен.

    Коментиран от #27

  • 22 ПЕНЦИОНЕР

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "Рамбо":

    .... РАМБО... ТИ НИ СИ ЛИ НА 80 ДИСЕ... РАШКОВ ИСКА ДА НА АРЕСТУВА, ША БЕРЕМ ЯДОВЕ.... АМА ПОНЕ В АРЕСТА ШТЕ СМЕ СИТИ И НЯМА ДА ПЛАШТАМИ СМЕТКИ...!!!!
  • 23 барчо

    47 6 Отговор
    Не прочетох изобщо статията, а коментирам заглавието и същността на членството ни в НАТО. Нашата държава не е заплашена от никой и по тази причина няма причина да се дислоцира тук техника или военен състав на чужда държава или държави. Ако някоя натовска държава е нападната от друга държава, предполагам няма да е проблем да се изпратят наши части там. За сега обаче няма такова нещо и изобщо не е необходимо да ставаме мишена или по-скоро с нашите ръце други да си решават политическите въпроси, а после ние да плащаме.

    Коментиран от #45, #70

  • 24 защо

    30 6 Отговор

    До коментар #17 от "Smoke on the water...":

    Как ставаш руски-българин ако не искаш чужди армии в държавата си?

    Коментиран от #34

  • 25 разполагат

    34 3 Отговор
    кат си знаят- разграден двор...управляващите са срам...васали
  • 26 госта

    6 34 Отговор

    До коментар #18 от "101010":

    кога ще спрете да се излагате, нато е отбранителен съюз.
  • 27 Последния Софиянец

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "бг гражданин":

    Имаш чувство за хумор.
  • 28 2567ВХ

    37 3 Отговор
    Тия, че ще ни ги натресат разните рамбовци е ясно. Ама да ги предупредят да не ходят из бостаните че като ги срещнат пъдарите лошо.
  • 29 янеф

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    да внесем от расия
  • 30 другарят

    51 10 Отговор
    Вън от България НАТОвски бандити! Естественият съюзник на България, е Русия!

    Коментиран от #33, #38, #41

  • 31 Фатмак

    6 26 Отговор
    30 ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ В защита на БЪЛГАРИЯ са достатъчни като начало.
    Рундьо ще се отблагодари за новият Мандат.
    Кирчо меката китка- също
  • 32 Ай стига

    18 2 Отговор
    мислил йенси, че ти увехне кратуната

    Коментиран от #81

  • 33 Оли😂😂😂

    9 30 Отговор

    До коментар #30 от "другарят":

    Ай заминавай че родина мать зовет😂😂😂сбирайте се и марш да пазите мацква
  • 34 Smoke on the water...

    7 37 Отговор

    До коментар #24 от "защо":

    Не са чужди армии, съюзнически, как се става руски-българин ли????...като защитаваш интересите на чужда държава, която в момента е неприятелска държава.

    Коментиран от #47

  • 35 Гостът

    40 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това е една от задачите възложени на сегашното управление.Вече са платили за това даже ремонтират стари поделения с пари от САЩ.Другите задачи са истанбулската конвенция,македонския въпрос и ваксинацията.Тия се продадоха по-бързо от Боко.

    Коментиран от #46

  • 36 да бе

    8 34 Отговор

    До коментар #15 от "Българофоб":

    нормално ... кой иска да живее сред русофили и комунисти
  • 37 ТоваЕСъщото

    34 4 Отговор
    Това е същото като да получаваме пари от ЕС да се борим с корупцията и именно с тези пари да се поддържа корупцията, защото ЕС без корупция не може и една вода да продаде.
  • 38 Русиа русия ама

    11 23 Отговор

    До коментар #30 от "другарят":

    Къташ парите у долар е евро у западна банка😂😂😂
  • 39 първата ракета в хола на пасито

    32 4 Отговор
    Да ги разполагат в домовете на изразените атлантически подлоги! Например в къщите на Плевнелиев, Паси , содомитите от ДБ и др. подобни! И да ги хранят!
  • 40 Значи глей са

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Коко":

    Хората са ирационални същества и не трябва да се пилеят ресурси за да живеят хлебарките човеци и да се прахосват ресурси за това
  • 41 Ердоганя

    4 23 Отговор

    До коментар #30 от "другарят":

    Има втора по големина Армия след САЩ у НАТО,може и Капала Чаршия да направят у София.
    Данъка ще е само десятък както преди Руската окупация!
  • 42 Тъмен субект

    23 5 Отговор
    НАТО преди да обмисля, трябва да попита. България ечаства в СЪЮЗ, не сме подчинени на натовските генерали. Ако е в наша вреда, може и да не участваме.
  • 43 пълни бълвоч

    23 5 Отговор
    Тук не е имало чужди войски и през Студената война, когато взаимното унищожение е било много по-реално и приятели/неприятели много по-ясно дефинирани.
  • 44 " селянин "

    4 16 Отговор
    Аман от комунисти-кокошари. По-добре за разплода ни се погрижете и нацията ни " облагородете " . Жените ни с любов и нежност ще ви посрещнат и задниците си ще ви ги дадат . Така че за бойните ви групи не мислете, а само ни ги изпратете. Аз в Бог не вярвам, но във вашите кокошки вярвам .
  • 45 СС086

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "барчо":

    Добре казано!
  • 46 В грешка си

    29 3 Отговор

    До коментар #35 от "Гостът":

    Защо да е неприятелска държава Русия. Нищо не сме й направили и те на нас. Тогава от какъв зор ще ни натискат? Ааа, Ами защото сме марионетки, васали, държава поставена на колене. И с продажни политици.
  • 47 Мнение

    13 3 Отговор

    До коментар #34 от "Smoke on the water...":

    Дебилен отговор сър?!
    Но друг не се и очакваше от подобни индивиди!!!

    Коментиран от #51

  • 48 бой на негри в

    13 5 Отговор
    Англосферата са съюзници с Франция, но ги прекараха с няколко милиарда за подводници. Германия иска да задмине Русия по военен бюджет до 10 години. Скандинавицте са въоражени до зъби с и без НАТО.
    Алианцовете не са вечни.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тиква

    20 2 Отговор
    Е стига вече, примерихте си пУшките и пак наливане. Явно някой искат нарочно напрежение и палене на конфликти! Виждаме Кои е той.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ха ха хааа

    3 16 Отговор
    Те тука рушошнята пак ше свири - туш ...🤭😁
  • 53 Аре сик,,тир

    21 3 Отговор
    Марш от тука
  • 54 Не Ги искаме

    33 5 Отговор
    Не искаме бойните ви групи.

    Коментиран от #56

  • 55 hmhmhm

    29 4 Отговор
    Не мислете повече глупости ! Не искаме никакви военни тук !
  • 56 НАТО

    7 27 Отговор

    До коментар #54 от "Не Ги искаме":

    никой не ви пита бе рубладжии, стига сте ревали.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 КОЙ

    25 2 Отговор
    НАТО разбирай САЩ ни показва колко сме в наведено положение,никой не обяснява смислено защо е нужно това защото май смисълът е друг не Русия а пари.
  • 59 В.В.П.

    27 4 Отговор
    Никой няма да идва !
    България излиза от НАТО ,до месеци .Може и насила да се случи .Махайте се от земята ми ,Ново село и България..!!.Тровите и цапате земята на Аспарух ,Симеон ,Иван Асен .Гоо ф@к ,янки.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Sion

    27 2 Отговор
    В България нямаме нужда от окупационен корпус.. Благодаря, не!
  • 62 България и българите не ги щем!

    23 5 Отговор
    Марш от България! Никой не ви е канил!

    Коментиран от #65

  • 63 Храна за мурзилки

    5 17 Отговор
    ДругарЕ, изгонихте ли НАТуту ? :))) Поканихте ли червената орда ?
  • 64 АМЕРИКАНЦИ!

    18 4 Отговор
    АГРЕСОРИ!
    GO HOME YANKEES!!!

    Коментиран от #66

  • 65 😂......

    2 13 Отговор

    До коментар #62 от "България и българите не ги щем!":

    А теб някой ще те пита ли, ти какво искаш???
  • 66 😂......

    3 14 Отговор

    До коментар #64 от "АМЕРИКАНЦИ!":

    Това дето си го написъл, можеш ли да го напишеш и на руски??? 😂
  • 67 Виталия

    19 2 Отговор
    А въдици и мрежи за черноморска база да им приготвим ли ? Що за идиотщина да се въвлича държавата в конфликт, който пряко не трябва да ни интересува. Украйна не е в НАТО и нормални политици ще знаят как да отклонят участие

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не на Тези":

    Чака някой да го "оправи".
  • 70 абе

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "барчо":

    "Няма не искам, няма недей!" То и Орбан, и военния му министър заявиха, че не искат, ама ще му пратят поне 1000 парчета, за тука изобщо е безпредметно да се говори, ясно е. Понеже рушляците не искат да нападат Украйна, Нато ще нападне нас, напук на рушляците. Кучетата така си маркират територията, с преп!к@ване.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 БГ ЕС НАТО

    4 9 Отговор
    Първо при нас трябваше да пратите като най слабото звено на НАТО хем да подпомогнете батальончето на Радеф

    Коментиран от #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Грух

    8 0 Отговор
    Наглите говеда са нагли говеда.
  • 76 гледа си стола

    3 0 Отговор
    Не се хаби!При зор,твоите банди ще ги изчистим....
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ПОСЛЕ НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЧЕ ПАДАЛИ БОМБИ

    1 0 Отговор
    В НЯКОЙ ДЪРЖАВИ ОТ ИЗТОЧНИЯ БЛОК !
  • 79 НЕКА ПРАТЯТ НА БАЙДЪН МУ ПИСНА САМО ТОЙ

    1 0 Отговор
    ДА СИ ХРАНТУТИ СОЦИОПАТИТЕ В АРМИЯТА !
  • 80 ЩОМ НАТО ПРАЩА , РЕДНО Е И ПУТИН ДА

    0 0 Отговор
    ПРАТИ НЕГОВИТЕ ГЛАДНИЦИ !! МОЖЕ И ЗЕЛЕНСКИ ДА ПРАТИ И ТОЙ СЛЕД КАТО ПОБЕДИ ОБАЧЕ !ВСЪЩНОСТ ЗЕЛЕНСКИ ВЕЧЕ ПРАТИ ЖЕНИТЕ СИ КОИТО СКОРО ЕДВА ЛИ ЩЕ ИЗПИЩЯТ ЧЕ ГИ ИЗНАСИЛВАМЕ ....... НО СЛЕД 9 МЕСЕЦА ЩЕ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ !
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.