Last news in Fakti

15 Март, 2022 21:55 1 907 22

Мерки! Управляващата коалиция в Румъния обсъжда намаляване на акциза върху горивата и нулев ДДС за храните

  • румъния-
  • икономика-
  • инфлация-
  • ддс

Утре правителството ще одобри спешна наредба за мерките, които ще се предприемат на енергийния пазар от 1 април

Мерки! Управляващата коалиция в Румъния обсъжда намаляване на акциза върху горивата и нулев ДДС за храните - 1
Снимка: shutterstock

Управляващата коалиция в Румъния обмисля мерки за подпомагане на потребителите, като намаляване на акцизите върху горивата и нулев ДДС за храните, съобщава телевизия Диджи 24, като се позова на министъра на икономиката Флорин Спътару. Министърът посочи обаче, че трябва да се вземе предвид въздействието на тези мерки върху бюджета и как това може да повлияе на инвестициите.

Министърът на икономиката Флорин Спътару и премиерът Николае Чука участваха днес в церемония по подписване на споразумение за създаване на съвместно предприятие между Букурещкия завод за механика (UMB) и „Дженерал дайнамикс юропийн ленд системс Румъния„ (General Dynamics European Land Systems Румъния (GDELS) – базираното в Европа бизнес звено на „Дженерал дайнамикс корпорейшън“. Компанията произвежда колесни бронирани и верижни бойни превозни средства, както и амфибийни мостове и фериботни системи.

Министърът на икономиката бе попитан от журналисти дали правителството възнамерява да намали акциза върху горивата, така че крайната цена на бензиностанциите да намалее. Министърът потвърди, че се водят разговори в тази посока, но каза, че първо трябва да се види какво ще бъде въздействието върху бюджета, тъй като вече са планирани големи инвестиции в икономиката, към които правителството иска да се придържа.

Спътару съобщи, че утре правителството ще одобри спешна наредба за мерките, които ще се предприемат на енергийния пазар от 1 април.

Вчера премиерът Николае Чука заяви, че цените на електроенергията и газа ще бъдат замразени за една година, считано от 1 април. По думите на премиера мерките в подкрепа на битовите потребители ще се запазят.

Министърът на икономиката потвърди също, че е обсъждан нулев ДДС за храните, но уточни, че не може да даде подробности, тъй като е по-добре министърът на земеделието да направи това.

Спътару каза, че правителството следи ситуацията и увери, че Румъния разполага с всички необходими запаси, така че да няма недостиг на селскостопански продукти. „Насърчавам хората да не реагират на съобщения, че има рационализация при потреблението на определени продукти или че няма да има продукти", каза министърът. Той допълни, че не може да става и дума за намаляване на износа, защото има достатъчно запаси.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    23 2 Отговор
    А тук кога? Нали Плешо ходи в Румъния, не почерпи ли опит от колегите?
  • 2 лекия

    16 1 Отговор
    То и при нас акциза е 1.50лв. в цената и като сложиш и 20‰ ддс, то горивата стават по 1.20. С храните е подобно.
  • 3 Христо Божилов

    32 2 Отговор
    Кирчо или просто Киро, искам да натиснеш твоя интимен партньор Кокорчо да направи същото и у нас иначе ще спите във физкултурния салон на Харвард като бежанци
  • 4 А в България

    17 2 Отговор
    Кокорчо смешно се кокори. А премиера само бля бля бърбори.

    Коментиран от #6

  • 5 Asdfg

    15 1 Отговор
    ПРОСТОТО Киро ще се изходи ли по въпроса? ВЕДНАГА ОСТАВКА! И оня ококорения да си заминава заедно с ниновица! Абсолютни лъжци,които не знаят какво правят!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Asdfg

    11 3 Отговор
    Вън “харвардската” клика от БГ! Да си приберат и Нинова с тях! Оная на ПЕЕЕЕЕЕРАСТА Киро жена му,да си прави тортите в Канада!
  • 8 Трайно безработен

    15 2 Отговор
    Днес купих Хляб, Млеко, 2 Наденици, 2 Кремвирша и 2 Хляба и дадох 20 лв. 4 лв. Ддс на Държавата! Киро простия каза, че дъежу за справедливоста не си завира главата в тревата и тем подобни глупости а народа му гладува и не го вижда!
  • 9 Отечествен фронт

    10 1 Отговор
    Този път ще купим китайски въжета.
  • 10 Зъл

    9 6 Отговор
    Вижте бе как дръпват напред румънците, ама те напълно се отърваха от кгб шпиони и путинофили във властта и държавата!!!

    Коментиран от #14

  • 11 WhiteNoise

    5 1 Отговор
    мда това е умно. бюджета ще се пълни от стотинките дето остават всяка вечер на македонската трансгалактическа компания. така ще има даже излишък и мanruстите ще спрат да просят. Даже Дачия пикап ще може да се поръва само с една седалка за шофьора, а за по бедните с макара вместо такава :)
    Без ддс естествено
  • 12 ПЕТКО

    6 2 Отговор
    Защото румънците гледат от нас😄😃🤪
  • 13 Да бе

    3 7 Отговор
    Типична герб статия и герб тролове, нищо ново. В България мисирките на Боко от немските вериги са винаги готови за акция за бензин и олио. Палмовото масло от САЩ свърши ли?
  • 14 Гого

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Зъл":

    Идиотен ами нали Наш Киро е асъл демократ какво кгб бе. Просто шибане яко както си требва
  • 15 Hoho Boho

    9 1 Отговор
    Ако държавата няма приходи (пари) от данъци,
    от кого ще искате помощи, компенсации, средства за бежанците и т.н.
    Вероятно ще разчитате на дарения - вероятно от бай Пешо, пенсионера, примерно..
  • 16 Тотьо

    6 1 Отговор
    То и у нас така от 2222г.
  • 17 Aлфа Bълкът

    8 1 Отговор
    Вчера хляба в магазина беше 1.40лв, днес 1.60лв! Имах работа до града, взех си и оттам за справка, същата работа. 12.5% скок за 24ч, интересно ми стана като ми каза селската магазинерка, че олиото го чакат 10лв да ставало. Викам си на тая ѝ се разхлопаха дъските, чете ги фейк новините от фейсбук и кълве. Ама скоро и ние ще си хвърляме кютек за олио и брашно. Пенсионерите бяха на първата вълна, ще изкарат още 1-2 да се заредят и почваме ние!
  • 18 0000

    13 1 Отговор
    Много е тъжно като чета че навсякъде по света лидерите правят нещо за своите граждани, само в Бг гледат как да ни одерат още повече и няма значение кои е на власт всички са вдни и същи...
  • 19 тома

    4 1 Отговор
    А пък ние чакаме нато да ни управи.Трябва ни ддс и акцизи да купуваме самолети кораби подводници нищо че задника ни е гол
  • 20 Мислещ

    2 0 Отговор
    Поне второто Възраждане го предложиха преди месеци, ама тук всяко положително предложение в политиката го наричат "популизъм" (Което както показва името не е нищо отрицателно, колкото и да им се иска по либерастки да подменят реалността)..

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Васил

    0 0 Отговор
    У нас не може да стане защото сме като Русия бюджета ни зависи от данъци и акцизи по простата причина че нямаме икономика.
Новини по държави: