Last news in Fakti

14 Април, 2022 16:16 1 104 7

Иран пуска в експлоатация нов цех за производство на части за центрофуги в град Натанз

  • исфахан-
  • натанз-
  • иран-
  • ядрена програма

Ако обектът в Исфахан е влязъл в експлоатация, това би било голямо увеличение на капацитета на Техеран за производство на части за съвременни центрофуги

Иран пуска в експлоатация нов цех за производство на части за центрофуги в град Натанз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран пуска в експлоатация нов цех в град Натанз за производството на части за центрофуги за обогатяване на уран. Машините в новия цех са преместени там от вече прекратилото работа съоръжение в Карадж, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад (МААЕ), с който се е запознала.

Новата работилница повдига въпроси за евентуални планове на Иран за производство на съвременни центрофуги – машини, които обогатяват уран много по-бързо от тези, които Иран можеше да използва съгласно сделката със световните сили от 2015 година, отбелязва Ройтерс. Сега Ислямската република обогатява уран със стотици съвременни центрофуги, някои от които могат да обогатяват урана до 60 процента, което е близо до 90-те процента, необходими за производството на ядрени оръжия. Това е и много над 3,67-те процента, наложени на Иран съгласно сделката от 2017 г. и дори е над 20-процентното обогатяване на уран, което Иран извършваше преди сключването на ядрената сделка.

В поверителния си доклад до държавите членки на агенцията МААЕ съобщава, че е приключила монтажа на камери за наблюдение в новото съоръжение на 12 април и след това е премахнала пломбите от машините. Тя не уточнява къде точно в Натанз се намира работилницата. Точното ѝ местоположение представлява особен интерес за западните сили и заклетия враг на Иран - Израел, тъй като Техеран твърди, че съоръжението в Карадж е пострадало от саботаж от страна на Израел. Оттогава Иран се стреми да подсили сигурността на подобни съоръжения.

"На 13 април 2022 г. Иран информира агенцията, че машините ще започнат работа в новия цех в същия ден", се казва в доклада на МААЕ.

По силата на споразумение между Иран и МААЕ отпреди повече от година, агенцията няма право на достъп до данни, събрани от камерите и друго оборудване за наблюдение в някои съоръжения, като например работилниците за производство на части за центрофуги.

Преди да премести машините от Карадж в Натанз, Иран беше осведомил МААЕ, че ще прехвърли дейностите от цеха в Карадж в друг обект в Исфахан и агенцията монтира камери там. Ако обектът в Исфахан е влязъл в експлоатация, това би било голямо увеличение на капацитета на Иран за производство на части за съвременни центрофуги, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Левски

    17 2 Отговор
    Честито на краварника доларът потъва а краварника стои отстрани и наблюдава вече Иран може да прави каквото си иска без да се притеснява от нищо! Без Русия западът е кръгла нула

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    2 10 Отговор
    ....МОСАД....си знае работата.....изчакват все още....

    Коментиран от #6

  • 3 Вова

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Левски":

    Спрямо коя валута потъва доларът?
  • 4 Механик

    6 2 Отговор
    Мошетата в израел са си оскубали брадите като са научили тая новина. Много ги е страх да не би Иран да се сдобие с атомно отъжие, зер има Иран за какво да им връща.
  • 5 Перо

    3 1 Отговор
    Сътрудничеството на Русия с Иран ще разтрепери ония със стъклените очи! Ще се изцъклят!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мито

    4 0 Отговор
    50-те години Израел декларира, че ще инсталира малък реактор, мисля около 20 МВт за изотопи. Вместо това обаче инсталира тайно в пустинното градче Димона 4 пъти по-голям реактор с инсталация за извличане на плутоний. Всеки месец по 4 кила, таман за 1 бомба тип Нагасаки. Американците ги надушиха и Кенеди поиска спиране на инсталацията. По-късно Кенеди беше убит, убиецът открит. Познайте кой е поръчителя?