Last news in Fakti

9 Май, 2022 15:13 1 698 37

Мецола: Заплахата е реална, а цената на провала – немислима

  • роберта мецола-
  • ес-
  • конференция-
  • бъдещето на европа-
  • украйна-
  • история-
  • страсбург

"Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна", заяви председателят на Европейския парламент, Роберта Мецола

Мецола: Заплахата е реална, а цената на провала – немислима - 1
Снимка: БГНЕС

Бъдещето на Европа е тясно свързано с бъдещето на Украйна. Заплахата е реална, а цената на провала – немислима. Това заяви председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола, която отправи послание към участниците в Конференцията за бъдещето на Европа по време на заключителното събитие в Страсбург, на което бяха представени резултатите от работата на форума.

Бъдещето на Европа все още не е написано. Нашият разказ зависи от всички нас, отбеляза Мецола пред присъстващите на форума в сградата на Европейския парламент.

Този дебат придоби нова реалност на 24 февруари, когато президентът Путин заповяда на армиите си да нападнат Украйна – акт на средновековна агресия, посочи още тя. Според Роберта Мецола светът е станал по-опасно място, а европейските държави, обединили се в съюз, трябва заедно да отговорят на новите предизвикателства.

В този момент войната в Украйна продължава. Милиони избягаха и ще продължат да бягат. Украинците гледат към Европа и очакват от нея подкрепа, отбеляза още председателката на ЕП. Тя увери, че европейските институции ще продължат да работят за по-силна, свободна и демократична Европа. Може би не е съвършена, но Европа е бастион на либералната демокрация, свобода и сигурност, каза още Роберта Мецола.

По думите ѝ институциите, към които гражданите на съюза отправиха конкретни препоръки в рамките на Конференцията за Европа, трябва да започнат да работят по тях възможно най-бързо. Има въпроси, които не могат да чакат. Това важи в най-голяма степен за отбраната. Имаме нужда от нова политика. Това важи и за енергетиката, защото продължаваме да сме зависими от автократи, смята председателката на Европейския парламент. Европа трябва да бъде лидер, защото, ако не сме ние, ще бъде някой друг, каза още Мецола.

Докладът за крайния резултат от Конференцията за бъдещето на Европа бе представен на представители на институциите на ЕС по време на заключително събитие днес в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    6 48 Отговор
    Европа - без руснаци!

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Теле

    47 3 Отговор
    Че кво толкова зависи от укрите, от друг зависи

    Коментиран от #4

  • 3 защо

    45 3 Отговор
    провала ви е сигурен - и тая цена на провала ще я пбатиме вс
  • 4 Теле се роди

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Вол ще си умре!
  • 5 Обяснете

    34 1 Отговор
    Защо е тясно свързано с окрайна
  • 6 Бай Манчо

    48 3 Отговор
    Къде ги намират такива мисирки , как да се напише бъдещето на Европа като няма такова в този формат . С или без украйна (ако все още съществува) Европа си остава колония на сащ .
  • 7 защо

    38 3 Отговор
    тъпи европеиски бюрократи - запънали сте като азовци в бункер
  • 8 Димов

    40 3 Отговор
    ".....акт на средновековна агресия" ------ Какъв беше актът на нападение, на НАТО, над Сърбия? Отбранителен ли?
  • 9 Грульо

    38 2 Отговор
    "Европа трябва да бъде лидер, защото, ако не сме ние, ще бъде някой друг, каза още Мецола."

    Трябва, ама сега Европа козирува на лидера САЩ, и нема изгледи туй да се промени докат Урсули и Мецоли командват.
  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Ами променете и географията , както историята‼️
    Щото 1/3 от Европа е руска територия ‼️ И без това Източна Европа викат не на Източна Европа , а на Централна Европа ‼️
  • 11 big

    35 1 Отговор
    Ами, Маце, защо не мислихте? Защо заложихте на пангара цял ЕС заради една корумпирана, фашизирана и престъпна държава управлявана от наркоман клоун? Сега му мислете: вдигате белия флаг и отивате на килимчето в Кремъл или вероятността да оцелеем е минимална!
  • 12 Ежко Бежко

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Европа без руснаци добре. А сега обясни ние какъв го дирим в Европа? Според мен и нас не трябва да ни има в Европа. Съюза не работи, нима не е ясно на всички?
  • 13 Въхххх.....!!!

    29 1 Отговор
    Може ли толкова идиоти да управляват този гейски съюз!!!!??? От малоумник до по голям идиот !!!!! Мацола -0вцола....повърнята не я четох !! Тук съм за коментарите.
  • 14 Преминаващ оттук

    28 1 Отговор
    На Путин му е на онази работа.
    Има къде да си продава газта, петрола и ресурсите. Европа му е най-малкият дерт, че не иска да купува от Русия.
    Освен този Евросъюз има и Евроазиатски, който от ден на ден набира все по-голяма сила.

    Коментиран от #18

  • 15 Мъхчо

    1 1 Отговор
    По добре да съм живо куче отколкото мъртъв лъв
  • 16 Професора

    18 1 Отговор
    Ще свършиш Мацоло като Дучето надолу с глават под екзалтирана от щастие талпа!
  • 17 Отечествен Фронт

    20 1 Отговор
    В навечерието на Девети май външният министър на САЩ, ескортиран от 9 малки сладки пуделчета, списаха срамно писъмце: Русия фалшифицира историята на Втората световна война; Червената армия не е освободител, а окупатор и поробител; СССР сграбчи Източна Европа в желязна хватка; и главно – Русия е виновна! За каквото се сетите.

    В чест на 75-та годишнина от титаничната Победа над нацизма САЩ и 9те малки сладки пуделчета изпаднаха в Delirium rusofobicus. Това тяхно заболяване е хронично, но 75-та годишнина от – повтарям – титаничната Победа над нацизма, явно им е дошла в повече.

    Малките сладки пуделчета са външните министри на България, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Румъния и Унгария.

    Но! Важното е Русия да бъде виновна! Да! Русия е виновна!

    Защото победи нацизма, това всемирно зло!

    Защото без Червената армия Победата над нацизма е невъзможна и немислима.

    Защото Русия срази този престъпен, човеконенавистен, расистки режим!

    Защото в продължение на три години СССР воюва срещу Хитлер съвсем сам, а милите съюзници го чакаха да погине, докато се биеха за своите африкански колонии.

    Защото в тази титанична битка загубиха живота си 27 милиона съветски граждани, от тях – най-малко 4 милиона деца.

    Защото нацистите сринаха 1710 съветски градове, изпепелиха 70 000 села, унищожиха 32 000 фабрики и заводи, ограбиха над 100 000 колхози и совхози.
  • 18 Хисторик

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Преминаващ оттук":

    Вчера в редица италиански градове имаше шествия с червени знамена на социалните в пикрепа на, Русия . Тук такива новини не ви предават!
  • 19 BOB

    20 1 Отговор
    ЗНАЧИ ОТИВА СИ УКРАИНА ОТИВА СИ И ЕВРОПА БРАВО РУСНАЦИ С ЕДИН КУРШУМ ДВА ЗАЕКА
  • 20 Отечествен Фронт

    22 1 Отговор
    Защото в тази война СССР загуби 70% от своето национално богатство, а в същото време (1939-1945 г.) САЩ увеличиха своя БВП със 70%!

    Русия е виновна! Виновен е Ленинград, който устоя на най-чудовищната блокада в историята на света. Виновно е дневничето на Таня Савичева! И масовите гробове, погълнали близо един милион човеци те са виновни.

    Виновен е Сталинград, който пречупи нацистката машина за изтребление. Виновен е Севастопол! И Курската дъга е виновна! Русия е виновна!

    Защото отказа да капитулира пред нацисткото вероломство.

    Защото отказа да бъде германски протекторат.

    Защото отказа да бъде “жизнено пространство” на “хилядолетния Райх”.

    Защото се противопостави на нацисткото варварство.

    Защото за пореден път в своята история отказа прелюбезното предложение на “цивилизования Запад” да легне и да мре, в името на “европейската цивилизация”, в случая – за благото на арийските свръхчовеци.

    Защото провали плановете на Хитлер да унищожи славяните, обявени за “нечовеци” и подчовеци”.
  • 21 Оziris

    17 1 Отговор
    60 процента от газта в Италия е внос от Газпром! Италия ще умре без руски газ.
  • 22 Отечествен Фронт

    19 1 Отговор
    Червената армия е виновна, защото спаси Европа – Европа, прегазена от нацизма, оплячкосана и срината в руини; а Европа презря своите спасители и ги осъди, и ги обяви за криминални типове, и ги похули с една нечувана арогантност и безсрамие, а цялата антифашистка съпротива захвърли в канавката. Но най-вече Червената армия е виновна, защото нейното победно знаме се развя над Райхстага!

    Русия е виновна! 75 години след Победата на 9 май “цивилизованият” Запад и неговите малки сладки пуделчета повтарят едно и също, едно и също, едно и също. Те смятат за свое неотменимо право и свещен, демократичен дълг да поучават Русия, да я унижават, да я рекетират, а тя, Русия, да мълчи и да подсмърча виновно в ъгъла, а най-добре – да се самоубие.

    Русия няма право да бъде най-голямата държава в света и да се шири на 17 млн. кв.км.

    Русия няма право да притежава 60% от природните богатства на планетата.

    Русия няма право да защитава руската земя и руските хора, руската култура и руската история.

    Русия няма право да защитава своите интереси.

    Русия няма право изобщо да има някакви свои интереси.

    Русия няма право да има каквито и да било права.

    Русия има само задължения.

    Русия има само едно главно задължение – да легне и да мре. Да бъде така любезна да изчезне от географската карта. В името на “евроатлантическите ценности”, “демокрацията” и “всеобщото благо”.
  • 23 Бесарабски Българин

    14 0 Отговор
    Украйна е това за Русия, каквото е Македонската провинция за България, затова всички допринесли за този конфликт, а също така и за убийството на над 38 000 българи от сръбските нацисти, и още 100 000 измъчвани за това, че са българи и да забравят за България.

    И това всичко е сътворено от сатанинския Запад, за което трябва да бъде заличен.
  • 24 Отечествен Фронт

    15 1 Отговор
    Русия е виновна! Защото съществува! Този факт предизвиква истински евроатлантически бяс и докарва САЩ и техните малки сладки пуделчета до Delirium rusofobiсus!

    Русия е виновна! Защото е най-голямата славянска, православна и кирилска държава в света!

    Защото Светото Православие е световна цивилизация!

    Защото Кирилицата е световна цивилизация!

    Защото в своята история Русия води много войни и всички те – отбранителни, и само една е нападателна – Рускотурската освободителна война. Войната, която освободи нас, българите, от 5вековно турско робство!

    Русия е виновна! На Русия трябва да й бъдат вменени несъществуващи вини.

    На Русия трябва да й бъде създаден комплекс за малоценност.

    Русия трябва да бъде превърната в икономически парий, в геополитически пигмей, в историческа несъстоятелност, в просяк, в нищожество; да бъде прекършена, подчинена и ограбена.

    На Русия трябва да й бъде внушено, че нейното “благо” е в нейната слабост, в нейното безволие, в нейния разпад.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 tomito

    15 1 Отговор
    Бъдещето на украйна няма нищо общо с бъдещето на европа ,украинците са пушечно месо ,а европа за сега още се държи .Просто лицемерието на запада няма граници.
  • 27 Лъжат

    13 1 Отговор
    Бе, лъжат тия демагози.. Всичките са слуги на САЩ и ще си остане така докато Европа не се въоражи..
  • 28 А га ядохте кифтета...........

    11 1 Отговор
    След като европейските политици при обединението на Германия обещаха на Горбачов, че НАТО няма да се разширява на изток, вие новите европейски политици явно го забравихте това и то главно защото онези хора, които го обещаха това нещо помнеха и знаеха какво е война. Вие не помните война и заспахте. Имаше еин български писател, който беше написал и явно за вас го е писал:
    Аз помня онзи град опустошен
    и онзи парк, разровен от снаряди.
    Край черна яма, върху бор свален
    прегърнати седяха двама млади.
    Той гледаше я. Гледаше го тя.
    Щастливо се усмихваше. Без думи.
    И нямаше наоколо цветя,
    и вместо птици пееха куршуми.

    Русокоса моя, чипоноса,
    синеока моя дъщеря,
    спиш си ти. Не знаеш ти какво са
    залповете, грозното ура.
    Спи, далечна, ненагледна моя!
    Спи си в тишината. Нани-на!
    Аз вървя сред грохота на боя,
    за да пазя твойта тишина.
  • 29 Слава на руския народ

    12 2 Отговор
    Фашизмът няма място в Европа!

    Z

    Коментиран от #33

  • 30 Дон Кихот

    7 1 Отговор
    Откога бъдещето на Европа е немислимо без Украйна ?

    Такива МАЗНИ ЛЪЖИ на нас не ни приказваха.

    Фашингтон да спре да решава, как да живеят европейците .

    Ако, не бяха си избили индианците, можеха тях да съветват.
  • 31 От UK

    7 1 Отговор
    ЕU сам си изкопа гроба по нареждане на САЩ с мерките, които налага на Русия. Тези мерки съсипват техните икономики и покачването на цените засяга обикновените хора.
  • 32 Ами грознице

    6 1 Отговор
    тъпа да ти кажа,че Украйна каквато на вас ви се иска няма да я има,така,че си чертайте бъдещото затъване и разрушаване на ЕС без тях.Ес е продажна и подлогарска на САЩ и на тях целта им е да нямат конкурент в бицето на ЕС,за това и той ще се разруши с грандиозно фиаско.
  • 33 Д Петров

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Слава на руския народ":

    Естествено! То затова рушия не е в Европа!!!
  • 34 Д Петров

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Отечествен Фронт":

    Бе я се разкарай с кумурунгелските си лъжи!!!
  • 35 БПФ

    2 0 Отговор
    Какъв лидер е "Европа", ма гpoзна пaча? Първо да ти напомня, че половин Европа не е в изврaтеният ви ЕС и няма намерение да влиза. Второ - вие не сте никакъв лидер, а пoдлоги на САЩ. ЕС наистина МОЖЕШЕ да е поне икономически лидер, но само заедно с Русия. Сега вече тази възможност е изгубена и собствените ви граждани и децата им няма никога да ви простят !!!
  • 36 Тот

    2 0 Отговор
    Урсулче,Урсулче.Вие ме сте лидери.Вие в ЕП сте марионетки.Говорите от името на Европейците,но защитавате интересите на Америка.С тези ваши действия помагате на САЩ,но вредите на нас.Ваксини ,санкции това си чисто подпомагане на Америка ,но е избиване на Европейците.Защо не признаете,че и вас ви изнудват и подкупват.
  • 37 elo

    0 0 Отговор
    Тая малоумната " кобила" (извинявам се) когато клоунът наркоман Зеленски говореше пред ЕС съвет ( видео конференция ) мнозина не бяха си поставили слушалките (той говореше на украински) след като свърши тая се огледа стана и почна да ръкопляска . Естествено всичиi станаха и ръкопляскаха и поглеждаха към нея. Точно 3.7 минути ръкопляскаха и гледаха към нея като мнозина не знаеха както и тая кaкво казваше Зеленски.
Новини по държави: