Last news in Fakti

4 Май, 2022 20:47 4 111 54

Орбан играе покер със Запада

  • виктор орбан-
  • петер сиярто-
  • унгария-
  • русия-
  • запад-
  • петрол-
  • доставки-
  • внос-
  • покер

Петер Сиярто заяви, че правителството няма да се съгласи със санкции върху вноса на петрол и газ от Русия, тъй като това би застрашило енергийната сигурност на Унгария

Орбан играе покер със Запада - 1
Снимка: БГНЕС

Предстои унгарският премиер Виктор Орбан да започне четвъртия си мандат на поста, в който отново ще разполага с комфортно парламентарно мнозинство от две трети. Неговото поредно управление започва на фона на на войната на Русия срещу Украйна и на нов конфликт на Будепаща с Европейския съюз, предаде Дойче Веле.

Този път става дума за планираното от ЕС петролно ембарго срещу Русия. Държавите членки постигнаха широк консенсус за въвеждането на такива санкции, а в момента се доуточняват детайлите.

Унгария е единствената страна от ЕС, която принципно се обявява срещу тези мерки и възнамерява да наложи вето. През последните дни се появиха публикации в някои европейски медии, че страната може да се съгласи със санкциите, ако получи от Брюксел временни изключения за вноса си на петрол. Унгарското правителство обаче категорично отхвърли подобна възможност. Външният министър на страната Петер Сиярто заяви във вторник при посещението си в Казахстан, че правителството няма да се съгласи със санкции върху вноса на петрол и газ от Русия, тъй като това би застрашило енергийната сигурност на Унгария.

Игра на покер с Брюксел?

"Унгарското правителство изрази своето становище много ясно", казва пред ДВ Петер Креко, политолог от Института за политически капитал в Будапеща. "Все пак не е напълно изключено кабинетът да промени позицията си, но той много ясно обяви какво смята за ветото."

Официално унгарското правителство обяснява намерението си за вето със сериозната зависимост на страната от руските енергийни източници. Ала Унгария далеч не е лидер в ЕС по този критерий. Вносът на петрол от Русия покрива около 58% от нуждите на страната. В Словакия този дял достига до 96%, докато в Литва и Финландия той е към 80 на сто. Словакия също обяви, че няма да подкрепи ембаргото заради сериозната си зависимост от руските доставки, но страната подкрепя останалите европейски санкции и помага на Украйна.

Възможно е други мотиви да са повлияли на позицията на Унгария. В случая може да става въпрос за игра на покер с Брюксел. Заради проблеми в борбата с корупцията Европейската комисия не отпусна милиарди евро, предназначени за Унгария, от Фонда за възстановяване от пандемията.

Миналата седмица Европейската комисия започна процедура срещу страната по новия механизъм за върховенство на закона. "Може би всичко това сега играе роля в решението да не се пристъпи към санкции", коментира Креко. "При всички положения отношенията между Унгария и институциите на ЕС са напълно отровени."

Разривът с държавите от Вишеградската група

Заявката за унгарско вето е само поредният епизод от последователната външна политика, която води страната към все по-голяма изолация в ЕС и в международен план. Единствено Унгария от 27-те все още не е осъдила категорично агресивната война на Русия срещу Украйна.

Това поведение сериозно навреди на отношенията с бивши съюзници на Будепеща, включително Полша, Чехия, Словакия и Словения. Най-болезнен за Орбан вероятно е разривът с Полша. Заместник министър-председателят на Полша и силният човек в страната Ярослав Качински обвини Орбан, че е сляп за руските военни престъпления в Украйна и препоръча на унгарския премиер "да отиде на очен лекар".

"Външнополитически Унгария никога не е стояла толкова зле в Европа, колкото сега", казва политологът Петер Креко. "Ако трябва да съм честен, калкулациите, които предопределят външната политика на Орбан, са необясними за мен. Не виждам никакъв рационален подход или разумна стратегия."

Щетите върху имиджа на Унгария са сериозни

Заради приятелската си позиция към Путин, Виктор Орбан все по-често е сочен с пръст. В понеделник секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов обвини унгарския премиер, че се иска да анексира части от Западна Украйна, където живее унгарско малцинство. Затова според него Унгария си е сътрудничила с Путин и руският президент е информирал Орбан предварително за нападението срещу Украйна.

Обвиненията се появиха и на първите страници на унгарски вестници. Държавният секретар Тамаш Менцер и правителственият говорител Золтан Ковач нарекоха думите "лъжи" и "фалшиви новини", които били измислени заради отказа на Унгария да доставя оръжие на Украйна.

Политологът Петер Креко не смята, че има индикации, че Унгария иска да вземе части от Западна Украйна. "Твърдения като тези на Данилов са без основание и са безотговорни, докато не бъдат представени доказателства. Но дори такива изказвания са доказателство, че заради приятелското външнополитическо отношение Унгария понася големи щети върху своя имидж."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Орбан

    97 6 Отговор
    Поне един разумен има още в ЕС.
  • 2 Майна

    100 5 Отговор
    Директно им го заяви, ще купувам нефт и газ от Русия. Патриот и МЪЖКАР!

    Коментиран от #14, #50

  • 3 Балатон

    79 1 Отговор
    Много хубаво прави той тези 4 мандата са признание на народа му заслужава, ами ние за къде сме ? Само кал и мизерия!
  • 4 BOB

    80 3 Отговор
    истински политик и лидер гледа интиресите на унгария

    Коментиран от #18

  • 5 ДОСТОЙНО

    70 3 Отговор
    ОРБАН СИ ЗАЩИТАВА ...ДЪРЖАВАТА !
  • 6 С.П.

    66 2 Отговор
    Не е игра на покер, а твърдо отстояване на националните интереси на Унгария, които не се зачитат от корумпираната Европейска комисия - сбирщина на еднокнижници - лобисти, защитаващи интересите на транснационалните корпорации. Така България загуби 4 реактора от АЕЦ Козлодуй, за сметка на огромната печалба на EDF с построяването на АЕЦ Черна вода в Румъния. Така България загуби проекта Южен поток за сметка на бъдещите огромни печалби на американските компании, които ще доставят втечнен газ в Александропулис.
  • 7 Мда

    56 2 Отговор
    Не, Западът играе покер с Русия. А Орбан се грижи за народа си.
  • 8 Луд

    50 2 Отговор
    Браво...така се отстояват национални интереси.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Руснака

    53 2 Отговор
    Орбане Европа бавно потъва заради САЩ ти го разбра
  • 11 Абре

    30 1 Отговор
    Вие не помните и пет минути:) само преди час пуснахте новината от Брюксел, че Унгария, България, Чехия и Словакия са се обявили против ембарго. Сега пишете, че само Унгария!
  • 12 нико

    37 2 Отговор
    Единствения ИСТИНСКИ лидер на страната си . Първо интереса на държавата после интересите на ЕС и САЩ . Б Р А В О . P . S . Извинявам се наш Бойко е ПО лидер .

    Коментиран от #19

  • 13 Абе излизай от ЕС

    34 1 Отговор
    кво се разправяш с тия ни приемат ни предават. Затова Великобритания си би камшика.
  • 14 АУУУУУ

    2 45 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Тоест само мъжете купуват нефт от Русия..... Абе като го гледам Орбан какъв сланинест и утрепан..... КЪДЕ Я ВИДЯ ТАЗИ МЪЖЕСТВЕНОСТ 😱😱😱😂😂😂😂😂

    Коментиран от #29

  • 15 SCH JVLIVS II

    41 0 Отговор
    Орбан играе покер със Запада а ЕС и Запада играят на руска рулетка с търпението на европейците ,ама докога ли
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дфдфдф

    48 2 Отговор
    Дреме му на Орбан за еврогйовете. За разлика от Украйна Унгария е в баш центъра на Европа. А Жъсткиро кога ще се заеме с българските интереси? Хляба в Кауфланд днес беше 2.60 за 800 г. Бензина утре вероятно ще удари 3 лв. Какво правят нашите бекове? Само Урсула ли ще слушат, тая издрусана бабичка.
  • 18 Рашка с чашка

    5 35 Отговор

    До коментар #4 от "BOB":

    Когато си съюзник с някой, трябва да се съобразяваш и с неговите интереси, не само със своята изгода, иначе ставаш предател. Щом Орбан предпочита имперските интереси на Путин,пред интересите на съюзниците си, да напусне ЕС и НАТО и да стане сателит на Русия. Иначе превръща Унгария в евтина проститутка

    Коментиран от #45

  • 19 Да бе

    43 0 Отговор

    До коментар #12 от "нико":

    Какво искаш да кажеш, че Борисов е по-лидер от Орбан? Що за глупост? Костов и Борисов съсипаха България, а Орбан вдигна жизнения стандарт на унгарците. В пъти са по-добре от нас...
  • 20 ponti

    1 20 Отговор
    Орбан е дърт каубоец - Pocker Star!
  • 21 111

    7 17 Отговор
    Орбан е подобие на Живков.

    Коментиран от #24

  • 22 Тодор Живков

    11 1 Отговор
    ... Изучиха се безплатно и днес от бкп станаха антибкп.
  • 23 Истински лидер е той.

    43 2 Отговор
    Унгарците са късметлии
  • 24 Комсомолец

    31 0 Отговор

    До коментар #21 от "111":

    ЩО ,че на ЖИВКОВ какво му беше лошото в сравнение с това след него -имаш ли държава сега и какво представлява? Кое ,кое ,е наред образованието ти ли съдебната ти система ли здравеопазването ли, и какво още .....пълна разруха .Иначе МОЖЕ ДА СИ ПЛЯМПАШ КОЛКОТО искаш ,ами ,че говори какво от туй !

    Коментиран от #36

  • 25 Браво

    28 1 Отговор
    На Орбан
  • 26 Перо

    30 1 Отговор
    Орбан е най-добрия държавник!
  • 27 Вие хубаво хвалите Орбан

    37 2 Отговор
    но не забравяйте, че сам човек нищо не може.
    Всичкото това се случва, защото Унгария има националноотговорен елит, който е сплотен и подкрепя Орбан, а той е лицето на този елит. Тук имаме продажни безродни крадливи селтаци с чуждо самосъзнание, които мислят само как да откраднат от някъде.
  • 28 Перо

    20 1 Отговор
    Само в Украйна чичко Шорош е персона нон грата и всички НПО-та,агенти и училища са изхвърлени от Унгария! Шорош не може да минава и със самолет над родната Унгария!
  • 29 Една жена

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "АУУУУУ":

    В Орбан виждам много по мъжественост, отколкото примерно.... в нашия Кирчо,в нашия Кокорчо!А на европейско ниво.... не виждам мъжественост в Борел, в Шолц и много други.

    Коментиран от #44, #46

  • 30 зъб

    25 1 Отговор
    Успех Орбан...пожелавам ти каре с жокер
  • 31 Мустафа

    10 0 Отговор
    Евала Орбан бей.
  • 32 ДОСТ

    25 1 Отговор
    БРАВО ОРБАНЕ. НАТРИЙ ИМ НОСОВЕТЕ.
  • 33 5592

    2 19 Отговор
    и на края ще вземе "джак-Плота", ще го прикючат толкова бързо само с едно блокиране на европроектие с наказателна процедура и приключва руския агент;)
  • 34 каскетя

    1 22 Отговор
    Преди Орбан ,Унгария е след Чехия и Словения от бившите соц страни по стандарт , сега е малко преди Румъния а след 4ят мандат ще е маааалко преди България,ФАКТ .Унгарците са си мазохисти но не могат да се мерят с нас,сърбите и македонците .

    Коментиран от #37, #40

  • 35 Играе покер -

    13 0 Отговор
    Звучи като, че да си рита трудовата книжка. Кофти, а? - някой като не танцува по свирката ви, лицемери
  • 36 Имаме

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Комсомолец":

    Много милиардери сега
  • 37 Глупости

    22 0 Отговор

    До коментар #34 от "каскетя":

    Дрънкаш. Ти как така си мислиш, че преизбират Орбан? Ти имаш ли някаква представа откъде и как започна той, за да извърши унгарското икономическо чудо. Ти унгарски имигранти на запад срещал ли си?

    Коментиран от #51

  • 38 Iviviv

    22 1 Отговор
    Дано има скоро и в България държавник като Орбан. Жив и здрав да е.
  • 39 Вуте

    21 2 Отговор
    Орбан е държавник и половина.Де и ние да имахме един Орбан
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да,бе

    14 0 Отговор
    Не е покер,а хайдушки секс в който запада е от страната на булката.
  • 42 Хорхе

    12 1 Отговор
    Може, познава играта, има добра карта и е под ръка. Кибиците стоят, коментират и искат да са на негово място. Но не би, то и кучето гледа касапина в ръцете но не може да го повтори!
  • 43 Така

    13 0 Отговор
    Забелязах един факт. Държави с президентско управление и не толкова демократични, се управлявани, добре.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 зъл пес

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Рашка с чашка":

    Като почнат да падат бомби и в България,ще запееш друга песен.

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 АУУУУУ

    1 12 Отговор

    До коментар #45 от "зъл пес":

    АЙДЕ БЕЕЕ.. КЪДЕ СА ТЕЗИ БОМБИ ЗА КОИТО РЕВАТ КОПЕЙКИН, НИНОВА И РАДЕВ... САМО КВИЧАТ...ПИСНА МИ ОТ 2 МЕСЕЦА ДА ЧЕТА ГОЛИ ЗАКАНИ..... 🤮🤮🤮🤮🤮
  • 48 Balkan-man

    11 0 Отговор
    Ако имахме такъв политик като Виктор Орбан в България, предполагам, че на съвсем друго ниво щяхме да сме с нашето стратегическо географско място!
    България над всичко!
  • 49 Дика

    3 9 Отговор
    Спрат ли му еврофондовете или германците си преместят автозаводите и Орбан заминава у канала...
  • 50 Ще копува

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Ама от де ще му се доставя ? Не се праи на плеснат с мокър парцал знаеш че ще клекне
  • 51 Qqqq

    0 5 Отговор

    До коментар #37 от "Глупости":

    Не знаем от къде , но знаем с какви пари - евросубсидии от еврофондове и чужди инвестиции на страни от ЕС. А аз съм пътувал в чужбина и съм виждал унгарски емигранти на много места. Мога да ти дам конкретен пример с Чехия и Словакия. Особено в Чехия работят много унгарски емигранти. В Германия също. Не дрънкай ти , моля те.
  • 52 Жулиен Гаков

    4 0 Отговор
    Ясно, тези мислят за народа , а нашите кокорчовци -не!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Аз, Клавдий

    1 0 Отговор
    Полският премиер бил светнал Орбан за военните престъпления на Русия. Айде бе! За украинските престъпления срещу мирни граждани нищо не е чувал обаче. Гадна западна пропаганда.
Новини по държави: