Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Април, 2022 09:10 3 790 56

Служител на "Чернобил" е бил принуден да краде гориво от руснаците, за да предотврати страшна катастрофа

  • чернобил-
  • гориво-
  • трагедия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руски войници-
  • аец-
  • атомна централа-
  • аец чернобил

Районът зад АЕЦ "Чернобил" е едно от най-радиоактивните места на Земята

Служител на "Чернобил" е бил принуден да краде гориво от руснаците, за да предотврати страшна катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившата атомна електроцентрала в Чернобил, която стана през 1986 г. сцена на най-тежката ядрена авария в историята, бе превзета от руските въоръжени сили през първия ден от инвазията в Украйна. Сега тя отново е под украински контрол. Йогита Лимайе от Би Би Си е сред първите журналисти, получили възможност да посетят АЕЦ "Чернобил" след изтеглянето на руските сили, предаде БТА.

Лимайе първо припомня в своя репортаж хронологията на събитията: руски танкове и бронетранспортьори обкръжили бившата атомна централа на 24 февруари следобед, след като влезли в Украйна от съседна Беларус, която е само на около 16 километра на север. Около 170-те украински охранители на АЕЦ "Чернобил" били задържани в подземната част на комплекса. След това руски войници претърсили помещенията за оръжия и експлозиви. На инженерите, служителите по контрола и другия технически персонал им било позволено да продължат да работят. През следващите два дни в АЕЦ "Чернобил" пристигнали екипи на руската държавна агенция за атомна енергия Росатом.

Служителите на бившата централа поискали да запазят контрол върху нейната поддръжка. АЕЦ "Чернобил" не работи, но на място се съхраняват радиоактивни отпадъци. При липса на правилен мониторинг има сериозен риск от изтичане на радиация, отбелязва Би Би Си и припомня, че след аварията през 1986 г. са били похарчени милиарди долари за почистване на обекта и предотвратяване на по-нататъшно радиоактивно замърсяване. "(Руснаците) искаха да разберат как е стопанисван обектът. Те искаха информация за всички процедури, документи и операции. Бях уплашен, защото разпитите бяха постоянни, а понякога - и с насилие", разказа пред Би Би Си Олександър Лобада, който отговаря за радиационната безопасност. Когато руснаците установявали, че някое от контролните помещения е заключено, и не откривали ключа, те прониквали вътре, като изрязвали частта от вратата, където е ключалката.

"Постоянно трябваше да преговаряме с тях и да се стараем да не ги обидим, за да позволят да персонала на стопанисва обекта", разказа инженер Валерий Семьонов. Когато електроснабдяването на бившата атомна централа бе прекъснато за три дни, Валерий положил неимоверни усилия да намери гориво, за да продължи генераторът да работи. Той довери пред Би Би Си, че дори откраднал гориво от руснаците. "Ако бяхме останали без ток, можеше да стане катастрофа", обясни Олександър. Щеше да има опасност "да бъде изпуснат радиоактивен материал. Можете добре да си представите в какъв мащаб. Бях уплашен не за моя живот. Бях уплашен какво може да се случи, ако не съм там да наблюдавам централата. Уплашен бях, че ще настане трагедия за човечеството", довери той.

Районът зад АЕЦ "Чернобил", известен като Червената гора, е едно от най-радиоактивните места на Земята, отбелязва Би Би Си. Направени от дронове снимки, разпространени от украинската армия, показват как руски войници копаят там окопи и дори стоят в тях. Това бе потвърдено пред Би Би Си от служители на бившата централа. Това е доказателство колко малко са знаели руските войници за радиационната безопасност, отбелязва авторката на материала. Според украинската държавна ядрена агенция Енергоатом те са били изложени на "значителни дози" радиация. Руските войници натрупали чували с пясък пред саркофага, покриващ авариралия ядрен реактор, за да се защитават при нападение. Валерий говори подигравателно за това: според него украинската армия не би си и помислила да стреля по ядрен реактор.

Служители на АЕЦ "Чернобил" разказаха, че когато се изтегляли, руските войници откраднали каквото можели да носят и отвели със себе си задържаните охранители, които са от Националната гвардия на Украйна. "Успяхме да запазим обекта в безопасност", горд е Валерий. Той обаче се притеснява за съдбата на 169-те украински охранители, отведени от руските сили. Няма потвърждение къде са държани тези бойци от Националната гвардия на Украйна. Служителите на АЕЦ "Чернобил" обаче смятат, че те са отведени в Русия. Предишният украински президент Петро Порошенко посети бившата централа, като достави на персонала храна и други необходими неща.

Авторката Йогита Лимайе обяснява по този повод, че сега обектът е достъпен само по "черен път", тъй като мостът, водещ към Чернобил, е бил взривен, за да бъде спряно руското настъпление. Петро Порошенко отправи предупреждение към света. "Може ли да сме сигурни, че руски войници няма да се появят утре тук? Моят отговор е не. (Руският президент Владимир) Путин е напълно непредсказуем. А границите не спират (ядрения облак). Той може да достигне Източна Европа, Централна Европа и дори Великобритания. Опасността от ядрено замърсяване в Европа е много голяма, докато Русия продължава тази война", предупреди бившият украински президент.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    36 7 Отговор
    хахахаха това е моят коментар

    Коментиран от #32, #41

  • 2 Госあ

    18 24 Отговор
    Има реална опасност орките да гръмнат отново някоя атомна електроцентрала в Украйна !
  • 3 100%

    41 11 Отговор
    ПРОПАГАНДА !
  • 4 Чудим се

    1 26 Отговор
    Украинците имат право да гръмнат няколко АЕЦ, ако е застрашено тяхното съществуване. Същото говори и Путин за руснаците.
  • 5 Професора

    43 13 Отговор
    Най тежката ядрена авария е във Фокушима 1 изхвърля 30 пъти повече радиация в атмосферата ит чермобилскста авария. Руснаците за 7 дни изгасиха реактора, а японците 30 дни се чудиха как да подходят!

    Коментиран от #15

  • 6 Ужас

    15 29 Отговор
    Копали са окопи в радиоактивната зона и са се въргаляли в тях един месец.Това само руските и..ти могат да го направят.
  • 7 Guano

    36 10 Отговор
    Отново партенки на соро.снята
  • 8 Мария Атанасова, Мисирка!

    33 10 Отговор
    "Новини" от Украйна?? Фейкове от Украйна!!
  • 9 Пффффф

    29 5 Отговор
    Крал бил гориво....абе я си опичайте версиите преди да ги пръскате в ефира....
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 5 Отговор
    Кой ви вярва ,че не е изпуснат радиоактивен мат...риал???Това го разправяйте на 20годишните...и се правете ,че мерите с гайгеровия брояч...Всички прицелни и високоточни оръжия са с обеднен уран!Отидете на марс спретнете си една ядрена война там и ни оставете тук да си живеем в........Защо искате да превърнете земята в ад ,а лудинофили и англосакси???
  • 11 Ало, авторката!

    26 4 Отговор
    Това дори не е манипулация, дори не е дезинформация, това и новина не е, какво е това по дяволите?
  • 12 Българка

    10 26 Отговор
    Победа на украинците в тая непредизвикана касапница ще е победа за Украйна, но и за цяла Европа и демократичния свят. Диктаторите не спират сами, те биват възпирани!

    Коментиран от #36, #51

  • 13 Някой

    26 5 Отговор
    Информацията е от журналист от Би Би Си и украински източници. И вие си мислите, че това я прави достоверна?
  • 14 GnG

    9 2 Отговор
    ИСТИНАТА

    "Американский метод. Джордж Илайсон" - в интернет
  • 15 Госあ

    8 25 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Това е абсолютна лъжа, първо горивото във Фукушима не е изхвърлено както в Чернобил, а изтекло. И събрано, бате. Събрано в резервоари, където трябва да бъде неутрализирано и едва тогава изпуснато и точно това е причината корейците да направят скандал. Иначе, нерде Фукушима, нерде Чернобил ве ? 😂 Ама си много загрижен за Фукушима. Ама тя руската радиация е полезна радиация, нали ве ?

    Коментиран от #23, #25, #26

  • 16 Въпрос

    20 3 Отговор
    Поредната гьобелсова пропаганда!
    Защо Русия ще има интерес от това ,след като атомната електроцентрала се намира на границата между Украйна и Русия?
    Все едно ние да направим сами терористична актака на АЕЦ в Козлодуй ,за да пострада населението в България.
    За прозападните мисирки в България няма граници в дебелизма им!!!
  • 17 Енергетика

    13 2 Отговор
    Руснаците им взеха касетите с гориво от Запорожката и Чернобил АЕЦ сега Украйна обратно в 18 век без въглища които остават в Донецк и Луганск.
  • 18 Анализатор

    15 1 Отговор
    кой е най голямата угроза за света-САЩ.Ето и публикацията(USA Bombing list:The Democracy World Tour)Кореа и Китай-1950-53,Гватемала-1954,Индонезия-1958,Куба-1959-61,Гватемала-1960,Конго-1964,Лаос-1964-73,Виетнам-1961-73,Камбоджа-1969-70,Гватемала-1967-69,Гренада-1983,Ливан-1983-84,Либия-1986,Салвадор-1980,Никарагуа-1980,Иран-1987,Панама-1989,Ирак-1991,Кувейт-1991,Сомалия-1993,Босна-1994-1995,Судан-1998,Афганистан-1998,Югославия-1999,Йемен-2002,Ирак-1991-2003,Окупацията и разполагане на веоенни бази на САЩ и Англия:Ирак-2003-2015,Афганистан-2001-2015,Пакистан2007-2015,Сомалия2007-2008,Сомалия2011,Либия2011.Либия2015,Сирия2014-2015.САЩ имат в света 800 военни бази,разположени в 173 държави.Направете си изводите,кой е заплахата за света и побликувайте световния агресор,да се знае от всички.

    Коментиран от #22

  • 19 Пфу

    11 1 Отговор
    Поредните глупости за героичните урки!
  • 20 То какво излиза

    13 0 Отговор
    Поколенията стават все по тъпи и ограничени, как изобщо го съчетаха това, някой крал,
    щото, .... някой крал, а бе, прсоти до безумие, и това били журналисти, егати , какво ги чака младите, много прости
  • 21 123456

    14 0 Отговор
    пристигнали екипи на руската държавна агенция за атомна енергия Росатом и Валерий положил неимоверни усилия да намери гориво, за да продължи генераторът да работи.
    Какви новини!!! Технически неграмотни журналисти се опитват да създават новини! Няма да обяснявам как се захранва централата но някои смятат, че с няколко туби нафта.
  • 22 Уви

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Анализатор":

    Нашата преса служи на други интереси
  • 23 Farenhayt

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Кскви резервоари бе като го източиха във водата на 10тия ден. Краварските технологии отровиха планетата 2011г
  • 24 Тази

    20 1 Отговор
    статия, това заглавие счупиха тъпомера!!!!!
    - във АЕЦ всичко се наблюдава;
    - ако има авария отиват на кино всички, особенно тези в АЕЦ, защо им е да не дават гориво???!!!!
    - и трето тия тъпотии могат да минат пред едни граждани, на една държава оттатък атлантика, но не и тук!!!
    С такива статии и като скечовете за Буча ме принудихте да почна да гледам и руски коментари което не бях правил от години!!!!
  • 25 Хаха

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Да бе, вервай си! Първата седмица японците твърдяха че няма проблем, точно както и руснаците през 86 година. Само че руснаците евакуираха населението веднага, а японците започнаха след 3 дни. А радиоактивната вода как я събраха японците от океана е тайна и до днес. Като цяло замърсяването от Фукушима е повече

    Коментиран от #33, #49

  • 26 123456

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Би ли обяснил по-подробно как е събрана стопилката (това е горивото в реактора останало без охлаждане и забавител) във Фукушима?

    Коментиран от #44, #46, #48

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Какъв Порошенко, Каква храна носил!!

    13 1 Отговор
    Фейкове от Украйна!!
  • 29 Хмм

    17 1 Отговор
    Пребиха се да се смея на статията която прочетох до полувината и на героизма на човека.Готов е за нобелова награда за МИР.Не е мислил за себе си :))) а за цялото човечество.Една малка крачка за човека,един голям скок за човечеството.Вай вай,абе как ги измислят тия неща.Сигурно извънземните им говорят.. :)))

    Коментиран от #31

  • 30 Невежи

    2 10 Отговор
    убийци. А всички, които им симпатизират имат ли представа какво се случи 1986г. и за последствията от аварията?!
  • 31 Преди

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хмм":

    да се превивате от смях се научете да пишете правилно. Тотално невежество!

    Коментиран от #35, #53

  • 32 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    ДОБРЕ ЧЕ БЕШЕ ЛУКАШЕНКО ДА ПУСНЕ ТОК ПО РЕЗЕРВНИТЕ МОЩНОСТИ,ЧЕ ОХЛАЖДАНЕТО ОТИДЕ У РЯКАТА БАНДЕРОВЦИТЕ ВЗРИВИХА ПОДСТАНЦИЯТА КОЯТО ЗАХРАНВАШЕ ОХЛАЖДАЩИТЕ МОЩНОСТИ НА ЧЕРНОБИЛ МНОГО ЛАЕТЕ НО САМО ЛЪЖИ!
  • 33 НИе пък

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    си ядохме радиоактивните марули благодарение на "адекватните" действия на руснаците и партийния им слугинаж в България.

    Коментиран от #38

  • 34 Нашият младши

    9 0 Отговор
    Също е крал по 3 туби нафта, за да предотврати термоядрена война.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ти не виждаш

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    ли, че украинците губят по всички фронтове, каква победа те носи от тях. Край приключи се с тази Украйна която беше, ще има нова без оръжия и теолиберал нацисти.
  • 37 Ами

    5 1 Отговор
    започвам да съжалявам, че бях против закона за фалшивите новини.
    Сега всяка клявка може да си драска платени глупости, щото сме били "заедно" в нато и "ес", или свободни съчинения.
  • 38 На запад пък

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "НИе пък":

    оттогава не ядат суши, защото морското водорасло, с което се обвива сушито, е от моретата на Япония.
  • 39 Gfооо

    6 1 Отговор
    Когато хляба и ножа са в мен ти можеш ли са ядеш колкото си искаш или ядеш колкото ти дам. Тази статия ми е като филм за супермен, пълна измишльотина. Успели да запазят централата, крали гориво а правилното от логична гледна точка е. Руснаците на унищожиха централата, дадоха ни гориво за да я поддържаме безопасна. Това по има логика.
  • 40 Урюрвкос

    8 0 Отговор
    руснаците направиха нова електрозахранваща линия от Беларус до АЕЦа която три пъти беше спирана защото "някой" събаряше стълбовете.
  • 41 Rado

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    Кво стана, руснаците защо се ометоха от Чернобил. Нали пазеха централата от украинците, че щели сами да си я гръмнат. Хахаха
  • 42 Кака Пена

    7 1 Отговор
    Значи руските войници са били облъчени, ама персонала и охраната на централата НЕ! Много озбирателни били тези опасни излъчвания, бе....
  • 43 Zelenski

    5 1 Отговор
    Медал херой на украiна, когато потъваш си създаваш всякакви херои,колкото и идиотски да са мотивите.
  • 44 ежко

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "123456":

    В Фукушима няма стопилка /Реактори тип CANDU/ защото използват природен уран /без обогатяване, дали е уранов карбид или уранов окис няма значение/.Ако той вдигаше температури за стопилка досега всички уранови мини щяха да са стопени.Японците изпуснаха в океана топлоносителя -тежка вода /изотопи на водорода - деутерии и тритий/, които сами по себе си са радиоактивни, но с малък полуразпад и за да не стане всичко накуп, се опитаха да го направят контролирано -смесване с нормална вода в големи количества.На тях главният проблем беше натрупване на водород под общивката, които можеше лесно да се запали от високата температура /но недостатъчна за стопилка/, а водород+кислород, нали се сещаш какво става?
  • 45 Крас

    8 0 Отговор
    Връх на журналистиката!
    Смях в залата,много смях във форума.
    Бурни аплодисменти.
    Най-важното-една кофа нафта спаси света.

    Коментиран от #47

  • 46 ежко

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "123456":

    Сори, в укипедия пише,че е имало стопилка, това знаяи,че японците са ползвали леко обогатен уран -до 2%, което е допустима за запазване на реактивността на активната зона по-дълго време от природният такъв.Явно не е бил яист CANDU реактор,а нещо комбинирано.....
  • 47 Асен

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Крас":

    Как може да допуснете окраинец да открадне.
  • 48 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "123456":

    Виж, моето момче, аз съм молекулярен биолог а не ядрен физик. Ако ме разбираш. Не съм пенкилер, шлосер или шофьор на такси че да разбирам всичко. Обърни се към специалист. Аз мога да ти обясня репликацията на ДНК и генния трансфер или редакция. Панял ? Това, което съм написал като коментар е всеизвестният факт, че за разлика от Чернобил, във Фукушима взрив не е имало, а японците съхраняват в момента стотици тонове радиоактивна вода, която наистина се канят да изпуснат, но след неутрализиране. Панял ?
  • 49 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Аха добре, вярвам на чебурашка със съмнително средно образование 😂
  • 50 Госあ

    0 5 Отговор
    Да повторя отново, като нищо простите орки могат отново да гръмнат умишлено ядрена централа в Украйна. Няма да им е за първи път. Разбира се, радиацията от рушняците е полезна за родните чебурашки, но за нас нормалните хора е проблем 💁
  • 51 пфууууу

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    гнусноооо!
  • 52 Един от народа

    5 0 Отговор
    Боже,Боже,браво на този дето си вярва.Уж руснаците се оттеглят защото нямат гориво ,а,този крал от тях.Преди години имаше журналисти като Йончева които показваха Какво става от двете страни на фронта ,а сега само Зеленски, Байдан.Май пак ни промиват мозъците.
  • 53 Хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Преди":

    Да
    Правилно като тебе.
    Вижда се.
  • 54 Копипасте

    0 0 Отговор
    "Служител на "Чернобил" е бил принуден да краде гориво от руснаците, за да предотврати страшна катастрофа"! "Той довери пред Би Би Си, че дори откраднал гориво от руснаците." Тая Йогита или не е разбрала или преводача я е излъгал - човекът е казал на руснаците какво ще стане след като украинците взривили електропровода захранващ АЕЦ-а и моста и са докарали цистерната с нафта /може и украинска нафта да е била/ и така! Ако някой вярва, че резервоара, цистерната .... от която "цуца" дизелгенератора явявящ се като аварийно електрозахравнане на АЕЦ се пълни с "крадено" едва ли не в 20 литрови туби гориво - значи вярва в баба Яга, във вещици и прочее подобни! Чисто и просто като къпан милиционер : щпецовете от РОСАТОМ са казали на когото и каквото трябва и цистерната с нафта руска военна или украинска е все тая е дошла бързичко!
  • 55 А.А

    1 0 Отговор
    Този който е писал този материал,верно ли че е журналист или........крал две туби бензин и спасил света.Хахаха.Ми направете го патрон на EU за мир
  • 56 9689

    0 0 Отговор
    Това даже Нострадамус го предсказа.
Новини по държави: