Last news in Fakti

28 Март, 2022 17:02 1 313 24

"Новая газета" спира работа до приключване на войната

  • новая газета-
  • вестник-
  • опозиционен-
  • руски-
  • преустановява-
  • работа-
  • спиране-
  • военни действия

Вестникът обяви спирането си както в онлайн формат, така и на хартиен носител

"Новая газета" спира работа до приключване на войната - 1
Снимка: Shutterstock

Опозиционният руски вестник, "Новая газета", обяви спирането си както в онлайн формат, така и на хартиен носител - "до края на "специалната операция на територията на Украйна". Днес, руският медиен регулатор, "Роскомнадзор", отправи второ предупреждение към изданието за споменаване на чужд агент без маркировка за такъв, пише руският вестник "Комерсант".

"Получихме ново предупреждение от "Роскомнадзор". След него спираме издаването на вестника както онлайн, така и на хартиен носител - "до приключване на "специалната операция на територията на Украйна"," се казва в изявление на "Новая газета".

Днес, 28 март, "Роскомнадзор" обяви, че е отправил второ писмено предупреждение до редакцията и учредителя на "Новая газета" за споменаване на немаркирана организация с нестопанска цел - чужд агент.

На 22 март "Роскомнадзор" издаде първото предупреждение на "Новая газета" за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. Според закона, две писмени предупреждения за една календарна година могат да станат основание за иск в съда за прекратяване на удостоверението за регистрация на медия.

Т. нар, руска "специална военна операция в Украйна" започна на 24 февруари. След това медиите в Русия започнаха да биват блокирани за разпространение на "невярна информация за действията на руските военни." Сред тях бяха телевизионният канал "Дожд" (признат за чужд агент), изданието "Медуза" (признат за чужд агент), радиостанцията "Ехо Москвы" и др.

"Путин трябва да бъде спрян - той нападна суверенна държава, убива собствения си народ." Такава позиция изрази пред Нова телевизия популярната водеща, Ксения Ларина, от радио "Ехото на Москва", което беше закрито от руските власти.

Нобеловата награда за мир за 2021 г., беше присъдена на главния редактор на независимия руски вестник "Новая газета", Дмитрий Муратов, и филипинската журналистка Мария Реса, съобщиха от Нобеловския комитет.

В речта при получаването на наградата в Осло на 11 декември, Дмитрий Муратов заяви, че хората, упражняващи властта в Русия, активно лансират идеята за война и че въоръжен конфликт с Украйна може да се окаже съвсем реален, съобщи "VoA".

Тогава той посочи, че в Русия е прието да се мисли, че политиците, избягващи кръвопролитията, са слаби, а военните заплахи са "дълг за истинските патриоти".

По думите му, независимата журналистика в Русия е под заплаха.

Над 100 журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации бяха заклеймени от властите като "чуждестранни агенти", цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 12 Отговор
    Режимът на Путин става все по-мракобесен.
  • 2 Ротщилд

    8 8 Отговор
    Чуждият ми агент Новая Газета ххаа... Аз не съм чужд за Русия хаха
  • 3 Ротшилд

    6 6 Отговор
    Аз съм най-добрия приятел на Русия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Човека КоZа

    11 8 Отговор
    Сорос. Нята е в траур 😭
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    8 11 Отговор
    ето още един путинов успех.новая газета е ръководи последния носител на нобел за журналистика!

    Коментиран от #10

  • 8 Ха че

    13 5 Отговор
    НПО са си чужди агенти. Това е всеизвестно! И в Русия, и в България и в Германия.... навсякъде!
  • 9 товарищ сталин

    6 1 Отговор
    расстрелять!
  • 10 Ха че

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, Новая газета се ръководи от НПО, сиреч от чужди агенти! И това няма нищо общо с нобеловия журналист! Може да си е добър в своята професия (журналист) но си е чужд агент! Работи за чужди интереси! Какво непонятно има тук? И това не е само в Русия. Навсякъде е така! НПО работят за чужди интереси!

    Коментиран от #14

  • 11 Радо Калинов

    9 7 Отговор
    Кимчо вече само може да им завижда на руснаците - аматьор! Не мога да повярвам в каква пиеса на абсурда си живее Русия...

    Коментиран от #13

  • 12 Пловдив 💙💛

    7 5 Отговор
    Ще им оставят първи канал и радио точка както беше тук навремето.
  • 13 хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Радо Калинов":

    Като твоята семейна пиеса. Познавам те.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хубава новина

    3 3 Отговор
    Спира завинаги. Могат да го удостоят с Нобелова награда- посмъртно
  • 16 Преминаващ оттук

    4 4 Отговор
    до 11 Радо Калинов

    Руснаците може и да живеят в пиеса на абсурда. Но икономиката им работи. Магазините им са пълни. Няма безработица както при нас.
    Да ти светна нещо. Газта им за домашни нужди е на символична цена. А софиянци както се очертава тази зима ще им свлекат кожата за отопление... ако нашите намерят от къде да купят газ за тецовете.
    Можеш да повтаряш до безкрайност като папагал колко са зле руснаците.
    Ние живеем в пиеса на абсурда. Те си имат неизчерпаеми ресурси.
    За Великден както се очертава едно обикновено яйце да стане от 90 до 1 лев. Ами за Гергьовден агнешкото ще гони 40-50 лева цена.
    Но както и да е. Много има в България такива с такова мислене като теб. Живи и здрави да сте.

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Рашка с чашка

    1 1 Отговор
    Другари, продължавайте да цитирате руските медии. Както можете, или май не можете, да се убедите те са свободни, независими, обективни и не публикуват само каквото Путин каже! Между другото какво стана с медията която миналата седмица пусна новината за 10 000 убити руски войници?
  • 18 Обаче

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Преминаващ оттук":

    Никога не си стъпвал в Русия, нали?

    Коментиран от #23

  • 19 Радо Калинов

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "хаха":

    Бъркаш за познанството - нямам толкова м@л0yмни познати, еле па приятели. 😂 За семейството си прав, доколкото имам, за разлика от теб. И понеже си нямаш, само опорките са ти останали,щотом то и рубличките спряха, та сега мразиш безплатно, горкичкия ми анонимен тролчо..
  • 20 Розов гущер

    2 1 Отговор
    Като бях малък, нобеловата награда бе нещо велико. Днес за мен е не повече от пластмасов оскар със съмнителна стойност, защото много пъти получаващите я ни оставят с впечатлението , че е просто сфера на влияние в продължение на политиката... Тъжно...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Радо Калинов

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Преминаващ оттук":

    И с пет ника да пишеш, все тая... Та, понеже ми говориш само за задоволяването на "материално телесната долница" - това е по Михайл Бахтин (не че си го чел, де!), да знаеш, че понятия като: "свобода", "чест", "достойнство", "морал" и т.н. съществуват! /При това извън достъпните за теб официални руски пропагандни източници (то и Оруел и Платонов не си чел, ама карай)! Та освен жестоко да се съмнявам в твърденията ти - последно 2020г. от Петербург са преките наблюдения, където няма един хранителен магазин, който да е по-голям от наша квартална бакалия през 1992 г., зная доста и за извънградската 2/3 от Руската шир и население, което още живее на каша... и самогончик. Ясен си, таварищ. 😀
  • 23 Преминаващ оттук

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Обаче":

    Аз незнам дали не съм ходил в съюза, след като съпругата ми е рускиня... а сме женени вече двадесет и девет години. Поработил съм си и там седем години. Знаеш ли къде е охотско море и къде се намира град Магадан от където е жена ми.
    Смятай дали не съм си попътувал чак от другият край на Русия и съм видял много руски градове за които ти си чел само в енциклопедията. Единият ми син в момента живее в Москва също женен за рускиня.
  • 24 Брей

    1 1 Отговор
    Тия русняци са големи загубеняци, лакомства за диктатора, всеки експеримент може да проведеш с такива безропотници. Роскомандзор - диктаторска цензура и не се срамуват, че имат такава.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания