Last news in Fakti

19 Май, 2022 21:25 1 297 17

Макрон: ЕС да съобщи мнението си относно искането на Молдова за еврочленство

  • франция-
  • макрон-
  • молдова-
  • ес-
  • европейски съюз

Макрон направи това изявление по време на среща с президента на Молдова, Мая Санду, в Париж

Макрон: ЕС да съобщи мнението си относно искането на Молдова за еврочленство - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, заяви, че иска Европейският съюз бързо да съобщи становището си относно искането на Молдова за еврочленство, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление по време на среща с президента на Молдова, Мая Санду, в Париж.

"Искам в идните седмици да можем да дадем ясен отговор на Молдова, която заслужава това, предвид геополитическата ситуация, ситуацията със сигурността и хуманитарната ситуация", заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

Френският президент каза още, че рискът конфликтът между Украйна и Русия да се разпространи до други съседни страни не бива да се изключва. Нарастват опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в конфликта в Украйна, след като проруските сепаратисти в молдовския район Приднестровие упрекнаха Киев за стрелби, експлозии и навлизане на дронове през границата. Миналата седмица молдовският външен министър Нику Попеску заяви пред Ройтерс, че вътрешни елементи в проруския сепаратистки район се опитват да го дестабилизират и да породят напрежение в момент, в който страната полага усилия да се присъедини към ЕС, отбелязва Ройтерс.

"Неприемливата агресия на Украйна от страна на Русия представлява заплаха за стабилността на целия регион и по-специално за Молдова, защото последните инциденти, станали в Приднестровието показват, че разпространение на конфликта не може да бъде изключено", заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

Пред медиите по време на срещата със Санду Макрон заяви, че предлаганата от него европейска политическа общност е допълнение към процеса на присъединяване в ЕС, предаде Франс прес. Той добави, че този нов формат цели да създаде нова структурна рамка за сътрудничеството, обединяваща всички демократични европейски страни, които подкрепя основата на европейските ценности и имат аспирации или не да се присъединят към Европейския съюз.

"Тази общност не е алтернатива на процеса за присъединяване, а е допълнение, което независимо от присъединителния процес, позволява да се структурират по-силно политическите, енергийните, инвестиционните отношения с повече страни, които го желаят", каза той.

Макрон представи този проект на 9 май в реч пред Европейския парламент в Страсбург. Той обясни, че ще са нужни десетилетия преди Украйна да се присъедини към ЕС и предложи, че докато чака, тя може да стане част от европейска политическа общност, която би могла да включи и Великобритания, напуснала ЕС преди две години, както и Молдова.

Този проект трябва да бъде дебатиран на европейската среща на върха в края на юни, но е критикуван от някои лидери, като например президента на Литва Гитанас Науседа, според когото той отразява липсата на желание за бързо интегриране на Украйна в ЕС.

Президентката на Молдова Санду днес приветства инициативата на Макрон за европейска политическа общност, която, според нея, ще позволи на Молдова да ускори членството на страната ѝ в ЕС, предаде Франс прес. Тя припомни, че Молдова е една държава, която има европейска история и която има несъмнено европейско бъдеще. Санду подчерта решимостта на Кишинев да стане членка на ЕС.

"Ние разбираме, че присъединяването към ЕС е един дълъг и сложен процес, който изисква много усилия и много работа. Ние не се опитваме да съкратим този път. Ние сме подготвени да положим усилия, да работим", подчерта тя.

Молдова внесе на 3 март кандидатурата си за членство в ЕС заедно с Грузия. Преди това на 28 февруари кандидатурата си внесе Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Макрон

    13 2 Отговор
    Русия отговори на призива на ООН да отвори достъп до пристанищата на Украйна
    За да се реши глобалната продоволствена криза, е необходимо да се преодолеят причините, които я предизвикаха, и да се премахнат санкциите срещу Русия, наложени от САЩ и Европейския съюз (ЕС). Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко .
  • 4 ДОСТ

    12 0 Отговор
    ТЕ СА СИ В ЕС. ВСИЧКИТЕ МОЛДОВАНЦИ СА РУМЪНЦИ И ИМАТ РУМЪНСКИ ПАСПОРТИ. ОБИКАЛЯТ ИЗ ЕС КАТО КРАЛЕ.

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Брендилия

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДОСТ":

    Не съвсем. Мая Санду е работила в Управлението на Световната банка. Като я гледам, много ми прилича на Тансу Чилер. Не зная...
  • 16 Рушляк

    1 1 Отговор
    Тез пък защо не се пресъединят към нас
  • 17 Стрелата

    0 0 Отговор
    Макарона се взе на сериозно пак щте удря коляното в Москва. Тиквуни скоро от тая криза щте почнат да падат Правителства.
Новини по държави: