18 Април, 2022 18:27 3 938 14

Защо талибаните забраниха опиума?

  • опиум-
  • талибани-
  • афганистан-
  • наркотици-
  • хероин-
  • търговия

Забрана в името на по-добрия имидж

Защо талибаните забраниха опиума? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Абдул Рахман тъкмо прибира реколтата си от опиум край Кандахар в Южен Афганистан - регион, в който суровината за производството на хероин се отглежда от години. "Ако сега талибаните забранят отглеждането на опиум, трябва да ни помогнат да се преквалифицираме", казва Рахман. "И светът трябва да ни помогне."

Семейството на Мохамад Тадж също отглежда опиум вече от 28 години. Но сега на това трябва да бъде сложен край заради забраната на талибаните. А Тадж трябва да се грижи за 25-те члена на своето семейство. Земята, която обработва, е взета под аренда. Основният му източник на доходи е именно опиумът.

В началото на април правителството на талибаните обяви, че реколтата трябва да бъде унищожена незабавно. Който не се подчини, ще бъде наказан. Но оттогава насам в полетата край Кандахар не се е случило нищо. "Определено ще имаме проблем, ако не можем повече да прибираме реколтата си. Всеки е задлъжнял след 20 години гражданска война. Как да изхранваме децата си?", пита фермерът Рахман.

Забрана в името на по-добрия имидж

Отглеждането на опиум бе основен източник на доходи на талибаните по време на гражданската война. Тогава те контролираха наркотърговията и я облагаха с данъци. Официално никога не са засягали темата, но международните наблюдатели твърдят, че само през 2020-а година те са спечелили около 20 милиона долара от тази дейност.

Между 2015-а г. и 2020-а година 80 процента от световния добив на опиум бе от Афганистан, страната бе безспорен лидер на световния пазар. Талибаните веднъж вече са забранявали отглеждането на опиум - по време на предишното си управление 2000/2001-а година.

Какво означава сега новата забрана? Ажай Сани, изпълнителен директор на Института за управление на конфликти в Ню Делхи, предполага следното: "Целта на забраната за отглеждане на опиум е израз на желанието на талибаните да получат признание от международната общност. Това е много важно за тях, защото така биха могли да потекат помощи", коментира той.

До момента международните помощи не стигаха до управляващите в Афганистан - афганистанците бяха подпомагани директно чрез агенциите на ООН. Сега талибаните се опитват да получат един вид компенсация от международната общност чрез забраната на опиума, обяснява Сани. Посланието им според него е следното: "Вижте, отглеждането на опиум носи много голяма част от доходите на нашите фермери. Ако те унищожат реколтата си, трябва да бъдат обезщетени по някакъв начин". Подобен аргумент би могъл да срещне одобрение от страните донори, казва експертът.

Щом няма хероин, ще се премине към синтетични дроги

Абдул Хак Ахондзада е заместник-министър на вътрешните работи на Афганистан, в чийто ресор е наркополитиката. В интервюто за ARD той казва, че макар забраната за отглеждане да е приета, тя няма да бъде приложена веднага. "Фермерите имат много проблеми. Ние казахме, че тазгодишната реколта от опиум няма да бъде засегната. Отглеждането на опиум ще бъде забранено едва след това", уточнява Ахондзада.

Той откровено признава каква е целта на правителството на талибаните. "Искаме да ни помогнете, защото всички знаят, че страната ни е в голяма беда. Тя е преживяла войни, които продължиха 40 години. Целият свят трябва да ни помогне, трябва да застане твърдо до нас", призовава Абдул Хак Ахондзада.

Отглеждането и трафикът на опиум са били много важен източник на доходи за талибаните в качеството им на бунтовническа групировка, казва експертът Аджай Сани. Но откакто са на власт, за тях този източник вече не е подходящ. Търговията с наркотици се контролира от полеви командири, малки местни групировки и престъпни организации отвъд границата с Пакистан, добавя той.

Според него ефектът на забраната за отглеждане на опиум за европейския пазар ще бъде следният: "Ако наличността на хероин в Европа намалее, ще се премине към други наркотици, предимно синтетични."

В същото време едип друг конфликтен регион се утвърждава като нов основен производител на опиум: Мианмар. Там опиумните ниви се увеличават - тъй като вече няма правителство, което да е в състояние да предотврати това.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Кои талибани са Забранили Опиума бре? Ей тия верно не се у ред промитляците.

    Коментиран от #9

  • 2 Талибан

    7 1 Отговор
    Забранихме го за да има за нас.
  • 3 no name no face no number

    7 0 Отговор
    За да може да го изнасят
  • 4 честен ционист

    7 1 Отговор
    Добре, че са докторите талибани, та да спрат лечението на краварските пациенти.

    Коментиран от #8

  • 5 Свобода

    9 0 Отговор
    Защото американците вече не им пречат
  • 6 Мюмюн (Майкал)

    6 0 Отговор
    Ко кат забраняват опиума вав афганистан, унез ут витнам, лаус, камбоджа и саседнити тайланд филипини саму туй дебнат за да праят повичи килуграми ут тоз опиум щот много са мераклийти да смучат наргилета и да си праят магистралки и да зяпат кат бухали сас укокорени зеници. Кат са затвори идна врата-други две са утварят тай е вав бизниса.

    Коментиран от #14

  • 7 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    ади бе!!!!!!Значи пак ще падне небостъргач у щатско,и Бин Ладен ще има видеообръщение!!!!!!!!...И всичко започва ПАК.....
  • 8 Спермаа и болест

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Отвратителен град, всичко живо там е на хероин и е бъкано с болести и зарази....
  • 9 ЗАПАДНИ КОВИД ФАШИСТИ И ДЖЕНДЪРИ😷+💉=💀

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Защото само НАТО-вци продават опиум.
  • 10 Рошко

    7 0 Отговор
    Глупостти на търкалета пак от дойче зеле, при талибаните ппиумс винаги е бил забранен и се е на казвало с рязане на зелки, производството процъфтя докато краварите бяха там
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Теодоро

    0 0 Отговор
    ФЕЙК НЮЗ
  • 13 Талибанин

    0 1 Отговор
    Нека помогнем на афганистанците! Консумирайте колкото се може повече опиум! Разпространявайте го! Търгувайте го! Човека има 26-т члена да храни! Не като вас само един! Да живеят талибаните!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: