Last news in Fakti

12 Април, 2022 09:45 3 659 23

Русия готви ответни мерки срещу ЕК заради черния списък на авиокомпаниите

  • русия-
  • авиокомпания-
  • гражданска авиация-
  • аерофлот

Решението на Европейския съюз няма да засегне безопасността на полетите на руски превозвачи, съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт

Русия готви ответни мерки срещу ЕК заради черния списък на авиокомпаниите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на Европейската комисия (EK) да постави в черен списък 20 руски авиокомпании ще доведе до ответни мерки. Това са съобщили от пресслужбата на Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия, цитирани от "Интерфакс".

"Решението за включване на редица руски авиокомпании, сертифицирани от Федералната агенция за въздушен транспорт, в така наречения черен списък" на Европейския съюз свидетелства за продължаващата политика на дискриминация и нарушаване на разпоредбите на международното авиационно право, което неизбежно ще доведе до на ответни мерки от страна на авиационните власти на Руската федерация по отношение на авиокомпаниите на държавите-членки на ЕС", се казва в изявление на регулатора.

Решението на Европейския съюз няма да засегне безопасността на полетите на руски превозвачи, съобщи Федералната агенция за въздушен транспорт.

"Гореописаните ограничителни мерки срещу руските авиокомпании са взети задочно и нямат никакви основания, свързани с техническото състояние на самолетния парк на руските въздушни превозвачи, поддържането на летателната годност на тези самолети, извършването на лизингови сделки", съобщи агенцията. "Отбелязано е в т.нар. черен списък, да имат цялата необходима бордова документация, одобрена от упълномощения орган в областта на гражданското въздухоплаване на Руската федерация. Всички въздухоплавателни средства отговарят на стандартите за летателна годност, преминават през редовна поддръжка в сроковете, определени от програма за поддръжка."

По-рано в понеделник ЕК постави в черен списък 20 руски авиокомпании. Това са Aeroflot, Rossiya, Pobeda, UTair, S7, Aurora, Izhavia, Yakutia, UVT Aero, Smartavia, IrAero, Ural Airlines, ALROSA, Nordstar, Rusline, Yamal, Nordwind, IFly, Rusjet и Aviastar-TU.

На тези компании е забранено да летят до страни от ЕС, "защото не отговарят на международните стандарти за безопасност", се казва в изявление на регулатора. Той обясни опасенията си с факта, че след въвеждането на европейски санкции срещу Руската федерация, авиокомпаниите пререгистрират самолети, принадлежащи на чуждестранни лизингодатели, в регистъра на Руската федерация. Росавиация от своя страна им позволи да експлоатират "стотици чужди самолети без валиден сертификат за летателна годност".

Руските авиокомпании не са изпълнявали полети до Европейския съюз дори преди да бъдат включени в черния списък: след началото на руската военна операция в Украйна редица западни държави затвориха въздушното си пространство за тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    30 3 Отговор
    Факти ,публикувайте ТОВА -,,„България и Германия са се съгласили, че е изключително важно Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС през първото полугодие на тази година. Това съобщи министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок след разговор с българската си колежка Теодора Генчовска в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Баровеца

    16 3 Отговор
    Търся да закупя луксозна карета с четири коня. Моля изпращайте оферти с пощенски гълъби на адрес 4000.
    Плащам в злато или олио по желание на продавача.
  • 3 1944

    18 28 Отговор
    бой по орките до край
  • 4 Летят си без проблем

    10 28 Отговор
    руските шпиони до Истанбул и Белград и от там в България и ЕС.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бацо Гацов

    15 8 Отговор
    Ич ми не дреме на потнико..азе от жена по-високо се не качвам...Така че мене санкции ма не ловат
  • 7 пурко

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    И какво от това - рано или късно ще се случи.
  • 8 Факт

    12 25 Отговор
    Абсолютно нищо руско не ползвам от 20 години , нито газ , нито друго. Бензин пълня само в американския Shell.

    Коментиран от #15, #19, #20

  • 9 МЯСТОТО НА ОР'К'ИТ'Е Е В КЕН'ЕФА

    16 21 Отговор
    НЯМАТ МЯСТО СРЕД ОБЩЕСТВОТО

    Коментиран от #14, #18

  • 10 Без майтап?

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ти там ли беше?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Спрашиваю

    2 3 Отговор
    Ти нали си го публикувал. Коментар ли искаш? А каво е мнението ти върху текста от статията?
  • 13 Сaмо така

    11 7 Отговор
    ЕК ще си го премести в другия крачол.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 CL500

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Какъв е този американски Шел. Няма такава американска компания.
  • 16 кобрети

    1 0 Отговор
    Бе....ай ходи се прегледай....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 рада дълбоката

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "МЯСТОТО НА ОР'К'ИТ'Е Е В КЕН'ЕФА":

    Много умно няма що ! Пращиш от фантазия ! Тяхното място е ясно а нашето място къде е ?! Харесва ли ти последното място по стандарт на живот в ЕС > и това благодарение на повече от 1млн. които са шофьори и помощен персонал в Европа . Нито нормален живот , нито семейства нито бъдеще !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Всъщност

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    И от англо-холандския Шел да пазаруваш (американски не съществува) , пак зареждаш руско гориво , въпреки клетвите на Шел миналия месец : " Може ли доставка на руски дизел да не бъде руски дизел, пита Bloomberg и разказва историята как най-голямата европейска петролна компания Shell пренебрегва собствената си заявка да не купува руски петрол и петролни продукти и представя една такава доставка за латвийска. От компанията обясняват, че доставката е бленд - 49,99% руски дизел и 50,01% - латвийски. По тази причина и не смятат, че ставало въпрос за руски произход на продукта." 🤪
  • 21 ИМАШ ПРЕДВИД

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "коко":

    Краматорск, нали? Да, ама там се оказа друго? А Хирошима си стои в паметта на човечеството...
  • 22 Теодор Рузвелт

    3 4 Отговор
    Да забранят от Москва всичко което се търгува с Запада и да се обърнат към азиатските си приятели от Тибет ИНдия Анадола и да си оправят икономиката с помощ от Ким на Сев Корея
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания