Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2022 19:15 1 304 25

Украинската прокуратура повдигна обвинения на десет руски военни за престъпления, извършени в Буча

  • украйна-
  • война-
  • украинската прокуратура-
  • престъпления-
  • русия-
  • буча

Повдигнати са обвинения срещу десет войници от 64-а моторизирана бригада, част от 35-а руска армия, във  връзка с жестоко отношение към цивилни

Украинската прокуратура повдигна обвинения на десет руски военни за престъпления, извършени в Буча - 1
Снимка: Shutterstock

Украинската прокуратура повдигна днес обвинения срещу десет руски войници за предполагаеми военни престъпления, извършени в Буча, предаде Франс прес, като цитира изявление на украинския главен прокурор в Телеграм.

"Повдигнати са обвинения срещу десет войници от 64-а моторизирана бригада, част от 35-а руска армия, във връзка с жестоко отношение към цивилни и други нарушения на законите и обичаите за водене на военни действия", се казва в изявление на прокуратурата.

Според разследването, по време на окупацията на Буча през март руските военни "са взели за заложници цивилни, които не са участвали във военните действия и не са били въоръжени". "Окупаторите не са им давали нито да ядат, нито да пият", се допълва в текста.

"Заподозрените са ги накарали да коленичат, вързали са им очите с плат и със самозалепваща лента, вързали са им ръцете с пластмасови белезници и са заплашили да ги убият, стреляйки нарочно към тях", продължава прокурорът.

Руските военни са причинявали рани на цивилните "за да получат информация за местонахождението на украинските войски". "Те са получавали юмручни удари, удари с приклади в краката, в пръстите на краката и в тялото. Освен това окупаторите са ограбили местното население, заграбвайки личните им вещи и домакински принадлежности", се посочва в документа.

В него се допълва, че десетимата обвиняеми се издирват с цел да бъдат арестувани и изправени пред съда.

Това е първото повдигнато обвинение от началото на месеца, когато в Буча бяха открити множество тела на цивилни, предизвиквайки осъждане и емоции по цял свят, припомня АФП. Украйна обвини руските сили във военни престъпления, но Москва отхвърля всякаква отговорност и говори за "инсценировка" от страна на Киев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    20 4 Отговор
    " за предполагаеми военни престъпления"

    Обвинения за предполагами престъпления?!
  • 2 Кирил

    8 5 Отговор
    За убийците изнасилвачите и мародерите е известно всичко , имена адреси семейства деца училищата в които учат децата им, всичко.
    Възмездието ще достигне всеки от тях.

    Коментиран от #7

  • 3 Тиква

    21 6 Отговор
    А нещо за онези със Свастикте? Или те се не се пипат? И диоти

    Коментиран от #23

  • 4 Ами сега

    22 2 Отговор
    А ще има ли разследване за Краматорск ? А за Одеса , разследването докъде стигна ? ... и т.н.
  • 5 Буча постановката

    17 4 Отговор
    Tия украинци някой разумномислещ взима ли ги още на сериозно?

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Забравил си да уточниш

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "Кирил":

    Убийците и постановчиците са укронацистите и наистина всичко се знае.
    А Лукашенко предостави документална информация на Русия, кой и кога е влизал в Украйна посока Буча, за да заснима постановката. Така, че плащат гаргите тия извратеняци, поздрав от Аресточи Люся!

    Коментиран от #9

  • 8 Майна

    16 3 Отговор
    Всички факти вече говорят кой ИНСЦИНИРА всичко в БУЧА, повръщано се от тая нагла дезинформация и ,,хуманизъм,,.., нямам думи за това изопачаване и ЛИЦЕМЕРИЕ!
  • 9 Пфу, обърках му името

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Забравил си да уточниш":

    Арестович Люся, главния съветник на Зеленски!
  • 10 Раша

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Буча постановката":

    До 2-3месяца украина няма да съществува.
    Ква прокуратура?
  • 11 ДРЕМЕ МИ КОЙ КАКВИ ОБВИНЕНИЯ Е ПОВДИГНАЛ

    14 2 Отговор
    Германия според договора тя се задължава да купува поне 40 милиарда кубически метра руски газ годишно до 2030 г.! В случай на отказ Газпром има право да получи пари, без да доставя газ!
    Германските експерти са съгласни, че санкциите са неефективни и струват само парите на данъкоплатците.
    Мнооого мнооого печал. Напрао ми се къса сърцето. АЙДЕ СЕА ЕДНО РИВЕРСЧЕ НА КИРО ТЪПОТО!
  • 12 сила

    1 11 Отговор
    до 5 , 7 , 8 .......нормални ли сте,имате ли близки хора,семейства,деца.....................
  • 13 mi6osp

    15 1 Отговор
    Журналистическо разследване на вестник Гардиън -Англия, публикува резултатите си за събитията и убийствата в Буча. Журналистите са ползвали данните от аутопсиите от украински и френски патоанатоми на намерените на 02.04.2022 трупове на убитите по улиците на Буча, както и спътникови снимки с висока разрешите а способност ( детайли над един инч) от спътниците на частна американска фирма. Главното от разследването:
    1.21 от убитите са застреляни, останалите са убити от поразяващи елементи- метални стрелички, на снаряди от 123мм гаубици . Убитите от гаубични снаряди са загинали преди застреляните.
    2.Труповете на 21 застреляни граждани се появяват на улиците на Буча през деня 01.04 2022г., два дни след изтеглянето на руските войски.
    3. Труповете на загиналите от артилерията се появяват в нощта преди 02.04.2022г., като в Буча няма следи от разриви на артилерийски снаряди.
    4. На 31.03.2022 г., ден след изтеглянето на руските войски, 122 мм гаубици на полк от Азов стрелят продължително срещу села в района на Буча.. Разрушенията там са налице и в момента.

    След публикацията в Гардиън, Франция и Италия публично се отказват от обвиненията срещу Русия за убийствата в Буча.
  • 14 GnG

    14 5 Отговор
    Руснаците доказаха, че причината за смъртта на убитите в Буча, са осколки от снаряди, използвани от украинската армия.

    Белите ленти, показват, че хората не са разбрали, че руснаците са напуснали селището и спокойно са ходили, като мислят че руснаците са още там.
    Затова са били с бели ленти, каквито са носили руснаците.
  • 15 Вълчо

    6 1 Отговор
    Някой компетентен , би ли обяснил , защо руснаците не закачат Киев и правителството на Зеленски , а също оставят границата с Полша за свободен достъп на оръжие и наемници за Украйна ?

    Коментиран от #18

  • 16 до 12

    11 1 Отговор
    Какво да не са нормални? Я да вземеш да прочетеш английската и американската преса, където ясно пише, че руснаците нямат нищо общо!
  • 17 Мим

    11 2 Отговор
    Тия на какви се правят.Съдят войници уж.Ами ще ги хванете за писания.Гледайте поне вас те да не хванат и да насилят. Смешници укри.

    Коментиран от #22

  • 18 войничка договорняк

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вълчо":

    Много отдавна почна да се потвърждава, че всичко в тая "специална военна операция" е договорено. Никога досега по света не е имало подобна истерия и самоликвидиране на икономиките през абсолютни ненужни санкции с кретенското оправдание "агресията на една от страните" и "солидарност с другата". Очевидно крайната цел е да се ликвидира голяма част от населението най-вече в Европа.
  • 19 😃😃😃

    6 1 Отговор
    Оо Боже, тези смешници дело завели🤔 да се молят да оживеят 😁😁😁
  • 20 Сега

    5 0 Отговор
    Ако все още са живи, ще се срещнат със "специални пратеници" на Москва, за да не могат да се срещнат с пратеници на Киев !
  • 21 До GnG

    4 4 Отговор
    Да бе, те осколките от снаряди им вързали ръцете и ги гръмнали в главите ! А самите снаряди мирно и тихо се разхождали по украинските земи, без да причиняват нищо лошо на хората - досущ като руските войски ! Само че украинците са лоши и много лъжат, разбрахме !
  • 22 оня с коня

    0 10 Отговор

    До коментар #17 от "Мим":

    Ти не разбираш- Тия руски войници не е необходимо да се издирват от Украйна из необятната Руска Шир за да бъдат "хванати за писания",защото в МОМЕНТА СА ВОЕНОПЛЕННИЦИ. И понеже Русия Безразсъдно срина с Ракети включително и Украинските Затвори,най вероятно Руския аскер ще бъде затворен ...на 2м Под земята.

    Коментиран от #24

  • 23 Русия:

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тиква":

    Мн са уплаших от вас и ша го преместя...пфу
  • 24 Мим

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Е как успяха да хванат точно тези които примерно са виновни или уж тия пленените ше ги набедим за такива,щото виновните за писания немогат да ги хванат .

    Коментиран от #25

  • 25 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мим":

    Ами освен да ти отговоря с 2 мъдрости:На първия ти въпрос как успяха да ги хванат точно сега...-"Невъзможни неща няма"!На втория ти въпрос дали ще ги набедят за неизвършени от тях Престъпления ..."Покрай сухото гори и мокрото"!Дано съм ти бил от полза.
Новини по държави: