Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2022 20:20 5 698 101

Мъже, жени и деца умират заради президент, който реши, че страната им няма право да съществува

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • реч-
  • владимир путин-
  • еп

Да живее Европа. И да живее свободна и независима Украйна.

Мъже, жени и деца умират заради президент, който реши, че страната им няма право да съществува - 1
Снимка: UNIAN

Реч на председателя Фон дер Лайен на пленарното заседание на Европейския парламент относно руската агресия срещу Украйна:

Уважаема г-жо Председател на ЕП,

г-н Председател на Съвета,

г-н Върховен представител,

г-н Президент на Украйна, уважаеми Володимир,

г-н Председател на украинския парламент,

Уважаеми членове на ЕП,

Войната се завърна в Европа. Почти тридесет години след войните на Балканите и повече от половин век, след като съветските войски нахлуха в Прага и Будапеща, в сърцето на една европейска столица отново се включиха сирените за гражданска защита. Хиляди хора бягат от бомби, нощуват в спирките на метрото — като се държат за ръце, ридаят тихо, опитват се да поддържат взаимно духа си. Редици от автомобили се тълпят към западните граници на Украйна и когато на много от тях им свърши горивото, хората вземат децата си и багажа си, и вървят в продължение на десетки километри в посока към нашия Съюз. Те търсят убежище при нас, тъй като страната им вече не е безопасна. Тъй като в Украйна започна ужасяващо броене на загиналите. Мъже, жени и деца умират отново заради един чуждестранен лидер — президента Путин, който реши, че страната им, Украйна, няма право да съществува.

За Европа това е моментът на истината. Позволете ми да цитирам думите на редактора на един украински вестник — Независим Киев, публикувани точно няколко часа преди началото на инвазията: „Не става въпрос само за Украйна. Това е сблъсък между два свята, две противоположни ценностни системи.“ Тези думи са толкова точни. Това е сблъсък между върховенството на закона и върховенството на оръжието, между демокрации и автокрации, между основан на правила ред и свят на чиста агресия. Начинът, по който реагираме днес на действията на Русия, ще определи бъдещето на международната система. На карта е заложена съдбата на Украйна, но от равновесието зависи и нашата собствена съдба. Трябва да покажем мощта на нашите демокрации, силата на хората, които свободно и демократично избират своите независими пътища.

Днес Съюз от почти половин милиард души се мобилизира за Украйна. Хората в Европа демонстрират пред посолствата на Русия в целия Съюз. Много от тях са отворили домовете си за украинци, които бягат от бомбите на Путин. Позволете ми да благодаря особено на Полша, Румъния, Словакия и Унгария за посрещането на тези жени, мъже и деца. Европа ще подкрепя тези хора не само през първите дни, но и през следващите седмици и месеци. Ето защо предлагаме да се задейства механизмът за временна закрила, за да им се предостави сигурен статут и достъп до училища, медицински грижи и работа. Те заслужават това. Знаем, че това е само началото. Повече украинци ще се нуждаят от нашата защита и солидарност. Ние сме и ще бъдем там.

Нашият Съюз показва единство по дух, което ме прави горда. Със светкавична скорост Европейският съюз прие три вълни от тежки санкции срещу финансовата система, високотехнологичната промишленост и корумпирания елит на Русия. Това е най-големият пакет от санкции в историята на нашия Съюз. Не предприемаме тези мерки с лека ръка, но смятаме, че трябваше да действаме. Санкциите ще имат тежки последици за руската икономика и за Кремъл. Изключваме важни руски банки от мрежата SWIFT. Забранихме също така операциите на руската централна банка — единствената най-важна финансова институция в Русия. С това се парализират милиарди чуждестранни резерви и се завърта кранчето на войната на Путин.

Второ, наша цел са важните сектори на руската икономика. Правим невъзможно за Русия да модернизира нефтените си рафинерии, да ремонтира и модернизира своя въздушен флот, както и за да получи достъп до многобройни важни технологии, от които се нуждае, за да изгради проспериращо бъдеще. Затворихме въздушното си пространство за руски самолети, включително за частните самолети на олигарсите. И не се съмнявайте — ще замразим и други техни активи, било то яхти, спортни коли или луксозни имоти.

Трето — още една безпрецедентна мярка: прекратяваме лицензите на пропагандната машина на Кремъл. Държавните медии „Россия сегодня“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжи, за да оправдават войната на Путин и да разделят нашия Съюз. Това са безпрецедентни действия от страна на Европейския съюз и нашите партньори в отговор на безпрецедентната агресия от страна на Русия.

Всяка от тези стъпки беше тясно координирана с нашите партньори и съюзници Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Норвегия, но също така например Япония, Южна Корея и Австралия. Към днешна дата над 30 държави, представляващи значително над половината от световната икономика, също обявиха санкции и контрол на износа от Русия. Ако Путин се е стремял да раздели ЕС, да отслаби НАТО и да разруши международната общност, той постигна точно обратното.

Давам си ясна сметка, че нашата икономика също ще плати цената за тези санкции. Знам това и искам да говоря честно на хората в Европа. Издържахме две години пандемия. Всички ние искахме да се съсредоточим върху икономическото си възстановяване. Но вярвам, че хората в Европа разбират много добре, че трябва да се противопоставим на тази жестока агресия. Да, защитата на нашата свобода има цена. Но това е решаващ момент. И това е цена, която сме готови да заплатим. Защото свободата е безценна.

Инвестициите днес ще ни направят по-независими утре. Мисля преди всичко за нашата енергийна сигурност. Просто не можем да разчитаме до такава степен на доставчик, който открито ни заплашва. Ето защо се обърнахме към други световни доставчици. И те отговориха. Норвегия увеличава своя дял. През януари имаме рекордна доставка на втечнен природен газ. Строим нови терминали за втечнен природен газ и работим по междусистемни връзки. Но в дългосрочен план преминаването ни към възобновяеми енергийни източници и водород ще ни направи наистина независими. Трябва да ускорим екологичния преход. Тъй като всеки киловатчас електроенергия, произведена в Европа от слънцето, вятъра, водата и от биомаса, намалява зависимостта ни от вноса на руски газ и друга енергия. Това е стратегическа инвестиция. Освен това нашата по-малка зависимост означава и по-малко пари за военния арсенал на Кремъл.

С решителност Европа може да отговори на предизвикателството. Същото важи и за защитата. Европейската сигурност и отбрана се развиха повече през последните шест дни, отколкото през последните две десетилетия. Повечето държави членки обещаха доставки на военно оборудване за Украйна. Германия обяви, че ще постигне целта от 2% на НАТО във възможно най-кратък срок. А нашият Съюз за първи път използва европейския бюджет за покупка и доставка на оръжие за държава, която е обект на нападение. Отбраната на Украйна ще бъде подкрепена от 500 милиона евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира. В един първоначален пакет ще добавим към тях още най-малко 500 милиона евро от бюджета на ЕС за справяне с хуманитарните последици от тази трагична война както в страната, така и за бежанците.

Това е повратен момент за нашия Съюз. Не можем да приемаме нашата сигурност и защитата на хората за даденост. Трябва да се застъпваме за тях. Трябва да инвестираме в тях. Трябва да поемем своя справедлив дял от отговорността.

Настоящата криза променя Европа. Русия обаче също е достигнала кръстопът. Действията на Кремъл сериозно вредят на дългосрочните интереси на Русия и нейния народ. Все повече руснаци също разбират това. Те демонстрират за мир и свобода. А как Кремъл реагира на това? Като задържа хиляди от тях. Но в крайна сметка стремежът към мир и свобода не може да бъде заглушен. Освен танковете на Путин има и друга Русия. Протягаме приятелска ръка към тази друга Русия.

През последните дни независимата Украйна е изправена пред най-тъмния си час. В същото време украинският народ издига факела на свободата за всички нас. Те показват огромна смелост. Те защитават живота си. Но те също така се борят за универсални ценности и са готови да загинат за тях. Президентът Зеленски и украинският народ са истинско вдъхновение. Когато говорихме за последен път, той ми разказа отново за мечтата на своя народ да се присъедини към нашия Съюз. Днес ЕС и Украйна са по-близо от всякога. Все още има дълъг път напред. Трябва да сложим край на тази война. И трябва да говорим за следващите стъпки. Но съм сигурна — никой в тази пленарна зала не може да се съмнява, че народ, който защитава нашите европейски ценности, принадлежи към нашето европейско семейство.

Да живее Европа. И да живее свободна и независима Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Operator Na Zu

    44 117 Отговор
    Българските орки-подлоги на Путин трябва на момента да бъдат изпратени на фронта срещу Украйна да служат на Джуджето! Бегом марш плъхове!

    Коментиран от #26, #29, #36, #45

  • 2 хахаха

    128 16 Отговор
    великолепна реч...помня, че такава прочете в европарламента и когато САЩ нахлуха в Ирак...или съм сънувал?

    Коментиран от #21

  • 3 Последния Софианец

    107 23 Отговор
    Да не си бяха избирали зеленски за президент
  • 4 Таралеж

    90 12 Отговор
    И тая кака не вижда края на неофашизма в Европа и света. След кризата в Украйна идва ред и на други държави.

    Коментиран от #92

  • 5 А можеше....

    97 12 Отговор
    А можеше и без жертви, ако байизкукуригал беше откликнал на Путин да гарантира, че НАТО няма да я взема 0крайна!!!
    Е кой ли е виновен в случая след като това което можеше и трябваше да стане по мирен начин предложен от Путин на "цивилизования" свят ще се постигне сега с военно усилие и смърт на братя и съседи!!!!
    Е Кой, кой е виновен цивилизацийо!!!
    И ексикулсън от цивилизоваността, като трябва да се изяде солта и боя за да се постигне това което трябва, както е според притчата!!!
    Т.е. Окрайна да не влиза в НАТО и байдън да даде гаранции!!!

    Коментиран от #51

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Баце

    80 4 Отговор
    Урсула, а ти какво реши когато в тежък конфликт на интереси заради което има внесен сигнал срещу теб в Европейския съд задължи милиони да се сиропират с нещо срещу мнооого народни европейски пари?
  • 8 USSR

    84 17 Отговор
    Да живее Съветския съюз! Време беше Путин да го възроди.

    Коментиран от #94

  • 9 куха патетика

    58 4 Отговор
    Фондерката па се е изтряскала със слонско , как ги ..... такива големи не ми е ясно. Толкова много сметки си даваш Урсулке , а само най-важната ти убягва , че мястото ти е при ония работи как им викаха , че се не сещам , ама ти си ги знаеш по професионална линия.
  • 10 Пич

    82 5 Отговор
    Стига пропаганда ! Защо само " Факти " не пише , какво става по бензиностанциите ! На Харвардски маймуни номерата ! Знаел , че ще пострадаме ,но било важно да сме солидарни ! Мислех да пращам децата в Харвард , но като гледам какви тъпаци се връщат - отказвам се ! В Европа замразиха цените на горивата , и свалиха акцизите , нашия се хили тъпо , и така и говори ! Солидарен !!!

    Коментиран от #18

  • 11 ПУТИН

    15 63 Отговор
    Е ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ СТОЛ...И ТО НЕЗАБАВНО...ИНАЧЕ СВЕТА РУХВА...НЯМА РУСОФОБ, НЯМА РУСОФИЛ...ОТИВАМЕ СИ ВСИЧКИ...БОГ МИ Е СВИДЕТЕЛ...

    Коментиран от #49

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ами

    65 6 Отговор
    Аха да пролея една сълза .......Обаче се сетих за един спретнат филм-Москва не вярва на сълзи ....И се отказах....Избий до крак фашагите в Украйна Путине! Спри кафявата чума надвиснала отново над Европа!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НКВД

    77 6 Отговор
    Първото предложение на Русия винаги е най—доброто.Путин го предложи през декември а от НАТО му се изсмяха.Беше за мир и разбирателство и обща Европейска сигурност.
    Трябваше да помислите
  • 16 мдааааа

    55 3 Отговор
    Четеш денис и повече не продължаваш хибридата....

    Ами добре е, че затвориха руските медии щото много лъжели ама да затворят и нашите щото май повече лъжат, а по добре в медиите да си ни пуснат нон стоп турските сериали за радост на плебса!!!
    Втръснаха ни неколцината заклети хибридни ястреби.... Аз не знам като толкоз любят войната що не грабват мешките, каските и пушкалата и да бегат на фронта, а не нас да ни подлагат за потенциални мишени!!!
  • 17 Да питам

    56 5 Отговор
    дали госпожата е наясно какви неща ще се разкрият за неофашистите в Украйна и кой ги финансира или ще продължи с цензурата.

    Коментиран от #27

  • 18 Хлебар

    41 5 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    А утре хлябът ще е на същата цена като бензина. Българите ще трябва да се научат да ядат пасти.
  • 19 Миро

    51 3 Отговор
    И най красивите думи в устата на една крадла от обществени поръчки в Германия не струват нищо.
  • 20 чико

    52 4 Отговор
    УВАЖАЕМИ евро чиновници и управници , 14000 деца жени и мъже загинаха от нападенията на украйна , в продължение на ОСЕМ години , а вие не искахте да знаете . КРАВАРИТЕ не ви даваха да се обаждате докато те строяха скрито базите си за бъдещо НАТО .. КЪСНО е ЛИБЕ за КИТКА .
  • 21 Анонимник

    39 4 Отговор

    До коментар #2 от "хахаха":

    Или Белград ;) Пък тези 500 милиона, които уж стоят зад Украйна, я да видим следващия път като заредят бензин или си платят сметките за ток и топло, колко принципни ще се окажат. Не забравяй, че като хванаха Apple с мрежите за самоубийци (във фабриките на контрагента им Foxconn) се вдигна шум до небето и после... продължиха да купуват. Кашноги като не излезе от Саудитското посолство в Анкара - шум до небето, пък после в името на евтин бензин даже оръжия за геноцида в Йемен даже доставят. Истината е, че е лесно човек да е принципен като не го бърка по джоба с лайкване на постове в Инстаграм, но като почне да го удря в джоба... ;)
  • 22 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    45 5 Отговор
    нема жал тая пропаганда... Къде бяхте когато клаха жени мъже и деца в Донбас ДЕВЕТ (9) години....

    Коментиран от #44

  • 23 1245399

    50 4 Отговор
    Вън Америка от Европа. Вече 70 г. разпалват войни и носят страдания. Хората помнят и манипулациите и лъжите няма да минат! Кой въоръжи киевските неофашисти и кой мълчеше за геноцида в Донбас?! Америка. Кой съветваше тези ГЛАВОРЕЗИ да използват тактиката на ислямските терористи?! Е сега я използват в украинските градове. Военните престъпления на Америка нямат край.
  • 24 бля бля

    43 4 Отговор
    Дреме ни какво е казала някаква самодоволна брюкселска простакеса.
    И от терора на САЩ срещу Сърбия са минали 23 години, не 30. Джихада на албанците, с който превзеха западна Македония беше през 2001. В Косово се трепаха до 2005-та. Много са късопаменти евро.ейовете. РККА трябва да ходи до Берлин по-често.
  • 25 Да дигат билото знаме...

    38 4 Отговор
    Жалостивият запад изпраща „хуманитарна“ помощ за Украйна и основно я тъпче с оръжие и боеприпаси!!!
    Или както Ботев казва „душа дават братя, но не свойта душа, а душата на другите народи"
    А може би най добре беше да бяха посъветвали Зелински за спирането на военните действия и за по малко жертви и разруха да направи най доброто - КАПИТУЛАЦИЯ, ПРЕГОВОРИ и МИР ...
    Или да не стане като оная притча дето един тарикат изял солта, изял боя с тоягата и чак на другия ден му дошел акъла да се предаде!!!
  • 26 Да но...

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Operator Na Zu":

    Не може да се вземе под внимание реч на един подсъдим! А Урсула е подсъдима за това, че сключва тайно договор с мъжА си за 1,8 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ваксини от Пфайзер! 1,8 трилиона долара, които европейският данъкоплатец ще плати! Евродепутатите я разобличиха и развяха сключените договори в парламента! Когато и ако бъде оневинена в съда, тогава може да продължи с речите си!
  • 27 Ти гледай

    33 5 Отговор

    До коментар #17 от "Да питам":

    Когато изкарат на показ НАТОвските лаборатории за био война срещу Русия.Затова е войната не заради друго.
    Също както с КОВИД вируса,мислеха .че само Китайци ще го прихванат каквито бяха и първоначалните новини на запад но не го бяха измайсторили добре.
  • 28 Росен

    19 1 Отговор
    Не че нещо, ама преди около 75 бяха и при дядо ти
  • 29 Случаен

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Operator Na Zu":

    Айде, марш на страната на зеления
  • 30 gggw

    26 4 Отговор
    ей тия западни пропагандатори много почнаха да се излагат. Да съществува има право. Въпросът е да не разполага ракети към Русия
  • 31 Мария

    34 5 Отговор
    Защо се публикува само украинска пропаганда, която е толкова тъпа, че чак има обратен ефект!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вангела агент доносник

    7 21 Отговор
    Кремъл ке стане жамия и жужето ше.чете корана вътре

    Коментиран от #64

  • 34 Бай Хойчо

    28 2 Отговор
    Путин нищо няма да загуби.Ние всички от Европа,ще си загубиме и свободата и препитанието си.Нашата енергетика е 94% зависима от Русия а вие продължавайте да лаете.Войната се води от 8 години но вие я видяхте опреди 3 дена.Е няма такива подлоги и нащастници,които се изреждат да ни втълпяват че световния терорист САЩ е демокрацията.Днес едно китайско посолство, публикува в туитър кой е най голямата угроза за света-САЩ.Ето и публикацията(USA Bombing list:The Democracy World Tour)Кореа и Китай-1950-53,Гватемала-1954,Индонезия-1958,Куба-1959-61,Гватемала-1960,Конго-1964,Лаос-1964-73,Виетнам-1961-73,Камбоджа-1969-70,Гватемала-1967-69,Гренада-1983,Ливан-1983-84,Либия-1986,Салвадор-1980,Никарагуа-1980,Иран-1987,Панама-1989,Ирак-1991,Кувейт-1991,Сомалия-1993,Босна-1994-1995,Судан-1998,Афганистан-1998,Югославия-1999,Йемен-2002,Ирак-1991-2003,Окупацията и разполагане на веоенни бази на САЩ и Англия:Ирак-2003-2015,Афганистан-2001-2015,Пакистан2007-2015,Сомалия2007-2008,Сомалия2011,Либия2011.Либия2015,Сирия2014-2015.САЩ имат в света 800 военни бази,разположени в 173 държави.Направете си изводите,кой е заплахата за света и побликувайте световния агресор,да се знае от всички.

    Коментиран от #62

  • 35 А50

    30 3 Отговор
    Мъже, жени и деца избиват Бандеровци и Азовци вече 8г. , и в момента стрелят по градовете на Новорусия. Руснаците правят всичко възможно да пазят населението, което е взето в жив щит от нацистите. Тези които подкрепят нацисти също са нацисти. Запада защо беше сляп за геноцида извършван в Украйна цели 8г. и въоръжиха и внедриха нацистите в армията, преди конфликта всички говорихме за ковид-фашизма(Канада, Германия, Австралия...). Запада има фащистко лице уж либерално
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Sieg

    29 2 Отговор
    В Югославия , Ирак , Сирия не умираха ли ? И тогава и сега не трябва да умират , но защо тогава не се вдигаше врява ? Да не би Европа да взима страна без да мисли ? Да не би САЩ да не тласна събитията към война?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кинжал

    26 3 Отговор
    Зеленски не иска преговори. Той иска много мирни жертви, за да може той и укрофашистите да се изкарат мъченици и да дадат основание войната да се разрастне като се включат други държави. Путин не дава повод на запада на се намеси, защото пази цивилното население, затова фашистите трябва по някакъв начин да изфабрикуват. В доста градове хората ходят на работа и градския транспорт работи. Фашистките батальони са всяли страх сред хората и дори и армията им и това ги вцепенява. Никой от нормалните хора не смее открито да подкрепи руснаците, защото ще бъде разстрелян моментално, а много вече са разстреляни превантивно. За България 12 години работеха по същия сценарий, но на българският народ му проработи инстинкта, сега обаче новите отново са вербувани! Бъдете нащрек!
  • 40 Tутанкамон

    7 15 Отговор
    Защо ли не споменават България че приема украинци бягащи от войната, може би защото ние сме путинова България,не европейска България
  • 41 В интерес на истината

    24 3 Отговор
    ако човек се разрови в съвременна Украйна ще му стане ясно колко надълбоко са влезли американците.
    Примерно заводът за реактивни двигатели - Китайска фирма става мажоритарен акционер и под натиск от САЩ украинския президент издава указ за национализация.
    Кой знае колко други примери има, в икономиката и най-вече в политиката.
    Това е независима Украйна.
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 18 Отговор
    ПУТИН е агресор убиец чудовище

    Коментиран от #47

  • 43 Той целият свят ще измре с чипосаните Ва

    17 3 Отговор
    ВАКСИНИ И САМО РУСНАЦИТЕ СЕ БИЯТ С ЕВРОГЕЮВЕТЕ ЕНИЧАРАРИ ФИНАНСИРАНИ ОТ ЦРУ

    Коментиран от #91

  • 44 Анонимник

    10 5 Отговор

    До коментар #22 от "Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌":

    Жал може да няма, но поне вкус има - преди малко жената показа кадри от масов гроб на убити от Руснаците... с Оуен Уилсън в кадър (от "В тила на врага") ;) . Вчера пък видях от "Спасителя" в Туитър (сцената, където убиваха хората с онзи топор), като кадри от жестокостите на Русия, а докато пишех това един колега от Хърватска с изненада видя пък от някакъв Сръбски филм XD
  • 45 Политолог

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Operator Na Zu":

    Тези нeщaстници са силни само на клавиатурата хахахах...
  • 46 Мхм

    7 2 Отговор
    Имате предвид Земенски ли
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ваня

    3 1 Отговор
    в украинската рада- т е парламент, винаги се биеха заради същите мошенници сега !$
  • 51 Оня с коня

    4 12 Отговор

    До коментар #5 от "А можеше....":

    Добре е да се осъзнае от Неосъзналите се че ако не бяхме в НАТО и ЕС,сега щяхме да имаме СЪЩИЯ РЕЖИМ като в Беларус и Русия,а Лагерите в Белене,Скравена и останалите ОЩЕ 98 броя не толкова "известни" щяха да са препълнени.Естествено налело на Държавата щяха да стоят Хора с РУСКИ ФАМИЛИИ,а ако някой се осмелеше да иска Наем за Руските Бази разположени доста Нагъсто на територията ни,...просто щеше да е Клиент "Доживот" на Психиатрията.

    Коментиран от #67

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 баба ти от Пловдив

    8 3 Отговор
    никой не е обявил война на България и няма да обяви!!!!!! по РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ !!!! и без ХИСТЕРИИ там!
  • 54 КОЗЕЛ ОТ КОЗЛУУЙЕЦА С ЧЕТИТИ РОГА И 6 КР

    2 0 Отговор
    КА КОЗЛОДУХУЕЦЕЦ ДЕТО РОВИ ИЗ ЯДРЕНИТЕ БОКЛУЦИ ДА ИЗКАРА 2 ЛЕВА ЗА ПОЛОВИН ХЛЯБ
  • 55 Мачкай Путин

    8 3 Отговор
    Затвор за ГЕРБ и колегите му СИК и ВИС Тия мафиоти за затвора
  • 56 Урко

    6 1 Отговор
    Джамби сам ли си ги пишеш или някой ти шушне на уше?
  • 57 ДЕПУТИЗАЦИЯ НА РУСИЯ

    3 11 Отговор
    СВЕТЪТ СРЕЩУ ПУТИН.......НАРОДИТЕ СРЕЩУ РУСКИЯ АГРЕСОР

    Коментиран от #61

  • 58 Истина

    14 4 Отговор
    Виновен е Зеленски . Играе някаква героична "роля ,но това не е театър и умират реално хора. Н
    яма ли разумни хора в обкръжението му да го посъветват да не се крие като Хитлер в бункер защото ще последва съдбата му . Да сложи оръжие и спре братоубийството.
    Не разбра ли вече Европа и Америка го използваха и захвърли а.
  • 59 СССР

    1 8 Отговор
    ОБАЖДАМ СЕ ОТ НЕБИТИЕТО...ПУТИН НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙ С НАТО....ЩЕ ДОЙДЕШ ПРИ НАС
  • 60 Съдия

    9 4 Отговор
    Мокрите сънища на САЩ са Русия да е слаба и малка ,ако може да я контролират като други и да грабят.Да ама не.В геополитиката няма морал,ценности,цена която е твърде висока..Пука му на Байдън и Путин за мирните хора.Ако Русия издържи ще асимилира Украйна и след сто години никой няма да помни че я е имало.ако Русия загуби ще отидем в Ада всички заедно с европейските лъжливи ценности
  • 61 ЯДРЕНАЗИЦИЯТА ЩЕ НИ ТОПЛИ

    3 2 Отговор

    До коментар #57 от "ДЕПУТИЗАЦИЯ НА РУСИЯ":

    С РУСКА БЕЗПЛАРНА ЯДРЕНА РАКЕТА АКО Я ХВАНЕМ ДИКАТО ЛЕТИ

    Коментиран от #63, #83

  • 62 124

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Хойчо":

    81% от конфликтите в света след ВСВ са разпалени от международния бандит САЩ.
  • 63 Коментар на коментара - ГРЕШКА

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "ЯДРЕНАЗИЦИЯТА ЩЕ НИ ТОПЛИ":

    РАКЕТАТА Е БЕЗПЛАТНА И Е ПОДАРЪК ДЕТО СТАНАХМЕ ПОДЛОГИ НА ФАЩ И ЕЮВРЕЮЕТЕЕ
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Жоро

    3 0 Отговор
    Ако САЩ чувстваха че Мексико ги заплашва нямаше да съществува.Географията е съдба и съдбата на покрайниите е буфер. Приятен беззъб приятелски буфер

    Коментиран от #76

  • 66 Иванушка

    8 3 Отговор
    "...Мъже, жени и деца умират..." и умираха в Домбасс, Луганск, Крим, Одеса но никой тогава не орева Света.
    Украйна и егоистично безразличния Украински народ сега Плащат и ще плащат цената за тези престъпления.
  • 67 В Скравена

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Оня с коня":

    са пращал криминално проявени да копаят на кариерата. Отиди например в Бухенвалд да видиш какво е лагер. Никога вече фашизъм! Демилитаризация и дефашизация на Украйна! Друго не иска Путин
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 yordan

    2 0 Отговор
    УТРЕ ПУСКАИТЕ РЕВЯЩИ ЛЕЛКИ ПО СКАЙП ,ЧЕ ДРУГИДЕН И ИНТЕРНЕТА СПИРАТ,С ТИЯ ГЛУПОСТИ И ФАЛШИВИ СНИМКИ СЕ ИЗЛАГАТЕ И ПАДАТЕ НИСКО
  • 71 до ном51

    0 1 Отговор
    само Израел ни пази- Великият Ариел Шарон! Нищо , че не е между нас отдавна!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Мексико им е голям проблем

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Жоро":

    с наркотиците и картелите.
    Обаче за кого точно - за обикновените хора.
    Не за елита.
  • 77 Заради злобар

    3 6 Отговор
    Ненормалник, дребен на ръст и душевно умират хора невинни, искащи да живеят свободно и добре
  • 78 КИРО НА СЛАВИ Е СООЛТТАШШАККАУ

    4 2 Отговор
    ТРЕЕПЕЕ БЪЛГАРИТЕ С ГЛААД И ПОМОЩИТЕ ОТ ФОН ЛАЙНЕНАТА И ГИ ВРЪЩА В ЩВЕЙЦАРИЯ САМО ЗА 10 ПРОЦЕНТА
  • 79 Перко

    5 7 Отговор
    В тоя форум.В това сборище на дегенерати и продажници...В тая клоака ,разни Гьобелси се опитват да манипулират общественото мнение,като славят русия и слагат минуси на инакомислещите.
    ВСУЕ СЕ МОРИТЕ.НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ!Не се гаси световната подкрепа и състрадание за Украйна.
  • 80 Това е в твоята глава,

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Свобода или смърт":

    руски имперски интереси, на пътя за топлите проливи сме им, в сраженията са участвали украински, румънски и финландски войни и българското опълчение
  • 81 СССР

    1 6 Отговор
    ПРАЩАМ ОТ НЕБИТИЕТО ДЕПЕША НА ПУТИН....НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙ С НАТО, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕШ ПРИ НАС
  • 82 М..Р..Ъ..С..Н.И..Ц..А

    10 3 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКА, ПОДКЛАЖДАЩА ОГЪНЯ МЕЖДУ БРАТСКИ НАРОДИ! ИЗВЕРГИ ЕВРОПЕЙСКИ! И ДУМА НЕ ТИ ВЯРВАМ! ЩОМ УБИЕЦА БОРИСОВ БЕШЕ РЕДОМ С ВАС!!!
  • 83 ДЕПУТИЗАЦИЯ НА РУСИЯ

    3 6 Отговор

    До коментар #61 от "ЯДРЕНАЗИЦИЯТА ЩЕ НИ ТОПЛИ":

    НЕКА СЕ ПРОБВА ПУТЛЕР....АМА НЕЩО ГО Е ШУБЕ
  • 84 БРАВО БЪЛГАРИН СИ КАТО НА ДИМИТРОВ

    6 2 Отговор

    До коментар #64 от "ДОБРИЯТ УКРОП Е КАТО МЪРТВИЯ НАГЛОСАКС":

    МАРВЗОЛЕЙ НА ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ НАПРАВЯТ И ВСИЧКИ ДЕТО ВЛЕЗЯТ ЩЕ ГО ПЛЮЯТ -КАТО ЕВРОДЖЕНДЪР

    Коментиран от #86

  • 85 ПУТИН В ШОК

    1 4 Отговор
    ОЩЕ ЛИ НЕ СМЕ ПРЕВЗЕЛИ УКРАЙНА....ЧЕ ДНИТЕ СА МИ ПРЕБРОЕНИ
  • 86 ПУТИН

    2 3 Отговор

    До коментар #84 от "БРАВО БЪЛГАРИН СИ КАТО НА ДИМИТРОВ":

    И ЗА МЕН МАВЗОЛЕЙ....СКОРО

    Коментиран от #88

  • 87 Жорката

    6 1 Отговор
    Мъже, жени и деца умират заради президент, който реши, че страната им няма право да съществува.

    Еиии аз най - накрая реших че са им дали думата на
    Иран. Ирак, Либия , Сирия, Ангола, Салвадор , Никарагуа, Ливан, Гренада , Хондурас, Боливия,Вирджински острови, Панама, Филипините, Либерия, Саудитска арабия, Кувейт, Сомалия, Югославия, Босна, Хаити, Конго, Албания, Судан,Македония,Йемен,Афганистан, Пакистан,Виетнам…. То кво било!

    Коментиран от #96

  • 88 СКОРО ЕВРОПА СТАВА АТЛАНТИДА

    2 2 Отговор

    До коментар #86 от "ПУТИН":

    И ОСТАВА САМО ОСТРОВ КРИМ И ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ КРИМЛЯМНСКИТЕ ПОБЕДИЛИ И ПОТОПИЛИ ЦЯЛ СВЯТ БЕЗ ВАРНА
  • 89 Клошо

    0 0 Отговор
    Ей ,нямате нито свян ,нито мярка
    Глупостта и простотията ще ви прилягат и преди ,и след като се споминете.Все повече се замислям ,че някой в този чудовищен конфликт е прав.
    Ще ми се да е някой ,който всеки един от вас подкрепя.
    Но не се сещам на коя животинска безсмислица да се удивя..
  • 90 Зкдн

    0 0 Отговор
    Това се отнася за зеленскио
  • 91 Няма страшно НОВ СВЯТ НОВ РЕД

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Той целият свят ще измре с чипосаните Ва":

    Робокопите на БИЛ ГЕЯТС - Microsoft СКИТЕ ИЗЧАДИЯ ЩЕ ХРАНЯТ ХОРАТА ПО СВЕТЪТ С ВИРУСА НА ЧУМА ОТ МАРС -ГЕННО МОДИФИЦИРАН ДА НАПРАВИ ОТ ХОРАТА КУЧЕ ЛЮБИМЕЦ НА РОБОТЪТРОБОКОП
  • 92 пудели и дебили

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Таралеж":

    Ката гинеколожка и бивш военен министър е пълно куку,и си мисля,че с такива пудели края на ЕС е предстоящ.
  • 93 115

    3 1 Отговор
    Лайен и ЕВРОГЕЙСКИЯТ РАЗПАДАЩ СЕ СЪЮЗ, ИЛИ ПОДЛОГАТА НА БАЙ ДЪН!
  • 94 Дракула

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "USSR":

    татара са мисли за чингиз, ама нее
  • 95 Видински

    2 3 Отговор
    Този Президент за мен лично е МРЪТВЕЦ преди още да е гушнал букета
    Защото той лично никога повече няма да е щастлив , даже мога да кажа
    Че се съмнявам някога си да е бил щастлив , защото един щастлив човек никога не би постъпил така !
  • 96 Перко

    0 2 Отговор

    До коментар #87 от "Жорката":

    И какво общо има това със сегашната война?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ЕВРОНЮЗ

    1 0 Отговор
    Абе АЙНЯР.. Л. КОЗЯШКИ, къде беше 8 години, та сега изпълзя да бълваш отрова нон стоп, ДА ЕБ@ М@ЙК@ ТИ МРЪСНО КОП€Л€
  • 99 Теодоро

    0 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ, СТИГА ЛИЦЕМЕРИЕ..И Н
    МАЗНИ ПАСКВИЛ.
  • 100 Повръщаше ми се,

    0 0 Отговор
    как ръкопляскаха на украинските клоуни представителите на Запада, докато в собствените им страни се гаврят с правата на източноевропейците (извънреден неплатен труд, жестока експлоатация, осакатяване на работниците, ограничени права на пребиваване).
  • 101 Ма верно

    0 0 Отговор
    Ли? Въх жива да не бях!
Новини по държави: