Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2022 07:33 2 525 29

19-и ден от инвазията в Украйна: В очакване на нов кръг преговори между Киев и Москва

  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • володимир зеленски

В отговор на разширението на руската офанзива САЩ заявиха, че ще засилят икономическия натиск върху Москва и предупредиха Китай да не помага на руснаците да избегнат западните санкции

19-и ден от инвазията в Украйна: В очакване на нов кръг преговори между Киев и Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна се очаква да бъдат подновени днес, след като и двете страни дадоха сигнали, че е постигнат известен напредък.

По-рано официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че контактите с украинската страна ще продължат с видеовръзка.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк, който участва в преговорите, потвърди казаното от Песков. Според Подоляк Русия вече показва по-градивна позиция в дискусиите и признаци за зачитане на украинската позиция.

Руските войски се подготвят за нови атаки , съобщиха от щаба на украинската армия. Ударите по Харков, Суми и киевските предградия се очаква да продължат и днес. Остава тежка ситуацията в Мариупол, където опитите за евакуация се провалят поради нарушаване на договореностите за спиране на огъня.

Украйна съобщи още за тежък обстрел на Чернигов, североизточно от столицата и атаки срещу южния град Николаев, където са били убити девет души.

Британското военно министерство съобщи, че руснаците се опитват да обходят пристанище Николаев, за да достигнат Одеса, но от Киев съобщиха, че украинските войски са предприели контранастъпление.

Повече от 5550 души са успели да се евакуират чрез 9 хуманитарни коридора в неделя, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.

Блокираните стотици хиляди жители на напълно обсадения Мариупол са изправени пред недостиг на храна и стоки от първа необходимост, а от градския съвет съобщиха, че броят на цивилните жертви в града вече е 2187.

Няколко опита за евакуации от там се провалиха заради нарушавания на договорени прекратявания на огъня. Турски граждани още са в капан в джамия в града, след обстрел на сградата в събота. Турското правителство е помолило Русия да помогне за евакуацията им.

В близкото до столицата градче Ирпин беше убит американски военен кореспондент - Брент Рено, докато отразява как бежанци напускат града.

В отговор на разширението на руската офанзива САЩ заявиха, че ще засилят икономическия натиск върху Москва и предупредиха Китай да не помага на руснаците да избегнат западните санкции.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 3 Отговор
    Ще купуват чрез Сърбия.
  • 2 Не им вярвам на украинците

    13 5 Отговор
    Какви претенции изобщо могат да имат!
  • 3 Петър

    14 2 Отговор
    Голям "късмет" извадиха с тази война 112тите във света,в сутрешните блокове през 20 минути включват директно някой етнически българин от Украйна,но не включват някой местен литовец,арменец или руснак,защо така?

    Коментиран от #17, #23

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    21 5 Отговор
    УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е НА РЪБА НА
    КОЛАПСА ...
    .... ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ ВТОЗИ МОМЕНТ С НАЦИСТИТЕ

    Коментиран от #8, #16

  • 5 Запознат

    14 4 Отговор
    Украйна е победена.нацистите малко по малко се изнизват от обкръженията и бягат в полша от там в белгия.
  • 6 ха ха

    6 17 Отговор
    Русите оръжие имат. Нямат дух и логистика. Останали са без камиони, а разпутицата идва. Как звучи, а? Разпутица за Путин... Днес опитали да вкарат специални машини. Имат около 50 според уики с широка верига, дето разпутица не ги лови - май ги обозначават с DT-30... Опитали да оправпт логистиката и затъването със снабдяването... И какво?
    Украинците гръмнали две! Тези скъпи специализирани машини дори не могат да опазят!... В Херсон мирните протести са спрели най-после. Вече е партизанска война. Взривена бронетехника... Обясни го в предишен коментар и ме цензурираха... там беше просто картинно... като в борбата... ;)

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Извинете, не съм се събудил
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван

    0 2 Отговор
    Добре, не ги убивайте.
  • 16 Мммммм

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ще видим! Аз чета в медии, че Русия се моли на Китай за военна помощ и пари! Ще видим, кой ще вдигни първи знамето!

    Коментиран от #29

  • 17 Защо?

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Защото не можеш да ги разбереш! Какво искаш да кажеш, че не убиват руснаци и други нации ли? Колко опорки може да намира човек?
  • 18 big

    8 3 Отговор
    Преговори при които може да има евентуален успех могат да бъдат проведени само между САЩ и Русия! Украйна няма никакво значение, нищо не зависи от нея. Русия е дала ултиматум на САЩ, респективно НАТО, и няма да отстъпи от него. САЩ и големите други страни в НАТО не са готови за война с Русия, колкото и да се правят на велики, ако не се съгласят с този ултиматум, те ще си го вземат сами! След санкциите срещу Русия тяхното население страда, а когато тя наложи контра санкции, нещата ще излязат извън контрол вероятно!

    Коментиран от #27

  • 19 1984-2022

    6 2 Отговор
    Абе, министерството на истината добре си върши работата !?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Fury

    3 4 Отговор
    Когато видиш просяк на улицата се чудиш да го съжаляваш ли или да го задминеш. Моето мнение е , че една голяма част от тях живеят този живот защото така им харесва може за другите да изглежда гаден но така им харесва, с алкохолиците е същата работа те искат да пият и само това им доставя удоволствие. В случая Зеленски има избор той може веднага да сложи край на войната но не иска. Бих го подкрепил но каузата е обречена едниствената разлика дали сега или после е в разликата на загиналите хора. Всеки които праща оръжия просто удължава конфликта и увеличава броя на жертвите. Едно нещо или се прави както трябва или по добре нищо да не се прави.

    Коментиран от #24

  • 23 Петре

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Не ти ли е ясно че нашите медии включват всякакви хора от Украйна но не излъчват всички мнения

    Коментиран от #25

  • 24 То бива бива

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Fury":

    Цинизъм ама толкова не бива
    Просяците живеели така защото им харесвало
    Така обясняват и просешкия живот на мнозина на запад харесало им било да живеят така
    Може ли нормален човек да твърди такова нещо
  • 25 Петър

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Петре":

    А защо не излъчват всички мнения?

    Коментиран от #26

  • 26 Защото

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Петър":

    Не отговарят на "правилната"политика
  • 27 оня с коня

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "big":

    Понеже използваш ТИПИЧНО РУСКИ Прийом на Аргументация,ще обясня думите ти на Неутралната публика тук.УСПЕШНИ Преговори между САЩ и Русия няма как да има,защото ако бяха възможни ,нямаше да се стигне до Война.След всички тия Жертви в Украйна пък нещата с Преговорите стават абсурдни и Развитие в отношенията Русия /Запад може да има ЕДИНСТВЕНО ако Путин бъде Свален от Власт или...Ликвидиран.Колкото до разни Ултиматуми на Русия поставяни на НАТО - ами просто е несериозно!А че НАТО не са готови за Война с русия - абс. си прав,защото НАТО е отбранителен съюз и НИКОГА НЕ Е ГОТОВ за Война,т.е. да бъдат пожертвани МИЛИОНИ ЖИВОТИ /а що не и Цялата Планета/ само заради Маниакалността на някакъв дребничък Руснак!Ако се наложи обаче и както каза Байдън Русия навлезе в Натовска територия само със Сантиметър ,ще бъде буквално заличена от Картата от 4,5 ПЪТИ по многобройния и като жива сила и като брой Въоръжения въпреки всичките си Хипер и всякакви Ракети и Космически сили.Путин това много добре го знае и затова ГАЛИ С ПРЪСТ Ядрения спусък.Дано е станало ясно колко НАТО "не са готови" за Война!
  • 28 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Неонацистите от Украйна на само трупат топката в очакване да се случат чудеса,но такива няма да има. Затова руснаците да водят преговори и успоредно да напредват към Киев.
  • 29 Павел пенев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мммммм":

    В кои медии си прочел това?
Новини по държави: