Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Май, 2022 18:33 8 068 106

"Русия изнемогва": три сценария за войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • харков-
  • донбас

Основният проблем на руската армия е острият недостиг на личен състав - 75-80 процента от боеспособните части вече са използвани, а особени резерви няма

"Русия изнемогва": три сценария за войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Битката за Донбас е последното голямо настъпление на руската армия във войната в Украйна. Постепенно Москва изчерпва нападателния си потенциал, а проблемите растат, казват западни военни експерти.

През последните две денонощия руската армия изобщо не е напреднала на фронта в Донбас, а през седмицата имаше съобщения, според които тя дори е била принудена да отстъпи край Харков под натиска на украинските въоръжени сили.

Какви са следващите възможни ходове на Русия? Ето мненията на водещите военни експерти Макъл Кофман от вашингтонския Център за военноморски анализи и Роб Ли от Института за външнополитически изследвания във Филаделфия.

Русия няма потенциал да продължи настъплението

Дори Русия да успее да напредне в района на Северодонецк, това ще е минимален напредък, а руските загуби продължават да са значителни, казва Роб Ли. По този повод той припомня неуспешните опити на руските военни в продължение на няколко дни да преминат реката Северски Донец - когато, съдейки по публично достъпните снимки, са били загубени 70 единици бронирана военна техника, което отговаря на въоръжението на една батальонно-тактическа група. Броят на загиналите е неизвестен.

Експертите Ли и Кофман поддържат становището, че в рамките на настъплението си в Донбас руската страна вече изнемогва – без значение дали ще успее да завладее нови украински територии. На базата на оценката на личния състав на руската армия Кофман стига до извода, че в операцията в Донбас участват последните атакуващи резерви на Русия в тази война. „Не мисля, че им е останал потенциал да продължат нападението."

Руската армия изпитва остър недостиг на кадри

Основният проблем на руската армия е острият недостиг на личен състав, казват Кофман и Ли. „75-80 процента от боеспособните части вече са използвани, а особени резерви няма." Но достоверни данни за числеността на руската армия, действаща в Украйна, липсват, посочва Кофман.

Експертите казват, че в стремежа да се намерят резерви към Украйна са пренасочени руски военни от Таджикистан, Абхазия и Сирия, откъдето следва, че в момента армията на Русия не е готова за нито един друг теоретично възможен военен конфликт.

Наред с проблема с личния състав, руската армия изчерпва и запасите си от боеприпаси, и по-конкретно - от високоточни ракети. „Не може да се каже колко са, но е ясно, че са малко", предполага Роб Ли. Кофман е на друго мнение - макар Русия да е загубила много танкове и бронирани машини, е трудно да се оценят запасите от боеприпаси като цяло. Кофман предполага, че запасите все още са „съществени".

Русия ще се изправи пред „неприятен избор"

„Русия има три опции: ескалация, продължение на досегашната тактика или деескалация", убеден е Роб Ли, като ескалацията ще бъде възможна само чрез мобилизация, макар и частична. „В противен случай просто няма да има как да се прави ротация."

Кофман от своя страна смята, че Русия няма да може да продължи войната по същия начин, по който я е водила досега. „Основният ми извод е, че ще се наложи взимането на неприятни решения." Според Кофман вариантът с всеобщата мобилизация е неосъществим и малко вероятен, а сегашните действия на руското ръководство определя като опит да се реши проблемът с дефицита на военни кадри с „полумерки": желанието да се удължи срока на военната служба на наборниците, или те да бъдат накарани да подпишат военни контракти, да се проведе мобилизация на доброволците и т.н.

„Най-големият проблем обаче остава търсенето на политическа рамка за тази „специална операция", казва Кофман. Въпреки нежеланието на политическото ръководство да обяви война, Русия разполага с възможности да набира личен състав без всеобща мобилизация. Но дори в този случай тя едва ли ще успее да възстанови силите си за ново настъпление - възможно е те да ѝ стигнат само за отбрана на завладените територии, предполага той.

Още едно от предположенията на експерта е, че до патова ситуация няма да се стигне, тъй като Украйна има добри възможности за контранастъпателни действия. Траекторията на развитие на събитията е по-скоро в полза на Киев, като се има предвид, че факторът западно въоръжение играе все по-голяма роля, казват и Ли, и Кофман.

„Война до изнемога и от двете страни"

Макар перспективите на руската армия в Украйна да се влошават, Кофман предупреждава да не подценяваме възможностите ѝ – например за отбрана. Въпреки сериозните загуби, до момента не е имало масово предаване в плен или големи щети от руска страна, така че бързо и „драматично" поражение не може да се очаква. „Най-вероятно е и двете страни да приложат стратегията за изтощение на противника", смята Кофман.

„И Украйна търпи големи загуби. Руската страна успя да нанесе сериозни удари по военни цели, да блокира украинските пристанища и да нанесе вреди на икономиката. Ситуацията е трагична, макар като цяло да се развива в полза на Украйна", казва Майкъл Кофман. Според него руските военни още дълго ще могат да поддържат икономическата блокада на Украйна: „В близко бъдеще това ще оказва голям негативен ефект, но вредите за руската икономика ще бъдат още по-тежки".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Габровски хумурески

    111 46 Отговор
    Статия на мечтател....!!!
  • 3 Кефф

    87 50 Отговор
    Преблема е за усссрайне Крим Донбас Луганск са Руски а при всекинопит усрррайна да направи контраатака ще бъдат посраани тоест ууусрайне се прости с 1/3 от територията си.

    Коментиран от #14, #25, #91

  • 4 😆😆😆

    122 55 Отговор
    УСА и НАТО изнемогват да пращат оръжие, че ще трябва и войници да пращат в скоро време, щото и украинците свършиха 😆😆😆

    Коментиран от #61, #101

  • 5 Иванушка  🇷🇺

    100 60 Отговор
    ГЛУПОСТИ

    Вечерната Сводка от Михаил Онуфриенко 15 мая

    Брутални укрозагуби на ВСУ в атаката на село Гуляй Поле. 30 танка, 23 бронемашини и 300 души пехота.
    Нещата стават необратимо кофти за Укроармията, котела при Лисичанск се затваря и новите доставки на западни оръжия няма как да стигнат до ВСУ.

    Между другото на клипчето сложено за фон се виждат невероятно Красиви фойверки от Фосфорни бомби с които в момента хранят изгладнелите Азовци в Азовсталь. Русия СИЛА ✌Z✌😄

    Коментиран от #102

  • 6 Българин

    81 65 Отговор
    Слава на Русия

    Коментиран от #42

  • 7 НАТО

    86 51 Отговор
    Путин , вече взе това което искаше...излаза на Азовско море от Украйна. Пълен блокаж на всякакъв износ през портовете и коридор към Крим. Всичко , което вземе е повече му е бонус. Останалото могат да си го поделят Румъния, Полша...
  • 8 Урюрвкос

    71 29 Отговор
    анализатори които съдят по публично достъпни снимки не ми ги хвали. Студио Квартал-95 работи 38 часа в денонощието и бълва какво ли не. Качеството е толкова високо професионално че почват сами да си вярват.
  • 9 Рошко

    71 23 Отговор
    И сега според този ингилизин ще има ли евтино олио треска и брашно за фиш енд чипс или не. Щото такива нови и ги четем вече два месеца колко били изнемогвсли
  • 10 кратко и ясно

    54 63 Отговор
    Основния проблем всъщност е политическия елит на Русия и неговата недалновидност. Робуват на стари мантри и фалшиво величие. Днес умните не се опитват да завладяват територии, а икономики и пазари. Русия прави точно обратното. Съсипа си икономиката и пазарите, с намерението да завладее нови територии.

    Коментиран от #18, #29, #33, #54

  • 11 АнтиГост

    47 68 Отговор
    Сценарият за Русия е само един - да започне да продава територии
    по-скоро, да не им ги вземат без пари.

    Коментиран от #31

  • 12 Да,бе

    58 28 Отговор
    Тия,дето го пишат теЯ неща трябва да ги задължат и да си ги четат.Няма само ние да страдаме от фантазиите им.
  • 13 АУУУУУ

    35 78 Отговор
    ПОСЛЕДНО КОЛКО СТАНАХА РУСНАЦИТЕ КОИТО НАТОРИХА УКРАЙНА ....... ЦИФРАТА 25000 Е ПРЕМИНАТА..... СЕГА ГЛЕДАМЕ КЪМ ЦИФРАТА 30000 ...... НЯМА ЛОШО .......ВСЕКИ УБИТ РУСКИ ВОЙНИК Е ЕДНА МНОГО ДОБРА НОВИНА ......КАК КРАСИВО ЗВУЧИ .....ГРУЗ 200 .....

    Коментиран от #41

  • 14 ха ха хааа

    28 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кефф":

    Изключи ппппрррекъсвача ...🤭
  • 15 защо

    41 22 Отговор
    хахахаха - на русия не и се бърза на таква печалби не са били от години - а както строи трасета обратно на европа за гас магистрали и ... още по добре ще са - и икономика им литна и производство - все по добре са
  • 16 Фон клайст

    22 34 Отговор
    Ако сега нападнем кочината с оръжията от 44 година ще ги пометем
  • 17 Споко русоробовете идват😂😂😂

    24 34 Отговор
    1 русороб ше се бие за 10 ушанки😂😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 18 Иванушка  🇷🇺

    42 27 Отговор

    До коментар #10 от "кратко и ясно":

    "...Основния проблем всъщност е..." - създаването на Украйна като държава от Ленин и Болшевиките.
    Украйна = Русия. Все едно да отделят Пловдивска област от София и да заявят че са Пловдивчани, а не Българи.

    Коментиран от #37

  • 19 Сега е момента китай

    22 43 Отговор
    Да се разшири достатъчно е да пратят 1 град и рашата ше бъде превзета😂😂😂😂
  • 20 fxpro

    54 33 Отговор
    Еии,смешници,Русия ще ви помете.
    Бива бива глупости,пропаганда,но идва в повече.
    ДА ПРЕБЪДЕ РУСИЯ!!!

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 GnG

    67 21 Отговор
    Всички сме свидетели на постепенното нарастване на напрежението в Европа, по ръководството на САЩ

    Тази държава, ИСКА от европейските народи, да се БИЯТ заради ФИНАНСОВИТЕ и ПОЛИТИЧЕСКИ им интереси.

    Европейските народи, като ДОБИТЪК тръгват под командата на САЩ на ЗАКОЛЕНИЕ !

    Коментиран от #48

  • 23 Само питам

    58 22 Отговор
    От какво се умори Руската армия? От истрелване на ракети ли? В Окрайнината се бият е повече от 100 000 руски военни, другата армия е от Донбас и Луганск. Хората през ВСВ са се били 5 години и не са се оплаквали. Соросоидна пропаганда от евтината.
  • 24 Колко лесно се "анализира"

    46 12 Отговор
    от хиляди километри разстояние... То и ПО ВРЕМЕ НА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ ЕДНА "оБСЕРВАТОРИЯ ЗА /!/ човешки права", базирана на доста километри от събитията, прогнозираше че "до седмица Асад ще падне", ама нещо не можаха да познаят. уМЕНИЕТО ДА СЕ ПРЕДСТАВЯ ЖЕЛАНОТО ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНО, А ДЕЙСТВИТЕЛНОТО - ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩО Е РАЗВИТО ВЪВ ВИСША СТЕПЕН -жалкото е, че има такива, дето се хващат на подобни пророчества...
  • 25 Мммммм

    29 17 Отговор

    До коментар #3 от "Кефф":

    Незнам дали си забелязал, че Русия е окупирала по-малко територия след 3-я месец от колкото след 3-я ден!
  • 26 Кви са тез есперти

    35 15 Отговор
    педрагъзи мерикански .
  • 27 метлата

    27 32 Отговор

    До коментар #20 от "fxpro":

    ПО УКРАИНСКИТЕ ГАРИ ИМА ЕДНИ ХЛАДИЛНИ ВАГОНИ НАТЪПКАНИ С КРАДЦИ НА ХЛАДИЛНИЦИ ПЪРВО ТЯХ ТРЯБВА ДА СИ ПОМЕТЕ РУСИЯ ЧЕ ЩЕ ОМИРИШАТ СВЕТА.

    Коментиран от #32

  • 28 Елизабет2

    49 24 Отговор
    Да пишеш, че след 70 дни Русия била изнемогвала и била на ръба, наистина трябва да си пълен Идиот от кръвосмешение!
    Русия за никъде не бърза, изнемогва Европа!
  • 29 Ами така я съсипа, че

    50 19 Отговор

    До коментар #10 от "кратко и ясно":

    питайте "Блумбърг" за рублата. ...А впрочем КОЙ ти е казал, че целта на Русия е завладяване на нови територии? Я пак виж какво каза Вл.Путин в началото на войната - и го повтори преди ден? За по-младите - още в началото на 60-те години САЩ налагат ембарго /днес му викат "санкции, гъделичка самочувствието.../ върху износа на стоманени тръби с голям диаметър за Русия /познайте за какво са предназначени, мераците американски не са от вчера.../. Само година по-късно СССР произвежда в достатъчно количество този артикул. Така че не говори за "съсипване на икономиката" - руснаците ще се справят и без Кока-кола например.... А за пазарите - кой плаща в рубли днес - ами тези, които викат"не плащайте в рубли"...

    Коментиран от #44

  • 30 Матей

    26 21 Отговор
    Абе някой може ли да каже защо русофобите изобщо не включват какво става и защо е таз война?
  • 31 Ами опитай...

    8 12 Отговор

    До коментар #11 от "АнтиГост":

    вече имаме познати подобни опити -как завършиха? Ето един отзвук - "...рактор улетел..." Знаеш ли по какъв повод е създаден този виц?

    Коментиран от #40, #75

  • 32 Виденията нерядко

    22 12 Отговор

    До коментар #27 от "метлата":

    са добър източник за диагноза. А ако са съчетани с четене и безпрекословно приемане на измислици на Украйна и Запада, формата е тежка и труднолечима...

    Коментиран от #39

  • 33 кочо

    25 35 Отговор

    До коментар #10 от "кратко и ясно":

    Русия винаги е била такава през своето съществуване. Ламтеж за територии и грабеж. Но всичко беше до тук.
  • 34 Монгола

    34 16 Отговор
    Руската армия е 1.3 милиона постоянно на служба от които 1.3 милиона са наемници. Има още 10 000 руснаци запасняци които горят от желание да се включат отба Министерството на отбраната на РФ им отказва с аргумента, че няма нужда. Мача Украйна е свирен остана ви само кухата пропаганда на соросите .
  • 35 Монгола

    17 9 Отговор
    Корекция в ком. 34 - 500 000 са на платена служба от 1,3 милиона др 800 000 са наборници!
  • 36 Мамул

    32 2 Отговор
    Ако искам да разбера нещо за геополитика и сценарии за войни и нов порядък ще слушам или чета истински анализатори. Има такива и на изток и на запад, а дори и у нас. Борбата е за Европа, защото оттам ще започне Новият Световен Ред! Украйна е браздата между Европа и Азия. Но тя е много деликатна бразда. Русия иска да си прокара път към Европа, а Америка иска Украйна да е тресавище за Русия.
  • 37 я пак!

    15 14 Отговор

    До коментар #18 от "Иванушка  🇷🇺":

    Това от Путин ли го научи? Ей, не се научихте да четете информация само от надеждни източници! Преди да пишете първо прочетете малко история, че такива като вас само от форуми се образоват и резултата е налице!

    Коментиран от #69

  • 38 Шойгу обосрался

    8 7 Отговор
    Съдират ги от бой .

    Цирковата трупа от РаZZ ия Фашистичка няма спечелено сражение

  • 39 ха ха

    16 27 Отговор

    До коментар #32 от "Виденията нерядко":

    Напълно лечима си е... Просто се ползва едно лекарство за войнстващи диктатори. Капитулация се казва. Предизвиква гадене и повръщане на Крим и Донбас. След това малко профилактика с поставянето на Украйна в НАТО и готово. Кой откъде е...
  • 40 АнтиГост

    14 28 Отговор

    До коментар #31 от "Ами опитай...":

    Тези вицове са създадени от руската пропаганда, както и легендата,
    че китайците едно време са били изгорени с лазерно оръжие, а пък
    то се оказа с катюши. Така, че руснаците ще продават територии.

    Коментиран от #47, #64

  • 41 та така...

    12 23 Отговор

    До коментар #13 от "АУУУУУ":

    Засега украинците са по хуманни и ги съхраняват за да им ги върнат при поискване, но руснаците не само, че не ги искат, а и изгарят в мобилни крематориуми тези, които са при тях без да проверяват самоличността им.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ТАЗИ ИНФО ОТКЪДЕ Е ,ЩОТО

    28 10 Отговор
    КАРТАТА НА ФРОНТА И РЕЗУЛТАТИТЕ
    ГОВОРЯТ ДРУГО. ВЕЧЕ ИМА И ПЛЕНЕНА ГАУБИЦА ПОДАРЪК ОТ БАЙ ДЪНЯ
    И 10 ТАНКА ПОТЪНАХА В РЕКАТА И
    ИЗВЪН ЩИТА ОТ ЖЕНИ И ДЕЦА УКРИТЕ СА ЛЕСНА ПЛЯЧКА

    Коментиран от #88

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Зззз

    23 11 Отговор
    Много вярващи в този сайт ,много! Добре си промиват двете гънки ,които съвсем ще се загладят от краварска пропаганда.
  • 46 Rektora

    8 14 Отговор
    това което се разбра от статията е , че се извършва денацификация демилитаризация и геноцид върхи Русия в Украйна.
  • 47 Да да, ама...

    17 4 Отговор

    До коментар #40 от "АнтиГост":

    Не бяха катюши, а "град", но се тая! А за продаване на територии не мисля, че ще има купувачи на нещо, което така или иначе ще дойде само при когото трябва.
  • 48 Рашка с чашка

    12 21 Отговор

    До коментар #22 от "GnG":

    Всъщност Русия тръгна на война, а не европейските народи! За какви интереси аз не знам. Щом казваш че е за американскте, сигурно си прав.
  • 49 Аман

    31 9 Отговор
    Сутрин, Обед, Вечер: Украйна, Украйна, Украйна, през комунизма баха по разнообразни медиите. Човек ще си помисли, че Украйна е квартал на София. Само тая провинция на Русия съществува, други държави няма.

    Коментиран от #53, #104

  • 50 Йода с меча

    31 10 Отговор
    Изморих се да чета платените глупостите на разни,, експерти" много ми дотегна соросоидната евтина пропаганда!
  • 51 Роналд Рейгън

    24 8 Отговор
    Добре де,тези или някой ги лъже или те се опитват да излъжат нас.Вчера ВСУ са изпратили 5000 резервисти в Донбас,днес още 15 хиляди,явно попълват загубите,в момента от 115 бригада молят Зеления да бъдат изтеглени за да не се повтори Мариупол,други техни войски в северен Донбас и те апелират за изтегляние----„В момента сме в пълен ад. Нека не е като в Мариупол.Дни наред ни удряха с градове и минохвъргачки, а днес дори започнаха да ни удрят с урагани, имаме много тежки загуби “, описва ситуацията офицерът от Въоръжените сили.Изглежда, че финалът ще бъде същият като финала на „Азов“ – много шум от камерата и никакви реални опити за спасяване-------клиповете в мрежата
  • 52 Димов

    24 7 Отговор
    "75-80 процента от боеспособните части вече са използвани," -------- Бат Тольо, ти гледаш ли какво си писал? В Украйна участват около 200 000 руснака, от общо 1 200 000 армия.
  • 53 9001

    32 4 Отговор

    До коментар #49 от "Аман":

    Занимават ни с окраинска пропаганда докато държава се скапва. Унгарски депутат от европарламента е казал, че Кирил Петков бил слуга на САЩ и ако иска да скапва България си било наш проблем обаче да не се пробва да вреди на Унгария и че България била вредна за ЕС. Казал е още, че бил канадски гражданин на който му били обещали разни благинки след премиерството.
  • 54 Чудно!

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "кратко и ясно":

    Да, загубиха пазари и икономика, но те го правят заради нещо, което ние не можем да разберем, а именно "Никога нацизъм!". Това верую е вкоренено в душата им.
  • 55 Оке

    31 8 Отговор
    Добре де аз имам само един елементарен въпрос след като Русия изнемогва защо Украйна реве за оръжия от Запада , защо Украйна реве толкова яростно за наемници ?? И още нещо ако Украйна наистина печели защо е тази бясна пропаганда ?
  • 56 Невоенен неексперт Макъл Кюфтеман

    27 5 Отговор
    Тия три сценария са може да вали, а може и да не вали. Интересно ми стана друго докато четох коментарите (не скучната статия). Заговорихте се евентуално, какво ще спечели Русия. Ами вижте в гугъл(на това се открехнах от Киро и Ленчето) картата на черноземната почва в Украйна. Че то най-плодородната почва минава точно през териториите, които Русия в момента владее. На рисунката пишеше 40-50% чернозем. Ами ако руснаците си я гепят тази територия, няма ли да станат абсолютен монополист при зърнените култури? Поне за Европа. И като си вземат и находищата на желязна руда... та нашите Кирчо и Кокорчо от кой казват ще бъдем независими? Че нещо не ми е ясно
  • 57 Христо Христов

    12 23 Отговор
    Бой по путлерофашистите, докато напуснат територията на Украйна с 200!!! После идва ред на Крим, а след това ще гледаме погребението на Хаяско I-ви по руските телевизии!!!
  • 58 Рускофилопил

    19 10 Отговор
    Слава России ! Затвор за измамниците на власт в България !
  • 59 Затъпял русофилистик

    7 14 Отговор
    Баа руската армия е без аналогова,цялата тайга е страх от нея,ся Рогозката каза че щели да дялат и первай в мире космически боен кораб за ВКС,целият щял да бъде от секретни дъски стелт,са фащ и нато треперят !!!
  • 60 Рускофилопил

    16 7 Отговор
    Бой и принудителен труд за соросоидната наркоманска сган ! Казах !
  • 61 еееее ми

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "😆😆😆":

    след като украйнките са в бьлгария можем и можем да им направим и украйнци колко му е.....
  • 62 не може да бъде

    14 5 Отговор
    Към стаията има снимка с Джавелини -мисля,че това не е добра идея когато се говори за слабите страни на руската армия.Украинското военно м-во е издало инструкция с която се забранява да се критикува и да се описват слабите места на даденото от западните държави оръжие.В интернета има информация в.т.ч от пленени украински военни които говорят за най-различни технически проблеми при Джавелините!А английските NLAW са направо казано неефективни!
  • 63 Тити

    4 11 Отговор
    Деньги нет Путлер на финала да си дръпне спусъка.
  • 64 Аз съм живял по това време -

    14 7 Отговор

    До коментар #40 от "АнтиГост":

    и не съм чувал за опцията "лазерно оръжие", явно е от по-късно. Но на Дамански се случи случка - и - обърни внимание - след като търпението на СССР се изчерпва. Днес е същото - търпението все още не е изчерпено, но наглостта ще ускори процеса...

    Коментиран от #68

  • 65 Не берете дерта на

    20 6 Отговор
    Русия. Тя е самодостатъчна и ще се оправи.

    Коментиран от #73

  • 66 Стрелата

    3 5 Отговор
    Е ся щте видите потенциал като запукват на ред финки минки а окрайна е описана вече.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ммм дааааа

    2 7 Отговор

    До коментар #64 от "Аз съм живял по това време -":

    Тяхното търпение винаги се изчерпва когато някой се задържи на влас повече от 10 години.
  • 69 Иванушка  🇷🇺

    3 7 Отговор

    До коментар #37 от "я пак!":

    "...Това от Путин ли го научи? ..." - фактически от Факти.
    Не е вярно че Окрайна я създават Ленин и Болшевиките, като я откъсват от Русия ?

    Коментиран от #76

  • 70 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от "и ти си":

    Не говори за себе си, анадън му?
  • 71 Хорхе

    5 7 Отговор
    Аве Путин лееекинко се е объркал -няма да отидат в рай орките ,а н@x... Така де ,при крайцера
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Как

    6 6 Отговор

    До коментар #65 от "Не берете дерта на":

    Миналият век е била самодостатъчна.Сега е зависима от технологии който ги няма.Докато ги разраработи/открадне те се появили нови.
  • 74 Иванушка  🇷🇺

    13 11 Отговор
    Котела и казана при Авдеевка се затвори.
    Над 5000 боклуци на ВСУ са сложени в тигана и пържат с високоточни ракети и не чак толкова високоточни, но не по-малко ефикасни и смъртоносни бомби, снаряди и артилерия. Секунда мълчание за умрелите Фашисти.
    😄✌Z✌
  • 75 Дърт

    2 7 Отговор

    До коментар #31 от "Ами опитай...":

    Помня. "Мирно пахающий советский трактор ответил на огонь. Когда все китайские танки били унищожени, трактор улетел" НО ЗНАМ, ЧЕ СЕГА ТАЗИ СПОРНА ТЕРИТОРИЯ Е КИТАЙСКА. За Русия най изгодно ще е да продава територия.
  • 76 Рашка с чашка

    8 10 Отговор

    До коментар #69 от "Иванушка  🇷🇺":

    Украйна е пряк наследник на Киевска Рус, която е получила Кръщение и Светото писание от България, а от там и писмен език. Това е исторически факт. Московското княжество много по- късно завладява цялата Рус и през 15- ти век се обявява за Русия при Иван Грозни. И на двете места първите православни патриарси са българи. В Москва е Киприан Български. Доказано! Обаче диктатора Путин обяви че азбуката е дошла в Русия от Македония, която изобщо не е съществувала, за да ни унижи защото не му се подчиняваме,а сме длъжни! И това е била причината на Освобождението, пак според него и назначения от него руски патриарх. Колко трябва да си жалък за да величаеш поробителите си? Такива са както туркофилите, така и русофилите от 03.03. 1878 година и до сега!
  • 77 Ситуацията

    4 9 Отговор
    Редовната им армия щурмовите части са съсипани..ако тепърва трябва да формират нови банди да работят пожелавам им успех..всички повредени машини са в украински ръце и това значи минимум 50 процента поправени и извадени на бойното поле..изгледите да бъде прекъснато снабдяването на украинската армия с оръжие и боеприпаси са нулеви..план 4 е руснаците да се юрнат на преговори сега и зеленски да им откаже
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Как така изнемогва

    6 0 Отговор
    Свършиха ли рибарските ботуши за тувинците?😂😂😂😂
  • 80 Някой

    3 4 Отговор
    чете ли тия евтини пропаганди?

    Коментиран от #81

  • 81 Всички руфосили ги четем

    5 2 Отговор

    До коментар #80 от "Някой":

    Не личи ли по коментарите 😂😂😂

    Коментиран от #84

  • 82 :)))))

    8 6 Отговор
    Е вярно, пооакаха се ватняците, ама пък да го погледнат малко по-позитивно - все още имат водка
  • 83 Стефан Петров

    5 4 Отговор
    С цел подпомагане на армията с МПС в Украйна вноса на МПС е вече без мито. Резултатът- на границите има опашки от луксозни коли от Европа за "нуждите" на украинската армия.
  • 84 Само

    5 2 Отговор

    До коментар #81 от "Всички руфосили ги четем":

    глупак се интересува от русофили и русофоби! Останалите търсят истината! дано не си от първите!
  • 85 РУСИЯ НЕ Е РЕКЛА , НЕ Е ИЗБУШИЛА

    9 8 Отговор
    УКРАЙНА ЗАЕДНО СЪС СКРИТИТЕ КЪРТИЦИ ОТ НАТО И СЕАТО
  • 86 миньорите не подбират

    6 6 Отговор
    По време на битката в град Рубежне (ЛНР) бяха убити седем американци, участвали във военните действия от страната на Украйна.„Това вероятно се смяташе за подразделение на специалните сили. Техните седем души, както разбирам, бяха американци. Те бяха записани от нас и всички отидоха в друг свят “, каза той, показвайки документа на един от американците на името на Джоузеф Уорд Кларк от Вашингтон.
  • 87 И КОГА ПУТИН ЩЕ ПОДПИШЕ КАПИТУЛАЦИЯТА

    5 9 Отговор
    НА РУСИЯ ПРЕД МОЩНАТА ВОЕННА МАШИНА НА БАНДЕРАТА ЗЕЛЕНСКИ ! ................ НЯМАТЕ ГРАМ ФАНТАЗИЯ ВЕЧЕ ДА ЛЪЖЕТЕ , ЯВНО СЛАБО ВИ ПЛАЩАТ , ИЗНЕМОГВА МАЙ ШЕФА ВИ !
  • 88 АУУУУУ

    10 6 Отговор

    До коментар #43 от "ТАЗИ ИНФО ОТКЪДЕ Е ,ЩОТО":

    ВЯРНОТО Е ДО ТАМ ЧЕ ТАНКОВЕ ПОТЪНАХА В РЕКА ЗАЕДНО С ЕКИПАЖИТЕ....ИСТИНАТА Е ЧЕ ТАНКОВЕТЕ СА РУСКИ... А ЗАГИНАЛИТЕ СА РУСНАЦИ..... 😱😱😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 89 ДАЛИ РУСНАЦИТЕ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ

    7 3 Отговор
    ДА НАМИНАТ КЪМ БЪЛГАРИЯ ДА СИ ПОЧИНАТ - ХОТЕЛИТЕ СА ГОТОВИ , А ПОСЛЕ ДА ГИ СЪБОРЯТ ТА ДА СЕ ОТВОРИ ГЛЕДКАТА !
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 жалки

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Кефф":

    станаха, като македонците, онова руско, не знам си какво руско, цялата планета руска, м?

    Коментиран от #92

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Бат Кольо

    1 3 Отговор
    Според него известният монголски завоевател Чингис хан, живял през 12-13 век, според Бебик, всъщност се е казвал Богдан.

    „Не ми вярвате? Тогава авторът ви съветва да се запознаете с тайната история на монголите, където Чингис хан се нарича Богдихан. Е, и от това става ясно, че той не е монголец, а истински украинец. Освен това, той е воювал, както уверява Бебик, с украинския тризъбец. И накрая, основният му извод е, че Украйна като цяло е люлката на световната цивилизация и дори Исус Христос, не изключва Бебик в едно от интервютата си, може да е бил от Галиция“, изтъкна Небензя.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Бат Кольо

    2 3 Отговор
    Константинопол е бил колония на Херсонес на територията на съвременен Севастопол, а прародителят на скитите е Херкулес, родом от Крим, чиито корени идват от остров Хортица на Днепър“, посочи постоянният руски представител пред членовете на Съвета за сигурност на ООН.

    „Оказва се, че името на град Мена в Черниговска област е дало името на първия египетски фараон Менес, а самата украинска държава, според неговите изчисления, съществува над 7500 години“, добави Небензя
  • 100 Бат Кольо

    3 3 Отговор
    „Учебникът по история на Украйна за 7 клас, под редакцията Лях и Темирова, казва, че формирането на украинския народ наброява 140 000 години. В учебника по история за 9 клас, под редакцията на Турченко и Мороко, се казва, че до края на 18-ти век украинците в са били една от най-големите нации в Европа“, каза дипломатът
  • 101 UDO

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "😆😆😆":

    Сладур,ти за NATO и USA си се загрижил ? Вярно ли?
  • 102 UDO

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    А стига с таз съветска,пърдон руска пропаганда.А стига вече.Преляха всички чаши.
  • 103 Трудно е

    3 0 Отговор
    Сам срещу всички. Така е било и в предишните войни.
  • 104 Верно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Аман":

    Същото като Короната - както тогава не съществуваха други болести, сега не съществуват други държави! Опичайте си акъла :)
  • 105 9689

    3 2 Отговор
    Вярно,изнемогва.Даже утре 5000 руснаци ще се предадат на защитниците на Азовстал.При доносник Богдан разбирай Веселин Дремджиев някакъв глупак обясняваше как бандировските банди стигнали до Владивосток.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: