21 Май, 2022 09:23 2 554 23

Космически кораб се скачи с МКС

  • мкс-
  • космически кораб-
  • космос-
  • старлайнер

Скачването с орбиталната станция стана в автономен режим

Космически кораб се скачи с МКС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разработеният от компанията „Боинг“ нов космически кораб „Старлайнер“ (Starliner) се скачи с Международната космическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха световните агенциите.

Скачването с орбиталната станция стана в автономен режим в 20:28 ч. източноамериканско време, четири минути след като бе дадена съответната команда за това. Два часа преди това „Старлайнер“ направи няколко коригиращи маневри и се приближи на разстояние от около 400 м от МКС, след което веднага започна да се приближава към целта си, предаде bTV.

„Старлайнер“ излетя в четвъртък от космодрума в Кейп Канаверал и беше изведена в орбита с помощта на ракета носител „Атлас 5“. Капсулата на „Боинг“ ще прекара от 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико. Успешна мисия на „Старлайнер“ ще бъде голяма стъпка към осигуряването на второ надеждно средство на НАСА за превоз на астронавти до и от МКС.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    11 7 Отговор
    Целта на мисията казва ли се или е строга военна тайна?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рт кюти

    17 8 Отговор
    Момчето на етанол рагозин каза че е невъзможно Америка да имат 3 вида космически кораби по едно и също време
  • 4 Делю Хайдутин

    3 5 Отговор
    От коя галактика е този кораб?
  • 5 Диоген

    3 1 Отговор
    "Космическият кораб на НАСА Starliner, превозващ полезни товари, акостира на МКС" !
    "На борда на кораба има почти 360 кг полезен товар и командирът на Rosie Rocketeer, хуманоидно тестово устройство, което измерва товари с помощта на 15 сензора. Тази информация се събира с цел по-точно разбиране на условията, в които се намират астронавтите."
  • 6 Бай Лисан

    17 18 Отговор
    Сега беше момента руснаците да хлопнат кепенците на МКС и американския кораб да се скачи на майка си с...

    Коментиран от #10, #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    24 13 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Лисан":

    С тези около 10% руснаците могат се хлопат само по главата, ама на путинофилите това не им изнася и само се опитват да тролят :)
  • 11 Путинче

    19 9 Отговор
    Рогозин си скубе косите от яд хаха. Преди време заплашваше че след санкциите заради Крим ако Русия спре участието с МКС американците ще се качват горе на летящи метли защото няма алтернатива на Съюз. Мъск му се подига като се снима на фона на Фалкона с който изпрати космонавти на МКС и му писа че това е "метлата" хаха. Сега и 2ия проект на американците от Боинг е в заключителната фаза. Така че руснаците вече не могат да извиват ръце. Да не говорим че руския Съюз е почти същия както първоначалния вариант с някои подобрения. Сравнен с Фалкона е като стар москвич до Мерцедес последен модел. Още повече част от Фалкон се приземява сама и ракетата е за многократно използване. Изобщо руснаците са десетилетия назад във всяка сфера. Даже във военната както се видя в Украйна : Р

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Космически кораб се скачи с МКС

    17 10 Отговор
    Космически кораб се скачи с МКС

    ДА ПОЯСНИМ - АМЕРИКАНСКИ КОРАБ! ЕТО, ЧЕ И БЕЗ АЛКАШИТЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕТО! АЛКАШИТЕ ИМАЛИ ВКС, НА КОИТО ДОРИ УКРАЙНА СЕ ИЗСМЯХА! МНОГО СИ Е ПОВЯРВАЛО ДЖУДЖЕТО ЗЛОБНО!
  • 13 Разработеният от компанията „Боинг“ нов

    17 6 Отговор
    Разработеният от компанията „Боинг“ нов космически кораб „Старлайнер“ (Starliner) се скачи с Международната космическа станция (МКС) едно денонощие след излитането си от Земята, предадоха световните агенциите.

    ОТ ТУК НАТАТЪК ДЖУДЖЕТО ЩЕ ГЛЕДА ЗВЕЗДИТЕ И САМО ЩЕ ПОДСМЪРЧА! ИСКАНДЕРИ, КАЛИБРИ, КИНЖАЛИ И ДРУГИ БЕЗАНАЛОГОВИ ОРЪЖИЯ, МОЖЕ ДА СИ ГИ ЗАВРЕ ..... АКО НЕ МОЖЕ САМО УКРАИНЦИТЕ ЩЕ МУ ПОМОГНАТ....

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бай Лисан

    4 16 Отговор

    До коментар #11 от "Путинче":

    Първо провери колко полета имат руснаците до МКС, колко имат американците и тогава пиши.
    П.С. Продавам Фалкон на чертеж, изгодно!

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Мурзелиню Алковатинеро

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Лисан":

    Ти може да продаваш само май..а си на околовръстното за 5лв на час,друго нямаш !!!
  • 17 Хи их хи

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "Разработеният от компанията „Боинг“ нов":

    Въъъъй къва неземна радост! Ти наред ли си бе?
  • 18 Готин

    3 9 Отговор
    Ай сега, всички злорадстващи, отворете чичко Гугъл (силно вярвам, че способностите ще ви стигнат) и проверете с какви двигатели туй чудо Атлас, успява да се отлепи от майката земя. Просто спойлерче.
  • 19 Путинче

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Лисан":

    Много ясно че имат повече полети с руския Съюз. Американците спряха програмата със совалките и руснаците стана монополист за което деряха кожи за всеки полет с морално остарелия кораб последно искаха 80 млн. Дракон е нов кораб който лети от скоро. Много по модерен е, има място за 6 а не за 3 космонавта както при Съюз. Много по евтино е изстрелването му с ракети Фалкон за многократна употреба - около 50 млн на полет. Затова казвам че е като да сравняваш Москвичи с последен модел Мерцедес ам Москвичи на почти двойна цена.
  • 20 Путинче

    10 2 Отговор
    Руски космически експерти сравняват руския кораб и този на наркоман чети Мъск както го определят някои:
    Андрей Йонин: Ето, че последната завеса, прикривала липсващата мотивация и технологичното изоставане на Русия, вече падна, допълва той. "Руското ръководство сега ще установи, че кралят е гол", казва Йонин. Експертът прогнозира, че изоставането на Русия от САЩ и най-вече от "SpaceX" ще се увеличава. Той се надява тази конкуренция да принуди държавата да реформира "Роскосмос".
    В новите американски космически кораби има място за два пъти повече хора на борда, те са по-модерни и по-комфортни от руските, които разчитат на технологии още от 1960-те години, посочва Игор Маринин от Руската академия за космонавтика. Същевременно той изтъква и едно предимство на корабите "Съюз" - тяхната надеждност.
  • 21 Бай Яни

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Лисан":

    Рвоите пияндета и отм ще се истеглят до края на годината.
  • 22 Ха ха ха🤣

    8 2 Отговор
    Много пóздрáви на пияндето рогозин... (И на полуграмотните му поддръжници в България.)
  • 23 Антикомунист

    6 3 Отговор
    На товарищ рогозин, доказан шантажист с калпавите им ядренни ракети скоро тези дни не му ли изгоря " високотехнологичният военен спътник след като не успяха да достигнат орбитата му....ха ха ха