Last news in Fakti

10 Май, 2022 06:24 1 106 7

Франсоа Фийон беше осъден и на втора инстанция по аферата "Пенелъпигейт"

  • франсоа фийон-
  • франция-
  • присъда

Апелативната инстанция намали присъдата на бившия френски премиер от 5 на 4 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок след това

Франсоа Фийон беше осъден и на втора инстанция по аферата "Пенелъпигейт" - 1
Снимка: ЕПА - архив

Бившият френски премиер Франсоа Фийон беше осъден и на втора инстанция по аферата "Пенелъпигейт" - скандалът с фиктивното назначаване на съпругата му за асистент в парламента, за което за 15 години тя е получила стотици хиляди евро заплата, без да върши никаква работа, предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

Апелативната инстанция намали присъдата на Франсоа Фийон от 5 на 4 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок след това. Съпругата му Пенелъпи е осъдена на 2 години условно. Те трябва да възстановят 800 000 евро на Националното събрание и да платят глоби по 375 000 евро.

Франс прес посочва, че заради възрастта си - вече 68 години, бившият премиер няма да бъде вкаран зад решетките. Въпреки това адвокатите му заявиха, че ще обжалват и пред върховния съд.

Скандалът избухна през 2017 година и беше причината Фийон да оттегли кандидатурата си за президент, въпреки че беше сочен за фаворит. Доскоро той беше в управителните съвети на руския нефто- и газодобивен холдинг "Сибур" и на "Зарубежнефт", но ги напусна, след като Русия нападна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    2 0 Отговор
    Парата я изедена айй чал.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    3 1 Отговор
    От всякъде мирише на корупция. Разни "гейтове" гърмят и трещят от всякъде. А ужким само при комунизма имаше корупция...
    п.п.
    В същност ако цялата истна лъсне, такъв як гейт ще гръмне, че земята ще се завърти набратно.
    Ама те се крият един друг и лапкат, докато плебса се превива от всякакви "данъчни тежести", глоби, акцизи, зелени сделки и пр. Просто тоя са го дали на лъвовете, щото или е щяло да се разчуе за нещо по-голямо, или просто е станал ненужен, или пък не се вписва в новия ред.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пеям

    1 0 Отговор
    Човекът на Путин във Франция!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: