Last news in Fakti

24 Март, 2022 20:29 18 685 66

Индия и руският петрол: Делхи не прави нищо по-различно от Запада

  • индия-
  • опек-
  • русия-
  • ембарго-
  • газпром

Държавните петролни компании са поръчали 5 милиона барела петрол от Русия на специални, занижени цени и изглежда, че нямат нищо против да купуват даже и повече

Индия и руският петрол: Делхи не прави нищо по-различно от Запада - 1
Снимка: shutterstock

Според САЩ Индия подрива глобалните усилия за изолирането на Русия. Но Делхи не прави нищо по-различно от Запада: просто преследва личните си интереси, пише в коментара си Ашутош Пандей.

Историята няма да бъде благосклонна към Индия заради подкопаването на усилията за изолирането на Москва. Това предупреждение отправи миналата седмица говорителката на Белия дом Джен Псаки в отговор на въпрос за намеренията на Делхи да купува петрол с отстъпка от Москва.

Американският президент Джо Байдън пък окачестви поведението на Индия като "донякъде колебливо". А Псаки добави и това: "Помислете си къде желаете да застанете, когато се пишат учебниците по история в този момент. Подкрепата за руското ръководство е подкрепа за една опустошителна инвазия."

Не лукс, а необходимост

Очевидно обаче Индия има по-належащи грижи от тази какво място ще заеме в западните учебници. Индийските държавни петролни компании са поръчали 5 милиона барела петрол от Русия на специални, занижени цени и изглежда, че нямат нищо против да купуват даже и повече.

За Индия осигуряването на евтин петрол не е лукс, а необходимост. Страната покрива с внос на горива 85% от потребностите си. Тази висока зависимост означава, че когато цените на суровия петрол се повишат, както се случва сега, това се превръща в непосилно финансово бреме за страната и почти винаги налага актуализация на бюджета.

Възможно е индийската икономика да преживее сериозен шок, ако цената на суровия петрол се задържи над 80 долара (72,50 евро) за барел в продължение на месеци. Това ще увеличи инфлацията в страната и ще навреди на икономическото възстановяване когато раните от пандемията все още стоят отворени.

При цена от над 110 долара за барел суров петрол от типа "Брент" индийската икономика се задъхва. И Делхи демонстрира благоразумие, когато търси по-евтини алтернативи. Една от тях се оказва именно руският петрол, който Индия получава с отстъпка от 20-25 долара.

По стъпките на Европа и САЩ

За Индия собствените ѝ интереси са приоритет. По същия начин и Европейският съюз продължава да купува петрол и газ от Русия, а САЩ се въздържат да забранят вноса на руски уран за атомните си централи. Или пък когато съюзничката на Вашингтон в Близкия Изток Саудитска Арабия, сега усилено заета да пълни хазната си с щатски долари, не желае да увеличи добива на течно злато и така да помогне за поевтиняването на суровината.

ЕС, чийто 27 страни членки са енергийно зависими от Русия, досега се противопоставяше на налагането на ембарго за руския петрол и газ – основен източник на приходи за Москва. Аргументите на Брюксел: една забрана би означавала европейските граждани да мръзнат през зимата, а десетки хиляди от тях да останат и без работа, тъй като високите цени ще принудят енергоемките отрасли, като производството на алуминий, да спрат работа.

За разлика от европейските правителства, стремящи се да поемат голяма част от тежестта на по-високите цени на енергията, вкл. с абсурдни отстъпки от цената на горивата, тежко пострадалата от Ковид-пандемията Индия няма много финансови опции за маневриране. Тя прави това, което е по силите ѝ: търси евтин петрол.

Държа да отбележа, че въпреки последните покупки на суров петрол от Русия, Москва остава незначителен играч на индийския пазар: руският петрол съставлява под 1 процент от целия внос на тази суровина в Индия. Това означава, че дори ако петролните сделки на Делхи индиректно финансират военната машина на Москва, сумата е съвсем малка част от милиардите, които ЕС продължава да отпуска за руския петрол и газ.

Едностранните санкции

Индия се намира в трудна ситуация, заклещена между традиционен съюзник в лицето на Москва, с която има дългогодишни политически връзки и такива в сферата на сигурността, и САЩ, с които изгради силни контакти в последните години. Делхи, разчитащ в голяма степен на руски оръжия и боеприпаси на фона на напрежението със съседите Китай и Пакистан, се въздържа от гласуване срещу Русия в ООН.

Макар че може да бъде критикувана за отказа си да осъди руската инвазия в Украйна, соченето на Индия с пръст заради покупките на руски петрол изглежда неуместно и двулично. Или ако не друго, то поне начинът, по който санкциите се приемат едностранно от най-богатите и могъщи страни, следва да бъде порицан.

Твърде дълго време западните държави, начело със САЩ, налагат санкции на правителства, без да се консултират с икономически по-слабите си съюзници. Както и без да проучат ефекта им върху други държави. Западът трябва да предложи как тежестта на санкциите върху другите може да бъде ограничена, за да имат и те стимул да се присъединят към тях.

Санкциите в подкрепа на една държава нямат особен смисъл, ако водят до трудности за други. Това виждаме в Египет, където хората се борят да сложат хляб на масата си. Това става и в Индия. Там износителите чакат да получат плащания за над 500 млн. долара от руските си клиенти, които не могат да използват системата за разплащания SWIFT.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 111 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    85 28 Отговор
    това, че Чубаис си дигна дърмите и избяга от Русия е спечелване на войната. А това че нормалните държави не го вадят мек е ясно и на дечицата. Сал ние напред с косматите гърди.
  • 2 Помак

    152 12 Отговор
    ...Еи брат Сашт и Ес ...нежни...света не започва и сваршва с ваз , анадън му !...ти от къдя знаеш че наложениа от теб ред е правия , а ! Това вашето е агресиа и насилие над света!
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    170 11 Отговор
    В ИНДИЯ НЯМА НАЦИСТИ
    ...
    А ИМА БУДИСТИ
    ...
    КАКТО КАЗВАТ ТЕ
    " АКО ОТПУСНЕШ ЕДНА СТРУНА ЦИТАТА ЩЕ Е ФАЛШИВ, АКО НАТЕГНЕШ МНОГО ЕДНА СТРУНС, СТРУНАТА ЩЕ СЕ СКЪСА"
    ...
    А ЗАПАДА ПРЕНАЪЕГНА ЯКО СТРУНИТЕ И СЕГА ЩЕ ГО ЯДЕ
  • 4 Хихи

    250 9 Отговор
    Янките в час ли са? Пуснаха коронавируса и съсипаха икономиките по света. След това запалиха конфликта в Украйна и искат от страните да си досъсипят икономиките като им играят по свирката. Няма как да стане.
  • 5 Ами

    216 4 Отговор
    Индия е суверенна държава, а не роб САЩ! Нейно право е кое и откъде и на каква цена ще пазарува!

    Коментиран от #51

  • 6 Хорхе

    117 4 Отговор
    Е, какво да прави- срещу Пакистан, облазен от американски интереси. А и Китай не е за пренебрегване по някой регионални въпроси. И тук ЦРУ пипа стратегически, макар американските военни компании вече да не смогват. Баба Хижа пита: Куги, чадо, шъ ни додат хвърчилата, дет Тулупио плати напред за да ни гу бутат за Турецки поток.
  • 7 Йовко

    170 5 Отговор
    Индия си поставят националния интерес на първо място и не им пука какво ще кажат другите за запад или изток, не като нас да налагаме санкции, да се правим на велики , да се харесаме на тоя и оня и накрая народа да обира пешкира

    Коментиран от #19

  • 8 Гаваза Билянова

    53 3 Отговор
    Тръгнах си, булю булю булю.
  • 9 Не мога да повярвам

    95 2 Отговор
    Че това са го писали Дойче Веле

    Коментиран от #16

  • 10 Смех

    105 3 Отговор
    Тва че вие искате да се самоубивате тва не значи че всички трябва да се самоубият...

    Глеми психопати излезнаха всички... а дойче зеле откачат и всичките промити русофоби...
  • 11 Мхм

    64 5 Отговор
    Сега и Пакистан ще се включи
  • 12 Щтрафной

    11 106 Отговор
    Не на занижени цени,ами скоро ще продават на бартер ,кой квото има камили,захар,лекарства,хлопнаха кепенцата,няма вече от лошия запад 1 милиард на ден,Запада е договорил 15 милиарда к.м. втечнен газ от Щатите

    Коментиран от #15, #21, #23, #24, #48, #58, #62

  • 13 Анти маймуна

    89 3 Отговор
    Значи НИКАК не са глобални усилията... а са ограничени до усилията на селянията, която е под ротшилдов диктат.
  • 14 Баце

    108 5 Отговор
    А ние дето сме по-зле и от индийците и то най-нисшата им каста сме "Барбар Петко с мъжете" за едно потупване по рамото, е некой получават и джобни, но платени предатели никога не са липсвали.
    Жалка работа.
  • 15 kkk

    76 7 Отговор

    До коментар #12 от "Щтрафной":

    Бегом да търсиш данни отде се появява тоя втечнен газ дето ФАЩ го изнасят и да докладваш- имаш 15 секунди. Ако не успееш- идвам и ти разширявам изходното отверстие... Жокер- ФАЩ са НЕТЕН ВНОСИТЕЛ НА ГАЗ щото тяхното производство покрива едва 85% от нуждите им, чакам спешен доклад как изобщо успяват да изнасят...
  • 16 Госあ

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не мога да повярвам":

    Разбира се, че са. Нещо да ти говори “дойче” ?

    Коментиран от #27

  • 17 Васил

    7 68 Отговор
    И като продават евтино Ращките какво печелят май разходите са им повече.
  • 18 Голям праз

    72 4 Отговор
    Тия вече съвсем изперкаха. Никой не ги е назначил за управители на света.
  • 19 Ха ха ха

    9 84 Отговор

    До коментар #7 от "Йовко":

    Ами заминавай за Индия, може и за Сърбия, а най добре в пРосия, нали там си знаят интреса

    Коментиран от #49

  • 20 Бай Иван

    117 6 Отговор
    Индия гледа и защитава своя национален интерес, а не е като малка България, която първа скача да налага санкции и да затваря въздушното пространство.
    Вие всички дето бълвате срещу Русия, знаете ли, че най-големия купувач на дизел от Русия в света е САЩ и не са спряли да купуват. А знаете ли, че в САЩ руските сайтове не са забранени?!
    С химическото оръжие въпроса е следния: Крадеца вика дръжте крадеца! Сега САЩ надуват гайдата, че Русия щяла да използва химическо оръжие. И защо?! За да прикрият собствените си следи от лабораториите си!
    САЩ трябва да бъдат съдени за геноци срещу човечеството! За бомбите над Хирошима и Нагазаки, за напалма и касетачините бомби във Виетнам, за унищожаването на Ирак. Има и още много, но няма да ги споменавам сега.

    Коментиран от #54

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пешо ахмака

    71 7 Отговор
    Хората си гледат икономиката и интересите. Не ги интересува другите неща.
  • 23 Познато ли ти е

    39 1 Отговор

    До коментар #12 от "Щтрафной":

    А па тате обеща да ми купи колело, ама друг път!
  • 24 Голям праз

    68 2 Отговор

    До коментар #12 от "Щтрафной":

    Купен от Русия и препродаден с добра печалба. Те много обичат санкциите, които налагат, но ако някой друг ги плаща.
  • 25 Айде ся ,

    11 1 Отговор
    Правите малко романи бути .. 🤭😁
  • 26 Какъв е проблемът

    36 5 Отговор
    Съединените щати могат да заместят руският петрол за Индия дори на още по-ниска цена иди естествено ще се откаже от руския петрол
    ДА. АМА. НЕ 4678
  • 27 Голям праз

    39 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Да бе Дойче. Едните окупатори се изнесоха от Германия, но другите още са там.
  • 28 Тази вечер се състоя протестен митинг

    12 93 Отговор
    В София в подкрепа на УКРАЙНА ! Участие взеха близо 100 хиляди души ! Слава Украине !

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 29 Бесен_ Язовец

    62 5 Отговор
    Само дето Индия купува на нормални цени, а краварите и ЕС купуват на завишени щото са големите тарикати да ги тресе криза и инфлация.
  • 30 Бесен_ Язовец

    34 2 Отговор

    До коментар #28 от "Тази вечер се състоя протестен митинг":

    Тебе затова вс. път те минават евтино щото не можеш да броиш😂😂😂
  • 31 Алоо факултет

    37 2 Отговор

    До коментар #28 от "Тази вечер се състоя протестен митинг":

    Научи се да броиш.

    Коментиран от #35

  • 32 К х ф сф й

    54 6 Отговор

    До коментар #28 от "Тази вечер се състоя протестен митинг":

    Участваха платени гладници не повече от 1000ч..
  • 33 Един българин

    75 7 Отговор
    Господа!Не само Индия а целия свят няма да се съобразява нито със САЩ нито с неговите марионетки от Европа.Това че в Европа лъжите и пропагандата,напълно изключват достъпа до истината, не важи за целия свят а той е 6.5 милиарда ,който не вярва на САЩ ,нито на сополивияклоун от измислената държава Окрайна.Време е да прогледнете,защото ще изчезнете от картата на Европа заедно със САЩ и Англия,което ще е най доброто за цялото човечество.Европейската цивилизация издиша от всякъде.Новите ценности са дежндъризъм, елемент от деградация и налагане на диктатура използвайки най фалшвата демокрация на света(тази от САЩ).И понеже няма как да знаете Индия е един от съюзниците на Русия,които заедно с Китай,ще излезнат на световния пазар с нова обменна валута от Евразия,която изключва както долара,така и еврото.Това се очаква да се случи до една година,а дотогава ще ползвате Юана,Рублата или Рупията.Доларът ще бъде унищожен а с него и най задлъжнялата в света държава,която залага златните резерви на чужди държави,за да тегли баснословни кредити.Но и това скоро ще бъде невъзможно.И Италия и Германия,вече си изтеглиха златните резерви и ако и останалите си ги поискат ще настъпи краха на най мразената в света държава САЩ.Проблема е ,че те няма да го допуснат и ни очаква трета световна война.
  • 34 КОНТРАТА

    54 4 Отговор
    Соро. снята на инфлацията вече и казва,, руски санкции" смех преди 1 година в РБ олиото беше 1,80 тази пролет 7 лв санкции- санкции
  • 35 да питам

    1 9 Отговор

    До коментар #31 от "Алоо факултет":

    Абе , я кажи точната цифра ...

    Коментиран от #38

  • 36 Бесен _Язовец

    19 2 Отговор
    Сано да питам: по кой курс на петрола купуват евтино от Индия по космичекия курс на САЩ и
    ЕС ли? 😁😁😁😂
  • 37 не може да бъде

    45 3 Отговор
    А аз ще рискувам да направя една прогноза кои държави още ще подкопават глобалните усилия на САЩ и послушниците от ЕС -Китай,Индия,Пакистан,Саудитска Арабия,Турция/въпреки че е в НАТО/,Индонезия ,Малайзия Виетнам,цяла Латинска Америка и цяла Африка!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 един от многото

    45 3 Отговор
    Даже и индийците имат повече акъл от европейците!
  • 40 абе

    39 2 Отговор
    на индийците май им е писнало да са колония на англия или на някои други това ,че имат становище си е лично тяхно извращение те са близо два милиарда и са ядрена сила защо да си нямат позиция различна от краварите и нато дреме им в англия и канада има повече индиици от местното население нямам в предвид индианците от резерватите в канада!
  • 41 абе

    26 3 Отговор
    в германия нема олио празни рафтове
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 катани

    19 3 Отговор
    киро да не се прави на ощипана девйка да сподели като има воро гражданство колко струваше литър бензин в канада когато стана политик и се завърна в татковината си щото сега литъра там е по малко от един /1 лв./лева не галона! заради политиците бягаме в канада !
  • 44 МАНГЪРОВ Е ПРАВ

    34 3 Отговор
    Фондерлайна пак се изцепи дъртаъкукумяфка газта си е тяхна искат си рубли руски са а не хартийки без покритие долари хахаха хахаха
  • 45 дфхкл

    13 7 Отговор
    Удължаването на войната оскъпява храните в света. Най-засегнати ще са най-бедните: Индия и сие, включително Китай. Ние ще оцелеем и при 3лв. за кляб.
  • 46 Алоо Столипиново

    1 8 Отговор

    До коментар #38 от "Алоо факултет":

    Като знам , къде си учил ...🤭
  • 47 Zzzzz

    17 3 Отговор
    Така е от 10 дни,даже и брашното скриха пускасе по много малко и то само следобед
  • 48 Дивуй

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Щтрафной":

    Ето го идиота .Това което е написал говори повече от всичко за него.
  • 49 Xa xa

    24 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха ха":

    Абе защо тея от Канада се връщат в България? Там не може ли да крадат?
  • 50 Бодак

    31 1 Отговор
    "...Индия подрива глобалните усилия "
    Тва ако не е манталитет на колонизатори
    Глобалистите вече го раздават Господарите на Глобуса

    Коментиран от #53

  • 51 Ами

    2 23 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Украйна също е суверенна държава.

    Коментиран от #63

  • 52 Точен

    40 3 Отговор
    Митингът на Възраждане срещу зелените сертификати беше от 4500 души /дори противниците ги бяха преброили/, а на украинстващите днес нямаше и 1500 души. Възраждане имаха 3 пъти повече хора.
  • 53 Бодак

    27 1 Отговор

    До коментар #50 от "Бодак":

    "Историята няма да бъде благосклонна към Индия заради подкопаването на усилията за изолирането на Москва."

    Гледахме филма Краят на историята,
    Ся ши гледаме 2-ра серия -- Благосклонни към Историята

    Глобалистите май са се заели да допишат Историята на човечеството
  • 54 Укроп

    34 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Иван":

    Евала бай Иване! Старо и мъдро куче си! Западния джендъризъм ще даде фира! Да живее православието! Майка, татко, деца, хляб и църковни храмове! Русия ке помогне на България,не тия, както викаше баба Ванга!

    Коментиран от #55

  • 55 Бай Иван

    35 0 Отговор

    До коментар #54 от "Укроп":

    Така е! Но съвременните младежи не знаят какво е трудност и какво е да се бориш, за да имаш! Сега всички си мислят, че като имат айфон и Интернет и са голямата работа. Вярват на всичко, което им предложат западните медии и дори не защитават собствените си православни интереси. Западния англосаксонски и католически свят има отколешна мечта да скара и насъска православните народи един срещу друг. За жалост сега се получава така, но дано хората се опомнят и им дойде акъла, защото навремето, когато Русия ни е освобождавала от Турско робство, Англия е продавала оръдия и пушки уинчестер на турците! Но това не се споменава!

    Коментиран от #60

  • 56 Факт

    20 0 Отговор
    А българина разчита на поредният си "господар"
    , фъф Бг липсват ДЪРЖАВНИЦИ както и фъф ЕС .
  • 57 Питам

    20 0 Отговор
    Нали рублите не вървяха , сега защо ЩЕ вървят?
  • 58 Байдън

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Щтрафной":

    Само не знам от кои терминали ще ги доставим, ама няма бърза работа, ще почакате малко
  • 59 ЖалкиНщожества

    23 0 Отговор
    А какво като и малките деца знаят,а и в учебниците ще пише например,че ФАЩ и Англия са терористични държави и развъдник на световния тероризъм!?
    Хем истина,хем не им пука на краварете.Важното е да има какво да крадат и да насилстват,те да са добре!
    Слава на Путин !
  • 60 Укроп

    22 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бай Иван":

    Отново си силен бачо Иване! Възхищавам се на Путин за това, че примири белогвардейци и червеноармейци! Възстанови руските царски герои, направи паметници на героите от 1-та СВ и запази съветските такива! А ние тук made in Bulgaria още се цепим на фашисти и комунисти, и се чудим кой паметник да бутнем. Някога руска учителка по история, Нина Василиевна, Бог да я прости, ни учеше да се гордеем, че сме българи, че сме велик народ, дали писменост на славянските народи. А часът ни по история започваше с песента " край Босфора шум се вдига лъскат саби щитове, ето Симеон пристига воеводи си зове". Дали някой сега от учителите по история учи на гордост и родолюбие младите българи!?
  • 61 любител

    14 1 Отговор
    браво на хиндитата гледат си интереса и не им пука от заплахите на краварите.
  • 62 Курт

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Щтрафной":

    15 млад.м3 газ при потребление от над 50 млад м3 от Русия е 1/3 от това ,което им трябва.
    :)
  • 63 последен

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ами":

    Като България😂
  • 64 върл фен на руската мечка

    4 0 Отговор
    тепърва ще яде хурката пра дядо байдън
  • 65 Жулиен Гаков

    4 0 Отговор
    Тази масонска , дърта , грозна и злобна вещица, заедно с усрания бай джо да си гледат работата!!! Да не кажа какво да си.....! Не разбраха ли , че именно ТЕ са най- големите терористи в света и , че няма да бъде вече така ?! Да живееРусия и Путин!! Три пъти УРА!
  • 66 Вуйчо

    1 0 Отговор
    Екатерина, малката дъщеря на президента Владимир Путин от брака му с бившата вече първа дама Людмила, отдавна живее в Мюнхен. През 2013 г. тя се омъжи за корееца Юн Джун Вон.

    По-голямата - Мария, живее в Холандия, в гр. Ворсхоотен, недалеч от Хага. Тя обитава заедно с 33-годишния холандец Йорит Фаассен луксозен мезонет, който заема последните етажи в елитна сграда.

    Актуалната спътница в живота на руския президент - Алина Кабаева, има деца, които не носят фамилията на Путин. Светските хроникьори по света обаче са сигурни, че те са от връзката на бившата световна шампионка по художествена гимнастика с властелина на Кремъл. Напоследък Кабаева и децата не се показват никъде публично, а някои източници твърдят, че семейството се е изнесло в Швейцария.

    Къде е младият Медведев

    Синът на бившия президент и премиер Дмитрий Медведев - Иля, също напоследък живее д​алеч от ​родината. Докато баща му бе в Кремъл, Иля учеше в Русия. По-късно младежът направи своя избор, като предпочете да продължи образованието си в университета в Масачузетс, САЩ.

    Бившата мадам Пескова и дъщерите са истински парижанки

    Сред най-обсъжданите семейства в Русия е това на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Неговата бивша съпруга Екатерина и трите деца живеят в престижна част на Париж от над десет години. Лично Путин назначава навремето мадам Пескова за ръководител на руския Център за наука и култура във Франция. Една от дъщерите на президентския говорител​ - Лиза, е въ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания