Last news in Fakti

10 Април, 2022 06:31 2 619 9

Трима бизнесмени пристигнаха на МКС

  • мкс-
  • полет-
  • ракета-
  • наса-
  • spacex

Те са платили по 55 милиона щатски долара

Трима бизнесмени пристигнаха на МКС - 1
Снимка: Туитър

Американската компания SpaceX изпрати трима богати бизнесмени и придружаващ ги астронавт към Международната космическа станция, където ще останат повече от седмица, с което НАСА се присъедини към Русия в приемането на гости на най-скъпата туристическа дестинация в света, предаде NOVA, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Това е първият частен чартърен полет, осъществен от SpaceX, след като компанията от две години превозва астронавтите на НАСА.

След продължил повече от 20 часа полет четиримата пристигнаха на Международната космическа станция. Така тя става дом на 11 души за следващите осем дни - петима американци, трима руснаци, германец, канадец и израелски член на екипажа.

Тримата платиха по 55 милиона щатски долара за пътуването с ракета и настаняването, както и за всички включени ястия. Те поеха към МКС в петък от Кейп Канаверал, Флорида.

Русия приема туристи на космическата станция, а преди това и на съоръжението “Мир”, от десетилетия. Миналата есен долетя руски снимачен екип, последван от японски моден магнат и неговия асистент.

Най-накрая и НАСА се включи, след като години наред се противопоставяше на идеята за посетители на борда на МКС.

Билетите им позволяват достъп навсякъде с изключение на руската част от космическата станция, като за там ще им трябва разрешение от тримата космонавти. В МКС се намират също трима американци и един германец.

Бившият астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, придружителят, планира да избягва разговори за политика и за войната в Украйна, докато е на космическата станция.

Частната компания “Аксиом спейс” организира посещението на МКС заедно с НАСА за тримата си клиенти. Те са Лари Конър от Дейтън, Охайо, който управлява “Конър груп”, Марк Пати, основател и главен изпълнителен директор на “Мавeрик корп” в Монреал, Канада и израелецът Ейтан Стибе, бивш пилот на изтребител, основател и съдружник във “Вайтал кепитъл".

SpaceX и НАСА искрено са им обяснили рисковете от космическите полети, каза Лопес-Алегрия, който прекара седем месеца в космическата станция преди 15 години.

На всеки от посетителите са възложени експерименти, които да проведе през своите между девет и десет дни на МКС, една от причините, заради която не обичат да бъдат наричани космически туристи.

„Те не са там, за да си залепят носа на прозореца“, каза съоснователят и президент на “Аксиом” Майкъл Суфредини, бивш мениджър на космическата програма на НАСА.

Тримата бизнесмени са последните, които се възползват от отварянето на космоса за хора с дълбоки джобове. Ракетната компания на Джеф Безос Blue Origin организира 10-минутни пътувания до ръба на космоса, а Virgin Galactic очаква да започне да изпраща свои клиенти по-късно тази година.

Сегашната мисия е вторият чартърен полет за SpaceX на Илън Мъск. Миналата година милиардерът и неговите гости бяха на тридневно орбитално пътуване.

Компанията “Аксиом” си е поставила за цел следващата година да е втората ѝ частна мисия до МКС. След това ще последват повече подобни пътувания, а фирмата ще добави свои собствени стаи към орбиталния комплекс през 2024 г. След около пет години компанията планира да отдели помещенията си и, за да формира свое съоръжение, което ще бъде едно от онези, предназначени да заменят станцията, когато вече не се използва и НАСА се премести на Луната.

На съседна площадка по време на изстрелването в петък беше новата ракета на НАСА за полет към Луната, а тестови полет е планиран за лятото.

Като подарък за своите седем домакини на МКС, четиримата посетители са взели паеля и друга испанска кухня, приготвена от известния готвач Хосе Андрес. През останалото време на станцията ще трябва да консумират замразената храна на НАСА.

Автоматизирана капсула на SpaceX трябва да се върне с четиримата космически посетители на 19 април.

Стибе е едва вторият израелец, полетял в Космоса. Илан Рамон беше първият, но той загина на борда на совалката “Колумбия” през 2003 г. Двамата са били в една и съща ескадрила на изтребители.

Стибе носи копия на възстановени страници от космическия дневник на колегата си, както и песен, композирана от сина на Рамон и картина на страници, падащи от небето, рисувана от дъщеря му.

“Да бъда част от този уникален екип за мен е доказателство, че няма непостижима мечта“, каза вторият израелец, полетял в Космоса.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вени Маринова

    5 9 Отговор
    Не е зле тримата господа да са с разширителите,които прононсирах малко след полунощ..
  • 2 един от стадото

    6 3 Отговор
    всички руски космонавти носят законно оръжие горе. За защита от диви зверове след приземяване, ако са далече от мястото му. А и вратата м/у двата сектора се отваря и от двете страни. Не знам американците имат ли, ама ето, НАТО и Русия в една къща...
  • 3 ХА ХА ХА

    9 10 Отговор
    Нов удар върху долара: Китай купува въглища и петрол от Русия за юани

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тия бизнесмени са незаконно

    7 14 Отговор
    забогатели !!
    Да им се конфискуват всичко!!
    Запада са фашисти капиталисти !
    То и нашите богаташи са крадци!
    Да става пак социализъм!
    Русия чакаме да промениш света отново!!
  • 6 Има карък..

    5 12 Отговор
    Когато им гръмна краварската совалка през 2003 г.цял Израел плака и нарежда - Яхве не ни иска в Космоса,не ни допуска до себе си! Факт! В совалката и тогава имаше 2-3 евреи,единият също беше бивш летец,бомбардирал строящ се АЕЦ в Ирак.И в "Чалънджър" който изгоря още на старта 1986 - също имаше евреи.Доколкото зная,досега няма евреин,който да се е върнал жив от Космоса.Не съм антисемит, затова нека този Ейтан да е първия...
  • 7 pepy

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХА ХА ХА":

    "... Китай купува въглища и петрол..."

    Космос, МКС и... въглища... простотията няма граници и спирачки...
  • 8 Rado

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "ХА ХА ХА":

    Руската пропаганда е промила мозъците на руснаците и те си мислят, че като им спрат старите двигатели РД-180 и не ги возят на Союз, САЩ остават на Земята 😂. Само, че Мъск вози на почти 50% по-ниска цена. Мъск купи 17% от Twitter и първото нещо, което направи е да се изгаври отново с Русия - банна Рогозин😂
  • 9 kjl

    3 5 Отговор
    "След продължил повече от 20 часа полет четиримата пристигнаха на Международната космическа станция" Руснаците като чули, че американците стигат до МКС за 20 часа, помислили, че МКС е в орбита около Луната! Руските, архайчни кораби стигат за 3 часа!!!!