Last news in Fakti

7 Април, 2022 13:20 1 537 21

Разнобоят в Европа за новите санкции срещу Русия остава

  • русия-
  • европейски съюз-
  • въглища

Засега петролът и газът, които са далеч по-важни и за Москва, и за ЕС, остават недосегаеми

Разнобоят в Европа за новите санкции срещу Русия остава  - 1
Снимка: shutterstock

Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се очаква по-късно днес да одобрят забрана за внос на руски въглища от средата на август, което е с месец по-късно от първоначално предложеното, съобщи за Ройтерс източник, близък до преговорите. По думите му отлагането е било договорено под германски натиск.

Забраната на вноса на руски въглища е основната мярка от петия пакет европейски санкции срещу Русия. Той беше предложени миналата седмица от Европейската комисия като реакция на клането в украинския град Буча.

Ако бъде одобрена, това ще бъде първата забрана на руски енергоносители от страна на ЕС след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Засега петролът и газът, които са далеч по-важни и за Москва, и за ЕС, остават недосегаеми.

По-голямата част от въглищата, които Европа купува от Русия, идват от спотовия пазар, а не въз основа на дългосрочни договори. Тези покупки ще бъдат спрени веднага, след като санкциите бъдат наложени.

Макар и първоначалното предложение на ЕК да беше удължено с месец, то си остава по-амбициозно от британската забрана. Лондон обяви вчера, че възнамерява да се откаже изцяло от вноса на въглища от Русия до края на годината.

Според оценките на ЕК ембаргото върху въглищата ще струва на Русия 4 милиарда евро загубени приходи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    37 4 Отговор
    марионетки ще го докарат ли до август? А 4-те милиарда руснаците ще си ги изкарат от космическите цени на газа, в следствие на малоумните санкции на идиотите.
  • 2 ммм дааааа

    39 2 Отговор
    за сметка на това САЩ са увеличили доставките си от Русия с около 40%,но това никой няма да ви го каже,ни най малко Анатоли!!!
    глупав,глупав ЕС и ние сме закачени ,като сламка за удавник за него
  • 3 Теле

    21 1 Отговор
    Е па има ли що още да санкционирате
  • 4 Сократ

    34 1 Отговор
    От всичките санкции ФАЩ са на далавера. Губи ЕС. Ние още повече.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 GnG

    36 1 Отговор
    Европейските държави, притискани от северно-американската държава САЩ въвеждат нови и нови санкции против СОБСТВЕНИТЕ си ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ !

    СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ, отстъпи пред северно-американския ДИКТАТ !

    Не Русия е виновна за проблемите в Европа и Украйна !
    Виновни са САЩ със своята политика, свързана с ПОДЧИНЯВАНЕТО на света !

    Европейските държави, ако са СУВЕРЕННИ, щяха да сдържат САЩ, а не Русия, ЗАЩОТО северно-американските ВОЙСКИ провеждат "учения" на границите на Русия, ПРЕКОСИЛИ цяла Европа !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха..

    21 1 Отговор
    Умирате бе,евраци..И ние с вас,но сме свикнали..
  • 9 Пишман

    17 2 Отговор
    Ми разпускайте го!Нищо не става от него!Само разпределят и крадат едни пари!Също като СССР при Брежнев,че даже и по зле!
  • 10 МДАА

    25 1 Отговор
    Китайски компании започнаха да купуват въглища и нефт от Русия за юани.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Самуил

    13 0 Отговор
    В света се добиват суровини горе долу, колкото е нужно. Може би Европа ще започне да купува суровини от други пазари, които на свой ред после ще купуват малко по евтини суровини от Русия. С други думи Русия ще продължи да си продава суровините и петрола, макар и по-лесно да им биват извивани ръцете за сваляне на цените.
  • 13 не може да бъде

    21 0 Отговор
    Разнобоят е разнобой за това какво ще се произвежда и продава -и от това зависи какво ще ядем и изобщо какъв ще бъде животът ни!И изобщо не става дума само за нефт и газ които,без съмнение за важни за Русия,но също така са важни и за целия свят .Русия е в петорката най.големи производители не само на тези продукти,а и на въглища ,дървесина,зърнени храни ,слънчогледово олио,метали - в.т.ч.чугун и специални стомани,никел,хром,паладий,кадмий,важни суровини за производството на чипове сато силиций,сапфилени подложки,хексафлуор бутадиен,неон ,хелий -всичко това са важни продукти в световното производство при сегашното международно разделение на труда.И това коетоправят европейските лидери е чисто самоубийство -театрално,патосно ,но лишено от разум!.както беше във вица .питаме радио Ереван -кога ще живеем по-добре? -отговор -е,вече живяхте!

    Коментиран от #17

  • 14 Хахаха

    7 0 Отговор
    ,,Мироносци". Разбрахте ли, какво се случва? Без всякакъв свян го признава.
  • 15 и кво от това?

    12 0 Отговор
    Това което русия прави 15г. да подчини Европа на енергиините си ресурси не може да се развали за един-два месеца.Затова путин се хили отстрани защото знае че е хванал европейците за топките.Но пък разчисти пътя на американците да продават газ в Европа на каквато поискат цена.
  • 16 Не е за вярване

    24 1 Отговор
    Европа и още 17 държави са застанали пред Русия и като инфантилни деца си бият шамари сами на себе си. Всички останали държави по света си гледат на първо място своя интерес.
  • 17 така е

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "не може да бъде":

    1/8ма в Света е Русия!
  • 18 Лизачин

    14 0 Отговор
    В Европа само Сърбия Унгария ще бъдат на топло светло и нахранини !!! Всички други сме. пълен ауут!!
  • 19 Балканец

    8 0 Отговор
    Ами в Европата ви се намират и мислещи хора. Кой нормален човек реже клона, на който седи? Ще им се наложи да ровичкат кюмуро в Рур, ако е останал или да купуват от Перник.
  • 20 Сандо

    3 0 Отговор
    Отиди ни единството!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: