Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2022 11:35 2 066 21

Украинската армия е отблъснала 11 атаки в Донбас

  • украйна-
  • война-
  • донецк-
  • луганск-
  • николаевска област-
  • херсонска област-
  • обстрел-
  • цивилни

Сепаратистите съобщиха за трима убити цивилни при украински обстрел

Украинската армия  е отблъснала 11 атаки в Донбас - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви днес, че руската армия е "загубила контрола си върху няколко селища по границата в Николаевска и Херсонска област" и че са отблъснати 11 руски атаки в Донецка и Луганска област, предаде Асошиейтед прес.

Боевете в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол продължават. "Врагът възобнови офанзивата си за завземане на завода, като използва самолети", каза украинският генерален щаб. Той допълни, че руски военни "се опитват да унищожат украинските части" в последното гнездо на съпротива в обсадения пристанищен град.

Според украинския генерален щаб Русия полага усилия да разпали напрежението в Приднестровието - подкрепян от нея молдовски сепаратистки регион, който граничи с Украйна. Там е разположен руски миротворчески контингент.

Руската армия "прегрупира войниците си в определени части, взима мерки, за да попълни своите резерви, и се опитва да подобри тактическата позиция на частите си", се отбелязва в изявлението.

Украинската армия  е отблъснала 11 атаки в Донбас
Снимка: Shutterstock

Ройтерс прави уговорката, че твърденията на украинската армия не може да се потвърдят от независим източник.

Същевременно представители на провъзгласената от проруските сепаратисти в Източна Украйна т. нар. Донецка народна република (ДНР) съобщиха, че през последното денонощие украинската армия е обстрелвала територията ѝ 28 пъти. При атаките са били убити трима и ранени 25 цивилни, предаде ТАСС.

По данни на правителството на ДНР украинските сили за използвали 152- и 122-милиметрова артилерия, минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън "Град", "Смерч" и "Ураган".

На обстрел са били подложени редица населени пунктове, включително Донецк, Горловка, Ясиновата и Макеевка. Нанесени са щети на 49 жилища и на десетки обекти на гражданската инфраструктура, се казва още в съобщението.

Твърденията на ДНР също не може да бъдат потвърдени по независим път.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски Ракети

    24 21 Отговор
    С кодовото име Пияна Глава залитат и падат където и както си искат НАТО не е виждало толкова умно оръжие

    Коментиран от #4

  • 2 Теле

    9 4 Отговор
    Бре, 13-та ще е фатална.

    Коментиран от #3

  • 3 Мууу

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Муууууууу
  • 4 Хихихи..

    15 10 Отговор

    До коментар #1 от "Руски Ракети":

    Залитат,щот траекторията им го изисква.Айде сега и една права US-ARMY ракетка да видим? Спотайват се нещо..
  • 5 Последния Софиянец

    23 10 Отговор
    Ако и там са смели като укрите в Борисовата градина Украйна е загубена.

    Коментиран от #8

  • 6 mi6osp

    18 10 Отговор
    Междувременно украинската власт установи, че поради недостиг на сила не е в състояние да задържи източните, централните и южните части на Украйна. Тъй като Полша е готова да вземе западните райони , очертава се в Европа да има Северна Украйна.
  • 7 АЗОВ... РУЛИТ

    15 24 Отговор
    ТОТАЛЕН И ОТЧАЯН 24ч. ЩУРМ НА ОРКИТЕ В АЗОВСТАЛЬ И...620 НОВИ ..ГРУЗ-200,..8 ТАНКА И 23 БТР-а !!! НЯМА МИЛОСТ,...ЖИВА ОРКА НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ЗАВОДА!!!
    СЛАВА АЗОВ!!! ГЕРОЯМ..СЛАЕА,... СЛАВА,...СЛАВА

    Коментиран от #18, #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Данко пръча

    8 11 Отговор
    А оня джуджака каза 24часа!
    А па амуджата Кадиров се извърши на...7 часа да фане Зеленски и некви Бандери?!?
    Абе ЗАЕВИ
  • 10 Ушанка

    10 11 Отговор
    Паркинсона очаква за 09.Май поне един ЗАВОД да Превземат Геювете ,затова са тия отчаяни атаки на Завода!
    60 хиляди и... НИЩО! То 3 и 5 тонни авиобомби, САУ, "ГРАДОВЕ",ТАНКОВЕ,БТР, ГОЛЯМОКАЛИБРЕНИ ГАУБИЦИ, МОРПЕХИ, ВДВ, КАНТЕМИРОВЦИ, КАДИРОВЦИ, ВАГНЕРОВЦИ И... НИЩО,... ПАЗАЧИТЕ НА СМЯНА...НЕ ДАВАТ😂
  • 11 СЛАВА УКРАИНА...

    9 13 Отговор
    СЛАВА АЗОВ !!!!...на 9ти май на червеният площад ще дефилира най-модерната безаналогова скрап на ос..ра.на..та непобедима руска армия, и нови порции пушечно месо, ще се чуват и хиперзвукови пръ..д.ни от кремъл, гледайки парада американците и НАТО ще се късат от смях. 😂😂.

    Коментиран от #13

  • 12 Клоуните пак публикуват небивалици!

    15 12 Отговор
    Каква украинска армия,като няма такава.Последните ги вадят сега от тунелите в Азовстал.Колко още ще се опитвате да лъжете,след като няма и един украински войник в територията на Украйна,освен както казах последните в Мариопул със свастиките на ръкавите.Остатъците от украинската армия се преобичат като цивилни и захвърлят и оръжие и униформи.Незнам колко има в Киев,скрити в мазета и тавани,но и техния ред ще дойде.Сега е наред Одеса и скоро така наречения остатък от държава ,няма да има вече излаз на море а житото ще си го изнася по пощата на Ян Бибиян.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъй де

    11 10 Отговор

    До коментар #12 от "Клоуните пак публикуват небивалици!":

    Путя , пък и гейовете като теб твърдяхте,че за 24ч. БЕЗаналоговите пидори да във .Киев!😂
    Даже ония избитите от 64км. Колона си носеха в машините и... ПАРАДНИТЕ УНИФОРМИ за парада в Киев!😂
  • 15 сороснерес

    10 3 Отговор
    По тв.1 канал...новина...бандеровци искат сделка с руските сили..да освободят 15мирни жители които са в момента при тях на 15 тон храна и лекарства...Сега вече лъсна истината за тези отрепки..държат жени и деца като заложници...
  • 16 Втора армия в Света

    4 9 Отговор
    Орки те не пишат вече "Превзеха Мариопол", че преди само нова пишеха и всеки път ставаха за смях, ама така като се вярва на рашистките медии. Киев за три дни, смях до сълзи...
  • 17 Иванушка  🇷🇺

    3 6 Отговор
    "...Украинската Хунта...." - освобождава 15 цивилни срещу 15 тона храна в Азовсталь. Това е печалната Истина за Фашистка Окраина.
    Другата Истина също я знаем - Бедната Руска Мечка взела се за Тигър.
  • 18 Груьо

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "АЗОВ... РУЛИТ":

    ВЪОБЩЕ НЯМА ТОТАЛЕН ЩУРМ НА АЗОВСТАЛ ПРОСТО СА ГИ ЗАТВОРИЛИ ТАМ АЗОВЦИТЕ ПО ДУПКИТЕ И ТОВА Е. НЯМА ТОТАЛЕН ЩУРМ ДОКАТО ТЕЗЕ ИЗРОДИ ДЪРЖАТ МИРНО НАСЕЛЕНИЕ КАТО ЖИВ ЩИТ. А АКО ИМАШ МАЛКО ПОНЕ АКЪЛ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ,ЧЕ АКО ИСКАТ ЩЕ ГО СРИНАТ ЗАВОДА ДО ОСНОВИ И ЖИВ ЧОВЕК НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ. ПАК КАЗВАМ АКО ИМАШ ПОНЕ МАЛКО СИВО ВЕЩЕСТВО МЕЖДУ УШИТЕ.
  • 19 Трол

    6 2 Отговор
    "Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви днес, че руската армия е "загубила контрола си върху няколко селища по границата в Николаевска и Херсонска област" , въпросните селища е...едно-Киселевка и в него руски войски намаше от 21 април. Нещо, като ничия земя! Укрите го "превзели" вчера, снощи артилерийска обработка на района и тази сутрин руснаците зачистваха Киселевка от нацита!
  • 20 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #12 от "Клоуните пак публикуват небивалици!":

    Бе нали "безаналоговата" ги унищожава тия оръжия и украински и западни още на границата и по места , откъде тия укри пак стрелят беееее , от космоса ли , от морето ли , хахахаххахаххахахахха !!!
  • 21 mi6osp

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "АЗОВ... РУЛИТ":

    Ъхъ , тотален щурм на Азовстал.
    Но с артилерия и самолети, и двете оръжия бият от разстояние извън обсега на азовците. Така единствените руски загуби са боеприпаси и гориво.
    Руската армия не бърза с Азовстал, защото азовците няма как и къде да избягат . А и вече нямат жив щиит
Новини по държави: