Last news in Fakti

26 Май, 2022 13:36 10 970 22

Турция се превърна в световен лидер в този сектор:

  • турска икономика-
  • здраве-
  • здравен туризъм-
  • туризъм-
  • турция-
  • европа-
  • ин витро-
  • хирургия-
  • естетична хирургия-
  • присаждане на коса

400 000 европейци посещават Турция с цел здравен туризъм

Турция се превърна в световен лидер в този сектор: - 1
Снимка: Shutterstock

Турция се превръща в основен играч на световната сцена на здравния туризъм, като привлича десетки хиляди хора от цял свят, повечето от които от Европа, а приходите достигат над 1 млрд. долара, съобщава „Хюриет“, предаде БГНЕС.

Турската индустрия за здравни услуги е обслужила повече от 640 000 души от други страни, като 400 000 от тях са европейци, предлагайки широк спектър от процедури, включително много популярните пластична хирургия, трансплантация на коса и ин витро оплождане. Приходите на индустрията за здравен туризъм надхвърлят 1 млрд. долара през миналата година. Но тази цифра вероятно е много по-висока - около 2,5-3 млрд. долара, ако се включат и нерегистрираните приходи, според Джихат Алагьоз, председател на Съвета на панаирната индустрия към Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB).

"Турция е добре позиционирана в световната индустрия за здравен туризъм, където Индия, Южна Корея, САЩ, Тайланд и Малайзия са основните играчи. С напредъка, който е постигнала, Турция се е превърнала в страна пионер в сектора на здравния туризъм. Местната индустрия има огромен потенциал да се превърне във важен източник на твърда валута", добави Алагьоз. Данните на Турския статистически институт (TÜİK) показват, че 388 000 чужденци са посетили Турция с цел здравен туризъм, а приходите са възлизали на 550 млн. долара, припомни Алагьоз и добави, че през 2021 г. броят на посетителите почти се е удвоил до 642 000 души, а приходите са се покачили до 1,05 млрд. долара.

"Смята се обаче, че приходите всъщност са били много по-високи - някъде между 2,5 и 3 млрд. долара, когато се включат и нерегистрираните приходи." Миналата година общите приходи от туризъм в Турция възлизат на 25 млрд. долара, тъй като около 30 млн. туристи са посетили страната. Алагьоз добави, че през 2021 г. средните разходи на чуждестранен турист са били 750 долара, но в сектора на здравния туризъм разходите на глава от населението са били около 2000 долара.

Повечето чужденци посещават Турция за пластична хирургия, трансплантация на коса, сърдечносъдова хирургия, стоматология, ортопедия, лечение на рак и ин витро оплождане. В неотдавнашен доклад на отдел "Здравен туризъм" към Главна дирекция "Здравни услуги" се казва, че пациентите от САЩ предпочитат Турция, тъй като разходите за лечение в Турция са с около 35 до 60 процента по-евтини, отколкото в тяхната страна. Според доклада например една байпасна операция струва около 125 000 долара в САЩ, докато същата операция на сърцето струва само 25 000 долара в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    65 2 Отговор
    Не ми е приятно но турците ни бият като
    "Шкембе у дувар" по всичко.

    Коментиран от #14

  • 2 Като едно време..

    18 9 Отговор
    Турция световна,България вековна и Русия идва с ритниците..После Сан-Стефано и туй-онуй...
  • 3 Както върви

    34 4 Отговор
    Ще се окаже, че не сме случили на освободител.

    Коментиран от #4

  • 4 Хитлер

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Както върви":

    Какво общо има Русия в случая? България има много места където може да се ходи с лечебна цел . Но разликата е че в Турция се предлага по добри условия на по ниски цени.Нашите искат ден година храни.Гледам цените в България за релакс те са неоправдано високи за условията, в които се настаняват почиващите.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Йозеф Гьобелс или Йосиф Сталин

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хитлер":

    Какъв релакс те гони? Чете ли статията?
  • 6 И бг е лидер

    25 0 Отговор
    В грабежи измами и умиране

    Коментиран от #22

  • 7 Човешка ценност

    1 5 Отговор
    Защо преди много време Турция ми е била промила мозъкът, за да действам против себе си ли?!
  • 8 Българските турци

    56 3 Отговор
    А не е ли време вече да се отърсите от 150 годишния си сън и да видите кой ви е приятел и кой ви е враг ?!.. Постулатите на Ататюрк са като закон за всички турци и думите му като "КОЙТО Е ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ Е ПРОТИВ ТУРЦИЯ" са винаги актуални и днес за всички в Турция и най вече за президента на държавата...Това в кои и какви държави са били не променя факта че турци и българи са умирали един срещу друг или един до друг по време на война ( Одрин,Булаир или Тутракан ,Добрич и Галиция)!
    Злобата ви Ви пречи да проумеете именно това !
  • 9 До 1990г.

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хитлер":

    съседите ни идваха в България да се лекуват и учат. Но тогава имаше материална база и високо квалифицирани специалисти. После наЩедоморасли полЮтици се надупиха на амерските "партньори", работите тръгнаха на изуй гащи и ойде коньо у ряката. А в Турция нещата са такива защото имат националноотговорна политика и има приемственост. Особено от как дойде Ердо на власт. Гледа интересите на държавата и народа си, без да се поддава на външния натиск. Така се гради и се постигат успехи. Можем само да се учим от това.
  • 10 големият глад

    2 48 Отговор
    Турция се превърна в световен лидер в варварство, простотия и нещастие.

    Коментиран от #11, #12, #13, #15, #16, #18

  • 11 Къде е най-големия глад?

    24 0 Отговор

    До коментар #10 от "големият глад":

    Турция на 11 по БВП за 2021г. а България някъде към опашката не се вижда. Аз от срам бих се въздържал, но макестайл, никога. Чуеш ли Турция, подскачаш като македонец цул България.
  • 12 Подскачаш като маке пред българин!

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "големият глад":

    Според класификацията на ЦРУ Турция е развита страна, а според МВФ икономиката ѝ е определена като възникващ пазар (emerging market). Икономистите и политическите изследователи я поставят в групата на новоиндустриализираните страни.
  • 13 Българските турци

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "големият глад":

    Цялата Ви трагедия е в това че сте изстрили Турция от полезрението си !?... Това е проклетата малоазиатска фобия ... сладко и заразно психично заболяване !
  • 14 Бай ганю

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    5 мил алакоши нямат място за сравнение с емен емен скоро 100 мил турци. Вместо да се радват някои че са но комшии само плювст по тях
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нещастието да си турчин

    0 12 Отговор

    До коментар #10 от "големият глад":

    100%
  • 17 До коментар 16

    9 0 Отговор
    По-скоро нещастието да си българин!
  • 18 Ой, какой трагедия !

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "големият глад":

    Какви са тези новини за Турция ?! Пластични хирургии, трансплантации, ин витро оплождане, 600 000 чужди клиенти, 2-3 милиарда $ приходи. Имайте милост към нещастните русороби ! Кат четат такива неща за турците, задълбочават безнадеждно демографската катастрофа в България. Могат да живнат ако прочетат нещо за ватенки, картошки и баяршник.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 кемалчето

    0 0 Отговор
    шефе, гладни сме

    Коментиран от #21

  • 21 "шефе" българска риторика

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "кемалчето":

    Явно кемалчото е приеминуваното иванчо.
  • 22 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "И бг е лидер":

    Ние сме една от най спокойните държави.Що не видиш Азия, Африка ,Сащ.
Новини по държави: