Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Април, 2022 14:31 8 958 101

Ако Европа наистина спре да купува суровини от Русия

  • санкции-
  • русия-
  • ес-
  • европа-
  • война-
  • енергетика-
  • украйна-
  • газ-
  • руски газ

Европа търси начин да намали драстично енергийната си зависимост от Русия

Ако Европа наистина спре да купува суровини от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Русия е най-големият износител на петрол и газ в целия свят. Според Международната енергийна агенция, 45% от руския бюджет през 2021 г. се дължи на приходите от продажбите на газ и петрол. Европейският съюз отдавна е най-сериозният купувач на руските енергийни залежи: до октомври 2021 година 49 на сто от руските петрол и газ са били продадени на европейските държави. Износът на газ към Европа е дори по-изразен от този на петрол - почти три четвърти от руските залежи са изнесени за Стария континент през миналата година.

Нарастващият брой доказателства, че Русия извършва военни престъпления в Украйна, предизвика Европейския съюз осезаемо да ускори плановете си да обърне гръб на руските изкопаеми горива. Още не е ясно колко бързо и до каква степен могат да направят тази крачка държави като Германия и Италия. Въпреки това, ако ЕС изпълни плана си за независимост от руските горива "доста преди 2030 г.”, Русия ще има нужда от нови потребители.

Още новини от Украйна

Петрол за Азия

Кои биха били те? Русия вероятно ще се концентрира върху разширяване на пазара си с вече съществуващите вносители, които не са наложили санкции - като Китай. Пекин е най-големият пазар на Москва извън Европейския съюз - 38% от руския петрол е продаден на страни в Азия и Океания през 2021 година.

За Китай Русия е вторият най-голям снабдител с петрол след Саудитска Арабия. Експерти твърдят, че целта на Кремъл в следващите години ще бъде да измести близкоизточните си конкуренти от челната позиция и да се превърне в основен вносител на петрол за Китай. "Най-интересното развитие, което ще наблюдаваме тази година на енергийния пазар, ще бъде как Русия ще се опита да измести дългогодишните търговски връзки на Близкия изток и Източна Азия”, казва Фернандо Ферейра, геополитически анализатор.

Другата голяма цел за Москва е Индия. Страната е третият най-голям потребител на гориво в света. Голямата част от това гориво е вносно. Ирак, Саудитска Арабия и ОАЕ са най-големите снабдители на Индия през 2021 г. - Русия внася едва 2% от петрола в страната. Вече се забелязва промяна обаче. Индия също се въздържа от осъждане на действията на Русия в Украйна, а в последните два месеца вносът на руски петрол в страната се е увеличил драстично. Откакто много западни държави се отказаха да ползват руските залежи, индийците бързат да ги заместят и да изкупуват петрол на много по-ниски цени.

Въпреки това остават съмненията, че Индия и Китай ще могат да заменят европейския пазар за Русия. Ферейра смята, че търговските връзки между Близкия изток и държави като Китай и Индия са градени с десетилетия. "Мисля, че и двете страни ще са предпазливи в решението окончателно да затворят вратата на държавите от Близкия изток за сметка на руския петрол”. Друг проблем, който той прогнозира, че ще има Русия, е невъзможността на Москва да внася оборудване и технологии, необходими за производството на петрол. "Русия ще бъде принудена да поддържа нивата си на производство и износ без западните технологии”.

С газа ще бъде по-трудно

На Русия обаче ще е доста по-лесно да си намери нови потребители за петрола, отколкото за газа. Докато петролът може да бъде пренасян по-лесно към други пазари, пренасянето на газ през газопроводи не е никак гъвкаво. В производството на втечнен природен газ пък Русия все още доста изостава на фона на конкурентите си. Най-добрият вариант на Русия за пренасочване на газа си отново е Китай. През февруари Пекин и Москва обявиха нов договор за доставка на газ през следващите 30 години по нов тръбопровод. Търговията ще се извършва в евро. Русия установи и връзка с Пакистан - предстои да бъде изграден газопроводът "Пакистански поток”, който да пренася втечнен природен газ от Карачи към Северен Пакистан.

Според Маргарита Балмаседа от Харвардския университет руските твърдения, че ще успеят ефективно да изместят търговията си на изток, са преувеличени. "Реалността е, че тези проекти се нуждаят от огромно финансиране, а без него - няма да се случат”. Фернандо Ферейра пък смята, че единственият реалистичен сценарий за Русия е да ползва вече съществуващите тръбопроводи между Китай и Западен Сибир.

Ще се откаже ли Европа от руския газ?

Според него в дългосрочен план Русия ще спре да бъде голям играч на световните енергийни пазари. "Просто няма как да задържат сегашната си позиция. Не защото нямат ресурсите, а защото няма да има пазари, на които да ги продават, и технологиите, с които да ги добиват”. Балмаседа обаче се съмнява в този сценарий. Според нея руската енергия може и да се приеме отново от европейския пазар, освен ако не се сформира достатъчно стабилна коалиция по интереси срещу вноса от Русия.

"Потъналите разходи” (когато са инвестирани средства, които не могат да бъдат възстановени) са пример за икономическо основание да се продължи използването на руски газ. А ако трябва правителствата да бъдат убедени да вземат такова решение в дългосрочен план, трябва максимално бързо да се инвестира в други енергийни източници. Също така вече има ясни знаци, че някои държави, като Унгария и Сърбия, ще продължат да купуват руския газ, припомня Балмаседа. "Тези държави са сравнително малки, но е притеснително все пак, че това се случва”, казва тя.

Автор Артър Съливан


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    103 29 Отговор
    ЕС скоро ще е ИСТОРИЯ..
    БИВШИЯТ ШЕФ НА ФРЕНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ПИЕР БОШАН:,,.. Във Франция се изгражда съзнанието и те имат шанс да обърнат дневния ред, наложен на страната им от глобалистите. ”

    Време е свободните хора на Запада да застанат срещу дневния ред, който се извършва срещу техните нации, техните семейства, тяхното достойнство и техния начин на живот. Франция може да запали барутното буре в екзистенциалната битка за победа над глобализма.

    Коментиран от #48, #98

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    53 9 Отговор
    С това 70+ % ваксинирано население, като нищо ще я откажем Европата.

    Коментиран от #92

  • 4 В.В.П.

    95 17 Отговор
    Даа,Европа ще купува от САЩ,който ще купува от Рф..На двойни цени.Вс е ок.Петрол.газ,алумин,титан ,никел,стомана ,молибден , пшеница..Вс е ок
  • 5 Ако спре

    100 13 Отговор
    Глад на кутийки и пълно спиране на всякъкво производство.. и това само без газа, а ако спре всичко умират прави, пък и ние покрай тях, гарантирано от кирето харварда
  • 6 Някой

    77 4 Отговор
    Ще фалира. Това ще стане.
  • 7 Европа

    87 7 Отговор
    Търси успешен начин да се затрие! Такъв народ това заслужава, жалко за нормалните!
  • 8 Урюрвкос

    71 7 Отговор
    ЕС ще сключи колективен договор със Щатите за покупка на горива (газ-нефт) за 20г напред със строги каузи нито грам от други страни и по цени определени от доставчика.

    Коментиран от #39

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    78 7 Отговор
    Ванга каза, че СВЕТЪТ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ДОБРОТО КОГАТО ПРОПИЩИ ПЕТЕЛА...ДА СТИСКАМЕ ПАЛЦИ ДНЕС ЗА ФРАНЦУЗИТЕ! ПАДАНЕТО НА МАКЕОН е на хоризонта

    Коментиран от #19, #28

  • 11 трън

    78 10 Отговор
    Индия ще е много доволна да започне да купува. А България е време да започне процедура, за излизане от ЕС.

    Коментиран от #73

  • 12 Европейци-

    65 7 Отговор
    Дупе да ви е яко!
  • 13 По-глупав

    38 9 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно?":

    Народ от нас няма, историята го показва!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Зззз

    51 8 Отговор
    Връщаме се в каменния век.То и сега сме там по взаимоотношения между хората,но след отказа от суровини направо се връщаме в пещерите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Интересно.

    11 48 Отговор

    До коментар #16 от "Зззз":

    Единственото което плямпате е освобождение, освобождение, освобождение. Жалка картинка, искрено съжалявам за вас русначета :))
  • 19 SCH JVLIVS II

    14 35 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    кокошката Марин не е петел 😉 Макрон няма конкуренция ще кара втори мандат

    Коментиран от #38

  • 20 АБЕ гьобелс зеле

    60 5 Отговор
    не ревете на чужди гробища и не бройте парите в чуждите джобове, ами мислете кви ще ги дъвчете на есен! Без газ, нефт, въглища, стомана, сапфирени подложки за чипове, титан, без реколта, минерални торове, неон, основни компоненти за автомобилната индустрия, ток и...омръзна ми да изброявам. Като гледам кво става в Германия, може да си надпишете по един стълб.
  • 21 БОЛШЕВИК

    53 9 Отговор
    Българите първо трябва да свалим от власт марионетките и подлогите на ЕС и САЩ -съдебни процеси, конфискация, излизане от ЕС и НАТО. После Европа да си купува от който си иска и какво си иска!

    Коментиран от #97

  • 22 В Световните КРИЗИ и ВОЙНИ винаги

    36 5 Отговор
    ЕВРОПА Опира " ПЕШКИРА " ! Нима невиждаме че цяла Европа е Сатапистко Фашистки РУСОФОБСКА ! И Армагедона и Земетръса ще се стовари върху нея ! А МАСАТА , защоли следи по ТВ : " Готвачи на кънки" , " Като две капки" , " " Фермата" за да сме като живеещите в КРАВЕФЕРМАТА ! У нас се стигна и до там , че дори и старата рецепта : " Да имаш акъла на българина , ама дето му иде ОТПОСЛЕ !" - вече и тя НЕВАЖИ !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 mi6osp

    48 12 Отговор
    Ако Европа спре да купува суровини от Русия, Европа ще стане Африка.

    Коментиран от #30

  • 26 Във Франкфурт на Майн

    51 5 Отговор
    се провежда демонстрация с руски знамена. Полицията стои от страни и гледа безучастно. В Берлин плешивия смеещ се изветрелник излезе за малко и след бурни викове и освирквания веднага се скри. ТОВА СЕ СЛУЧВА ДНЕС СЕГА.

    Коментиран от #37

  • 27 Гладни кокошки

    20 2 Отговор
    Акооо,ако баба ми меше мъжка щеше да си има дръжка и на Авропа да го наръшка. Гладни кокошки - просо сънуват.
  • 28 Ти тоя

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Петел ли имаш предвид?

  • 29 Зззз

    46 5 Отговор

    До коментар #17 от "Интересно.":

    След 1915 година България е бомбардирана от новият голям брат като 1944 година София е срината, а 4000 души са загинали, но това не ти пречи да им лижеш....

    Коментиран от #33, #36

  • 30 Няма да стане Африка

    37 3 Отговор

    До коментар #25 от "mi6osp":

    там е топло през цялата година имат нефт и много други изкопаеми. Тук освен крадци и ненормалници друго няма.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 доста неща ще се объркат

    32 4 Отговор
    Купуваха на тънкана цена , сега ще видят баира . Газ 2500€ и ток 800€ . Цените на алуминия и желязото скочиха двойно .
    Както пишат руснаците - трябва да спрем доставката на сапфирени субстрати (това са плочи от изкуствен камък, използвани в микроелектрониката за изграждане на слоеве от различни материали, като силиций), без които тези полупроводници са невъзможни. Трябва да спрем доставките на паладий, без който също е невъзможно да се правят полупроводници. Вече спря доставката на неон, който също е необходим за полупроводниците. И ние трябва да доставяме само това, от което се нуждаем ние и Китай. И нека всички останали рециклират стари полупроводници. Сапфирните субстрати са критична стока, с която можем да държим всички за гърлото.
  • 33 Пич.

    10 28 Отговор

    До коментар #29 от "Зззз":

    Пич, нищо не ти се разбира. Ако можеш малко по-грамотно да го напишеш, кви големи братя, кви 5 лева, уж сте против нацизма (който уж според вас го е имало 44 в България), а ми говориш за бомбардировката над София???? Нещо сте много объркани копейки :))
  • 34 pepy

    27 4 Отговор
    Ще има "Сто години самота", но не Габриел Гарсия Маркес, а по Путин...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 5000

    30 4 Отговор

    До коментар #29 от "Зззз":

    са жертвите. Само мирно население. Операцията е била наредена от оня ялов пияндурник и военнопрестъпник чурчил. Когато американските пилоти му казали, че това е достатъчно, той наредил още бомбардировки, защото видите ли, " още лекарството работи"
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 истината

    25 8 Отговор

    До коментар #19 от "SCH JVLIVS II":

    Дали ще кара Макрон втори мандат не е сигурно . Зависи от Путин .То и за това Макрон му звъня 12 път . Има опасения че има френски инструктори в подсемията на завода където са се барикадирали азовците . Сега зависи Путин ако ги изкара от там дали ще го оповести публично или ще държи Макрон на каишка .
  • 39 mi6osp

    14 8 Отговор

    До коментар #8 от "Урюрвкос":

    Ъхъ.Само че държавите в САЩ не само не могат да продадат грам нефт и газ, но и не могат да принудят американските фирми да продават там, където цените не ги задоволяват.
  • 40 Накъде вървим, като СЪНЕНИ ?

    10 2 Отговор
    Чавка ли ни " ИЗПИ " акъла ?
  • 41 Сигурно

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Хахахах":

    но демонстрациите се провеждат в центъра на площада, а не под моста при плъховете.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ccpala

    31 11 Отговор
    Путин се обажда във ЕЦБ след като ЕС е наложил пълно ембарго на Русия:
    - Ало, ЕЦБ ли сте?
    - Да.
    - Какъв е курсът на еврото?
    - За продава или за купува?
    - За да се посмея!
  • 44 смени ги тия мантри че остареа

    18 3 Отговор

    До коментар #24 от "Свалянето на MH17, малко ли ти се струва":

    Кой го доказа това . Даже правителството на Малайзия не го вярва .
  • 45 Госあ

    13 21 Отговор
    Китай е с цивилизацията и всичко зависи от Европа да остане с тях. Китайците нямат ни най малко намерение да се връщат в тъмните си векове на врабчеловците. рушнягите могат само да повлекат към дъното който и да било.

    Коментиран от #47

  • 46 Диспечера, Началник сманата и

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "Свалянето на MH17, малко ли ти се струва":

    Ръководител полетиде от Днепропетровск защо ИЕЗНАХА , заедно с РАДИО записите от средствата за свръзка ? Къде е пилота " Герой Украинъй" който извърши пуск и след кацанено заяви " Това НЕ ТОЗИ САМОЛЕТ !". Тези хора от летище Днепър ЖИВИЛИ СА ? Защо те не говорят а ти ЦАРВУЛ се опитваш да правиш Вълни в Океана ! Да о N e m ee 6 Дано !

    Коментиран от #90

  • 47 свирчо

    27 5 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Объркал си и влака и посоката. Всички видяха колко може да се разчита на запада. А относно тъмните векове - Китай технологично вече са доста напред от западняците . Един пример - западняците не могат да си направят чипове за автомобилите .

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Светослав

    11 1 Отговор
    Ще гледаме планетата на маймуните!!!
  • 50 Непознат

    29 4 Отговор
    Ами нека видят европейските гевезета как живеят хората у нас
    Със 150 евро пенсия как се живее
    За нас няма да има толкова голям стрес понеже ние така си живеем от 30 години
  • 51 Поне пишете на родния си език

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно?":

    не може ,Факти забраня,само на български.
  • 52 След тези глупости

    32 10 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно?":

    които написа,вече знам че има глупаци е бг.Всеки един човек,който се смята за Българин,обича Русия,нашата освободителка.Всички останали,не са българи,а чужди измекяри.Най лошото в нашата държавица през последните години беше,че занемариха умишлено патриотичното възпитание на младото поколение.Това доведе до изкривяване на мирогледа им,към западните нации.Тези млади хора не знаят,че западняците ни ненавиждат и откакто съществува държавата ни искат да ни унищожат.България няма друг спасител освен Русия-това е истината,всичко друго е фалш!!!

    Коментиран от #56, #85

  • 53 Красота

    14 3 Отговор
    по бензиностанциите в западна европа все още се вижда ЛУКОЙЛ!
  • 54 Госあ

    11 23 Отговор

    До коментар #47 от "свирчо":

    Китай са напред именно заради колаборацията си със запада. Това и казвам, не вярвам да тръгнат да се връщат по нивите да ловят врабчета, което неминуемо ще стане ако се хванат с Русия.
  • 55 БСП най крадливата партия

    11 20 Отговор
    Русия е като бомба с газта само една ракета и Русия ще се взриви .
  • 56 Да допълня

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "След тези глупости":

    западни ценности
  • 57 Непознат

    29 2 Отговор
    Азерският газ е руски газ внесен през друга страна,която си слага надценка,но уж е различна от Русия
    България праща оръжия за Украйна чрез друга страна и уж не праща оръжия
    Проследете пътя на парите и ще разберете всичко
    Парите обичат тишината
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Урюрвкос

    18 9 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    ---Абе нека ги видим тези доказателства---няма нужда от доказателства, учениците в ЕС питат учителите какво става в Украйна и те им казват "истината" и дори снимки от г. Буча. Цяло поколение ще израстне със омраза към всичко руско.
  • 60 Някой

    25 5 Отговор
    Абе, модер.аторчето. Поради що си изтрил коментар 2?
    С какво и кого обидих, като казах, че просто Европа ще фалира, ако се откаже от руските енергоресурси?
  • 61 Русоробите в Сибир

    11 22 Отговор
    Така както след 2 СВ по времето на Студената война Западна Европа бе независима от руските доставки на газ и петрол и бе изградила по добра икономика и показала икономическото си превъзходство над Русия с осигурен по богат и по висок жизнен стандарт на народите си , така и сега Европа ТРЯБВА да спре да е повече зависима от изнудванията и рекета на Русия и трябва да покаже къде е мястото на Русия, като я натика в северно азиатския ъгъл до северна Корея...!!!

    Коментиран от #71, #81, #99

  • 62 Freedom Fighter

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Който иска вижда, който не иска не вижда това е положението.
  • 63 Майстор на спорта

    26 4 Отговор
    Четох онзи ден тук коментар под една статия и някой предлагаше на Факти да препечатат статията на испанският “Ел Мундо”: "Русия лишава Европа от евтина храна" от 8.4.2022. Като гледам не са го послушали, а пак преписват дойчезелевски простотии. Аз я прочетох и в нея пише следното: "Повечето от правителствата на страните-членки на ЕС обясняват на населението причините за случващото се с думите „заради нахлуването на Русия на територията на Украйна“. Всъщност анализът на развитието на икономиките на ЕС и на Великобритания, която се отдели от него, показва, че “нахлуването“ не е нищо повече от параван, зад който европейските стратези се опитват да скрият собствените си грешни изчисления. В резултат на илюзорните изчисления на политиците, в момента икономиката на ЕС преживява провали, които причиняват хаос." МИСЛЯ СИ, ЧЕ НЯМА НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ КОМЕНТАРИ.
  • 64 Тома

    20 2 Отговор
    Тамън и ние да влезем в евро зоната с гол г..з и всичко приключи
  • 65 Непознат

    21 2 Отговор
    До 2030-та ти няма да притежаваш нищо,но ще бъдеш щастлив

    Световен икономически форум 2020-та

    Тогава нямаше ковид и тъкмо се свърши с ковида понеже хората се осъзнаха и надигнаха и хоп войничка
    Всичко е нагласено
    Масова бедност
  • 66 Рашка с чашка

    12 14 Отговор
    Малката разлика е в това че половината от петрола си Русия продава на Европейския съюз на цена от 110 долара за барел, а на Китай и Индия на цена от 35 долара за барел, другата половина. 110+35= 145. а ако всичко е за Азия 35+35= 70!!! Същото количество,но над два пъти по малко пари, при условие че Китай и Индия не се разберат да поискат още по-ниска цена.
  • 67 Рико

    12 5 Отговор
    Не знам за кой път го пиша : НАЙ ГАЛЯМОТО ДОСТИЖЕНИЕ НА СВЕТА КАТО ДЪРЖАВНО ПАРЦЕЛИРАНЕ Е ,ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА МОНОПОЛИСТ В КАКВОТО И ДА Е! Който не го разбира ,няма право да коментира.
  • 68 Дернев

    18 0 Отговор
    Ако до 2030 г. няма общоевропейска система за сигурност, по-вероятно е Европа изобщо да няма нужда от газ. Това ще е резултата на евроатлантическите простотии по които сме залитнали сега европейците.
  • 69 Дъ-Ге

    18 1 Отговор
    Няма да чета цялата статия, а ще се спра на тези 45%, че това е бил процента на прихода в ДБ на Русия от газ и петрол. За сетен път се уверявам, че в подобни организации на висши постове са назначени неграмотни и ограничени хора, които пишат това, което и се казва без дори да се запитат дали това е нереално и смешно или не. Познавам хора, които са с "висше" образование в БГ дадено и след 2000та година и не могат да направят разлика между печалба и оборот или пък от нетен и брутен и т.н. Износителите на енергоносители в Русия са частни компании с различен процент държавно дялово участие. Така че ако са изнесени 100 единици, то получената сума за тези 100 единици няма да отиде в Държавния бюджет, а само данъка.

    Коментиран от #76

  • 70 да да ама не

    18 4 Отговор
    Ако това стане , всички европейци включително и българите ще платим сметката/дълга на световните терористи САЩ. Ще бъдем принудени да купуваме и всичко друго от тях , но най-вече ОРЪЖИЕ. Те и без това друго нямат, а внасят. НА БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАТЕНИ КАКТО ЛЕТЯЩИТЕ БИДОНИ Ф16.
  • 71 ХАХАХАХАХАХАХ

    15 4 Отговор

    До коментар #61 от "Русоробите в Сибир":

    Че то европа е била независима от всички и всичко, щото камък върху камък не е останал. ХАХАХАХАХАХАХА
  • 72 Янките ВЪН

    21 4 Отговор
    Интересно е ако Европа спре да купува ОРЪЖИЕ от световните терористи САЩ .

    Колко ли ще стане дългът на Америка ?

    Колко пари ще се освободят са други дейности ?

    Като искат САЩ да воюват, що насъскват другите ?
  • 73 дончичо

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "трън":

    Защо излизане,по-добре използване,ъ?!
  • 74 Русенец

    18 3 Отговор
    Кое ще му е трудното, да се замени европейският пазар, като Китай е най-бързоразрастващата се икономика? Онзиден са подписали за 50 млн кубика газ, след 10 години ще им трябват тройно повече. С Индия положението е сходно. Не ви ли стана ясно, че ЕС е двойка спатия - нищо не можеш да направиш с нея. Дори и германеца ви го каза - европейската индустрия я чака страшен глад, ако спре горивата си от Русия.

    Коментиран от #77

  • 75 За съжаление

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно?":

    Такива коментари са все по малко , да това са фактите интелектуалният геноцид който беше нанесен от русия на малката България доведоха до липсата на държавници които да поведат България към развитие каквото сме имали преди 44 година (българският златен лев е бил конвертируем в цяла Европа) . Ето за това 30 годни след вътрешният преврат на комунистите все още сме най-бедната страна в Европа. Явно на някой българи това им харесва и продължават да са лудо влюбени в русия както и да поддържат децата и внуците на комунистите които сега се водят за бизнесмени а те са просто едни крадци и узурпирали на малкото което остана от тази държава.
  • 76 Да ама не

    13 2 Отговор

    До коментар #69 от "Дъ-Ге":

    Не забравяй че руските частни компании се управляват от лица на които им е дадено от държавата да го правят и сега са под нейния контрол. Справка Ходорковски , който се опита да продава на американците . Последствията за него ги знаем. Така ще е и всеки друг. А и Беризовски. Той се разкая ама беше малко късно.

    Коментиран от #100

  • 77 Да така е

    15 2 Отговор

    До коментар #74 от "Русенец":

    В общи линии. От 2014 на Русия не и нужна Европа да търгува. Има си страните от БРИКС и много други. Две трети от населението на света подкрепя Русия и вижда в нея лидер на много полярния свят на равноправна основа.
  • 78 Да де

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Интересно?":

    Сигурно сме два пъти по глупави защото американците бомбардираха България през втората световна воина, а ние сега и паметник им издигнахме. На всичкото отгоре и им позволяваме да ни ни командват.
  • 79 Ли Си Цин

    11 2 Отговор
    То да беше само газ и петрол
    Лично за мен ако Европа не престане да се подлага на американците ще се върне във времето преди индустриалната революция
    Притеснително било че Унгария и Сърбия продължавали да внасят от Русия
    За американците може да е притеснително но за самите страни не е
    А между другото тия милиарди дето им ги подарихме не тече ли лихва върху тях
    Сега сме тръгнали още осем да купуваме
    За тия пари досега да имаме двадесет Сухой на линия
    Ама нали са руски какво като са по добри от американските варели
    Сега и втечнен газ ще взимаме от американците
    Откъде бе джанъм
    Внесен от Русия и препродаден на огромна цена
    Тия ако не експлоатират други държави ще остане само коренното население
    Колкото и малко индианци да са останали
    Демокрация голяма били
    Като са такава демокрация що президентското синче не го пипат
    Що и бай ти Джо а и други са намазали от там
    Нищо чудно и копчето да натисне само и само да се измъкне сух
  • 80 Жулиен Гаков

    15 2 Отговор
    ВСИЧКИ ГАДОСТИ В УКРАЙНА СЕ ИЗВЪРШВАТ ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ УКРО- ФАШИСТИТЕ ПОД ДИКТОВКАТА НА НА ЗАПАДНИТЕ КУРАТОРИ !! ВСИЧКИ ЛЪЖИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЛЪЖА И ПРОПАГАНДА!! ЗАЩО МИСЛИТЕ ЧЕ НЕ ДАВАТ ТРИБУНА НА ОСВОБОДЕНИТЕ МИРНИ ЖИТЕЛИ? ЗА ДА НЕ ЧУЕТЕ ИСТИНАТА ! Имате всички руски канали, гледайте и преценявайте!!
  • 81 Цонко с кривия к.....

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Русоробите в Сибир":

    А може ли да го натикам на тая дето те е пръкнала на бял свят?!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 нато,нато ,нато

    14 3 Отговор
    Никакъв проблем. Русия може без Европа. Може и без нато, но Европа не може без Русия ,нато също. Глупости са да плашат Русия с ембарго. 28 народности от Европа воюваха в Сталинград срещу СССР Резултата е известен. Днес ЕС е отново срещу Русия, резултата е предизвестен. Ако нато се върне в границите от 1979 год. войната веднага ще спре. Докато нато е пред руските граници на изток, войната ще продължи до края. Русия знае как. НАТо ще загуби тежко и за дълго.

    Коментиран от #84

  • 84 Рашка с чашка

    3 10 Отговор

    До коментар #83 от "нато,нато ,нато":

    Германия през ВСВ воюва срещу Полша, Франция, Великобритания, Нидерландия, Дания, Норвегия, Югославия, Гърция, Канада Австралия, СССР и САЩ и накрая руснаците се обявяват за единствените победители! Нали знаете че на лъжата краката са къси? Сега съвсем резонно ще бъдат победени от Украйна, защото същите сили които подкрепяха СССР тогава,. сега подкрепят Украйна.

    Коментиран от #88

  • 85 еххх то

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "След тези глупости":

    Много зле,мноооого зле момченце.Рублата не е лев.
  • 86 Сволач

    7 1 Отговор
    Ще гледаме как всичко отива по дяволите.Ще липсват много жизнено важни суровини, които не може да се доставят в такива количества,за да работи икономиката на Европа и България.Следоеателно инфлацията ще доведе до повишаване на цените и проблеми които ще ни доведе до ужас.Ярък пример е какво става на бензиностанцията,със строителството и цените в супер маркета.Щом има такива продажни политици и бездушни хора всички ни ще страдаме Не може да се вярва на USA защото лъжат и са далече не е възможно да се задоволи потреблението на Европа.Участваме в най голямата измама,за да задоволим фашизма на Зеленски и неговите психични отклонения заедно с болните мозъци от Брюксел
  • 87 Дрън дрън

    0 0 Отговор
    Никой не печели от това.
  • 88 Денят ще дойде

    6 1 Отговор

    До коментар #84 от "Рашка с чашка":

    Германските престъпници с които България е била винаги съюзник запалиха две световни войни. Сега дават оръжие на укронацистите, Азов ,Айдар, Тайфун упа, Центурион и др. да воюват срещу Русия. Ще си го получат и те и техните съюзници. А германският еврорайх ще се сгромоляса заедно с ценностите си. СССР даде над 20 млн. жертви и около толкова пострадали и огромни разрушения .Ако не беше червената армия 400 те нацистки концлагера из цяла европа още щяха да пушат. Заради престъпния си съюз с Германия България заплати с две нац. катастрофи. Воюва срещу 12 държави. Сега я чака трета още по зловеща. Въпрос на време.Но този път няма да има кой да я спасява. Милост няма да има.

    Коментиран от #89

  • 89 Б. М.

    0 4 Отговор

    До коментар #88 от "Денят ще дойде":

    Благодаря.
    От мечка "милост"?!?!
    Ей заради това има една поговорка "МЕЧКА ДА ТЕ ДАРУВА".
    Ако си българин я знаеш, разбираш и смисъла, ако не си, хайде:
    ЧЕМОДАН, 🚂, МОСКВА. И не се връщай, не си добре дошъл.
  • 90 Б. М.

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Диспечера, Началник сманата и":

    На какъв език си писал човече? Нищо не ти се разбира. Пробвай с майчиния си, предполагам руски, може и да ти хванем мисълта.
  • 91 Един

    3 1 Отговор
    ЕС си отива с такива тъпаци начело.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ле ле

    2 1 Отговор
    сащ искат да пробутат техния "желиран" Г-З на идиоти..от запада..а украйна само предлог..
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 бой на всички фронтове

    1 2 Отговор
    Друга мярка е да обявят пределни цени на изкупуване на руските суровини. Щат не щат ще продават, но печалбата ще е малка и постепенно оборудването ще клекне. Без резервни части, без ремонт . . . После ще има инвестиции срещу реформи. Така ще бъде извършена и депутинизацията.
  • 96 Джо

    0 0 Отговор
    Сложните ситуации изискват прости решения. Ако имаш газ и петрол и се правиш на голям мъж, ще ти го вземат по-големите мъже. Така че умната
  • 97 бате

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "БОЛШЕВИК":

    Ако това стане, ще чистиш кенефи в Москва
  • 98 бкй

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Колко време преди да ги нападнат лудите Руснаци ще са свободни??
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Льотчик на F-16, /модел 2024-2030 год.,/

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "Да ама не":

    А бе човек, това, че НЯКОИ от руските частни фирми се управляват от назначени от държавата лица, няма НИКАКВА ВРЪЗКА С ПОСОЧЕНОТО ОТ ДРУГИЯ КОЛЕГА, тоест": ПРИХОДИТЕ В РУСКИЯ БЮДЖЕТ ИДВАТ ОТ ДАНЪЦИТЕ И АКЦИЗА НА ЧАСТНИТЕ КОМПАНИИ-ИЗНОСИТЕЛКИ НА НЕФТ И ГАЗ И ВЪГЛИЩА И ПШЕНИЦА И МЕТАЛИ. А, Я СИ ПРЕДСТАВК/теофетично/, ЧЕ РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАЦИОНАЛИЗИРА ВСИЧКИ ТЕЗИ КОМПАНИИ И ПОЧНЕ ДА ПРИБИРА ЦЯЛАТА ИМ ПЕЧАЛБА, А НЕ САМО ДА НЪЦИТЕ ИМ? ТОГАВА ПРИХОДИТЕ В РУСКИЯ БЮДЖЕТ ЩЕ СТАНАТ ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ! А по време на война, при икономическата война на Запада, кой ще попречи на Путин да направи и това? ПОМИСЛИ! 😜

    Коментиран от #101

  • 101 Льотчик на F-16, /модел 2024-2030 год.,/

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Льотчик на F-16, /модел 2024-2030 год.,/":

    ЕТО ТОВА МОЖЕ ДА Е СЛЕДВАЩИЯ ГЕНИАЛЕН ХОД НА ПУТИН-ДА НАЦИОНАЛИЗИРА/макар и евентуално, временно.. / ВСИЧКИ ТЕЗИ ЧАСТНИ КОМПАНИИ-ИЗНОСИТЕЛКИ НА СУРОВИНИ, ЕНЕРГИЯ, ХРАНИ! И, ВМЕСТО В РУСКИЯ БЮДЖЕТ ДА ВЛИЗАТ КАКТО ДОСЕГА САМО МИТАТА, ДАНЪЦИТЕ И АКЦИЗА ОТ ИЗНОСА/и евентуално, процентите от държавното акционерно участие в тези фкрми/, ТО ПРИХОДИТЕ НА РУСИЯ СТАВАТ ТРОЙНИ!! И, НЯМА ДА ГИ И ТЕТРСУВАТ ЕМБАРГА, ЗАПАДНИ ОГРАНИЧЕНИЯ И ТЕМ ПОДОБНИ. 😎
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания