Last news in Fakti

11 Май, 2022 16:17 4 982 10

Македонска партия сезира прокуратурата заради директора на "Иван Михайлов"

  • северна македония-
  • рсм-
  • сезира-
  • любчо георгиевски-
  • културен-
  • институт-
  • иван михайлов

От партията обвиняват Георгиевски, че е извършил престъпленията "Излагане македонския народ на присмех" и "Подбуждане към омраза"

Македонска партия сезира прокуратурата заради директора на "Иван Михайлов" - 1
Снимка: БГНЕС

Македонската партия "Левица" е повдигнала наказателно обвинение срещу Любчо Георгиевски - председател на Културен център "Иван Михайлов", Битоля, предаде BG ON AIR.

От партията обвиняват Георгиевски, че е извършил престъпленията "Излагане македонския народ на присмех" и "Подбуждане към омраза", раздор или нетолерантност на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа".

Основанията за това са, че като председател на сдружението умишлено е позволил в използваното от организацията помещение да бъде поставен в ясно видим голям формат цитат от Ванчо (Иван) Михайлов с обиден речник.

Той "пряко, умишлено и недопустимо, с цел да провокира, отрича и осмива македонския народ". Освен това Георгиевски е публикувал текст във Facebook с "дискриминационно съдържание", който предизвика проява на омраза и нетолерантност, обиждайки директно и унижавайки македонския народ и държава, като поставя граници на съществуването на македонския народ от 1945 г. насам и пренебрегва вековното му съществуване преди това", се казва в текста на обвинението, пише БГНЕС.

Откриването на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че до края на април ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение "Ванчо Михайлов" и откриването на културния център с това име в Битоля.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 учебници и книги

    22 3 Отговор
    Защо ли политиката на левите, социалистите е винаги била срещу българщината? Кога, ще запознеш да четеш човеко, за да прогледнеш?
  • 3 Пояснение

    16 1 Отговор
    Битолският ЛьуБчо Георгиевски не е бившия премиер ЛьБчо Георгиевски! Различни персони са!
  • 4 Анте Павелич

    5 17 Отговор
    Любчо Георгиевски от Битоля е багерист и копа кюмюр в РЕК"Битоля" и няма нищо общо с бившият премиер на Македония, който е на снимката. Впрочем културният клуб "Иван Михайлов" е активно мероприятие на съвеЦките служби от двете страни на Осогово.
  • 5 Кръчмар

    6 18 Отговор
    Най-голямата ТЪПНЯ е да именуващ КУЛТУРЕН КЛУБ "Иван/Ванче/ Михайлов, който няма нищо общо с културата!
  • 6 Иванчо

    15 1 Отговор
    Стига с тази Македония, бееееееее!
  • 7 Номера

    6 2 Отговор
    Кое е обидно бе лигльовци?.Това е български клуб с име на български патриот и защитник на българите,не на Коминтерновските родоотстъпници!?Ама,те се обидили ,че били българи до 1945 г.,а след това с декрет станали македонци.Е кое не е вярно?
  • 8 Пак инсинуации

    9 1 Отговор
    Българската държава трябва да се намеси ,ония подтикнати от сръбските подлоги измислиха чак наказателно производство,"престъпление " бре да му се не види.А не е ли обидно за българите да ги правите зорлем етнички Александровци без да имат нещо общо.Нито пък македонския фалшификат,че няма българска държава да приемем.Още повече това са тракийски земи,после идват гърците ,та щом гърците не са станали македонци въпреки че са били завладяни в даден момент,та българите ли да станат!
  • 9 Омо

    1 3 Отговор
    Ванче Михайлов е терорист,както и цялото ВМОРО

    Коментиран от #10

  • 10 ДС-агент "Иван"

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Омо":

    Псевдонимът на Иван Михайлов в ДС е бил и е "Главорез"! Сега излиза, че е "културен" "Главорез"?! Ама толкова сте прости и некадърни БКП+БЗНС+ДС-патриотарстващите комунета и агенти, че една "културна провокация" не можете да направите! Пък взели да крият пълния си провал с високомерно и нагло патриотарсване?! Пфу!
Новини по държави: