Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 06:05 2 693 59

САЩ: Путин си измисля заплахи, за да оправдае по-нататъшна агресия

  • сащ-
  • европейски съюз-
  • санкции-
  • украйна-
  • война-
  • русия

Брюксел се надява всички държави членки да участват в доставките на оръжие за Украйна

САЩ: Путин си измисля заплахи, за да оправдае по-нататъшна агресия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Путин за привеждането в бойна готовност на руските сдържащи сили беше остро осъдено в Съединените щати. Пентагонът го окачестви като опасна ескалация. Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че решението следва модела на Путин "да създава заплахи, които не съществуват, за да оправдае по-нататъшна агресия". Външните министри от Европейския съюз обсъдиха новите санкции срещу Москва. Брюксел обяви изпращането на оръжие за Украйна.

Освен бойно оръжие Европейският съюз ще закупи и достави на Украйна каски, бронежилетки и друга военна екипировка. Финансирането ще дойде от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Още новини от Украйна

Брюксел се надява всички държави членки да участват в доставките на оръжие за Украйна.

"Европейският съюз застава отново в подкрепа на Украйна и на санкциите срещу агресора, който е Русия на Путин. За първи път Евросъюзът ще финансира закупуването и изпращането на оръжие и друго оборудване на страната, която е атакувана. Това е преломен момент. В същото време затягаме още веднъж санкциите срещу Кремъл и неговия съратник - режимът на Лукашенко. Затваряме въздушното пространство на Европейския съюз за руснаци, техни самолети няма да могат да кацат, излитат или да прелитат над територията на Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Новият пакет от санкции за Русия засяга поне 30 руски олигарси. Европейският съюз, заедно със САЩ, Канада, Великобритания и Япония реши да изключи и част от руските банки от международната система за разплащане SWIFT. Очаква се решението да бъде юридическо одобрено и да влезе в сила днес. Брюксел ще замрази и всички активи на Руската централна банка в чужбина.

Мерките на Брюксел ще засегнат износа на руски продукти - горива, тютюн, дървесина, цимент, желязо и стомана. Очаква се европейските санкции да обхванат и режима на Лукашенко в Беларус.

През следващите дни ЕС ще забрани излъчването в Европа на държавните медии Русия днес и Спутник, които според фон дер Лайен разпространяват лъжи, за да оправдаят войната на Путин и предизвикат разделение в Евросъюза.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно

    63 1 Отговор
    Ми той гледа от ВАС !!!

    Коментиран от #29

  • 2 иван

    66 6 Отговор
    пореден опит в историята на европа да завземе Русия

    Коментиран от #8

  • 3 гост

    85 5 Отговор
    Колко са жалки европейските фашисти , призовават за прекратяване на войната а във същото време изпращат оръжие за Украйна. Еми господа лицемери заради вашите не адекватни действия войната скоро няма да свърши и ще загинат още много хора.

    Коментиран от #9

  • 4 Джо

    66 4 Отговор
    Вие какво направихте с Кадафи и Садам? Той също като вас ще направи. Ще го извади Зеленски от дупката където се е скрил. И ще го осъди. Вие оставихте ли ги живи?

    Коментиран от #15

  • 5 hihi

    50 3 Отговор
    Каква инфлация имало? Сега ще се печатат пари за безсмислено кръвопролитие. Ще има само губещи, като изключим виновните за всичко и техните кръгове.
  • 6 Дернев

    65 4 Отговор
    Путин не си измисля заплахи, а отговаря адекватно на заплахи. НАТО вън от Европа и всичко ще си дойде там където европейцит3 решим. Оставете Европа. Тя е на и само заевроппейците.
  • 7 Вече за всички е ясно

    58 4 Отговор
    САЩ се страхуват от Русия и не могат да и противостоят. Празните приказки продължават но те не струват пукната пара.

    Коментиран от #11

  • 8 Сър Пичук

    8 46 Отговор

    До коментар #2 от "иван":

    Нали!
    С нахлуването на Русия в суверенна Украйна Европа се опитва да я превземе.
    А бе откъде ви вадят такива умници.

    Коментиран от #25

  • 9 Сър Пичук

    10 44 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    По твоята логика когато някой гамен нападне беззащитен човек, на него не трябва да му се помага защото това помагало да се продължи насилието, така ли?
    Кой ви е възпитавал и в какво?!?!?!

    Коментиран от #16, #21

  • 10 Поговорка

    54 0 Отговор
    Когато двама си ги мерят никога не си слагай дупето.В този ред на мисли ЕС става потенциален враг на руснаците.На тях не им пука за жертвите ще стане страшно.Бог да ни пази.Започнах да се претеснявам влизаме във военния конфликт.Това беше ЕС действа малоумно.Хвърля бензин в огъня.Вместо да ги накарат да седнат на масата на преговорите.Защо!
  • 11 Сър Пичук

    4 33 Отговор

    До коментар #7 от "Вече за всички е ясно":

    Всеки нормален човек се страхува от луд с граната.
  • 12 хХх

    33 0 Отговор
    В страната N, посолството на САЩ гори документи и се изнася.
    Днес ще падне астероид.
    Светът в еднополюсната му форма свърши.
    .
    Ние пак изтеглихме късата клечка

    Коментиран от #23

  • 13 Иванов

    41 1 Отговор
    САЩ какво правят не трябва да гледате и правите като тях! Те може да правят всичко и никои не вижда какво правят защо ли! Те може да убиват по целия свят в всяка държава жени деца законните им правителства по причини коио само на тях са известни. Ирак имал Химическо оръжие. А либия какво имаше!? Някои да доставяше оръжие на Ирак и Либия да се защитят от САЩ? 20 г. В Афганистан някои доставяше ли оръжие на Талибаните? А трябваше да доставят както те доставяха кога там беше СССР
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаха

    0 48 Отговор

    До коментар #4 от "Джо":

    Садам и Кадафи са същите диктатори като Путин

    Коментиран от #20, #26

  • 16 Иванов

    48 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сър Пичук":

    Гамена САЩ нападна Югославия ние как помогнахме на съседа? Дадохме коридор на бомбардировачите! Гамена САЩ нападна Либия ама не за да освободи сестрите ни които бяха там години акогато му изнася ше

    Коментиран от #44, #51

  • 17 име

    43 1 Отговор
    Ако съда в Хага не си затваряше очите по команда, а беще осъдил фашагите за военните им престъпления от 2014 насам, може би нямаше да се стигне до тук.
  • 18 Русофил плюс

    41 0 Отговор
    Украйна се превърна в изкупителната жертва на западната световна хегемония срещу Русия, която единствена има смелостта да се противопостави на униполярния нов световен ред
  • 19 ВРАГ НА НАРОДА

    32 1 Отговор
    п$АКИ- ДОЛНА,ПРОДАЖНА византийка!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА РУСИЯ!

    нато($ащ)-Т€РОРИ$ТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА циони$тит€!

    СПЕШНО РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато($ащ)!!!

    БОГ ДА ПАЗИ СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато),изра€л,британия,канада,ав$тралия...!


    ЗА ДА $И ру$офоб(натов€ц) ИЛИ ТРЯБВА ДА $И ГОЛЯМ Д€БИЛ,ИЛИ МНОГО ПРОДАЖ€Н (М€РКАНТИЛ€Н) ИЛИ И ДВ€Т€!
  • 20 Джо

    20 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    Точно така прав си и Садам и Кадафи н играега по свирката на САЩ като Путин! Казваха, че не ги е страх от САЩ . Но те нямаха Триада с която могат за часове да победят САЩ
  • 21 т-п трол соросоиден

    31 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сър Пичук":

    Украйна не е беззащитна, а е голяма държава на западната граница на Русия. Използват я за да настроят украинци срещу руснаци, повече дори от макетата срещу нас българите. Представи си че утре в Македония признаят българско малцинство, но на другия ден почнат да ги стрелят и бомбандират. Ако Бъргария ги защити, това агресия ли ще бъде?

    Коментиран от #33, #43

  • 22 Слава на саш и нато

    2 33 Отговор
    Жужето обесено на райхстага
  • 23 Въпрос

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "хХх":

    Астероида в Китайско море ли ще падне ?
  • 24 Иванов

    28 0 Отговор
    Наглоста на САЩ яижда всеки които има малко морал и чувство за справедливост! Кажете ми една държава в Северна америка съседна на Сащ на която Русия да доставя оръжие? В Карибската криза САЩ заплашиха с ядрено оръжие ако СССР не си махне ракетите от Куба . Сега какво е различно?
  • 25 ХиХи

    23 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сър Пичук":

    Нато на Руската граница? Какво и когао дири? Абе къде ви дирят такива умници? Па що ще натю на Руската граница коги няма Вършавски договор? Както рекоха от Иран идела заплахата затова натю се разширявало

    Коментиран от #42

  • 26 Да бе

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    И световните стражари от сащ им нападнаха суврренните държави и ги разстреляха - с какво са по различни от диктаторите?
  • 27 Руснаците се готвят за война

    27 3 Отговор
    70г.Въоражени са до зъби.Имат многомилионна армия.Ще нападнат всеки който ги заплаши.Отивайте в Москва и се договаряйте недейте изпраща оръжие.Ще стане страшно.Не съм очаквал толкова прости европейци.Явно всички искат война.Така разчитам действията на ЕС.Ще се сринат икономиките на Европа.Сега зад Океана с кеф потриват ръце какво надробиха.Оказаха се краварите доста добри играчи.

    Коментиран от #30, #35

  • 28 Трайно безработен

    21 0 Отговор
    Работа има колко искаш в НАТО защо седя 4 г без рабоа! Защо нап ме преследва да си плащам Здравните вноски а нямам доходи. Декларация 7. Никои не го интересува, че ме обраха брутално лилавите сам съм си виновен каза прокурора. Стареца дето ослепял сле побои да го оберът лилави също сам си е виновен. Иначв ще воюваме за справедливоста в УкрЙна!!!!
  • 29 Пешо

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно":

    Оставка на правителството! Не на военните помощи и наливане на масло в огъня!
    Искаме неутралитет!


    Не искам и в нато но не са ме питали

    33 г. Демокрация и кое е по-добрe от предните 45г. слугинаж?! Морала, здравето, образованието, индустрията? Кое?
    Инфраструктурата? демогрсфията?! Кое.
  • 30 Иванов

    19 2 Отговор

    До коментар #27 от "Руснаците се готвят за война":

    Брюксел и Вашингтон си мислят, че само те могат да сринат Икономиката на Русия! Народа на русия да огладнее и свали Путин. Рова е сценария които приложиха в България за да свалят бай Тошо и сложиха СДС уж демократично избрани от народа а те служат на САЩ и разпродадоха народното богатство на запада. Американски ТЕЦ. Канадска концесия за добив на злато
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 опорки

    21 2 Отговор
    Колкото и да лъжете за Русия и Путин, колкото и долари да давате на аватарите си за да лъжат, цял свят ви знае че сте виновни за тази война. Точно вие и прокситата ви бандера фашисти сте виновни за смъртта на човешки животи.Напразно се опитвате да лъжете. Никои нормален човек не ви вярва. Ще си платите.
  • 33 Иванов

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "т-п трол соросоиден":

    Нали трупаха оръжие САЩ я Украйна що някои щял да я нападне аега като я нападна се правят на ощипана мома! Ако беше неутрална и я нападнеха да се дъджеха така както сега ама тя не бе неутрална всички виждахме посещенията на амееикански дипломати и военни там от години

    Коментиран от #45

  • 34 позор и за васс и народен гняв ви желая

    12 0 Отговор
    Видяхме Псаки , или там каквото си , всичко видяхме , ние не сме безмозъчни същества , каквито много ви се ще да сме и едва ли ще ти позволя да ми формираш мисленето точно ти .
  • 35 vinety$

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Руснаците се готвят за война":

    Краварите сме най-добрите така или иначе. Тъпото е, че някой постави Русия в ъгъла, без избор. Тя може да движи само напред или да изчезне и да се превърнем в единна цивилизация, която се стреми към тип 1 по Кардашев. Това би било така ако книгите Данаил, Откровение и цялото Слово са неверни. Но те са истина и това няма да се случи. Дано да ни раздели отново и да не са сега виденията на Данаил и Йоан.
  • 36 Трайно безработен

    9 1 Отговор
    Аз от 4 г съм безработен и трябва да си плащам здравните не получавам помощи от държавата само заплахи да си ги платя а хората на сорос ми викат да си намеря работа! А руския народ като огладнее като мен трябва да сваля правителството си! Каква е тая логика не разбирам в русия никои няма да огладнее като мен едва ли държавата ще ги остави без стотинка и да иска да плащат на държавата а и ще ги остави да ги обират лилави!
  • 37 Fury

    14 0 Отговор
    Свидетели сме на огромна несправедливост. Непрестанни лъжи и хора с оцапани ду пе та изкарващи се демократи, а всъщност са просто едни провокатори, манипулатори и лъжци. Като четох тук там,на то ще се бие срещу Русия до последният украинец.

    Коментиран от #38

  • 38 Джо

    10 0 Отговор

    До коментар #37 от "Fury":

    Не само до поскедния Украинец ми и нас ще хвърли в огъня само бай ви ганя у парламента още не го е разбрал с васалния си мозък.
  • 39 Трайно безработен

    5 0 Отговор
    Не знам само аз ли не съм доволен от живота в България! Казват ми да ходя в масква като не ми харесва тук. Ми хубаво защо тогава недоволните в Русия трябва да свалят правителството спорес логиката на САЩ ми да ги вземат в САЩ
  • 40 кво мислиш псаки по темата

    6 0 Отговор
    Народът ви е нужен за две неща , а избори и за войните ви , дали ще го позволим ?!
  • 41 Псаки

    8 0 Отговор
    Целта на войната е да скара е Европа с Русия и да и пробута е скъпа газ. Не разбрахте ли клоуни в Брюксел?
  • 42 Сър Пичук

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "ХиХи":

    Виж сега.
    1. НАТО отдавна е на границите на Русия чрез Литва, Латвия и Естония. Освен това Русия има обща граница със САЩ.
    2. Украйна не е кандидатствала все още за НАТО, а дори и да кандидатства не може да бъде приета докато на територията и има "тлеещ" конфликт - сепаратистите.
    3. Би ли ми обяснил защо Русия може да разполага каквито си иска оръжия на границите си и другите страни не трябва да се чувстват заплашени, а когато те разполагат оръжия в своите си държави тя се чувства заплашена. Колко от тези държави са нападнали Русия, да кажем в последните 100г и колко от тях са били нападани от нея?
    4. Не е ли право на всяка суверенна държава да избира с кого и как да се съюзява?
    5. След като Русия е също в отбранителен съюз, защо съседните и държави не трябва да се чувстват застрашени от нея?
    6. След като Русия има превъзходство в ядрени оръжия и ракети, както и в отбранителните си системи над всички държави в Европа, дори САЩ, колко застрашена може да се чувства от тях?!?!?!
    7. НАТО се разширява за сметка на държави, които са били нападани от Русия или се страхуват да не бъдат нападнати. Не е ли по-умно, по-лесно и по-добре за всички, Русия да даде ясни гаранции за сигурността на Европа, за да спре разширяването на НАТО
  • 43 Сър Пичук

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "т-п трол соросоиден":

    Малко бъркаш нещата.
    В Украйна, а и не само, руснаци и украинци живеят и работят заедно. Никой не преследва някого, само защото е руснак. Колкото до Донбас, това е територия, отцепена от Украйна с помощта на Русия, която подкрепя и въоръжава отцепниците, като дори участва със свои военни. Там се води война срещу чуждо нашествие, а това, че се използва мирно население за да прикрие истинските цели на Путин и Русия трябва да тежи на тяхната съвест. Да, на война се стреля и има и невинни жертви за съжаление, но ако нещата са били толкова зле, защо руснаците не се изтеглиха в Русия по-рано, а го направиха чак сега, когато започна необявената война срещу Украйна? В нашата история има много примери на българи, останали в други държави, когато са се преначертавали границите и тези, които не са били съгласни с политиките в тези държави са си дошли в България, а останалите са ги приели. По твоята логика, Китай има право да напада всяка държава в света, където има China Town (а него го има във всеки голям град) ако реши, че китайците там не били третирани добре.

    Коментиран от #46

  • 44 Сър Пичук

    1 9 Отговор

    До коментар #16 от "Иванов":

    САЩ правилно набиха канчетата на сърбите заради геноцида в Босна. Познавам босненци, чиито бащи и братя, дори цели семейства са били избити от "братята сърби". Разкриха се много масови гробове. Геноцид в края на 20 век в Европа е недопустим.
    Колкото до Либия, там Кадафи беше свален от Италия и още няколко европейски държави и САЩ не участваха. Сверявай си опорките.

    Коментиран от #53

  • 45 Komapak

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Иванов":

    Дали си спомняш че вожда твърдеше че струпването на войските по границата с Украйна е учение😀 Агресивно нахлуване на чужда територия как да бъде оценено?
  • 46 Komapak

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Сър Пичук":

    Това за китайците ми хареса😀😀😀
  • 47 Госあ

    8 0 Отговор
    Европейски съюз ще купува оръжие от сащ, за да го праща на Украйна, а пък сащ ще купуват руски газ, за да го препродават на Европейски съюз. Какви прекрасни взаимоотношения само….
  • 48 no name no face no number

    7 0 Отговор
    Истинската заплаха за света сте вие и ужасният ви глобализъм и античовешката дигитализация джендъри нагли
  • 49 опасен е само

    2 0 Отговор
    насаждания вълчи капитализъм от фащ по света
  • 50 Йордан Благоев Христов

    0 3 Отговор
    Трябва да се въвеждат всеки ден все по нови санксии и ограничения на цяла Русия и на всички нейни отрасли, промишленост, транспорт, комуникация, фирми, компании изцяло да е изолирана и лишена от всичко за да разбере Путин че не може да си прави със света каквото си иска!!! А за Украйна да се изпращат все повече помощи храни,напитки, облекла, обувки, оборудване, военно и от всякакъв род! Да се достави най модерното и мощтно оръжие,танкове,автомати, бронетранспортьори,самолети и хеликоптери,проходими военни автомобили това е нужно за отбраната на Украйна? И да се действа за по скорошното присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО!!!
  • 51 Сър Пичук

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иванов":

    САЩ правилно набиха канчетата на сърбите заради геноцида в Босна. Познавам босненци, чиито бащи и братя, дори цели семейства са били избити от "братята сърби". Разкриха се много масови гробове. Геноцид в края на 20 век в Европа е недопустим.
    Колкото до Либия, там Кадафи беше свален от Италия и още няколко европейски държави и САЩ не участваха. Сверявай си опорките.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Да, да

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Сър Пичук":

    Затова Хилари като пристигна в Либия заяви: " Дойдох, видях, убиха го". Цялото НАТО атакуваше позиции на Кадафи и го преследваше.
  • 53 Я пак

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Сър Пичук":

    САЩ и Франция съсипаха ЛИБИЯ. Ти болен ли си?
  • 54 Майор Деянов

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Сър Пичук":

    Геноцид се извършва и в Йемен с американско оръжие закупено от С Арабия. Каква е разликата от двата геноцида? Европа или не НАТО се води отбранителен военен съюз а не нападателен. Ако Милошевич беше закупил за военните си действия американско оръжие, но те в Сребреница щяха и да му помагат. Явното е че им е дал милиарди. Така се управлява света наивнико.

    Коментиран от #59

  • 55 Както и ФАЩ🤣🤣🤣

    0 0 Отговор
    Та сгромолясаха толкова мнго държави по света 🤮🤮истинското зло сте вие 👊🏻🤮
  • 56 Както и ФАЩ🤣🤣🤣

    0 0 Отговор
    Та сгромолясаха толкова мнго държави по света 🤮🤮истинското зло сте вие 👊🏻🤮
  • 57 Фарти

    0 0 Отговор
    В името на демокрация са убити хиляди деца 🧒 ф арабските държави и всичко е скрито покрити от западните медии а сега военната пропаганда на запада крещи от цяла Европа
  • 58 С настъплението на Натовски

    0 0 Отговор
    бази на Изток и с военните си кампании в Афганистан, Ирак и Сирия, вие не сте майка Тереза.
  • 59 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Майор Деянов":

    Никой не отрича, че американците са нападали други страни, че са вършили престъпления и т.н. Въпросът е, оправдание ли е за някой вършещ престъпления това, че и друг е вършил престъпления? И тогава, има ли разлика между тях. И накрая, колко честен е някой, който осъжда престъпленията на едните, но не и на другите.