Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Март, 2022 13:22 2 256 34

"Грийнпийс": Не можем да разчитаме на газ, петрол и ядрено гориво от Русия. Така плащаме за войната.

  • газ-
  • greenpeace-
  • българия-
  • грийнпийс-
  • петрол-
  • русия-
  • война-
  • възобновяеми източници-
  • зелена енергия

Българската енергийна система е авторитарна, централизирана и базирана на замърсяващи горива

"Грийнпийс": Не можем да разчитаме на газ, петрол и ядрено гориво от Русия. Така плащаме за войната. - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на Европейския съюз се срещат днес и утре, за да обсъждат войната в Украйна и справянето с последиците от нея, включително енергийната сигурност на континента, а вчера премиерът Кирил Петков обяви българското предложение страните членки съвместно да закупуват природен газ и да се въведе таван на цените. Не можем да продължим да разчитаме на газ, петрол и ядрено гориво от Русия и така да плащаме за войната. Решението за справянето с енергийната криза обаче е във възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и децентрализираната енергийна система, а не в зависимостта от изкопаемите горива, която политиците опитват да удължат, като просто сключат договори с друг доставчик. Това се казва в позиция до медиите на Greenpeace Bulgaria ("Грийнпийс-България").

„Българските политици и европейските им колеги търсят бързи решения, но смяната на доставчика на газ или други изкопаеми горива дори на ниво Европейски съюз няма да реши проблема със зависимостта, непредсказуемите цени, конфликтите, енергийната бедност и климатичната криза. Европейските лидери трябва да подкрепят мащабно въвеждане на енергийна ефективност и използване на децентрализирана възобновяема енергия. Българската енергийна система е авторитарна, централизирана и базирана на замърсяващи горива. Институциите вече 9 месеца бавят адаптирането на Директивата за възобновяема енергия в българското законодателство. Тя стимулира производството на електричество, отопление и охлаждане с възобновяеми енергийни източници,“ коментира Балин Балинов – координатор на кампанията „Енергийни решения“ на „Грийнпийс“ – България.

Още новини от Украйна

„Ако искаме енергийният преход към възобновяема енергия и децентрализирана система да донесе ползи за хората, а не да облагодетелства същите олигарси, които сега печелят от изкопаеми горива, ще трябва да внимаваме да не се допусне запазването на старите модели и зависимости,“ коментира Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на „Грийнпийс“ – България. Милиони хора в Европа са затруднени да поддържат домовете си топли през зимата, а на фона на това през 2021 г. компаниите за изкопаеми горива натрупаха рекордни печалби. През февруари 2022 г. „Грийнпийс“, заедно с още 6 големи граждански организации, подписа манифеста „Възобновяема топлина за всички“. Чрез него организациите настояват пред Европейския съюз за гарантиране на достъпно отопление от възобновяеми източници за обществото.

Манифестът е още по-актуален в сегашната ситуация на война, растящи цени на горивата и на много стоки от първа необходимост. Подобряването на енергийната ефективност и преминаването към възобновяеми енергийни източници за електричество, отопление и охлаждане са ключови за осигуряването на енергийната независимост на България и Европа и за борбата с климатичните промени. Най-уязвимите хора в обществото трябва да бъдат подкрепени, за да приключи зависимостта им от изкопаемите горива и да имат достъп до екологично отопление и охлаждане.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да,бе

    56 2 Отговор
    Тия трябва да ги набиваме на кол,заради зелената им измишльотина.Първоначално цените скочиха поради тази причина,а войната само довършва нещата.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Азиим

    46 1 Отговор
    Тая Миглена разчита зимата, на -10, да се получава топлина от перки и фотоволтаици?Абе, кой им плаща на такива като нея?
  • 5 Пич

    49 4 Отговор
    Вие си разчитате на Шорош да ви храни ! Ние в България , разчитаме на руските енергийни източници , не ни трябват вашите !
  • 6 Платените

    34 0 Отговор
    Грантаджии на Сорос.Навремето бяфа читави, но и тях ги купиха. А с какво ще се топлите, базови мощности.
  • 7 Българина

    45 2 Отговор
    коп еле та нещастни! а кога купуваме американски шистак и петрол не платихме ли за Югославия Афганистан 20г, Виетнам 10г Либия Ирак Сирия .. ма ви нещастна лицемерна! на кладата всичките!
  • 8 До коментиращите

    41 1 Отговор
    Добре защо ЕС не го спряха още на 24 февруари кога започна Войната! Защо сте едни лицемери. Само празни приказки. Спирайте да купувате всичко от Русия да ви видим до къде ще стигнете без суровини!?
  • 9 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    еколоЗите, еколоЧите и еколИЖите‼️‼️‼️
  • 10 Факт

    24 1 Отговор
    ЦРУ?
  • 11 Ахам

    32 1 Отговор
    Ама от Азербайджан с 50% на Русия собственост, може. От Турция с мита от Русия, може. САЩ СПГ газ, купена от Русия, може. Цената няма значение. Цяла България зорлям ще ни направите Бракониери, ще има да сечем подножието на Витоша в кооператив с братчедите, имотите ви ще се обезценят без дървета.
  • 12 Санди

    26 0 Отговор
    Смешници! Мекушави дръндьовци!
  • 13 Госあ

    21 0 Отговор
    Нямате грижи! Нали Бритиш Петролиум и подобни продължават да ви спонсорират.
  • 14 Ние обаче

    19 0 Отговор
    Сме бедни и не можем да си позволим прекъсване!
    Това е реалното за
    България!
  • 15 Ха на бас

    17 0 Отговор
    ПараД на СМО-ТА-НЯ-ЦИ -ТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!
  • 16 БПФ

    30 1 Отговор
    А ако се подведем по акъла на зеленaшите и в резултат останем на тъмно, на студено, без транспорт и с неработеща икономика, може ли да ги избeсим по дърветата? Икономическата диверсия в големи мащаби, трябва да се наказва със смъpт !!!

    А Русия се е доказала от десетилетия като надежден икономически партньор за Европа... ЕС се показа като ненадежден партньор на Русия. Не може да лъжеш и крадеш някого години наред - и да се мъчиш да го мачкаш и да вярваш, че той вечно ще те търпи.
  • 17 Гост

    18 0 Отговор
    Показахте ли си рогцата?Ние си ви знаехме и от преди кои сте.
  • 18 Заради тея грантаджии

    19 0 Отговор
    Син поток при Костов навремето и АЕЦ Белене не бяха построени. Милиарди загуби търпи България от тези национални предатели. Дано да има съд за тях.
  • 19 555

    19 0 Отговор
    Грийнпийс=мародери
  • 20 ало зельоните

    18 0 Отговор
    ще се топлим с вашите пръ-дни?
  • 21 SDEЧЕВ

    12 2 Отговор
    КАТО ДУМНЕ АТОМА ВСИЧКИ ЩЕ СЕ СТОПЛИМ ЕДНО ХУБАВО...ПЕКИН И МОСКВА СРЕЩУ ЛОНДОН И ВАШИНГТОН ТОВА СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА И НЕ ЗАРАДИ ДЕМОКРАЦИЯ,АМИ ЗАЩОТО НА ЧАЛМИТЕ ИМ ПРЕСЪХНА ИЗВОРЧЕТО . И ДЪРВА ЗА ГОРЕНЕ ДА НИ ПОТРЯБВАТ ПАК СА В СИБИР.. ТОВА СА ФАКТИТЕ И ЗА МОСКВА ДА ВИКАШ И ЗА ЛОНДОН ДА ВИКАШ ,ВСЕ ТАЯ ,ДЕНГИ НЕТ .....ТОЛЬКА ПЕТРО РУБЛ.
  • 22 ГРИЙНПИЙС ОТ РУСИЯ , ФАЙДА НЯМАТ

    11 0 Отговор
    ЗАТОВА ИМ Е ПО - ИЗГОДНО ДА ЛАЯТ ПРОТИВ НЕЯ ! САМО ТРЯБВА ДА ЗАБРАВИМ ЧЕ БЕЗ ГОРИВО НЯМА КАК И ТЕ ДА СЪЩЕСТВУВАТ - ПАРАЗИТСТВАТ !
  • 23 Несретниците Грийнпийс,

    9 0 Отговор
    Вие сте колабо на глобалистите-фашисти! Вашият джендъролиберален политически ред заминава в канализацията, като вреден фашизъм за обществата, затова сте готови да предизвикате края на света, за да замаскирате собствения си провал!!!!!!!!!!
  • 24 Знаеща

    9 1 Отговор
    Е тия са големи смешници, с техните възобновяеми енергии
    Без газ от Русия не можем
    Пръдльовци сорсоидни
  • 25 Richard Camacho

    7 0 Отговор
    А дали до "лидерите" на ЕС стигнаха думите на Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, който заяви, че ""Азовстал", един от най-големите металургични заводи в Европа, фактически е унищожен."?
    Превземането на "Азовстал", крепостта на полка "Азов", на практика ще означава падането на Мариупол. Така, че освен на газ, петрол и ядрено гориво от Русия вече да не разчитат и на евтини метали от Украйна. Боже, колко мъка има на този свят!

    Коментиран от #26

  • 26 123456

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Richard Camacho":

    Килограм желязо у нас е вече 5.28 лева.

    Коментиран от #29

  • 27 ivan

    6 0 Отговор
    Е ако нямате хляб яжте пасти.
  • 28 Niki13

    7 2 Отговор
    Стига публикували неистини: " Не можем да продължим да разчитаме на газ, петрол и ядрено гориво от Русия и така да плащаме за войната. " Кога Русия е кзала, че няма да доставя. Ние не искаме, не Русия. Ние искаме да ни е по скъпо и по-демократично.
  • 29 ЕС-бензиностанция без бензин

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "123456":

    Наблюдавайки действията на Запада от няколко дни все повече се убеждавам, че т.н. "западни политици" въобще не знаят какво правят. А е толкова лесно. Просто трябва да прочетат една уникална книга и всичко по отношение на Русия и президента Путин ще им се изясни за секунди, защото мога да направя обосновано предположение че той я е чел. Книгата се казва "Ръкопис на петте пръстена" и е написана от легендарният самурай Миямото Мусаши.
    Цитирам:" Един воин е безполезен, докато не се извиси над останалите и не застане силен в сърцето на бурята. ; Животът не е толкова важен, когато трябва да избираш между него и почтеността. ; Да бъдеш войн НЕ е избор. То е една безкрайна борба, която ще продължи до последния миг от живота ни." Който разбрал - разбрал!!!

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ревете по-силно ако може

    4 1 Отговор
    Москва извади от арсенала си и финансово ядрено оръжие
  • 32 Правилно

    4 0 Отговор
    Правилно!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ****

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ЕС-бензиностанция без бензин":

    Жалко, че сме в списъка на неприятелските държави.