Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2022 23:00 7 467 58

Петролно ембарго срещу Русия: защо този план е обречен

  • петрол-
  • русия-
  • ембарго-
  • енергетика-
  • санкции-
  • война-
  • ес-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • украйна

Петролният бойкот на ЕС иска да отслаби Русия още повече. Планът на Брюксел обаче има множество дефекти.

Петролно ембарго срещу Русия: защо този план е обречен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Намеренията на ЕС са добри. Морално Брюксел стои на правилни позиции – подкрепя малката и стремяща се към мир Украйна срещу големия агресор Русия и нейния управник Владимир Путин. ЕС тук действа предпазливо, тъй като не иска да стане страна във войната – подобно нещо би било съдбоносно. Затова се бори с икономически инструменти.

Някои го наричат „икономическа война“, но тук въпросът не опира просто до думата. Принципът, който постоянно подклажда войните, важи и за действията, с които противникът се удря икономически. А именно: насилието поражда контранасилие, а санкциите – контрасанкции.

Още новини от Украйна

ЕС е готов с шестия си пакет от санкции срещу Русия, които този път засягат и един важен фосилен енергоносител – руския петрол. Най-късно до края на тази година Европа трябва да се откаже от него. Това трябва значително да отслаби Русия, защото – поне такива са очакванията – тогава по-бързо ще свършат парите на Путин, който няма да може да финансира похода си срещу Украйна и войната най-сетне ще свърши, а в света ще се възцари нов ред.

План с множество недостатъци

Намеренията на Европа са добри и достойни за уважение. За съжаление обаче в тях има редица слабости – както в самия замисъл, така и в изпълнението. Първата заблуда е, че Путин наистина ще се стресне от тези мерки или ще се окаже дотолкова притиснат от сериозни икономически проблеми, че да не може да продължава тази война.

Но дори само съобщението за бъдещия бойкот кара суровината да поскъпва на световния пазар. Още отсега руските управници потриват доволно ръце при вида на прииждащите долари и рубли. Та нали и през последните седмици Путин прибра чудесни печалби от неимоверно нарасналите цени на петрола.

А ако европейците вече не искат неговия петрол, или поне не в сегашните обеми, тогава той ще го изнася в Китай или Индия, или пък в Словакия и Унгария, които засега не желаят да се хващат на това хоро. Дотук с европейското единство…

Путин ще си намери други купувачи. Може би дори ще ги възнагради за това с щедри отстъпки, но при всички положения той ще продължи да печели добре, дори още повече от преди. А „чудодейното“ европейско петролно ембарго ще остане без ефект.

Във всеки случай това е напълно реалистичен сценарий, включително и защото Европа прави всичко, така че нейните граждани да могат и занапред да потребяват петрола както досега – например да карат колите си с бензин на достъпни за тях, тоест субсидирани цени. Защото кой ли би посмял да ограничава свободата на свободните граждани? Дори ако ефектът от ембаргото трябва бъде пожертван в името на тази цел...

Кошмарен сценарий: спиране на газа

А после? Може би в отговор Путин ще задейства най-силното си икономическо оръжие, като спре газа на европейците, както вече направи с Полша и България. Може би това е само началото. В Брюксел вече говорят за кошмарен сценарий. И с право. Както се казва – каква я мислехме, каква стана...


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какви 6 месеца

    163 16 Отговор
    8 дни и край на доставките на руски петрол и газ към неприятелските страни.

    Играта свърши! Путин няма да ви чака да го заплашвате, изнудвате и играете мръсни игрички.

    Коментиран от #35

  • 2 Уве Зелер

    132 19 Отговор
    СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ! ОСВОБОДИТЕЛКА НА НАРОДИТЕ!
  • 3 чичо Сам

    172 11 Отговор
    "Путин ще си намери други купувачи. Може би дори ще ги възнагради за това с щедри отстъпки, но при всички положения той ще продължи да печели добре, дори още повече от преди. "

    Само идиотите не могат да разберат, че тия санкции са с цел да ударят и сринат ЕС, а не Русия.

    Коментиран от #45

  • 4 Сталинка Георгиева

    118 6 Отговор
    ЕС много иска да спре да купува руски петрол и газ, но няма желание да го направи.

    Коментиран от #57

  • 5 ханс

    88 4 Отговор
    боже какви прозрения!
  • 6 САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ

    133 8 Отговор
    Най - после една смислена статия, която се доближава до жестоката истина.И то от DEUTSCHE WELLE, да не повярваш!
  • 7 Киро Ракетата

    73 2 Отговор
    Завършил в харвард: Не разбира. Какво е дойче веле?

    Коментиран от #12

  • 8 Мустафа

    78 5 Отговор
    Само в крайна сметка да не стане с нас работата като с оная дето искала овчар, взела овчар а после яла сирене да и никнат мустаци. Щото за нас вече газ няма. Киро каза, че. Щял да намери ама аз го гледам, че. Е млад аджамия е още може и да го лъжат.
  • 9 Taka si e

    130 3 Отговор
    Според мен зелената сделка отива на кино. Втечненият газ е далеч по-зле от екологична гледна точка. Да караш петрола от 10-12 000 километра с танкери си е направо суперекологично, И накрая са виновни личните ви авттомобили и кюмбето на което се топлиш зимата, те замърсявали. Ама верно ни имат за идиоти.
  • 10 SDEЧЕВ

    123 7 Отговор
    Санкцията-да не пиеш вода от извора,а само бутилирана.Ще се мре от глад заради холивудския сериал Зеленски
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 2 ПУЦ-а

    47 2 Отговор

    До коментар #7 от "Киро Ракетата":

    ,ама в Харвард !Като Кушлука....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Човек с памет

    106 8 Отговор
    ЕС подкрепя нацистка държава, където държавен преврат бе подкрепен от ЕС и САЩ в 2013. ЕС и САЩ подкрепят с обучение, финансиране, оръжия, разузнавателна информация и медийни лъжи нацистите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Руснака

    88 6 Отговор
    Абе те и германците при операция Барбадоса са мислили че руснаците ще умрат от глад и студ а то станало обратното

    Коментиран от #52

  • 17 ха ха

    14 66 Отговор
    Едностранчива статия на ДВ. Други страни ще заменят руския петрол и никак няма да са доволни от подбиване на цените на техните пазари. Просто ще стане разместване на един свиващ се пазар, порати инфлацията и сериозната стагнация в цял свят. Мерките ще са зашеметяващи в следващите 2 години. Инвестициите в Русия ще пресъхнат и добивът ще намалее с най-малко 20%. За да продава на други пазари, Русия ще трябва да си осигури танкери. С тези, които използва за Европа е трудно и скъпо. Междувременно ембаргото върху технологиите ще задуши производителността. След 2-3 години нещата ще се избистрят като истинска катастрофа за Русия. Помните Рейгън как ни задуши за има-няма 5 години...Пропуснах и увеличаването на лихвените проценти... Яки фалити и рецесия по цял свят предстоят... След преструктурирането на икономиките пак ще си говорим. Европа да си поеме горчивия хап, щото 10 години им се обясняваше, че стават прекалено зависими от руските енергоизточници и зелените идиоти.

    Коментиран от #26

  • 18 Урюрвкос

    48 3 Отговор
    Русия и ОАЕ си разменят клиенти с цел да не падат цените. Европейските клиенти отиват при саудитите а Русия взема клиентите на арабите. Новото форматиране на пазара ще доведе и до по голяма прозрачност защото енерго-пакетите бяха ориентирани против Русия а саудитите не ги признават и искат други регулаторни механизми.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Онзи

    31 3 Отговор
    Глобалистка дезинформация и пропаганда. Глобалистите искат да намалят потреблението на горива
  • 23 Рошко

    58 6 Отговор
    Ами Европа да спре да слуша кравария а да си гледа нейния интерес, демек нашия
  • 24 123467

    33 1 Отговор
    Санкционираните реват и молят за пощада, санкциониращите се къпят в изобилие, държавите процъфтават, навсякъде цари благоденствие и спокойствие, цените падат, петрола безпари, и всеки се радва да чуе мнение, различно от своето. Така става ли,факти? Минава ли вече в графа политкоректно?- че миомръзна да пиша, а на вас сигурно ви писна да ни триете.
  • 25 1234

    63 5 Отговор
    Газта на Полша и България не я спря Путин. Спряха си я самите те, защото не искат да плащат. Стига сте повтаряли тая лъжа.

    Коментиран от #33

  • 26 Георгиев

    29 8 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Тези неща защо не ги каза на Путин, нямаше да започне войната. Ето тези същите приказки такива като теб ги говореха и при началото на операцията в Сирия. Запада няма не разполага със санкция, която да е атастрофическа за Русия. А ако има, то Русия има отговори от сорта на Авангард и Сармат. Никой не може да зачеркне Русия. Ответните тупалки ще са яки. Ясно ли ти е. А СССР щеше да се разпадне и без Рейгън и Горбачов. Там в хранителните магазини преди тях имаше само черен хляб. Аз бях там и знам всичко.

    Коментиран от #39, #40, #53

  • 27 Петър

    7 44 Отговор
    Русия се поддържа, като Държава благодарение на износа си, а не защото икономиката и е стабилна!
    Става ясно, че средствата от износа не отиват към Суверена, а за "специални операции" някъде, където този износ е "накърнен"! Мълчанието на руския Народ ще бъде крушението на Държавата Русия!
    Едно е да вярваш, че си най-велик, друго е да го твърдиш, като избиваш "братята" си! Ще припомня, че поради такива "възвишени" идеи Русия изпадна в дълбока изолация за почти век, и изгуби население колкото една нова Русия!
    Пълно ембарго ще има до края на лятото!!!
    Русия ще бъде тотално изолирана, и за това вина имат единствено политическата пасмина в Русия!
    Всички, а не само Путлер са за затвор, и разстрел!
    Руската дума даде зелена светлина, а те от своя страна имаха пред себе си някакви доклади за заплаха от братски Народ! Всички от Руската дума са за разстрел, всички!

    Коментиран от #58

  • 28 Верно ли

    40 9 Отговор
    "Намеренията на ЕС са добри. Морално Брюксел стои на правилни позиции – подкрепя малката и стремяща се към мир Украйна"... Хахаха, и как се "стреми към мир" - като се въоръжава до зъби от наглосаксите и като си трепе рускоговорящото население? Като налага мракобесни закони за малцинствата си? Като е привърженик на мракобесна идеология! Колкото и да викате на черното бяло, то ще си остане черно!

    Коментиран от #54

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кутиите

    13 1 Отговор
    Много изненадваща статия от ДВ , вероятно автора и той шофира.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ицо

    19 4 Отговор
    Русия е сила тези смешници не могат да постигнат нищо с тия глупави мерки
  • 33 1020

    21 5 Отговор

    До коментар #25 от "1234":

    Аз не разбирам какъвв ни е проблема да плащаме в рубли. По-добре да имаме ресурси и време да се справим с проблемите си, отколкото да сме ербапи.

    Коментиран от #49

  • 34 Тъмен субект

    20 3 Отговор
    Нито ЕС има до бри намерения, нито позициите са мо рални. В последнити години тази организация ни е с всич кия си. Защо ЕС си прави хара кири не става ясно.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Оня

    9 12 Отговор
    Защо в голямата и пълна със ресурси расия , обикновенния руснак живее по-зле от обикновения българин ?!?

    Коментиран от #44, #47

  • 38 Цоко

    11 1 Отговор
    Пак ще духаме супата .... Сваляне на това правителство !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От страни

    10 2 Отговор
    Щото западния свят и тяхното виждане на новия световен ред е обречено. Имено Русия днес разваля плановете на въвеждане на тоя концлагер дето го планира наднационалния елит. Така ги побърка че забравиха за ковиде-то. И сега са пуснали всичките си сили да смачкат Русия и да я набутат обратно в яслите ама мачу...

    Коментиран от #55

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 От страни

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "чичо Сам":

    Прав си. И още повече ще искарат щото при една скочила цена на нефта що да не дадат отстъпка на Индия и Китай. А нашите подлоги де ли се радват на успехите на краварите. Те ни разглабат къщата а тия се радват.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Петър

    2 8 Отговор

    До коментар #33 от "1020":

    Проблема е, че не знаеш на какъв курс ще се разменя, а това се определя от политическата пасмина в Кремъл. А, и не знам Русия да ни е продавала евтин газ! Дори напротив!
  • 50 Ти да видиш!

    3 1 Отговор
    Слава на българо убийците каквито и да са.Червени,сини,оранжеви,зелени,тъмносини"туркезе" и всякаква друга циганска шарения.Ще се видите в ада за да срещите заедно от удоволствие.Вашето Място е в ПЪКАЛА,там да си развявате байраците!!!
  • 51 Kresi

    1 5 Отговор
    Е добре, но някой може ли да каже какво трябва да се направи срещу руския нашественик.Да го оставим да прави каквото си иска ли.По грешна тактика не може и да има
  • 52 Kresi

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Руснака":

    И благодарение на кого руснаците оцеляха.Когато бях в тюмен 1982г от двама възрастни руснаци научих как американците и англичани са доставяли оръжие и храни.Даже са пускали с парашути цели танкове,доставяли са и самолети.Комунистическата власт криеше за това.Тогава с тяхната допотопна техника е било невъзможно да спрат хитлер
  • 53 Kresi

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Георгиев":

    Ами ответния отговор ще бъде ПОСЕЙДОН 480 килотона.Сармат 320килотона и май са 2бр.Дали им се умира и на руските управници и олигарси.При конвенционална война самият путин призна по бтв за плевъзходството нато аз бих добавил и в технологично отношение.За това е тоя признак на слабост да плаши с ядрени оръжия като по времето му са бутафорни.Всички високоточни оръжия се нуждаят от специална електроника издържаща на високи температури и други екстремални условия.Ха познайте къде се произвеждат единствено тази електроника.Запознай се как бе потопен супер кораба москва. Как с-400 не видя безпилотния стелт който им знаели защитата за да могат украинците да го ударят с нептун
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Kresi

    1 6 Отговор

    До коментар #43 от "От страни":

    Първо прочети за всички руски нашествия поне от идването на болшевиките през 1917г та днес преди да ни скачаш с голи лозунги без покритие
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Майстор на спорта

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сталинка Георгиева":

    Не е това причината. Този път по-скоро искат. Но господарите им няма да им разрешат толкова лесно. То за това и зелярите пускат такъв "анализ". 1.Руската икономика е в състояние да се справи с възможния отказ на ЕС да доставя петрол, коментира британския The Financial Times.; 2. Януари 2022 процента на разплащане в долари в световен мащаб е бил 85%, в момента е под 60% и колкото и да говорят, че руската икономика е дребна през нея минават много сериозни разплащания в долари.; 3. Ако обявят ембарго няма кой да замести такъв обем петрол според Мохамед Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК; 4.Доларът може въобще да загуби статута си на световна валута, казва икономистът Хенрик Мюлер в статия за „Шпигел“. Има фактори каращи го да се съмнява в бъдещето му. Доларовата инфлация може сериозно да подкопае доверието на света в стойността му. А в САЩ инфлацията се покачи до най-високото си ниво от 40 години, а санкциите срещу руския петрол ще я тласнат още по-високо. Друг фактор са антируските санкции. Мюлер казва, че безпрецедентното блокиране на огромно количество руски суверенни фондове създава опасения, че „Вашингтон може да конфискува валутните активи на други страни във всеки един момент, което вреди сериозно на долара. Арабски медии вече говорят за започнало изтегляне на капитали от САЩ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания