Last news in Fakti

25 Април, 2022 05:18 916 3

Протест в Брюксел подкрепи Асандж

  • джулиан асандж-
  • белгия-
  • протест

Демонстрантите призоваха Великобритания да се откаже от решението си да го екстрадира в САЩ

Протест в Брюксел подкрепи Асандж - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици протестиращи излязоха на протест в Брюксел в подкрепа на Джулиан Асандж, съобщи БНТ, позовавайки се на информационна агенция Belga. Демонстрантите призоваха Великобритания да се откаже от решението си да екстрадира Асандж в САЩ, където той може да бъде осъден на 175 години затвор.

"Това, което се случва с Джулиан Асандж, е атака срещу свободата на пресата", заяви Мари-Франс Депре от Комитета "Свободен Асанж" в Белгия.

Асандж е издирван в САЩ за изтичане на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Американските власти го смятат за отговорен и за смъртта на информатори на въоръжените сили на САЩ.

"Искаме да окажем натиск върху Европейския съюз и европейските държави да предприемат действия в подкрепа на Джулиан Асандж", каза Депре. Тя твърди, че ако президентът на САЩ Джо Байдън е искрен, когато казва, че иска да защитава свободата на печата, трябва да спре делото срещу Асанж.

"Ако журналисти като Джулиан Асандж изтъкват злоупотреби, на съд трябва да бъдат дадени злоупотребите, а не журналистите", подчерта тя.

Преди дни съдът в Уестминстър, Лондон, издаде заповед за екстрадирането на основателя на "Уиклийкс" в САЩ. Сега делото за екстрадирането на австралиеца ще бъде водено от британския вътрешен министър Прити Пател. Защитата на Асандж обаче все още има възможност да обжалва пред Върховния съд в Лондон, ако министърът реши да го екстрадира.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про3д

    9 0 Отговор
    Асандж лош , Навални е добър ...има ли още някой, който вярва, че няма двоен аршин???
  • 2 Гли

    5 0 Отговор
    Не само в Брюксел трябва подкрепа за него. Много заслужава. Извинявай, Михаиле, за дето чете обидни квалификации в лична кореспонденция. Твоите обиди бяха най-грозни и директни. Нямам какво друго да кажа.
  • 3 Госあ

    5 0 Отговор
    Краварите ще го приключат демократично даже преди да ми спретнат постановка със съд.
Новини по държави: