Last news in Fakti

22 Март, 2022 11:17 3 608 34

Стачки на летищата в Германия

  • германия-
  • стачка-
  • летища-
  • заплащане-
  • ниско-
  • полети-
  • блокирани

Спорът е свързан със заплащането

Стачки на летищата в Германия - 1
Снимка: БГНЕС

Поредна стачка на персонала по сигурността на германски летища, заради спор около заплащането, наруши трафика на осем германски летища. Причината за недоволството на персонала по сигурността е заради спор около заплащането, предаде БТА.

Стачката ще обхване летищата Франкфурт, Берлин, Бремен, Хамбург, Хановер, Щутгарт, Дюселдорф и Кьолн/Бон.

Синдикалният гигант "Ферди" (Verdi) обяви поредните стачни действия, които започнаха в полунощ (01:00 часа българско време) и ще продължат 24 часа.

От синдиката искат почасово увеличение на заплатата за служителите по сигурността на летищата от поне 1 евро (1, 11 долара), както и изравняване на възнагражденията в различните региони.

Заради липсата на контрол по летищата, много пътници няма да могат да се качат на борда на самолетите за полетите от най-голямото германско летище във Франкфурт, предупреди операторът "Фрапорт“ (Fraport).

Контролът ще е налице за транзитните пътници.

Нов кръг преговори е насрочен за четвъртък (24 март) в Раунхайм, извън Франкфурт, като синдикатите се опитват да уредят спора за договорите на 25 000 души персонал по сигурността на национално равнище.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде сега да видим

    31 4 Отговор
    Как Европейските народи ще застанат зад малоумните си правителства за да свалят Вова..

    Коментиран от #5, #10, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 988666645

    38 2 Отговор
    Kакво германци реват за пари!
    Pоднина "cкладови служители на летище Лайпциг" взема нетно възнаграждение около 2500 € без допълнително възнаграждение.
    A в България колко пари вземат, да не говорим че някой земaт и минимална заплата, кога ще имаме европейски заплати!

    Коментиран от #7, #8, #15

  • 4 Грульо

    26 2 Отговор
    Тез на запад ще стачуват още много пъти докато разберат, че искат да ги зануляват. Увеличения само колкото да ги залъжат, но много по-малко от реалната инфлация, и то само с триста зора, ако се разбунтуват много.
  • 5 дааа

    0 12 Отговор

    До коментар #1 от "Айде сега да видим":

    Ххаха а по летищата в Мордор какво е положението?
  • 6 Мнение

    27 1 Отговор
    Всяка година напролет в Германия започват стачки на служителите на летищата за по-високи заплати. После на служителите на влаковете, после на трамваите и автобусите. А в България само хленчат и се оплакват по форумите, че им били ниски заплатите, че сме най-бедни в ЕС. Ето така се прави, заплатите се извоюват със стачки. Искай и ще ти се даде! С робско хленчене не става! Я нашите работодатели как реват за помощи от държавата, протестират. А работниците мълчат страхливо пред работодателите. Еми заслужавате си съдбата като сте страхливци!
  • 7 hahaha

    2 22 Отговор

    До коментар #3 от "988666645":

    Какво общо имаме с Германия ние ,че заплатите да са същите?Ние трябва да се сравняваме с Русия и Беларус като при такова сравнение сме много добре.

    Коментиран от #12

  • 8 хахаха

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "988666645":

    Ще имаме европейски заплати, когато българският работник се научи да стачкува за по-високи заплати като колегите си в Германия! Никой няма да ви даде високи заплати, ако не си ги извоювате, страхливци!

    Коментиран от #17

  • 9 Руснак

    14 0 Отговор
    За какво увеличение на заплатите те говорят, когато цената на авиационния керосин рязко се повиши, а Lufthansa понесе големи допълнителни разходи при полети на изток, принудена да лети около Русия. По-скоро става въпрос за намаляване както на персонала, така и на заплатите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БОЛШЕВИК

    21 2 Отговор
    Социалните бунтове почнаха в страни на западна Европа! Бедния и ограбен българин още търпи и не се надига!

    Коментиран от #14

  • 12 истината

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "hahaha":

    От 15 години България е в ЕС, ако не си забелязал. Ще се сравняваме с ЕС! А като въведем и Еврото още по-лесно ще проличи дъното, на което сме в ЕС.

    Коментиран от #18

  • 13 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    19 0 Отговор
    Защо факти не пишете какви заплати искат германците? Може би за да не разберат българите, колко са прецакани от държавата с данъчно-осигурителна тежест и от робовладелците. Колко искат 3500 евро или 5000 евро месечно?

    Искам еднакви МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА и държавна МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ в целия ЕС!!!

    Искам еднакви данъци, осигуровки, ДАНЪК ЛУКС, акцизи и ДДС.

    Коментиран от #16

  • 14 пфуй

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Стачките в Германия са всяка година, нищо не е започнало от сега, ако не знаеш. Затова доходите в Германия са високи, защото има истински Профсъюзи, които се БОРЯТ за правата на работниците, не като нашите лъжци и лицемери, които играят в едно с работодателите.
  • 15 Знайко

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "988666645":

    "Pоднина "cкладови служители на летище Лайпциг" взема нетно възнаграждение около 2500 € без допълнително възнаграждение."

    За да ни довършиш, вземи кажи и какви данъци и осигуровки плаща роднината ти в Германия. Кажи колко е ДДС за храната и лекарствата в Германия. С 50-70 евро препълва количката с храна за цяла седмица, докато у нас като оставиш 50 лева в магазина, количката е "празна" и утре пак трябва да се пазарува. Кажи какъв му е наема(почти като в България, защото в него влиза електричеството, отоплението, В и К...)

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 LOSHIA

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "хахаха":

    Трябва сериозно да учиш!!!! Високите заплати идват от силна икономика,каквато БСП,ГЕРБ и ДПС НЕ ПОЗВОЛИХА ДА ИМАМЕ,ЕКСПЕРТЕ!! СТАЧКА ЗАПЛАТА НЕ ВДИГА!!!!!

    Коментиран от #26, #30

  • 18 Знайко

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "истината":

    България 2006 г., извън ЕС и дори извън света - 160 лева месечна минимална заплата.

    България 2022 г., 15 години в ЕС - 710 лева месечна минимална заплата.

    Това, е въпреки БСП, ДПС и ГЕРБ/Бойко Борисав/, а не заради тях. Ако ги нямаше тях и СДС и ДСБ, вероятно щяхме да имаме 1500 лева минимална заплата и НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ от 700-1000 лева месечно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Айде сега да видим":

    Тия стачкуват в подкрепа на ЗеленоГлавски
  • 21 фейк новини шматки

    3 1 Отговор
    Джамбазе скоро тая държава може да изчезне от картата на света (така както и се появила между другото ) но ти ще продължаваш с фейк новините от там !!!Майстор на спорта си !!!
  • 22 Ало български Профсъюзи събудете се!

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Знайко":

    Германците плащат 40% данък от заплатите си! Затова Германия е подредена, чиста и красива, защото има огромни данъци и те отиват за строежи, ремонти и облагородяване на градската среда и селските райони. Тук работодателите хем укриват данъци, хем искат да карат автомобилите си по качествени пътища. Здравните осигуровки в Германия са 14% от заплатата, а в България 8%. Колкото по-висок е процента, толкова по-качествено здравеопазване ще имаме. Цената на труда в България е подценен, ние работим повече, а получаваме по-малко. В Германия заплатите се получават в края на изработения месец, а у нас чак в края на другия! ... В рамките на една календарна година всеки българин има право на 20 работни дни платен отпуск, а в Германия работникът има право на 20 дни отпуска, ако работи 5 дни в седмицата или 26 дни отпуска, ако работи 6 дни в седмицата.

    Коментиран от #28, #33

  • 23 ЕКСПЕРТ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "повече самоувереност и самочувствие":

    Като изтупаме като брашнени чували ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ,БЕСЕПАРИ И ДЕПЕСАРИ ще има и пари за по висока от 1000лв. минимална работна заплата ХАЙДЕ КОПЕЙКИНОВЦИ ,КАКВО ЧАКАТЕ?????
  • 24 истината

    4 0 Отговор
    От 1 януари 2022 г. в Германия е в сила минимална работна заплата от 9,82 евро бруто на час, която важи за всички работници/работнички, които нямат право на браншова минимална работна заплата или нямат друг колективен трудов договор.За 8 часа работен ден германецът получава 78, 56 евро = 153,51 лв./ на ден!!! 26 работни дни - 2 042 евро = 3 994 лв. Минимална заплата в Германия!!! Ние тук се чудим 710 лв. дали да вземем.

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 реце си

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "LOSHIA":

    И ти не си учил и ти много си пропуснал !Не могат всички икономики да са силни , просто е невъзможно помисли и ще се сетиш защо . Ти май живееш на друга планета , остана и да искаш и всички да са богати (по твоята логика ) И в тоя ред на мисли кажи или предложи кой(държава ) в ЕС да с силна икономика и кой не на кого коя роля отреждаш ?! Има възможност всички икономики да са условно равни и всички еднакво също условно , богати ( а богат също е разтегливо понятие )но тогава говорим за един по друг строй !!!
  • 27 Да фалират!

    4 0 Отговор
    Бизнес, който не може да плаща достойни заплати на работниците си, не е бизнес. Да се закрива! И на негово място ще се открие нов, който ще може да плаща добре, иначе и той ще закрие. Така се самоизчиства пространството от фалшиви бизнесмени.

    Коментиран от #29

  • 28 Знайко

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ало български Профсъюзи събудете се!":

    "Германците плащат 40% данък от заплатите си!"

    Не знам дали си заблуден или си платен манипулатор(трол). Тази 40% ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА тежест е за по-богатите германци. За по-бедните германци е много по-малка, защото в Германия има необлагаем минимум, а за най-бедните германци дори има помощи за плащане на наем на квартира и за пътни разходи.

    Докато в



    В България обаче данъчно-осигурителна тежест за най-бедните българи на минимална заплата и за тези с месечни заплати до 3000 лева е около 50%.

    Докато за богатите българи с месечни заплати около 10 000 лева данъчно-осигурителна тежест е около 22%, а за българите с 50 000 лева месечна заплата данъчно-осигурителна тежест е около 13%.

    Коментиран от #34

  • 29 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да фалират!":

    "Да фалират!

    Бизнес, който не може да плаща достойни заплати на работниците си, не е бизнес. Да се закрива!"

    Искам да добавя също така, че бизнес, който не е на печалба и би фалирал без държавна помощ(субсидия, грант ...). Също не е бизнес, НЕНУЖЕН Е и трябва да бъде фалиран възможно най-бързо. Европейските политики на огромни субсидии за селско стопанство, за електричество ... и огромните цени на измислените АДМИНИСТАТИВНО-ДАНЪЧНО-СПЕКУЛАТИВНИ ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ убиват Европа и народите и.
  • 30 Весело

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "LOSHIA":

    "Високите заплати идват от силна икономика"

    Феодална корупцио-калинко-бюрократо-каскето-туристо-тираджио-аграрна икономика/държава/. Като икономиката в нашата Бойко-Курни-ландия държава и високи заплати са оксиморон.
  • 31 Рокфор

    0 0 Отговор
    Да протестират. Не ме интересува.
  • 32 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "истината":

    Пропуснал си да кажеш, ме в Германия има необлагаем минимум. А в България няма. И българина, след като държавата му удържи осигуровките и данък доход. От 710 лева месечна заплата му остават чисти малко над 500 лева.
  • 33 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ало български Профсъюзи събудете се!":

    "В Германия заплатите се получават в края на изработения месец, а у нас чак в края на другия! ..."


    А пък в САЩ, работната заплата се плаща в края на всяка седмица. За това там, няма робовладелци, които след като 2 месеца им е работил роба го гонят без да му платят нищо.
  • 34 Komapak

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Знайко":

    Най-много данъци в света се плащат във Франция. Веднага след това са скандинавските държави. Работил съм и на двете места и мога смело да кажа, че колкото са по-големи данъците, толкова по-добре изглежда държавата като цяло.
Новини по държави: