16 Март, 2022 14:25 1 390 6

Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ се осъществява от Беларус

  • аец-
  • чернобил-
  • възстановено-
  • беларус-
  • власти-
  • съобщават

"Електрозахранването е възстановено изцяло", заявиха беларуските власти

Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ се осъществява от Беларус - 1
Снимка: Shutterstock

Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ е възстановено изцяло и се осъществява от Беларус. Това съобщиха днес в "Телеграм" властите на беларуската Гомелска област, като се позоваха на енергийното министерство, предаде Франс прес. Нивото на радиацията в обекта днес е "стабилно", посочва още министерството в комюнике.

Електрозахранването на централата, разположена в Украйна, близо до границата с Беларус, и паднала в ръцете на руските войски на 24 февруари, бе прекъснато миналата седмица и възстановено в неделя, предават от БТА.

В понеделник обаче украинският оператор, "Укренерго", обвини руската армия, че отново е прекъснала тока на обекта, като е повредила захранващ го кабел с високо напрежение. Вечерта Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви в Туитър, че е получила от Украйна данни, според които външното електрозахранване на АЕЦ е било възстановено през деня, след като кабелът е бил повреден от "окупационните сили". "Персоналът е подновил действията, насочени към ново включване на централата към електрическата мрежа", уточни МААЕ.

След ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г., когато избухна един от реакторите на Чернобилската АЕЦ, останалите три постепенно бяха изключени, но обектът все още се нуждае от ток за охлаждане на басейна, в който се съхраняват 20 000 горивни касети. С оглед изтеклото време след инцидента през 1986 г., "температурното натоварване на басейна и обемът на водата за охлаждане са достатъчни за ефикасно отвеждане на топлината без електричество", гласи оценка на МААЕ от 9 март.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1986 година

    3 2 Отговор
    В България раковите заболявания скочиха 4 пъти. А сега ще им даваме и 40 лв на ден!
  • 2 Да, но

    6 0 Отговор
    Това го знаем вече.
  • 3 GnG

    4 0 Отговор
    Резервното захранване на една ядрена централа е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за сигурността и !

    Относно АЕЦ "Чернобил"
    "В хранилище за отработено ядрено гориво-1 се съхраняват около 20 000 касети отработено гориво. Те се нуждаят от постоянно охлаждане, което е възможно само ако има ток, съобщават още от оператора. Ако го няма, помпите няма да се охладят. В резултат на това температурата в задържащите басейни ще се повиши."
  • 4 питам

    1 1 Отговор
    Защо украинските и руските телевизии дават едни и същи кадри с разрушения и техника и взаимно се обвиняват?
  • 5 Димитров

    3 0 Отговор
    Това е новина от преди три денонощия!
  • 6 Стара работа

    1 0 Отговор
    Ми това е известно от една неделя?
Новини по държави: