Тема: Украйна

13 Май, 2022 17:06 6 530 102

Герой или фашист: кой е Степан Бандера

  • степан бандера-
  • военни престъпления-
  • бандера-
  • украйна-
  • русия-
  • герой-
  • фашист-
  • втора световна война

Степан Бандера, който е убит от съветските спецслужби в Германия преди повече от 50 години, е най-известният украински националист

Герой или фашист: кой е Степан Бандера - 1
Снимка: Shutterstock

"Нашият баща е Бандера, Украйна е наша майка, ще се бием за нея!" В едно видео, което беше публикувано в началото на май в социалните мрежи от защитниците на Мариупол, млада жена в камуфлажни дрехи пее песен с този текст, припяват ѝ мъжки гласове. Всички са насядали по земята в тъмнина, очевидно в подземията на "Азовстал" - последният бастион на украинската съпротива в окупирания пристанищен град. Отбраната на Мариупол е съставена основно от бойци от полка "Азов", който е част от националната гвардия и е основан от радикални националисти.

Степан Бандера, който е убит от съветските спецслужби в Германия преди повече от 50 години, е най-известният украински националист. Името му се превръща в символ много преди началото на руската война в Украйна. За част от украинците Бандера е герой и пример, за руската пропаганда - той е враг. За руската армия той е знак, по който буквално се преследват украинци в окупираните територии. Украинските медии цитират редица очевидци, които разказват, че руските войници търсели "бандеровци" сред заловените от тях украинци. В опита си да оправдае инвазията в Украйна, руският президент Владимир Путин я нарече неизбежен сблъсък с "неонацистите и Бандера".

Бандера - живот и смърт

Биографията на Бандера е тясносвързана със западна Украйна, която до 1939 е част от Австро-Унгария и Полша. Роден е през 1909 в семейството на местния свещеник в село Стари Угринов. Учи в Лвов, където става част от подземния свят и се присъединява към Организацията на украинските националисти (ОУН). През 1930-те години Бандера е един от организаторите на политически убийства, за които е осъден в Полша и пуснат от затвора в началото на Втората световна война. Скоро след това ОУН се разделя на умерено и радикално звено. Второто е оглавено от Бандера. Докато нацистка Германия се готви да нападне Съветския съюз, Бандера и поддръжниците му сътрудничат на Берлин.

На 30 август 1941 година се стига до ключовия момент в живота на Бандера: в окупирания от нацистите Лвов поддръжниците му провъзгласяват възстановяването на Украинската държава, която той трябва да ръководи. По това време Бандера е в Полша и германските власти не му позволяват да се върне в Украйна. На Хитлер не му се нрави идеята за независима Украйна и Бандера е арестуван и пратен концентрационния лагер Заксенхаузен, където остава през повечето време до края на войната. ОУН продължава да се бори за независимостта на Украйна. Но германците постепенно започват да преследват и убиват украински националисти. Самият Бандера живее в Мюнхен след края на войната и е застрелян през 1959 от агент на КГБ.

Култът към Бандера в модерна Украйна

Дори и след смъртта си Степан Бандера остава на почит сред украинската диаспора. След разпада на СССР в Западна Украйна възниква същински култът към Бандера: там за него напомнят музеи, паметници, улици. Жителите на Централна и Южна Украйна обаче продължават да го възприемат по съветски пример - негативно. По времето на Виктор Юшченко, който става президент на Украйна през 2005 година, Бандера е обявен за герой на Украйна. По времето на президента Виктор Янукович той е лишен от тази титла.

А колко популярен е Бандера в Украйна днес? Всяка година на рождения му ден поддръжниците му организират факелно шествие в столицата. След анексирането на Крим улица "Москва" в Киев е прекръстена на улица "Бандера". С годините отношението на украинците към Бандера става все по-положително, но непосредствено преди войната хората бяха разединени по въпроса. Според проучване от април 2021 година, 32% от украинците гледат на Бандера положително и точно толкова - негативно.

Каква Украйна е искал Бандера

Андрес Умланд, експерт от стокхолмския Институт за изучаване на Източна Европа, смята, че култът към Бандера е "проява на селективна историческа памет". Според него в Украйна Бандера се помни най-вече като радикален борец за независимост, който е бил в полски затвор и в германски концентрационен лагер и убит от КГБ. "В същото време те си затварят очите пред факта, че както в началото, така и в края на Втората световна война движението, което Бандера е ръководил (ОУН), е сътрудничило на нацистите", казва Умланд пред Дойче веле. Експертът казва още, че сред историците има две гледни точки относно причините за това сътрудничество: едни го смятат за принудително, други отбелязват идеологическа близост.

Германо-полският историк от Свободния университет в Берлин Гжегож Росолински-Либе вярва, че и двете са верни. "Разбира се, Бандера е искал да създаде украинска държава, но е искал авторитарно фашистко управление, водено от него самия", казва Росолински-Либе пред Дойче Веле.

"Почитането на Бандера е проява на селективна памет"

И двамата експерти отбелязват, че хората в Украйна предпочитат да не си спомнят за една тъмната страница от украинската история, в която участват и бойци от движението на Бандера: става дума за убийствата на поляци и евреи във Волхиния и Източна Галиция. Въпреки това Росолински-Либе и Умланд посочват, че самият Бандера не е пряко свързан с тези престъпления, тъй като по това време е бил в концентрационен лагер. "Важно е обаче да се отбележи, че членовете на ОУН се идентифицират с него", казва Росолински-Либе.

Умланд не смята, че Бандера е нацист. Нарича го "украински ултра-националист" и изяснява, че украинският национализъм от ерата на Бандера не е копие на германския нацизъм. Росолински-Либе има различна гледна точка. "Бандера може да бъде наречен радикален националист, фашист", казва историкът. Той не е съгласен с тезата, че поддръжниците на Бандера са се борили наравно с германските нацисти и със съветското правителство: "Съветският съюз е най-големият враг на ОУН". Същевременно той отбелязва, че войските на НКВД брутално потискат съпротивата на украинските националисти, избивайки около 150 000 души в Западна Украйна и изпращайки над 200 000 в лагери.

Коментирайки "селективната памет" на украинците относно Бандера, Умланд отбелязва, че подоен феномен има и в други страни. Той дава пример с Германия, където една протестантска църква, улици и площади носят името на християнския реформатор Мартин Лутер, въпреки че той е известен с това, че "мрази евреите".

Според Умланд култът към Бандера е проблематичен за украинците, най-малкото защото усложнява отношенията на страната им с Полша и Израел. Експертът смята, че сдържаните реакции на Израел относно войната в Украйна се дължат не на последно място и на култа към Бандера. Същевременно обаче от началото на руската нападателна война насам отношението на украинците към председателя на ОУН радикално се е променило: през април 2022, в проучване на агенция "Рейтинг", 74% от запитаните са изразили положително положение спрямо Бандера.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герой разбира се

    49 173 Отговор
    Вън всички руснаци от Балканите и Европа. Русия е зло. Русия е заплаха.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Анти-маймуан

    138 15 Отговор
    Щом и Ротшилдите от медиите си наричат фашистите герои... 🙈🙈🙈
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 жжжжжж

    31 59 Отговор
    а нещо за гладомора?

    Коментиран от #9, #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Киро Героийството

    114 18 Отговор

    До коментар #1 от "Герой разбира се":

    Фашистки герой
  • 8 България се пише с главна буква

    12 55 Отговор

    До коментар #5 от "Герой! Герой! Герой!":

    Иначе си 100 процента прав.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алко Балко

    117 17 Отговор
    Отговорът е само един.Герой за нацистите и всякакви ненормалници.

    Коментиран от #32

  • 11 Вкус

    83 11 Отговор
    Гнусно е да се обсъжда този въпрос
  • 12 Сам си пишеш името

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "България се пише с главна буква":

    с Главна Буква.А ганьовец се пише с мъъъничка буквичка...

    Коментиран от #72

  • 13 историк

    67 3 Отговор
    Истинското му име е Шимон Стефан - това достатъчно ли е?
  • 14 Извод

    89 10 Отговор
    Нищо чудно да провъзгласят всички нацисти за герои както е тръгнала пропагандата

    Коментиран от #29

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кики

    75 8 Отговор
    Бандера е антисемит, антиционист който е изтрепал десетки хиляди евреи
  • 17 Гостот Силистра

    92 11 Отговор
    няма какво да се коментира по тая тема .Доказано е , че Степан Бандера е нацист и фашист ! и това е доказано ,не от руснаците а от Сащ ,полша , германия и другите им побратими

    Коментиран от #27

  • 18 Хи хи

    73 5 Отговор
    И Хитлер ли е герой ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 наблюдател

    71 6 Отговор
    Малко неточно и леко непълно.Пропуска се момента ,когато са вървели редом с нацистите по руските земи.какво са правели?Пропуска се и момента ,когато този и хората му са пуснати от концентрационните лагери от Хитлер.Защо?С какво са се занимавали след това в редиците на нацистите?С какво са се занимавали в гръб на Червената армия при настъплението и в Европа?
  • 21 БАЙ КУРТИ

    80 5 Отговор
    DW защо пишете глупости . Нали ви беше съюзник . Към края на 44 год. поради недостиг на охранители в концлагерите , почват да наемат Бандеровци, усташи и ..... Толкова зверствата са извършили че като ги чета ми настръхва косата
  • 22 Биков

    41 4 Отговор
    И мутрата от сик е герой ...
  • 23 Дойче

    61 6 Отговор
    Бандера е бил "крайно десен", каквото и да значи това, но щом е бил срещу Русия - значи е добър.
    Ако беше против САЩ, щеше да е много лош.
  • 24 Ива

    35 4 Отговор
    Мислете българи и гласувайте !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шайката

    27 3 Отговор
    Банкянската мутра е герой - живота и този на три поколения ни е уреден !
  • 27 Гост от Силистра

    53 5 Отговор

    До коментар #17 от "Гостот Силистра":

    и още...доказано е , че военните формирования Азов , десен сектор , айдар и др . са Неонацисти и десни ултраси... конгреса на Сащ и Ес преди години са ги определили като такива , не съм аз.
  • 28 Area 51

    63 7 Отговор
    Това е фашистки герой ! Особено за шваби и укронацисти ! Щом и статия за него ни пробутват вече пропагандата е ударила дъното. Дойче веле трябва веднага да бъдат изгонени от България за насаждане на нацистка пропаганда , което е забранено със закон!
  • 29 9*19мм

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "Извод":

    Да,Хитлер и той е бил гоУем пич.🙄
  • 30 Заключение

    32 1 Отговор
    Има два вида бомби - демократични и недемократични , нищо че и двете убиват невинни цивилни !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гражданин

    29 2 Отговор
    Обявявам всички нацисти за герои щот ми платиха добре за това ....
  • 34 Гай Турий

    43 4 Отговор
    Кой поставя на анализ същността на Бандера?! Що за умствено раздвоение!!? Каква Украйна е трябвяло да възстановява, кога е съществувала тая измислена страна?! Това е същото като някой измислен гифтис да възстановява страната Северна Македония, ако е съществувала преди векове??!

    Коментиран от #66

  • 35 Гост

    12 38 Отговор
    То и путин е фашист и нацист, но това не пречи на българските овце да блеят в захлас.И неговия рейтинг се вдигна след войната, което накара българските шарани да изпадат в екстаз.
  • 36 нснс

    23 7 Отговор
    всички от украйна подкрепят тоя фашист и затова летят рекети

    Коментиран от #91

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пламен

    12 35 Отговор
    Степан Бандера е Украйнски патриот воювал срещу болшевики и хитлеристи. Болшевиките са по гадове от хитлеристите
  • 39 Перо

    19 0 Отговор
    Съдбата и участта на Троцки и Степан Бандера е за пример на сегашното украинско държавно ръководство!
  • 40 Kcaniba

    37 2 Отговор
    как може един убиец на деца с ръст от 148 см и ненавист към всичко, което е срещу убежденията му да бъде герой!??
    Най вече, дойче зеле, след като той е бил на шат в СС, това означава най млко , че е военен престъпник!! Това че е сътрудничал с чужди служби, означава че най -малко е предател!!!
    А за изжбиваните деца, жени, преподователки ит.н. - да не говорим!! Терорист!!!

    Коментиран от #54

  • 41 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    7 18 Отговор
    УКРАЙНА СИ ИМА БАНДЕРА А РУ.ИЯ СИ ИМА СТАЛИН БЕРИЯ ПУ.ИН.....КВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ УМУВА☝
  • 42 Дойче зеле

    22 6 Отговор
    Наистина е гнусно дори да се коментира този въпрос. Всички бандеровци - бегом към Азовстал живи да бъдат погребани

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 дора

    8 19 Отговор
    Васил Левски се е борил за свободата на България.
    В тази борба, той не е допускал руски агенти. Факт е писмото му до Панайот Хитов.
    Степан Бандера и двамата му братя са убити защото са искали свободна Украйна.
    В Украйна, никой не е канил болшевики и НКВД, също и хитлеристи.

    Коментиран от #55, #86

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Лилипутин

    5 16 Отговор
    По същата логика и аз съм фашист ,по точно рашист .герой съм за всички подлоги . Едни ми се радват ,други ме проклинат . Без значение че заради мене умират хора .и от моите и от украинците. Но поне след години ,ще излязат такива които ще защитават ,че всички тия убийства са плод на моя Паркинсон и шизофрения . Че съм полудял и че е нямало хора с топки в Русия да ме ме свалят от власт . .но от Диктатора всеки го е страх. Във видеото където се карам на Сергей Наришкин ,всеки вижда колко е изтръпнал пред мене,като първолак. понеже знаят кво ги чака.питайте Немцов и Навални.
  • 50 Урюрвкос

    18 0 Отговор
    избелването на фашизма не е от днес защото почти всяка европейска страна си има свой Бандера а когато нямаш герои с достойни подвизи вземаш каквото има.
  • 51 ПОТРОШЕНКО

    22 1 Отговор
    Украйна предпочитат да не си спомнят за една тъмната страница от украинската история, в която участват и бойци от движението на Бандера: става дума за убийствата на поляци и евреи във Волхиния и Източна Галиция.КАКВО ИМА ДА ГОВОРИМ ПОВЕЧЕ !!! ИМА ДОСТА ПОДРОБНОСТИ ОТ НЕЗАВИСИМИ ИЗТОЧНИЦИ В ИНТЕРНЕТ ЗАТОВА КОЙ Е БАНДЕРА И ШУКЕВИЧ СЪЩО !!!
  • 52 az #Контрапропаганда

    23 2 Отговор
    Бандера е ръководил ОУН-УПА, а тя от своя страна е била на подчинение на СД на нацистка Германия, а СД е призната и осъдена като престъпна организация от трибунала за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Нюрнберг!
    Всичко е повече от ясно, който се застъпва за Бандера, всъщност търси реванш, реабилитация на нацизма и преразглеждане на резултатите от ВСВ!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Митраджия

    5 16 Отговор

    До коментар #40 от "Kcaniba":

    А Путлер колко е висок .не е ли джудже.не убива ли жени деца .за историята с години може да си изкривява,ама това Джудже Путлер му гледаме всеки ден простотиите.в реално време тук и сега .терорист по голям от Осама и Идил взети заедно.

    Коментиран от #98

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Професора

    18 1 Отговор
    Бандерите изеършват геноцид на територията на Полша и галиция 1940г заедно с нацистите са ибити 500 000 поляци. Бандерите охраняват концентрационните лагери на територията на Полша. Бандера не бил в лагер, а в затвор на територията на Полша след което е освободен от нацистите от Германия 1942 г.
  • 57 Стефан Петров

    25 1 Отговор
    Това е върха на падението на ДВ. Очаквам следващата му статия да се казва "Герой или фашист е Адолф Хитлер". Тенденцията на запада е ясна и видима. Да се омаловажи и изтрие от съзнанието основната роля на СССР в разгрома на фашизма и така той отново да се възроди. Със своите санкции западът си отмъщава на Русия като правоприемница на СССР,че е победила фашизма. Проявите в Европа видимо показват,че денацификацията след 1945г. там не е била ефективна. Днес жертва е Русия- утре може да е всяка друга страна- също както преди и по време на Втората световна война. В Русия и Украйна има още хора и хиляди документални свидетелства,че жестокостите на Бандера и неговите хора надвишават тези на СС и е позор всеки опит да бъде оневиняван.
  • 58 Олга

    22 4 Отговор
    Бандера фашистки пособник, агент на абвер с прякора “Сивия” лидер на ОУН-УПА Той е непосредственно причастен и виновен в масовите убийства (Бабий яр - 100 000 жители на Киев и др.), в етническите чистки и в унищожении на полско население в Западна Украйна. Безжалостен садист.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Сталинчо

    4 14 Отговор

    До коментар #58 от "Олга":

    дарагая мусур олга колко Човека изби изверга стали?????????

    Коментиран от #89

  • 61 Отряд ",, Чавдар,,"

    16 4 Отговор
    Щом 74 % от украинците подкрепят бандерите значи руснаците с право са влезнали в Украйна и в момента конфликта между неофашисти и руснаците.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Rampage

    11 2 Отговор
    Ще реабилитирате фашизма обаче руснаците са ви приготвили едни ракети по този случай. Ясно е, че НАТО са фашисти и изхода е ясен фашистите пак ще бъдат избити в цяла Европа.
  • 64 Хисторик

    12 2 Отговор
    Руснаците този път ще ви приключат окончателно фашисти 1945г руснаците бяха уморени и нямаха ядрено оръжие, а фашистите от САЩ имаха само че, сега нещата са друго яче.
  • 65 8888

    13 2 Отговор
    САЩ спонсорираха фашистите в Германия също както сега спонсорират фашистите от Украйна. САЩ насъскаха Германия срещу СССР 1941г както насъскаха сега Украйна срещу РФ. Часа за края на американските фашисти обаче настъпи. Руснаците са шо мощни от всякога разпрата с основния проводник и спонсор на фашизма предстои.
  • 66 вярно с оригинала

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Гай Турий":

    Браво , добър аналог ! Много наши сънародници страдат от раздвоение на личността .
  • 67 Onq bez konq

    16 19 Отговор
    О, неразумний юроде, да можеше да те види сега Паисий Хилендарски как се срамиш от произхода си и страдаш заради държавата, в която си се родил! Бандера бил фашист?!? Левски и Ботев също ли са фашисти? Борбата за свобода фашизъм ли я нарекохте?

    Коментиран от #87

  • 68 ПРОСТО Е

    17 6 Отговор
    ГЕРОЙ ЗА ФАШИСТИТЕ
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Про митак

    11 3 Отговор
    Той и Гитлер беше и е герой за някои... Въпрос на ценности
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ало, ало

    12 5 Отговор
    Твърдо фашист
  • 74 Бат Пешо

    15 3 Отговор
    Потърсете в гугъл "Волинското клане". Има си го в уикипедия. Украински националисти водени от Бандера избиват 60 000 поляци. Тъй че не знам герой ли е. Зависи от това дали на хората са им симпатични поляците като народ или пък ги мразят. Интересно ми е DW пускат ли такива статии и в Полша?
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 касапина

    5 5 Отговор
    Дойче веле на дръвника и да бъдат кълцани по Китайски – бавно и с дни, за да квичат кански и да се наслаждават хората от бесовските викове на сатанинските чеда.
  • 81 Onq bez konq

    6 8 Отговор
    Пак пиша, знам 😎, че ще ме изтрият! Но историческите фАкти остават! Гладът през 1932 – 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз, но терминът Гладомор се използва специално за областите, населени с етнически украинци, където гладът е най-силен. Той понякога е наричан Украински геноцид или Украински холокост, което предполага, че е умишлено организиран от властите, за да засегне украинската нация.
  • 82 !!!?

    7 4 Отговор
    Наследниците на Бандера !!!?

  • 83 ААА

    6 0 Отговор
    Култа към личноста винаги води към война. Хората трябва да се научат да издигат в култ морални ценности, а не болни мозъци!
  • 84 Сесесере

    2 1 Отговор
    Украйна скоро ще стане втори Израел Степан Бандера е бил евреин Ленин също Троцки ягода и много други...
  • 85 Димов

    9 0 Отговор
    Щом и този го изкарвате герой, а не престъпник и фашист, няма какво повече да говорим за подбудите ви.
  • 86 Димов

    10 0 Отговор

    До коментар #44 от "дора":

    Само антибългарин би съпоставил Левски с Бандера.
  • 87 Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #67 от "Onq bez konq":

    Само заради тази съпоставка, следва да те разследват.
  • 88 НЕ ЧЕТА!!!

    9 1 Отговор
    Най-жалката, лъжлива и пропагандна "медия" в света!!!!!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Човек с памет

    4 2 Отговор
    Който нарече Бандера герой, би трябвало да бъде превъзпитван.
  • 91 Човек с памет

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "нснс":

    не всички.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ZzZz

    8 2 Отговор
    Изроди какви са тия статии? Все едно герой или фашист е Хитлер? Продажни медии...мачкайте руснаци и не спирай само с Украйна, доста страни се нуждаят от денацификация
  • 94 ФИНЦИ

    5 3 Отговор
    СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ СЛАВА НА ПУТИН БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯ
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Киро Простото

    4 0 Отговор
    Поляците от мазохизъм ли го правят това или краварите са им обещали нещо...
  • 98 Киро Простото

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Митраджия":

    При наличието на такива като теб, мистър "Деменция" въобще не е необходимо да си мие гърба в долната му част.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Гост

    3 1 Отговор
    Чист фашист
  • 101 За Нацистите в Украйна е Герой, за

    3 0 Отговор
    Всички останали хора е нацист и Убиец!! Гледах му паметника от близо в Лвов, до Военното учулище, ходих в градчето където е Учил Средно образование, гр Стрий на едноименната река, за Болшенството хота, които са руснаци, той е фашист!! На него тегне смъртта на хиляди Поляци, Еврей, Руснаци в Западна Украйна!! Не пиша "неговата съвест" , защото нее имал такава!
  • 102 Може ли

    0 0 Отговор
    същата статия, но за Ванче Михайлов, да я пуснете в македонското издание на DW?
Новини по държави: