Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Април, 2022 18:55 2 438 43

НАТО очаква трайни последици за света от войната в Украйна

  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • йенс столтенберг

Осъждаме убийствата на цивилни, установени в освободените от руските сили зони, всички виновни трябва да бъдат изправени пред правосъдието, НАТО подкрепя извършването на международно разследване, добави генералният секретар

НАТО очаква трайни последици за света от войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отраженията от войната в Украйна ще бъдат дълготрайни и ще се почувстват по целия свят, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневната среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел.

Ако войната се проточи, най-голямата опасност е за украинците, добави той. По неговите думи руският президент Владимир Путин има отговорност да прекрати войната, да изтегли руските сили от Украйна и да се върне към мирните преговори.

Още новини от Украйна

НАТО изготвя планове за дългосрочна промяна на силите, защото, ако войната продължи с години, ще има трайно отражение, поясни Столтенберг. Той отбеляза, че алиансът вече е увеличил присъствието си по източния фланг.

Войната може да продължи седмици, месеци и дори години. Няма признаци, че руският президент Владимир Путин е променил целта си да овладее Украйна и да постигне значителна военна победа. Трябва да продължим съгласуваните действия за прекратяване на тази безсмислена война. Осъждаме убийствата на цивилни, установени в освободените от руските сили зони, всички виновни трябва да бъдат изправени пред правосъдието, НАТО подкрепя извършването на международно разследване, добави генералният секретар.

Той отказа да уточни какво оборудване съюзниците предоставят на Украйна, но отбеляза, че се осигурява съветско и съвременно въоръжение. По неговите думи Украйна има основания да получи тази помощ, защото самозащитата е право, залегнало в Устава на ООН. Столтенберг поясни, че в този случай не може да се прави разлика между отбранителни и нападателни оръжия.

Съгласихме се да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, съюзниците са решени да направят повече сега, в средносрочен и дългосрочен план, за да бъдат отблъснати нашествениците, добави генералният секретар. По неговите думи Украйна ще получи съдействие за защита от киберзаплахи и срещу употребата на химически и биологични оръжия.

На днешната среща е било решено да се окаже помощ на Грузия, включително за защита на средствата за връзка. За Босна и Херцеговина е била заявена готовност за предоставяне на помощ според необходимостите.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксиниран

    7 0 Отговор
    И аз имам някакви очаквания, за всеки 9 от 10.

    Коментиран от #8

  • 2 Rado

    5 21 Отговор
    Русофилчета, стана каквато стана. Заради един шамар от полицай към турчин ще има спец операция по тертипа на Путя

    Коментиран от #11, #26

  • 3 😄😄😄

    26 4 Отговор
    Браво👏👏👏
    Какво ще ядем?
    На Марко топките или на Столтенберг грездея🤔
  • 4 Сигурно е 100%

    19 2 Отговор
    Пътуваш Иенс
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Майна

    25 3 Отговор
    Знаем, особено голи, гладни и озверели европейци, това очаквате, но то ще се изсипе изведнъж ЧОВЕШКИЯ ГНЯВ!
  • 7 НКВД

    24 6 Отговор
    Последиците са глад и смърт в България.
    С приятели като НАТО ,на България и врагове не са и нужни
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ZZбогом руSSия

    10 22 Отговор
    Милошевич чака путин
  • 10 Майнс

    10 3 Отговор
    Как ви се струва ТОВА- ,,Руски танцьори“ вече са „украински танцьори“: Лондонската национална галерия променя името на картината от 19-ти век на Дега,,

    Коментиран от #14

  • 11 Свобода за Български Помакистан

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Rado":

    Българските политици и полицаи тормозят помаците в България.

    Коментиран от #16

  • 12 Майна

    13 1 Отговор
    Джао Лиджиан, говорител на китайското външно министерство, заяви, че китайското правителство ще предприеме драстични мерки в случай, че САЩ и други западни страни окажат натиск върху китайски компании заради антируските санкции. Г-н Лиджиан повтори официалната позиция на Китай относно отхвърлянето на всякакви едностранни санкции. Според него ограниченията ще доведат до сериозни затруднения за икономиката и условията на живот на хората в съответните страни, което ще доведе до загуба и на двете страни, което допълнително ще изостри разделението и конфронтацията.

    Новата инициатива между Русия и Китай ще допълни съществуващото сътрудничество между двете страни в газовата индустрия, ще донесе допълнителни ползи за двете страни и ще осигури нови работни места за работниците в двете страни.
  • 13 Слава на саш и нато

    8 19 Отговор
    Примката около жужето се затега никой друг преди него не е закопавал така кочината😂😂😂
  • 14 А това 1870г

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майнс":

    Турски селяни играят хора за Великден
  • 15 Иван

    9 2 Отговор
    Особено за Нас, заради Вас. Вече го виждаме и усещаме и Ви благославяМе всеки ден!
  • 16 Rado

    3 14 Отговор

    До коментар #11 от "Свобода за Български Помакистан":

    Кажи го на русофилчетата, като подкрепят измислената денафикакация в Украйна, Ердоган може да направи същото и русофилите да се готвят за пушечно месо
  • 17 Майна

    17 5 Отговор
    тъй като Америка не е демокрация ), е, че правителството на Съединените щати пропагандира срещу чужди правителства и след това извършва санкции, преврати и/или военни нашествия срещу тях, за да наложи САЩ диктаторските марионетки на империята, а след това да смаже каквато и демокрация да е съществувала там. Този американски фашизъм не се случи само в Иран през 1953 г., Гватемала през 1954 г. и Чили през 1973 г., но се случва и днес, много след като „антикомунистическото“ извинение за него приключи през 1991 г.
  • 18 SCH JVLIVS II

    16 2 Отговор
    Тоз луд ли е какви години ако още два месеца продължи останалата част украинци и тя ще се навлече в Европа ние какво ще правим ,няма места освен ако САЩ и Австралия не ги приемат да си поделят агнетата като нямат мозък и вярват на Зелински. Икономически Европа няма да върви по гайдата на САЩ ще се случат чудеса от които американците нямат интерес
  • 19 Майнс

    13 1 Отговор
    Малко исторически ФАКТИ
    ,,Съединените щати, назначени за „вицекрал“ в Ирак, Дж. Пол Бремер , облечен за ролята, холивудски стил, в нелепи пустинни или армейски ботуши, в зависимост от вашето възприятие, пристигнаха малко след инвазията, привидно вярвайки в намаляването на населението. Съобщава се, че питайки какво е населението на Ирак, му казаха около двадесет и пет милиона. Твърди се, че отговорът му беше: „Твърде много, опитайте пет“. Но тогава той беше човек на Kissinger Associates.

    Докато четях, слушах как великите и добрите в различни световни юридически органи обсъждат дали Конго и Руанда трябва да бъдат „класифицирани“ като геноцид. През юли 2004 г., като САЩ, войските се обучаваха за клането във Фалуджа, на идващия ноември Камарата на представителите на САЩ прие единодушно резолюция, наричаща трагедията в Дарфур: „Геноцид“
  • 20 Павел Пенев

    13 2 Отговор
    НАТО не може да очаква нищо освен своето закриване.

    Коментиран от #43

  • 21 Пинк флойд

    6 1 Отговор
    Още ли съществува
  • 22 Майна

    12 1 Отговор
    Привидно геноцидите в наши дни се извършват само от африканци или източноевропейци, а не от онези велики бастиони на демокрацията, САЩ, Обединеното кралство и „единствената демокрация в Близкия изток“, съюзник Израел. Израелските отбранителни сили, обучени американски войски за две седмици ноември 2004 г., погрома в Фалуджа. (2) „Ако се движи, стреляй по него“, беше редът на деня. Като две световни войни, като Корея, Виетнам, лицето на освобождението никога не се променя.

    „Техната тактика включва основно огромна огнева мощ… вкарване на танкове и хеликоптери за стрелба по цели… разрушаване на сгради, поставяне на снайперисти на покриви, разбиване на дупки в стените (и) стрелба по всичко, което се движи“. Това в допълнение към: „… въздушна бомбардировка и обстрел от големи полеви оръдия.“
  • 23 Майна

    12 2 Отговор
    Както напомня Джон Пилджър, Блеър обеща, че (незаконната) инвазия в Багдад ще бъде „...без кървава баня и че иракчаните в крайна сметка ще празнуват... Всъщност престъпното завладяване на Ирак разби общество, убивайки до един милион души , прогонвайки четири милиона от домовете си, замърсявайки градове като Фалуджа с отрови, причиняващи рак, и оставяйки мнозинството малки деца недохранени в страна, описана някога от Уницеф като „модел“. ”
  • 24 Мдааа

    14 2 Отговор
    Хем запада е много велик,хем дълготраен глад.
  • 25 оня с коня

    6 14 Отговор
    Няма ка да се съглася с Думите на Столтенберг "Трябва да продължим съгласувани действия за прекратяване на тази Безсмислена война".НЕ че съм против продължаването на съгласуваните Действия на Запада,а недоумявам как може да нарича Войната "БЕЗСМИСЛЕНА",след като Русия е заложила в нея Всичко "на карта" - дори и съществуването си в този си вид?А ето и Смисъла за Русия от тази "Безсмислена " Война:1/Завладяване на Украинската ЖИТНИЦА и прибавянето й към Руската,като по този начин ще Контролира ТОТАЛНО цените на Зърното В СВЕТА.2/Прибавяне на Изключително мощния Донбаски Въглищен минен Басейн към Руската Икономика,като по този начин затвърждава позициите си на Най-големия Износител на Енергийни суровини.3/Превръщане на Украйна от Натовски военен Буфер в Руски,като по този начин предотвратява едно бъдещо разполагане на Натовски ракети на сегашната Украино-Руска Граница и базиране на СВОИ на сегашната Украино- Полска Граница.4/Евентуалното осъществяване на тези Задачи от Русия НЕМИНУЕМО ще активизира Икономиката й по Завиден начин,което в комбинация със силно повишеното й Самочувствие на Победител на който всичко му е позволено БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ ще нападне Натовските държави с цел Асимилация на Европа.И ако Запада не прояви Решителност и не ПРЕКЪРШИ КАТО СУХИ КЛОНКИ Руските щения в момента,после просто няма кой да спре Руската Хидра!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Колкото по-скоро,толкова по-добре

    15 1 Отговор
    А светът очаква нато да се махне от света веднъж завинаги!!!
  • 28 Сорос

    9 2 Отговор
    И за това имам личен принос.
  • 29 Крали Марко

    10 3 Отговор
    Че НАТО какво е видял. Чакайте тепърва спектакъла за вас започва.
  • 30 Гоце Делчев

    7 2 Отговор
    Защо след толкова разнородни санкции срещу хора, Америка не наложи санкция на Горбачов и не го върне в Русия. Нали е чист към отечеството си и Варшавския договор а.
  • 31 11111¹1

    8 0 Отговор
    Факти голяма излагация сте триете без самите вие да знаете защо? Скоро кой мислите ще чете дирижирани те ви мисирки новини!
  • 32 agabaga

    10 1 Отговор
    Колко много хора ще умрат още при предоставяне оръжие на укрите. Тия се оказаха по-гадни от македонците.
  • 33 Столтенберг застана като Исус Христос.

    8 2 Отговор
    Дано Бог да го прости някога.

    Коментиран от #39

  • 34 незнайко

    14 1 Отговор
    Защо да има последици ??? Нали капитализма върви напред !!! Какво ги бърка НАТО, че Русия и Украйна се бият ??? Нито Русия нито Украйна са в НАТО !!! Явно запада иска по голяма КОНФРОНТАЦИЯ !!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Крали Марко

    9 1 Отговор
    Има доста хора които гледат и следят с нетърпение Русия да ви надбори и надвие, тъй че нямате само фенове.
  • 37 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Време е да нападат ,Рф ,Англия и сащ + коалиция..И тогава ще почне казачока..1918сащ са държали руснаци от Владивосток в лагери с бодлива тел..Ааа??.Давай Столи!! Путин ,те това чака ,!!
  • 38 Съвети срещу кучета

    8 2 Отговор
    6. Ако сте заобиколени от цяла глутница кучета трябва да се намери Алфа водача и да се прогони. Това ще откаже всички останали кучета.
  • 39 Фройд

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Столтенберг застана като Исус Христос.":

    Всъщност е застанал като мюсла, кланяки се на евреите.
    Абе шизофрения от всякъде....
    Наблюдаваме края на Европа, за съжаление.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Паисий е жив

    6 2 Отговор
    САЩ влезе в Ирак без съгласието на ООН. Защо не изпратихте военна помощ на иракчаните по същата резолюция?
  • 42 Жорж

    2 1 Отговор
    Какви цивилни били убити! Нали им пратихте оръжие дори и за децата има.
  • 43 Същото

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Павел Пенев":

    Русия не може да очаква нищо друго освен своето закриване
Новини по държави: