Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Април, 2022 17:52 4 654 73

Москва: Контролираме Мариупол! Киев отрича капитулация

  • мариупол-
  • русия-
  • украйна-
  • донецка народна република

Според Зеленски отговорността на руските военнослужещи за извършените от тях военни престъпления е неизбежна и те ще бъдат изправени пред международен трибунал

Москва: Контролираме Мариупол! Киев отрича капитулация - 1
Снимка: Unian

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговият флагмански крайцер "Москва" е "сериозно повреден" след експлозия. По-рано украинските власти заявиха, че вражеският кораб е бил ударен от украински ракети в Черно море.

Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол, след като над 1000 украински войници са се предали, но Министерството на отбраната на Киев казва, че няма информация за капитулация.

Украинските войски настояват, че съпротивата продължава.

Част от Мариупол е под контрола на руските войски, но украинските въоръжени сили все още защитават други части от града, заяви Игор Жовква от кабинета на украинския президент. Той коментира изтеглянето на руските части от северна Украйна и насочването им на изток:

"Те планират голяма офанзива в Донбас и също така - срещу Харков. Искат да превземат Харков, защото това би била символичната победа, за която мечтаят"

Междувременно руската телевизия излъчи кадри за капитулация в обсаденото пристанище Мариупол, на които се виждат невъоръжени мъже във военни облекла, които вървят с вдигнати ръце към маскирани войници. Съветник на украинския президент обаче посочи, че градът не е паднал.

Боевете в Мариупол, който е в руини след шестседмична атака, изглежда продължават около индустриалния квартал "Азовстал". Ако руските сили превземат района, те ще имат пълен контрол над града.

От британското военно разузнаване отбелязват, че самоотвержената защита от украинците на Мариупол продължава „да връзва ръцете“ на големи руски части. Отправя се и предупреждение, че източните украински градове Краматорск и Константиновка може да се превърнат в пореден обект на руско насилие.

Управителят на руската Белгородска област заяви, че две села в близост до границата с Украйна са били евакуирани, след като едното от тях е било обстрелвано от украинските сили. Няма пострадали. От руска страна се съобщава и за украински въздушни удари в град Климово, Брянска област.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви Украйна за "местопрестъпление".

Русия съобщи, че нейният флагман на Черноморския флот - ракетният крайцер "Москва" - е бил сериозно повреден и екипажът му е евакуиран, след като пожар предизвикал взривяване на боеприпаси. Украински представител заяви, че корабът е бил ударен от две противокорабни крилати ракети, но не даде никакви подробности. "Москва" има екипаж от около 500 души.

"Те планират голяма офанзива в Донбас, а също така и срещу Харков. Те искат да превземат Харков, което би било символична победа, за която мечтаят".

Игор Жовква посочи, че повече от 100 хиляди души остават в капан в Мариупол.

Русия засилва войските си за ново нападение в района на Източен Донбас, като подготвя почвата за продължителна битка, която със сигурност ще доведе до тежки загуби и за двете страни. Кметът на североизточния град Харков, вторият по големина в Украйна, съобщи, че бомбардировките през вчерашния ден са се увеличили значително.

В последното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира и посещението в Буча на главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, който обяви Украйна за "местопрестъпление".

Според Зеленски отговорността на руските военнослужещи за извършените от тях военни престъпления е неизбежна и те ще бъдат изправени пред международен трибунал.

Президентът също така смята, че войната може да завърши само със стратегическа загуба на Русия.

"Благодарен съм на всички наши защитници, които удържат позиции и карат руските войници да свикнат с мисълта, че войната може да завърши само със стратегическа загуба за Русия рано или късно. Руското ръководство ще търси реално постигането на мир или страната завинаги ще слезе от международната сцена", каза Зеленски.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    139 14 Отговор
    Днес занесох букет цветя на Руското посолство в знак на благодарност за спасяването на българските моряци.

    Коментиран от #3, #12, #21, #45

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    101 8 Отговор
    ЗА МНОГО ЛВОВСКИ ФАШИСТИ КАТОЛИЦИ
    ...
    УТРЕ ЩЕ Е РАЗПЕТИ ПЕТЪК :)
  • 3 Пешо

    67 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Стана тя каквато стана.
    Тези братски и съседни народи няма да се помирят скоро...да не кажа никога :(

    Коментиран от #48

  • 4 Раданч Татлъту

    103 8 Отговор
    Володимире,къдя са гиройте на Окраина?🙉😁😁😁🥳🤡👍

    Коментиран от #16

  • 5 Фактите

    14 84 Отговор
    Путин така контролираше и подстъпите на Киев...

    Коментиран от #53

  • 6 БОЛШЕВИК

    146 9 Отговор
    Руснаците от ДНР са освободили нашите моряци, а нашите мисирки още не могат и нямат заповед да кажат истинската новина.Жалка картинка е днешна България, подлоги, предатели и крадци ни управляват 32 години!

    Коментиран от #39

  • 7 Специален

    69 4 Отговор
    Методично и по план. Thats it.
  • 8 ТаУмВзе

    69 6 Отговор
    Сценките от окрайна са само началото на Войната! Краварчето няма да падне лесно, което е Ясно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    12 41 Отговор
    900 000 украински бойци срещу 120 000 руски. Нъф сед.
  • 11 Точно на украинците

    83 4 Отговор
    и британците ще повярвам
  • 12 Хахахаха

    12 96 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Хахахаха. Не забравяй, че без руската война, моряците нямаше да са там отдавна, а щяха да са си в България! За това благодари ли на руснаците?

    Коментиран от #37, #62

  • 13 Мммммм

    4 75 Отговор
    За информация! Тези които се предадоха (не всички се предадоха), се предадоха защото останаха без муниции! Иначе нямаше да има предаване!

    Коментиран от #25

  • 14 А Киев и Одеса

    60 3 Отговор
    Кога?
  • 15 Помнете това

    81 5 Отговор
    Молете се Украйнците да се разкарат от нашите земи .Ако останат могат да направят движение и ни Путин ще ви помогне ни Ердоган .Мислете с главите хора

    Коментиран от #18

  • 16 Володимир

    35 1 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    При Бандера 😁
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Контролирате...

    6 33 Отговор
    Една разрушена територия, която никога няма да възстановите...
  • 20 Behemoth

    61 3 Отговор
    Тия украински тъп. Нари да гледат Сирия и Грозни и да се сещат какво следва...обявиха победа за Киев но всъщност истината е че просто на руснаците им се стори неприемливо да превърнат тоя огромен град в руини...обаче за източна Украйна няма прошка ...с мечка дренки ще ядът...
  • 21 бриз

    52 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Браво Софиянец ! Отсрамил си ни , имаше ли и други да уважат Русия за спасяването на моряците ?

    Коментиран от #22

  • 22 Последния Софиянец

    34 0 Отговор

    До коментар #21 от "бриз":

    Ще има!

    Коментиран от #40

  • 23 Стоян Александров

    73 5 Отговор
    Мариупол падна. Взети са много чужди, натовски генерали в плен. Войната вече свърши. Сега вече ще разбере света защо САЩ водеше война с Руссия. Зеленски беше нищо във всично това. Жалко за Окрайна, ама вече е Руссия
  • 24 Филмите свършват

    70 6 Отговор
    Започва капитулацията на Украина.
  • 25 Хммм

    61 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мммммм":

    "Всяко дърво меч е,всеки камък бомба ...Хвърляйте телата...."А укрите предпочитат видеа да снимат.Холивуд .
  • 26 Тома

    63 2 Отговор
    От Киев като ти кажат добър ден трябва да погледнеж на вън

    Коментиран от #32

  • 27 Бесарабски Българин

    61 5 Отговор
    За Зеленски е приготвен специален затвор, в който ще бъде доказано, че и мъж може да зачене, пък дори и шут да е, а не само това да става по филмите.

    Коментиран от #51

  • 28 Стамат

    70 3 Отговор
    Ей Зеления кво стана с ракатета в Краматорск ами само в Буча всичката укро кръв се пише на твоите ръце паляк такъв особено в източната чадт на страната където знаете че ще загубите и безмилосто избивате цивилните,фашисти долни!
  • 29 Бесарабски Българин

    43 3 Отговор
    В момента се води Третата Световна Война, която е само в първа фаза, защото както е известно, малоумниците презокеански нямат достатъчно умствен капацитет, и затова все още не са Нападнали Русия открито от страх, страх който ги тресе, защото знаят, че ще бъдат овъглени, но поради малоумието си породено от психопатичната им същност( казано от Рон Пол), инстинкта им за съхранение ще бъде преодолян от сатанинската злоба, която ги владее и замъгленото им съзнание ще отприщи войната, в която населението на Сащ ще се редуцира до около 20 000 000 милиона преживяващи като кроманьонци в оставащото им време.
  • 30 БАЙ КУРТИ

    59 3 Отговор
    Ясно е че Мариопол ще капитулира . След това следва разбиване на донбаската групировка на УВС . Не съм привърженик на войната но , РУСИЯ ще използва тежката артилерия / няма да ги изброявам ... защото после там няма да проникне трева МУМИЯТА и ДЖОНСЪНА продължават да дават фитили , и ЗЕЛЕНИЯТ още вярва в таласъми че ще победи . Може да си добър КОМЕДИАНТ НО ЗА ПОЛИТИКА НЕ СТАВАШ .
  • 31 Как

    12 2 Отговор
    Ей всички лъжете.На кой да вярвам ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Разплакан Бандеровец изтрит от факти

    29 3 Отговор
    Да се предавам ли, да не се ли предавам? Тук е тъмно, влажно и студено. Много съм нещастен, и гладен. Понякога си поплаквам от сърце.
    Помощ, от Азовстал. Що ме трият факти, вече и да си поплача ли е забранено?Пък мислих, че сте ми приятели?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Трол

    33 0 Отговор
    Аз също оставих цветя в посолството. Те свършиха повече от цялата ни държава
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лошо няма

    4 21 Отговор
    Контролирате го. Но да ви видим сега как ще го въстановите тоя Мариупол.

    Коментиран от #43, #44, #59

  • 42 Asdfg

    30 3 Отговор
    Киро-кривата уста ще се изходи ли по въпроса за моряците? 🤔 Ще гони ли Митрофанова?
  • 43 ЧЕПА

    32 2 Отговор

    До коментар #41 от "Лошо няма":

    След 2 години ще видиш . Щом Крим го направи един от най красивите полуострови и развиха земеделието ...
  • 44 любопитен

    30 1 Отговор

    До коментар #41 от "Лошо няма":

    Виждал ли си възстановения Алепо? С руска помощ е.
  • 45 ФАКТ Е

    4 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Неонацистът Хитлер
    само дрънка оръжие!

    От 100 години комунизъм
    руснаците съвсем са варваризирани!

    Коментиран от #52

  • 46 Мнение

    35 3 Отговор
    Рано или късно Русия ще постигне целите си в Украйна. Това е неизбежно, защото никога няма да се откажат. Това е държава, която е дала милиони жертви в 2 световни войни, а тук воюва едва с 10% от силите си. Дано се намери някакво компромисно решение и за двете страни и да се постигне мир.

    Коментиран от #50

  • 47 aZ #Русские своих не бросают!

    29 2 Отговор
    ВСУ "героически побеждават" само в медийното пространство, на терен капитулират!

    Такива ми ти работи...

    Коментиран от #49

  • 48 ЩЕ ЩЕ

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Виж германците как обичат американците. А източна Германия още обичат руснаците.
  • 49 Аха

    21 4 Отговор

    До коментар #47 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Като ги гледам вече 2 месеца капитулират и направо се чудя кой е останал там. Имам чувството, че ако руските войски тайно се изтеглят, още 3 месеца ще ни облъчват с войната в Украйна.
  • 50 ИСТИНАТА

    4 28 Отговор

    До коментар #46 от "Мнение":

    Българските възрожденци са прозрели,
    че злото за България,
    идва от посока северо-изток.
    От Русия!

    "Послушайте братя българе!
    Русите са били един най-див
    и най-варварски народ!
    Каквито са останали и до сега,
    в най-голямата си част!"

    ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ

    Коментиран от #69

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гръч

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фактите":

    За какво му е на Путин Киев,след като под Азовстал има цяло имане от азовци и натовски генерали а в Киев само цивилни.Путин не е глупак да кълве на американски шменти капели

    Коментиран от #57

  • 54 aZ #Русские своих не бросают!

    20 1 Отговор
    Новата украинска национална песен на всички попаднали в руски плен украинци е :

    "Я не воевал, я не убивал, ничего не знаю". 🤣🤣🤣

    Коментиран от #58, #61

  • 55 Джака

    16 0 Отговор
    с 20 бетеновоза да засипят отворите на подземните галерии
    и се свършва
  • 56 веселяк

    20 0 Отговор
    "Украинец държал като заложници служители на хотел в Банско през цялата нощ срещу четвъртък. 28-годишният мъж твърдял, че е заложил бомба и може да я взриви незабавно.". Някой си мисли, че е в Мариупол!
  • 57 Киевска Лавра

    15 1 Отговор

    До коментар #53 от "Гръч":

    Духовният център на Русия. Дано и нея не са я съсипали и ограбили. Остава една Одеса,която е важна като затваряне на излаз Черно Море. Но не е ясно как ще денацифицират Западна Крайна, оттам идваха бедите с автобусите 2914 г., военните бази с чужди инструктори и кой знае колко биолаборатории още. Цялата им държава са я превърнали в военен и биологичен плацдарм.
  • 58 Говеда прости много

    17 1 Отговор

    До коментар #54 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Току що гледах един такъв, с надписи по ръцете.
    Питат го разбира ли руски, вика, петдесет на петдесет, после вика, не зная, прави се че не разбира ни английски, ни руски.

    Коментиран от #60, #63

  • 59 За гледане няма нищо

    21 1 Отговор

    До коментар #41 от "Лошо няма":

    За съжаление укронацистите разбиха града целенасочено, една жена говореше за някакъв техен градски басейн, гордост тяхна, как целенасочено са го обстрелвали пред очите им.
    И всички говорят, че укронацистите не са на себе си, всички говорят че са на наркотици. Поведението им е абсолютно неадекватно, нечовешко.
  • 60 aZ #Русские своих не бросают!

    10 0 Отговор

    До коментар #58 от "Говеда прости много":

    Сигурен съм вече ги е научил езиците и пее ... :))
  • 61 Димитър

    20 2 Отговор

    До коментар #54 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Украинските войници са в окаяно състояние, ръководени от американски военни. Завербувани с наркотици и им плащат им с доза дрога. Пленен разказва, как ги натоварват на камионите без да знаят къде ги карат. Свалят ги в някое населено място и им нареждат да убиват цивилните. Всичко това под действието на наркотици. И после естествено не помнят кой знае какво, освен че са избили невинни хора.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дисидент

    12 0 Отговор

    До коментар #58 от "Говеда прости много":

    Тоя е английски наемник,майка му молеше да се смилят,защото Конашенков предупреди че за наемници не важат правилата за военнопленници
  • 64 Страшно е там

    19 1 Отговор
    Чеченци показаха някакви книжки, гледаш шарени, за деца, с картинки, луксозни.
    Детски книжки! Детски книжки в които учат децата за видове оръжие, за бомби, за военни униформи.
    Освен другите учебници за военно дело, където посоченият враг е Русия.
    Представяте ли си що за дива и грозна пропаганда, смяна на съзнанието на хората, изтриване на историята, подмяна на съзнанието и , и .....
    У нас с медиите се прави същото.
    Кажете, поне едно медийно предаване, където да се говори хубаво за нас самите като народ.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Владимир Зеленски идват за зелката

    10 0 Отговор
    Слава на червената
  • 67 Дядо Джо му сложили катетър

    8 1 Отговор
    Простатата туморния маркер завишен.
    Тия как си избраха старец с памперс за президент...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 АЗОВ

    1 7 Отговор
    🇺🇦🙏"Моралът ни е силен. Знаем какво правим и защо сме тук. Ще направим всичко необходимо от нас за успешното завършване на бойната ни мисия", каза Волин. Командирът на полк АЗОВ Денис Прокопенко записа ВИДЕО ЗАЕДНО с командира на 36- Николаевская отделна морска бригада Серхий Волин...Прокопенко и Волин потвърждават, че във вторник, 12 април Азов успява да се свърже с бойци от батальон пехотинци в Мариупул, блокиран от рашистите...
    Бог е с Украйна.

    АЗОВ са получили подкрепление . Никой не се е предал . Рушлямистите само лъжат .
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: