6 Май, 2022 16:36 3 007 14

Приоритетът на Казахстан

  • казахстан-
  • сфера-
  • военна-
  • приоритети

Това е изграждане на международно сътрудничество във военно-техническата сфера

Приоритетът на Казахстан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изграждането на международно сътрудничество във военно-техническата сфера е важен приоритет за Казахстан. „Казахстанската военна доктрина е изключително силна и властите разчитат на дипломация по въпросите на защитата на националните интереси“, каза президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев по време на тържествено събрание по случай Деня на защитника на Отечеството, който се чества в републиката на 7 май.

В същото време той подчерта, че външната политика на Казахстан е конструктивна и балансирана, а Нур-Султан изгражда приятелски отношения с всички държави. „Но в условията на безпрецедентно напрежение в света, повишаването на отбранителната способност на страната е от особено значение за нас. Важен приоритет е и изграждането на международно сътрудничество във военно-техническата сфера. Благодарение на мироопазващата си дейност, Казахската армия спечели признание на международно ниво. През 90-те години на миналия век изпратихме миротворци в Таджикистан за първи път. Казахстанските военни успешно служат в рамките на мисиите на ООН и ОССЕ. Днес разполагаме с мироопазващ контингент в Ливан и Западна Сахара“, каза Токаев, цитиран от пресслужбата му.

Според президента всичко това укрепва авторитета на Казахстан като надежден международен партньор, способен да даде значителен принос за поддържането на мира и стабилността. Освен това Казахстан отдава голямо значение на осигуряването на въоръжените сили с високотехнологично оръжие и оборудване.

"Днес нашата армия е оборудвана в съответствие със световните стандарти. В същото време новите световни предизвикателства изискват търсене на оптимални решения за повишаване на боеспособността на нашите въоръжени сили. Затова по мое указание бяха създадени части за специални операции, способни да водят високомобилни и хибридни войни. Отчитайки опита от последните събития в света, ние непрекъснато подобряваме стратегията и тактиката на военните действия. Личният състав повишава своята бойна готовност, провежда мащабни учения. Модерна система за обучение на бъдещето изградени са офицери“, поясни Токаев.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    13 11 Отговор
    Казахстан = Украйна 2 ми мирише. Не че Русия ще ги нападне, просто поредната Антируска държава.
    Рашките сбъркаха като напуснаха Казахстан в началото на годината.

    Коментиран от #3

  • 2 Този май зацепва

    20 8 Отговор
    че след Украйна следва Казахстан!
  • 3 Ха че

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Нали Казахстан и Русия са във един военен съюз... Да кажем примерно:азиатското Нато

    Коментиран от #9

  • 4 Дедо ви

    27 9 Отговор
    "Приоритетът на Казахстан"......Дреме ми за Казхстан! Днес в магазина за 700 грама хляб ми поискаха 2.49 лева. Това прави 3.56 лв. за килограм хляб. Простокиро няма да изкара до края на месеца. От сега да си резервира полет за Канада защото по-силно от глада няма.

    Коментиран от #6

  • 5 Джон

    22 6 Отговор
    Казахстан е в ОДКБ заедно с Русия и още няколко държави от бившия СССР. Така че на тях им е ясно че САЩ искаха и при тях да направят преврат

    Коментиран от #12

  • 6 АнтиБолшевик

    16 11 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо ви":

    иди в украйна да видиш братушките ти как грабят хляба по магазините, гладни като вълци !!
  • 7 РСФСР

    13 8 Отговор
    тия ще запеят друга песен когато путлер ги анексира и тях .................
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванушка  🇷🇺

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ха че":

    "...Нали Казахстан и Русия са във един военен съюз..." - Русия е СЛАБА и Казахстан ще се опита да е независим.
    Големия Щатски "Брат" с удоволствие ще помогне.
    ВоФката демонстрира Кристално Ясно на Света всички слабости на Русия.

    Коментиран от #10

  • 10 Туртур

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иванушка  🇷🇺":

    Големия щатски брат не преде, вече имат ТУРАНско братство. То определя.
  • 11 Да преведем на български

    7 0 Отговор
    Казахстан иска достъп до западни отбранителни технологии и ресурси, които да споделя с Русия.

    Коментиран от #13

  • 12 колега

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Джон":

    Да не мислиш, че Токаев е назначен от свободната воля на гражданите? Скоро пак имаха нежен преврат с отстраняване на стария президент от Стратегическия съвет.
  • 13 Кажи сега

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Да преведем на български":

    Какви ресурси има Запада?
  • 14 Курт

    2 3 Отговор
    Приоритета на всички съседи на Русия е колкото може по бързо да влизат във военни съюзи или НАТО или Китайската република, само по далече от тъпата, бедна, мръсна, злобна Русия