Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2022 12:25 1 563 28

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • санкции-
  • ембарго-
  • андрей руденко-
  • дмитрий кулеба-
  • дмитро кулеба

Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции

Киев за зърнената блокада: Това е международен шантаж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев нарече "изнудване на цялата международна общност" думите на руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли вдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в замяна на отмяна на част от антируските санкции.

Блокадата на черноморските проливи от руския флот може да доведе до сериозна световна продоволствена криза, предупреди вече няколко пъти ООН.

Украйна е един от най-големите износители на зърно, царевица и слънчогледово олио в света. Доставките са спрени след руската инвазия, като стотици хиляди тонове пшеница са струпани в пристанищните складове в Одеса.

"Не може да се намери по-добър пример за международно изнудване", заяви и украинският външен министър Дмитрий Кулеба на икономическия форум в Давос. Той призова за по-строги антируски санкции и пълна блокада на руския износ.

УНИАН цитира говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, който заяви, че САЩ отхвърлят предложенията на Русия за отмяна на санкциите в замяна на деблокиране на достъпа до украинските пристанища.

Войната на Русия в Украйна и нейното въздействие върху цените на храните и енергията, както и върху наличието на торове, може да предизвика глобална рецесия, предупреди и президентът на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от "Ройтерс".

По време на събитие, организирано от Търговската камара на САЩ, Малпас отбеляза, че четвъртата по големина икономика в света, Германия, вече е забавила значително растежа си поради по-високите цени на енергията, и добави, че намаляването на производството на торове може да влоши ситуацията в други страни.

По-рано Световната банка намали прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2022 г. с почти цял процентен пункт.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Москва потъна

    4 33 Отговор
    Насочете доставките през пристанищата в Румъния и България!

    Коментиран от #4, #11

  • 3 Тошо

    45 1 Отговор
    СТИГА ХЛЕНЧЕНЕ,НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА .
  • 4 Нанфо

    38 1 Отговор

    До коментар #2 от "Москва потъна":

    Премери си температурата,с каруците ли до нашите пристанища.
  • 5 Каниба

    39 3 Отговор
    боооой по бандерите!!!
  • 6 Сатана Z

    42 3 Отговор
    Портът в Мариопул е отворен и Руснаците са дали коридор.Друг е въпросът ,че зърното за хляб отдавна е изнесено а това е фуражно зърно за Европейските скотовъдци да хранят прасетата иначе глад в Еврорайха.

    Z
  • 7 Интересно

    33 1 Отговор
    така наречените санкции, не са ли опит за морене с град на ...
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 1 Отговор
    Защо обаче зърното пътува НЕ към страните в които казват че има глад , а към две-три страни на СКЛАД ‼️‼️‼️
  • 9 спешни мерки

    6 35 Отговор
    Съветските мародери трябва да спрат да крадът украйнско зърно.

    Коментиран от #10

  • 10 АхматСила

    32 2 Отговор

    До коментар #9 от "спешни мерки":

    няма га вече УССР, за туй мародерите не са съветски там, а нацистки!! А и след като няма УССР, няма и Окраина!! Ще има 3 села и 2 локви. каквито винаги са били преди Русия даи създадее като УССР!!!

    Коментиран от #16

  • 11 Ами

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Москва потъна":

    на къде бе, към Германия ли, Англия ли? Към кои крадци?
  • 12 мучо

    29 0 Отговор
    долен, гаден, мазен изрод, който поучава всеки ден какво трябва да прави ес и целия свят зя украйна.....
  • 13 Някой

    28 1 Отговор
    хахаха, международен шантаж било, а незаконната конфискация на частни активи, какво е? Като говорят, че войната била пъломащабна, какво очакват тогава - всичко завзето вече не е тяхно, друг се разпорежда. Няма логика, която да обясни, как ако някой ти налага ограничения и санкции, то ти поради незнайни причини едва ли не да му благодариш и да не реагираш аналогично. Сега ще гледаме цени х2 и х3, защото всички определящи компоненти се вдигат едновременно и независимо - енергия, газ за производства, горива за транспорт, торове за производства на храни, самите храни, като терен за производство, отслабване на банкови системи от бягането от долара на огромни икономики ... Направо супер лято и особено есен-зима се очертават...
  • 14 СЛОНА

    23 2 Отговор
    ТОЧНО ТАКА ТРЕБВА ДА СТАВА!
    СЛАВА НА РУСИЯ!
    ВЕЧНА ДРУЖБА!
    ТОВА СЪЩО СА МЕРКИ!
  • 15 Разминирайте ги

    24 0 Отговор
    тез пристанища, дет ги минирахте, та чак Турция и Румъния ви махаха мините. Ама не може се все някой да ви почиства след, знаете. Русия ви осигури в хуманен коридор, предложи ви чрез него да си пренасят житото. Ма май другаде ви сърби. Айде да е на хаирлия новата "Реч Посполита", без Литва. Това което Петлюр и Пилсудски не успяха да направят, вие ще го довършите. После да няма като при Хмелницки, пред червеното килимче на император Владимир: "Русия, ти баща, ти майка, спасявай ни от тези ляхи". Някой кой да ви спаси вече. Зеленски последният "вожд" на Украйна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сандо

    25 0 Отговор
    Тъпите укри,след като решиха да подарят държавата си на ляхите,сега ще уморят и народа си от глад.И за всичко им е виновна Русия на тия продажни полуидиоти.

    Коментиран от #26

  • 18 Диванен Геостратег

    23 1 Отговор
    Каквото повикало, такова отвърнало. Когато еврорайха (благодаря за чудесното определение!) без обсъждане въведе санкции, сега получи подобаващ отговор. Война е, ако не сте разбрали. Корумпирана акушерка воюва от наше име с КГБ-еец. Познайте кой ще победи...
  • 19 АхматСила

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "от тъпунгер нагоре":

    Пий чай Ахмат!!!
  • 20 ФЕЙК

    20 0 Отговор
    Професор Ламброзо: На този Кулеба като му гледам физиономията СИГУРНО Е БИЛ ДЕТЕТО ЧУДО - ВУНДЕРКИНД - на 20 години е казал думата "МАМА" !
  • 21 Този

    11 0 Отговор
    Много противна мутра.
  • 22 атака...Русия

    7 1 Отговор
    Тия украинци и европейци какво не могат да разберат а все реват...това е положението ако не анусите с паужени....и прочетете какво казва Кисинджар в Давос...и продължавайте да хленчите....
  • 23 изнудвачи

    9 1 Отговор
    Изнудване е това, което вие си позволявате! Обиколихте всички страни да мрънкате за оръжие. Защо не помислихте, като 8 години водите война със собственото си население и не спазвате Минските договорености? Кой е длъжен да ви дава каквото и да е? Скоро народите на Европа ще потърсят сметка от управниците си за всички милиарди подарени на Украйна. Защото тези милиарди някой трябва да ги изработи!
  • 24 Българските турци

    7 0 Отговор
    Високата цена на петрола спасява Путин ... както ниската цена беше срутила СССР ! Ситуацията днес доказва че Русия и Путин не са си губили времето и усърдно са се готвели...знейки че ще ги връхлети въртоп от санкции независимо дали ще нахлуват или няма да нахлуват в Украйна !
  • 25 путин е мародер и терорист

    2 8 Отговор
    Болният мозък на Путин това може да измисли-да умори половина Африка!

    Коментиран от #27

  • 26 Тъкмо щях това да питам

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Перке бе джанъм т.н украинският външен министър Дмитрий Кулеба реве за туй-онуй, а не казва защо Украйна загуби последните остатъци на национално държавно достойнство, защо Зеленски практически лиши държавата си от независимост, превръщайки Украйна и Полша почти в една държава, когато във всяка нейна част протичат политически избори за ръководство отделно. Сещайте се ако някакъв подобен закон беше приет в Беларус, как вече целият свят щеше да крещи истерично, че злодеят Путин поглъща Беларус и възвръща СССР! Мисля си, че ако навремето Петър I е учредил за Мазепа единствения в света орден на Юда, то на Зеленски вече може спокойно да се дадат 2 ордена - орден на Юда и орден на Мазепа (Мазепа предава Петър I по време на Великата северна война с шведите) заради пълното предателство на националните интереси на Украйна и нейната продажба за няколко злоти на Полша.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 До очилатия Плебей!

    2 0 Отговор
    Очилатко!Ще го измислите някък.Нали сте най старата цивилизация на света(Има спор с македонците,коя е по стара ).От вас произлиза цялата човешка раса.Дупката която с те изкопали преди 20 000г.и сте запълнили с вода се нарича Черно море а великата Уралска планина,сте издигнали с насипи,за да не ви духа студения вятър от Сибир.Обърнете се Към ДПД,ДХЛ,УПЦ или фирмата със пощенски гълъби.Те ще се наемат да ви изнасят житото по пощата.Няма вече море.Ще го гледате само на картичка.
Новини по държави: