Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Май, 2022 11:01 6 282 67

Западни издания за намерението на САЩ и още няколко държави да снабдят Украйна с противокорабни ракети

  • русия-
  • украйна-
  • харпун-
  • ракети-
  • черно море

Владимир Путин блокира украинските пристанища, за да спре изнасянето на зърно и други продукти от Украйна, известна като "житница на Европа" и това предизвика световна продоволствена криза

Западни издания за намерението на САЩ и още няколко държави да снабдят Украйна с противокорабни ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна, с които да се противодейства на руските военни кораби в Черно море, пише в. „Телеграф“.

САЩ обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да бъдат използвани срещу руските бойни кораби в Черно море и да сложат край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света. Представители на САЩ заявиха, че противокорабните ракети „Харпун“ и „Нейвал страйк мисайлс“ (NSM) могат да бъдат изпратени или директно от САЩ, или от европейски съюзници, които разполагат с тях. Говори се, че няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" с обсег от почти 300 км, но се колебаят дали да бъдат първите, които да го направят, на фона на опасения от ескалация, отбелязва британското издание.

Около 20 кораба на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в Черно море, поради което Украйна поиска да ѝ бъдат предоставени модерни противокорабни оръжия. Източник от "Даунинг стрийт" заяви, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети "суша-вода" на Украйна и смята, че те ще бъдат необходими за решаване на проблема с блокадата. Според Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси във вашингтонския института "Хъдсън", изпращането дори на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Владимир Путин блокира украинските пристанища, за да спре изнасянето на зърно и други продукти от Украйна, известна като "житница на Европа", и това предизвика световна продоволствена криза, отбелязва "Телеграф". ООН призова Русия да прекрати блокадата и предупреди, че повишаването на световните цени на храните може да доведе до масов глад.

Британският премиер Борис Джонсън в разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски вчера обсъди как да се възобновят "критичните морски и сухопътни" вериги за доставки, припомня изданието, както и изказването на Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ: "Хранителните доставки за милиони украинци и милиони други по света буквално са станали заложници на руските военни."

Москва заяви, че ще вдигне блокадата само ако отпаднат санкциите, наложени на Русия. Вестник "Гардиън" обръща внимание на поста на бившия руски президент Дмитрий Медведев, в платформата Телеграм: "Страната ни е готова да изпълни изцяло задълженията си. Но тя очаква помощ и от търговските си партньори, включително на международните платформи. В противен случай няма никаква логика: от една страна, срещу нас се налагат безумни санкции, а от друга страна, изискват доставки на храни. Нещата не стават така, ние не сме идиоти", каза Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

Под заглавие „Русия отвежда украински войници от "SS дивизия" в лагер за задържане“ „Телеграф“ се спира на съдбата на украински войници, изпратени в следствения арест в Таганрог, на Азовско море, близо до Ростов.

В. "Ню Йорк таймс" се спира на друг аспект от войната в Украйна. Според изданието изглежда, че Русия полага основите за анексиране на някои части от Югоизточна Украйна, които по думите на представител на Кремъл ще заемат „достойно място в нашето руско семейство“. Вестникът цитира Марат Хуснулин, вицепремиер на Русия по въпросите на инфраструктурата, който обиколи тази седмица Херсонска област и очерта плановете на Русия да поеме пълен контрол над жизненоважна инфраструктура, включително най-голямата атомна електроцентрала в Европа, докато укрепва отбранителните си позиции там.

Изданието също така разглежда "перфектната буря", създадена от войната в Украйна в съчетание с последиците от изменението на климата и пандемията, довела, както казва ООН, до нов печален рекорд в нивото на глада в световен мащаб. Според Световната програма по прехраната най-малко 276 милиона души днес са изправени пред остра продоволствена несигурност в сравнение със 135 милиона преди пандемията, а 49 милиона души в 43 държави са на ръба на глада.

В. „Гардиън“ посочва оценката на базирания в САЩ мозъчен тръст Института за изследване на войната (ИИВ), която гласи, че руските сили в Украйна продължават да страдат от недостиг на резерви в жива сила. Изданието пише, че според неназован американски служител в областта на отбраната руските сили все още разполагат със 106 батальонни тактически групи, които действат в Украйна, но е трябвало да разформироват и обединят някои от тях, за да компенсират загубите.

Институтът също така посочва, че украински официални лица съобщават, че част от руските войски, изтеглени от неуспешната офанзива около град Харков, са били прехвърлени в Донецк, в Донбас, за да се компенсират "значителните бойни загуби, които 107-и мотострелкови батальон е понесъл на около 20 км югозападно от град Донецк".

Като почти невъзможни изглеждат засега перспективите за примирие в Украйна. Това става ясно от казаното от главния съветник на президента на Украйна и член на екипа, който преговаря с Русия, Михайло Подоляк. Той смята, че прекратяването на огъня с Русия е "невъзможно без пълното изтегляне на руските войски" от украинските земи. Подоляк заяви, че Киев не се интересува от нов "Минск", визирайки Минското споразумение от 2015 г., постигнато с посредничеството на Франция и Германия, което се опита да осигури прекратяване на огъня между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна, посочва „Гардиън“.

В. „Индипендънт“ се спира на изказването на украинския президент Володимир Зеленски от вчера, който каза, че в Донбас положението е „като в ада" поради непрестанните бомбардировки на Русия, в резултат на които регионът е "напълно разрушен". Зеленски обвинява Москва, че извършва "брутални" и "безсмислени" нападения със засилване на офанзивата си в източната част на страната след изтеглянето на войските си от околностите на столицата Киев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Йоко

    80 17 Отговор
    Ми те направо си обявяват война дефакто на Русия

    Коментиран от #35, #37, #40

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ники

    76 19 Отговор
    Хубаво ще пратят , проблема е че и Русия има такива ракети.
    Кой капитан на кораб ще се съгласи да управлява такъв кораб със зърно.
  • 5 Депутинизация

    40 89 Отговор
    Рашките ще ядът дървото.Вече на никой не му пука от тях.

    Коментиран от #16, #38, #66

  • 6 Хммм

    30 21 Отговор
    тва,ако стане,те украинците и тръгнат към Севастопол да им бомбят и другите бойни морски съдове.Ши баде голем майтап.
  • 7 Българка

    36 88 Отговор
    "Владимир Путин блокира украинските пристанища, за да спре изнасянето на зърно и други продукти от Украйна, известна като "житница на Европа", и това предизвика световна продоволствена криза, отбелязва "Телеграф". ООН призова Русия да прекрати блокадата и предупреди, че повишаването на световните цени на храните може да доведе до масов глад."
    Русия иска да ограби за себе си зърното и да реализира приходи от продажбата му. А когато не може да го открадне взривява и унищожава складовете, в които се съхранява украинското зърно. Русия е Империя на злото и пряка заплаха за световния мир и оцеляване на човечеството. Справедливият украински и цивилизован отговор е отстранява/ унищожаване на злото

    Коментиран от #11, #48, #67

  • 8 Уж руската армия

    80 24 Отговор
    намалява по състав,а напредва и унищожава.Западна пропаганда
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха хо

    68 14 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Одеса е минирана по вода от шашмоукрите миличка!

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антипрост

    67 16 Отговор
    Много рядко но излизат новини за украйнски представители които заявявят, че не желаят да са "разходен" материал заради чужди интереси. Желаят да се подновят преговорите защото продължаването на войната ще унищожи Украйна като държава. Обвиняват Зеленски, че не се интересува за народа и държавата си а изпълнява чужди желания добре подплатени с парични средства. Положението е такова, че дори в момента да се изтеглят руските войски от територията управлението на Зеленски ще бъде свалено и съдено. Украйна скоро няма да бъде нормална държава дори се очаква гражданска война.

    Коментиран от #17, #22, #23, #24

  • 15 Ами ...

    20 54 Отговор
    Рашистите се превърнаха в световна заплаха.
  • 16 Теле

    50 16 Отговор

    До коментар #5 от "Депутинизация":

    Слушай ревът на зеления и се ориентирай доде е време

    Коментиран от #29

  • 17 Ами ...

    11 11 Отговор

    До коментар #14 от "Антипрост":

    Повече би ти отивало да се наречеш Агитпроп. 😀
  • 18 Така ли бе?

    11 32 Отговор

    До коментар #9 от "Руснаците се вдигат на бунт !":

    Колко пропадна руското общество.А кто зашчишчат родина.Да не па да изкопат Джугашвили да го претат на фронта?
  • 19 Ами ...

    10 39 Отговор

    До коментар #11 от "Ха хо":

    Не е. Украйна няма кораби и не може да минира нищо.

    Коментиран от #33

  • 20 Аанатоли Стайков пишеш чисти Лъжи!!

    56 13 Отговор
    Житото на Украйна се изнася от началото на месец Май през Украинското Пристанищецна на Молдовска територия Джурджулещ(най Южната точка на Молдова) ! В Делтата на Дунав, кораби товарят житото на, Украйна за САЩ и ЕС! Хиляди тонове на денонощие, се претоварва от Камиони на кораби! Аанатоли житото си го изнасят Украйна, а Запада търси повод евентуално да дава ракети на Украйна!!
  • 21 щатски миротворец

    39 11 Отговор
    Продължаваме с мирните инициативи и действия в Украина - сега в морето. Лошото е че малко бързо свършва оръжието което изпращаме.
  • 22 А Бе

    23 5 Отговор

    До коментар #14 от "Антипрост":

    Махни анти ,и ще останеш само с истината за себе си
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    57 15 Отговор

    До коментар #14 от "Антипрост":

    Ми те са си в гражданска война от Майдана насам. С преврат дойде профашистката хунта на Яценюк и Десен Сектор, Азов се развилняха и се отцепиха Донецк и Луганск. Там войната не е спирала от 2014-та година. А тя на практика е между бивши украински граждани, тоест си е гражданска. А ние подкрепихме страната, която убиваше и тормозеше тамошните българи. Тоест тогавашното и сегашното ни правителства работят против нас българите. Това не е за оставка. За национално предателство присъдата може да е само една!

    Коментиран от #28

  • 25 Рушляк

    19 40 Отговор
    Руските кораби ще станат подводници,като Масква,дето се потопи да изгаси пожара от цигатата на солдата
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Диоген

    50 18 Отговор
    САЩ, си имат ОРЪЖИЕ, да си воюват с Русия, и да не ни занимават с проблемите си !

    Европейските народи, трябва да принудят САЩ и наемната им армия НАТО, на НАПУСНАТ Европа, преди да са ни вкарали в ГЛОБАЛНА ВОЙНА !

    НАТО от учредяването си досега, НЕ Е ПОМОГНАЛО на НИКОГО !

    НАТО е АГРЕСИВНА структура, която НАПАДНА Югославия, Афганистан, Сирия, Ирак, Либия и т.н.
  • 28 Анти

    18 44 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Ти пък какъв българин си ,след като си се продал на Мутрофанова

    Коментиран от #30

  • 29 БикА

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Теле":

    Ти още ли сучеш под вола
  • 30 Българин

    35 8 Отговор

    До коментар #28 от "Анти":

    Анти-та като теб могат само да мразят и да рушат. И не приемат чуждото мнение. Затова и слагат несъгласните с тях в някакви измислени категории. Отстрани сте една креслива истерична секта, която изглежда адски отблъскващо. Ходи на фронта като си толкова храбър, няма да те върнат. Ма бас държа, че никога не си държал автомат, камо ли да знаеш как се разглобява, почиства и стреля с него. И да, българин съм, гордея се с това и знам защо. И не е заради такива като теб.

    Коментиран от #51

  • 31 Диоген

    36 9 Отговор

    До коментар #26 от "SCH JVLIVS II":

    Мисля, че една ракета откъм Северна Корея, би изненадала и отрезвила американците повече, отколкото реакция на Русия :)

    По този начин руснаците, НЯМА да ВОЮВАТ срещу САЩ, както в момента САЩ "не воюват" срещу Русия.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха хо

    26 8 Отговор

    До коментар #19 от "Ами ...":

    Докато имаше кораби минира! "ВМС на Украйна минираха черноморското крайбрежие в Одеска област, гласи съобщението на ВМС.
    „На вниманието на жителите на Одеса, жителите на Одеския регион и гостите...Молим ви в никакъв случай да не се движите по крайбрежието на Одеска област. Това е опасно за живота ви. Призоваваме рибарите и собствениците на лодки да не се отдалечават от бреговете на Одеска област, за да не се излагате на опасност да попаднете под евентуален огън и минни полета", пишат от ВМС.". Що си пишете с някои части, с които може само да цапате в кафяво?

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Атлантик

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "Йоко":

    Най после ще започне третата световна война и всички ще сме щастливи и доволни!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Събуди се

    10 28 Отговор

    До коментар #2 от "Йоко":

    Само така ще приключи всичко, до последния руснак
  • 38 Путин опять обосралса

    13 35 Отговор

    До коментар #5 от "Депутинизация":

    Вече го ядат, простоПутин вече няма полезен ход. Хага го чака
  • 39 2889

    11 29 Отговор
    най накрая една адекватна помощ, сега яко къртене докато им потопят 14 кораба само така ше има мир в черно море, съсипаха им държавата
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ами ...

    10 29 Отговор

    До коментар #33 от "Ха хо":

    Що си мислиш, че като си нагъл, някой ще ти хване вяра? От съобщението, което цитираш, не произтича, че украинците са минирали. Предупреждават хората, че има мини, това е. Украйна няма флот от 2014 г. Руските троляци ставате досадни. Нагло и упорито повтаряте опровергани тези. Измислете нещо ново, та да стане интересно.

    Коментиран от #49

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор

    До коментар #41 от "🌟БОЙНА ЗВЕЗДА 🌟":

    Спри кокаина и зваздата ще се окаже лампа в коридора
  • 45 горски

    28 4 Отговор
    Нато изпраща все по нападателни оръжия.Украинците може да прекрачат една неписана граница и да си спомнят за Чернобил.
    Ако знаех ,че простотията на политиците в Европа е толкова голяма,на младини сигурно щях да емигрирам в Нова Зеландия или на някой остров по южните морета.Всички са изтрещели,и изобщо не мислят за децата си.Ама то от джендъри деца....
  • 46 Агенция Голубой

    11 25 Отговор
    Според анкета на руското издание "Голубой", проведена наскоро в братска България, на въпроса "Кого намирате за най-сексапилен?" при възможни отговори 1. Владимир Путин 2. Елеонора Митрофанова 3.Мария Захарова , 99,9 % са дали отговор 1. Влдаимир Путин . Анкетирани са били предимно мъже от малки градове с, повечето от които с ниска степен на образование. Сред тези с образование над средно са преобладавали пенсионирани военни и милиционери. Подобен отговор са дали и някои застаряващи неомъжени самотно живеещи лелки.
  • 47 Морско дъно

    10 24 Отговор
    С тези Харпуни голямо кормене ще падне Още една руска гордост ако далтиса другите ще избягат като Сомалийски Пирати
  • 48 Фалшива

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ти не си българка. Българка не би писала по начина„ по които пишеш.
  • 49 Ха хо

    16 3 Отговор

    До коментар #42 от "Ами ...":

    И още веднъж за по-трудно вдяващите с намален умствен капацитет-"МС на Украйна минираха черноморското крайбрежие в Одеска област, гласи съобщението в събота на официалната страница на ВМС в социалната мрежа Фейсбук.
    "На вниманието на жителите на Одеса, жителите на Одеския регион и гостите...Молим ви в никакъв случай да не се движите по крайбрежието на Одеска област.
    Това е опасно за живота ви. Призоваваме рибарите и собствениците на лодки да не се отдалечават от бреговете на Одеска област, за да не се излагате на опасност да попаднете под евентуален огън и минни полета", пише в съобщението, цитирано от БГНЕС.". И..."Единственият кораб, който бе останал във ВМС на Украйна, бе фрегата „Хетман Сагайдачни“, който може на един заход да постави до 22 мини. Корабът обаче бе на ремонт в Николаев и на 3 март бе затопен от екипажа си.", това е обяснение от българския вицеадмирал Манушев. Какво е правил кораба до 3-ти март е друг въпрос, както и, че мина можеш да поставиш и от рибарска лодка!

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пешо

    8 19 Отговор
    Те със старите си ракети потопиха крайцера Москва а сега с харпуните ще има сбогом черноморски флот на РФ
  • 53 Мутрофанова

    8 16 Отговор

    До коментар #49 от "Ха хо":

    А ди вземи тез рубли и не се напъвай ,пий някой хапче ,че съвсем си дал фира
  • 54 Джони

    11 27 Отговор
    Искам да припомня на някой руски тролове, че агресора които вероломно нападна независимата държава Украйна е корумпирана Русия. В България има явни руски партии обслужващи руските интереси, а именно: най старите кагабейски партии Бсп, Дс и Дпс, а към тях се присъединяват Възраждане на Костадин Копейкин и партията на Стефан Янев единственото което правят е да оплюват всички и всичко. Заедно с президента Радев Решетников те сеят омраза сред обществото, защитавайки агресията, убийствата, изнасилванията, кражбите на руския агресор в Украйна. Срам и позор за тези българи които се държат като чебурашките на Русия в европейска България. Бъдете достойни и горди българи с хилядолетна история, а не жалки руски лакей и рублояди.

    Коментиран от #57

  • 55 Мдкк

    11 3 Отговор
    Даа, ама конгреса отхвърли тая идея преди няколко дни. Пак сте една седмица след събитията😃. И папагалите тука се надъхват😁. Страх лозе пази
  • 56 Българин

    8 14 Отговор
    Братята украинци трябва да ударят и една-две подводници!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Всичко върви по план

    4 9 Отговор
    Според британското разузнаване грешките на руската инвазия създават условия за "лов на вещици", но началникът на Генералния щаб генерал Валери Герасимов все още не е подведен под отгововрност за неуспехите на руската армия, обаче не може да се изключи и такава стъпка .

    Вчера са отстранени още вицеадмирал Игор Осипов и генерал-лейтенант Сергей Кисел
  • 59 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор
    Противокорабни???Да не би да ги грешите с ПротивоКремълски???Тоест далекобойни снаряди с полет над 500км???
  • 60 Нагантч

    3 1 Отговор
    После с лукави сълзи ще показвате чували с жертви.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ти да видиш!

    1 8 Отговор
    След като РФ се е настанила в чужди земи присвоени с войни и лицемерие те и нехаят.Тях ги интересува само тяхната поганщина.Плагиатстват с писменост,промишленост и пресприоритет.
  • 63 Ангелов

    6 1 Отговор
    Някой знае ли какво стана с едни боксъорчета от ЛАЙНАРИЯ ,най-големите бойци на тихо,че се притеснявам нещо...
  • 64 Цъцъцъ

    2 1 Отговор
    Искам да напомня на Джони, да се гледа смрадливия памперс и да си мълчи!
    Запада напада и унищожава!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Милен

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Депутинизация":

    Да не стане обратното Англетата и НАТО да ядът хурката аман от разбирачи на тема военно дело не виждаш ли че Урките се крият като мишки!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: