Last news in Fakti

26 Април, 2022 17:08 1 225 2

Казахстан: Токаев предаде лидерския си пост в управляващата партия

  • казахстан-
  • токаев-
  • управляваща-
  • партия-
  • президент-
  • пост-
  • лидер

Това е част от плана му да направи политическия пейзаж на богатата на петрол централноазиатска страна по-конкурентоспособен

Казахстан: Токаев предаде лидерския си пост в управляващата партия - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Казахстан, Касим-Жомарт Токаев, напусна управляващата партия "Аманат" във вторник и предаде председателството на свой съюзник,съобщава Агенция Ройтерс. Това е част от плана му да направи политическия пейзаж на богатата на петрол централноазиатска страна по-конкурентоспособен.

"Аманат", известна по-рано като Нур Отан, доминира в парламента и местните съвети на бившата съветска република, но Токаев заяви, че иска да се появят повече политически групи и пристъпи към облекчаване на изискванията за регистрация на нови партии.

Избран за президент през 2019 г., Токаев засили позицията си тази година, като отстрани своя предшественик и бивш покровител, Нурсултан Назарбаев. След това той обяви планове за широк спектър от реформи, включително на конституцията.

Делегатите на конгреса на "Аманат" във вторник гласуваха в подкрепа на кандидата на Токаев, Ерлан Кошанов, председател на долната камара на парламента и преди това началник на кабинета на президента.

Казахстан проведе избори за долната камара миналата година. Следващите не се очакват до 2026 г., но Казахстан има история на предсрочни избори и свикването на такива след конституционни и изборни реформи може да помогне на Токаев да промени парламента, предаде news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен_ Язовец

    2 5 Отговор
    рашистите го изгониха от там - вече не могат да воюват на два фронта и не могат да го спасят
  • 2 убавец

    3 3 Отговор
    Политиката на този човек не вдъхва доверие. Като беше метежа в Казахтан рева за помощ от Путин. Сета се пише демократ, което се знае какво значи.