Last news in Fakti

26 Май, 2022 16:39 796 2

Сенегал е в траур: 11 бебета загинаха при пожар в болница

  • сенегал-
  • бебета-
  • траур-
  • загинали-
  • пожар-
  • болница-
  • съединение

Късо съединение е причинило пожара в отделението за новородени и той се е разпространил за по-малко от пет минути

Сенегал е в траур: 11 бебета загинаха при пожар в болница - 1
Снимка: БГНЕС

Майката на Диали, Каба, бе събудена днес сутринта с ужасяваща новина: имало пожар в болница в техния град в Сенегал, където се полагали грижи за двуседмичната ѝ дъщеря, и 11 бебета са загинали, предаде Ройтерс.

Каба се втурва заедно с майка си към болницата, за да разбере какво се случва с детето.

Няколко минути по-късно Каба избухва в сълзи. Сред загиналите е и бебето ѝ.

Кметът на Тивауан, Диоп Си, каза пред радио RFM, че късо съединение е причинило пожара в отделението за новородени и той се е разпространил за по-малко от пет минути. Не са могли да спасят бебетата в кувьозите им.

Амаду Канар Диоп, експерт по риск и сигурност, който инспектира звеното, каза, че стените са овъглени и изглежда, че са използвали пожарогасители, но не са успели да спасят бебетата.

Трагедията изостри обществения гняв заради предишни инциденти в сенегалските болници. Четири бебета загинаха при пожар в болница в северния град Лингеър миналата година, а жена и нероденото ѝ бебе починаха през април, след като болницата отказа цезарово сечение по време на продължително раждане.

"Призоваваме да бъдат взети всички необходими мерки, за да не се повтори подобна трагедия у нас. Никога повече", каза опозиционната коалиция Yewwi Askan Wi, като обяви, че ще преустанови всички политически дейности за 72 часа.

Експертите по обществено здравеопазване многократно предупреждаваха, че много африкански болници с недостатъчно финансиране и персонал са били претоварени от пандемията на COVID, което ги прави неспособни да поддържат приемливи стандарти за безопасност.

„Всички споделяме тази болка“, каза местният жител Усман Кейн. "Те (майките) страдаха с надеждата, че техните бебета ще оцелеят. Но ние трябва да приемем волята на Аллах. Той им даде бебета и ги взе обратно. Целият Сенегал е в траур."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.