2 Май, 2022 18:38 4 793 34

Зверства в Сирия: "Убил съм много хора, не помня колко"

  • башар асад-
  • сирия-
  • война-
  • зверства-
  • военни престъпления-
  • масови екзекуции-
  • затвор-
  • убийство

Тази екзекуция показва зверствата на режима на Асад в Сирия

Зверства в Сирия: "Убил съм много хора, не помня колко" - 1
Снимка: Shutterstock

В непоказвано досега видео за първи път се вижда масова екзекуция, извършена от службите за сигурност на режима на Башар Асад в сирийската столица Дамаск. Видеото е от 2013 година и е било изпратено на германското разследващо телевизионно предаване “Report Mainz”. В него са документирани общо 10 екзекуции, извършени за около 7 минути.

В записа се вижда как униформени водят хора до голям изкоп, хвърлят ги в него и ги застрелват. Очите и ръцете на жертвите са завързани. Някои от тях са принуждавани сами да скочат вътре и биват застреляни още във въздуха.

Рутинни престъпления

Експерти от нидерландския Институт за изследване на войната, Холокоста и геноцида (NIOD) са проучвали видеото в продължение на близо две години. Те предполагат, че мястото на престъплението е квартал Тадамон на сирийската столица Дамаск. Стрелбата е станала близо до джамия и сватбена зала - в район, който преди това е бил силно разрушен от силите на режима, твърди сътрудничка на Института, която е пожелала анонимност. Именно тя е била натоварена с проучването.

В интервю за “Report Mainz” Угур Унгьор, професор в NIOD казва: "Никога досега не сме виждали престъпления да се извършват толкова явно. Те взимат жертвите, стрелят по тях, шегуват се помежду си и извършват масово избиване на безпомощни хора сякаш това е нещо съвсем нормално."

Режимът на Асад е искал да “прочисти” региона

Датата, която е изписана на видеото - 16 април 2013 г., се смята за достоверна. Проверена е била и с помощта на допълнителни проучвания и интервюта с представители на местни неправителствени организации. Общо жертвите са били над 40. Идентифицирани са телата на петима от тях, които вероятно са били арестувани на контролно-пропускателните пунктове или в домовете си.

"Смятам, че това зверство е извършено, за да се "прочисти" граничният район между бунтовниците и режима на Асад", подозира Унгьор. По информация на медии и активисти от периода 2012-2013 г. за района на Тадамон са се сражавали както бунтовниците, така и режимът на Асад.

От NIOD идентифицират двама извършители във видеоклипа и разговарят с единия от тях. Според експертите той е служил в отдел 227 на сирийското военно разузнаване, което е обвинявано в системни насилия и изтезания, описани в множество доклади на правозащитни организации.

“Убил съм много хора, не помня колко”

“Report Mainz” успява да анализира разговори и видеочатове на въпросния извършител. В тях той съобщава, че в продължение на няколко години е отговарял за определен участък от фронта по време на войната. Буквално казва: “Убил съм много хора. Не помня колко". След като изгледал видеото, мъжът не отрекъл, че е участвал в това престъпление. Предполагаем негов началник дори нарича извършителя "герой" в друг видеочат. "Имаме право да убиваме онези, които нападат и унищожават страната ни. Защо да ги водите в затвора тия хора, за да ги убиваме там? Може и направо на улицата. В затвора трябва да им се дава номер, да бъдат хранени... Те са в тежест на държавата”, казва полковникът.

Извършител е режимът на Асад

Унгьор смята, че режимът на Асад носи пряка отговорност за престъпленията, документирани във видеото, особено като се знае, че президентът Башар Асад лично назначава ръководителите на разузнавателните служби. "Има няколко нива на йерархия между основните извършители и самия Асад", но те не са много“, обяснява експертът. Според него няма съмнение, че извършителите са не само свързани с режима на Асад, но и са част от него. Той предполага, че режимът на Асад системно записва подобни престъпления като доказателство за извършени екзекуции, или за да може по-късно да изнудва замесените.

Видеото е “фантастично” доказателство

Швейцарката Карла дел Понте, бивш главен прокурор на Международния наказателен съд в Хага и до 2017 г. член на комисията на ООН за разследване на престъпленията в Сирия, казва, че видеото не я изненадва: "Това е ежедневие в сирийската война. Невероятно е, че всички извършители се гордеят с това, което са направили, и затова се снимат". Тя казва, че видеото е “фантастично” като доказателство, което може да бъде "добра основа" за обвинителен акт.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    40 9 Отговор
    Дойче зеле
  • 2 Предполагам не иде реч

    43 8 Отговор
    за американски пилот и килимните бомбардировки в Ирас и Сирия?! Тия не ги чета. Само заглавието, за да видя шизофренията има ли граници.
  • 3 Мюксси

    29 6 Отговор
    Глупости на Търкалета от Зелето пфууу
  • 4 Хихихи..

    40 6 Отговор
    Пак ли с вашите сирийски "шмекендии" ? Нямате умора..А за ОНЯ дето изтръгна и изяде сърцето на един от войниците на Башар Ал Асад нещо ще кажете ли,цял свят го видя?
  • 5 Американската радиоточка dw

    23 2 Отговор
    Браво.
  • 6 соломон напасания

    40 4 Отговор
    Дойче зеле искам да попитам знаете ли че заради вашия бивш управител с мустачките загинаха повече от 50млн. души !!! Замълчете поне вие !!
  • 7 След 9 години

    21 2 Отговор
    зашо сега излиза това???
  • 8 мнение

    2 14 Отговор
    Омръзна ни, не може да продължава така! Необходимо е преди операцията, на Путин да се даде възможност да помисли за всичко досега, ако е необходимо да се разкае и да му се даде куфарчето за малко за да се усамоти с него и да реши най-накрая.

    Коментиран от #20

  • 9 Тези бунтовници да не би сега да ...

    20 2 Отговор
    Станат герой,защото са служели на демонските държави?Светът върви с бодра крачка към казаните на дявола....Всичко се променя и фалшифицира в угода на Сатаната с тридесет трилиона авансов заем.
    .
  • 10 вашето мнение

    32 2 Отговор
    На днешната дата в културния дом на Одеса бяха живи изгорени 50 човека, от нацистите от Азов. 49 етнически руснаци и един българин. Никой от еврюатлантиците и до днес не е обелил и думичка за този позорен факт. Еврюатлантицитте плачат за нацистите от азов, за членовете на ид, защото и с двете злини Путин се разправи сам.
  • 11 Путинофил

    4 11 Отговор
    Благодарение на Путин!
  • 12 ДОСТ

    2 18 Отговор
    ЕЙ БАШАРЕ. И НА ТЕБЕ ЩЕ ТИ РАЗПЛАЧАТ ФАМИЛИЯТА НЯКОЙДЕН ГАД МРЪСЕН.
  • 13 Може тези същите сега

    5 13 Отговор
    да трупат труповете и в масовите гробове в Украйна. Нали извозиха 20000 сирийски "доброволци" за подкрепление на руските глaвopeзи.
  • 14 БААС

    5 15 Отговор
    така трябва да се постъпва с русофилите
  • 15 име

    15 1 Отговор
    По принцип американските продуценти на разрушаването на Сирия изпуснаха и едни други филмчета с мърдащи и говорещи трупове. Та в случая не е ясно дали и това не е от същата поредица. Но дори и да не е фейк, мисля че е доста благородно отношение към онези брадати главорези, спонсорирани от САЩ да се борят за човешки права и свободна търговия в Сирия!
  • 16 майтаки

    18 1 Отговор
    Зверствата срещу терористи, и всякаква западно-намническа ИЗМЕТ са ПРОЧИСТВАНЕ, а не зверства! САЩ да върси на май... си, с всичките грантаджийски медийни парцали!
  • 17 Анонимен

    12 2 Отговор
    Така се действа срещу терористи. Който мисли различно не е нормален.
  • 18 Айде пак

    13 2 Отговор
    Дойче Веле. Докато се грижите за интересите на своите окупатори ще изчезнете като държава.
  • 19 96 89

    10 1 Отговор
    Направо повярвах и се разплаках...
  • 20 По неприятното е че

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "мнение":

    за разлика от Путин Бай джо деменцията, преди операцията, не може и да помисли даже.
  • 21 Веднага след операцията

    1 9 Отговор
    На Путин за отстраняване на рака на стомаха ще последва операция и за рака на Асад. След отстраняването на раците мидите на Кабаева и г-жа Асад вече ще са свободни да развяват черупки
  • 22 И тук така трябва

    1 7 Отговор
    Да се почисти от руфосили 🤣🤣🤣
  • 23 АЙДЕ МАРШ

    8 1 Отговор
    КАТО ПРОЧЕТА ....АВТОРА дойче зеле И МИ СТАВА ЯСНО ЧЕ ВСИЧКО Е .....ФАЛШ , АМА ИСТИНСКИ ФАЛШ !!!
  • 24 То биви, то може, но звие нямте душа

    8 0 Отговор
    Хора? Дано такива хора се развилнеят из Германия и Холандия, за да знаете какво са хора и какво застреляните от Асад, бесни псета!
  • 25 ПРИЗНАВАМ..............

    10 0 Отговор
    ............. "Убил съм много хора, не помня колко".......ДРЪТИЯ БАЙДЪН СЪМ !
  • 26 Хорхе

    9 0 Отговор
    Аууу, Ислямска Държава с любезното съдействие на ЦРУ и САЩ са организирали пионерски лагери за децата и санаториуми ол- инклузив за възрастните сирийци сигурно. А на кюрдите, турската армия организираше родови срещи и събори с дронове и фойерверки.
  • 27 сирене

    7 0 Отговор
    сега САЩ както са оставили 6 милиярда на талибаните под форма на оръжия, хептем ще цъфнем и вържем.
  • 28 рашист

    2 8 Отговор
    Руските фашистити за това са изпратени в Украйна от кагебейското друдже - да избият месните. На тях им трябва само земята.
  • 29 йхнкхйких

    10 1 Отговор
    Отвратителна статия ,пак почнаха да ръфат Сирия ,ех платените марионетки хвърлят много пумия в новинарското пространство !
  • 30 Поп Кръстю

    7 1 Отговор
    Войските на краварите колко милиона утрепаха във Сирия и нефтените сонди ограбиха ,и сега още точат нефта на Сирия . Защо не пишете за тях.
  • 31 пппп

    5 7 Отговор
    Проблема на Путин и Лавров е, ЗАЩО не казват нещата с истинските им имена! Защо не казват КОЙ стой зад тази война в Украйна, КОЙ стои зад войната в Сирия, Ирак, Либия, КОЙ стои зад атентата на кулите близнаци на 11септември 2001 година МОСАД ! ЗАЩО Лавров в продължение на много години наричаше САЩ НАШИТЕ ПАРТЬОРИ макар да знаеше, че са им врагове ????
  • 32 Обективен

    5 0 Отговор
    "Извършител е режимът на Асад" - Да, Асад, с помощта на Русия, успя да се справи с ислямските терористи, спонсорирани щедро от тези, които искаха да свалят Асад и унищожат Сирия по примера на Либия и Ирак. Да пожелаем успех в възстановяването на Сирия, където агресивният Глобализъм ( по старому - Империализъм) си строши зъба за първи път в условията на Нов Световен (без)Ред
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Въпрос

    0 0 Отговор
    Кой създаде ИДИЛ и ги въоръжаваше?
    Дъми Веле дали ща знаят, опа то спонсора им… не така имаме глави не зелки като вас.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания