Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2022 06:07 4 892 1

Гутериш се разгневи след удара по болница в Мариупол. Русия: "Атаката срещу цивилни" е фалшива новина

  • русия-
  • украйна -
  • оон-
  • антониу-
  • гутериш-
  • мариупол-
  • болница

Националистите оборудвали "огнево гнездо" в болницата, преди това прогонили персонала, заяви първият заместник-представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в Twitter за незабавно спиране на кръвопролитието след въздушни удари на руската армия срещу родилна болница в Мариупол.

„Атаката срещу болница в Мариупол, където има родилно и детско отделения, е ужасна. Цивилните плащат най-високата цена за война, която по никакъв начин не ги засяга. Това безсмислено насилие трябва да спре Спрете кръвопролитието сега“, подчерта Гутериш.

Както ФАКТИ вече писа, украински източници съобщиха, че вчера по време на въздушен удар на руската авиация над Мариупол е разрушена болницата в центъра на града, включително детското и терапевтичното отделение, като са ранени 17 души.

В същото време първият заместник-представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски в своя Twitter посочи, че "атаката срещу цивилни в болница в Мариупол е фалшификат".

"Така се раждат фалшивите новини. В нашето изявление на 7 март ние предупредихме, че тази болница е превърната във военно съоръжение от радикали. Много е тревожно, че ООН разпространява тази информация без проверка", пише Полянски, цитиран от РИА Новости.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН на 7 март руският постоянен представител в ООН Василий Небензя каза, че жителите на Мариупол съобщават, че „след като са изгонили целия персонал на родилен дом № 1 в Мариупол, въоръжените сили на Украйна оборудват огнева позиция в него".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава Украину!

    16 96 Отговор
    Явно бременните и новородените са най-големите врагове на руската гмеж, а детската болница е виден елемент от военната инфраструктура на Украйна. Кремълската пропаганда пък се оправдава нелепо с дежурните опорки за бандеровци, за провокации и прочие очевидни глупости...
Новини по държави: