Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2022 18:20 4 012 36

Русия е готова да отговори с всички средства на влизането на Украйна в ЕС

  • русия-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • володимир зеленски

Френският президент Еманюел Макрон по-рано предупреди, че може да отнеме десетилетия, за да стане Украйна държава членка, оценка, с която германският лидер се съгласи

Русия е готова да отговори с всички средства на влизането на Украйна в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последиците от членството на Украйна в Европейския съюз (ЕС) за сигурността на Русия ще бъдат сравними с присъединяването на Киев към НАТО. Това каза в интервю за Lentа.ru директорът на отдела за европейско сътрудничество на руското външно министерство Николай Кобринец.

Дипломатът декларира готовността на Москва да отговори на подобно развитие на събитията "с всички налични средства". Според него заради конфронтационната реторика вече е трудно да се разграничи Европейският съюз от НАТО, а в някои отношения той вече е "надминал" Алианса. Според него ЕС, заедно със САЩ, принуждават други държави да избират между Русия и Запада и използва изнудване, за да ги принуди да се съобразяват с антируските санкции.

Още новини от Украйна

"При тези условия е очевидно, че като цяло няма съществена разлика между това къде ще се опитат да завлекат съседна Украйна - в НАТО или в ЕС. Това всъщност са две страни на една и съща антируска монета," каза Кобринец.

По-рано стана известно, че ЕС ще разгледа молбата на Украйна за членство в Съюза това лято. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че обикновено процесът на присъединяване на една страна към ЕС отнема много години, но в случая с Украйна членовете на асоциацията трябва да са готови да го ускорят.

Две от големите държави в ЕС обаче остават скептични за възможността за бързо членство.

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) ще може да бъде финализирана след 15 или 20 години, заяви в неделя френският министър за Европа Клеман Бон пред Radio J.

Така той попари надеждите на украинския президент Володимир Зеленски за бързо влизане след началото на войната.

Усилията на Украйна да се присъедини към Европейския съюз не могат да бъдат ускорени въпреки руската инвазия, заяви по-рано германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Би Би Си.

Обръщайки се към Бундестага - германския парламент - преди срещата на лидерите на ЕС, той каза, че "няма преки пътища" за присъединяване към търговския блок и изтъкна, че изключението за Украйна би било несправедливо спрямо балканските страни, които също се стремят към членство.

Френският президент Еманюел Макрон по-рано предупреди, че може да отнеме "десетилетия", за да стане Украйна държава членка, оценка, с която германският лидер се съгласи.

Изявлението на руския дипломат обаче дава и друг важен сигнал - то представлява коренна промяна на позицията на Москва в преговорите с Украйна. Русия досега заявяваше, че ще настоява за неутрален извънблоков статут на Украйна, но няма да пречи на влизането на Киев в ЕС.

Промяната в позицията на Москва може да се разглежда и в светлината на последните развития на фронта в Донбас, където съществува опасност Русия да окупира още няколко големи града - Северодонецк, Лисичанск и Лиман.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    43 46 Отговор
    Рашистките са в блатото и няма измъкване.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да,бе.....

    39 35 Отговор
    Ще влязат в Киев за 24 часа?!?😂🇷🇺➕
    С още една...64км. колона?!?😂
    4-ти месец пиндосите още..."превземат"
    ...контролираните от 8 год...."ДОНБАС И ЛУГАНСК"!😂🇷🇺➕

    Всичко върви по"план "....34 иляди орки... ГРУЗ 200😂
  • 4 Тити

    35 32 Отговор
    Мдаааа Рашистан иска всички да пропаднали губернии ехххххх мечтиии.
  • 5 матадор

    48 40 Отговор
    Показаха си рогата отново рашките . Зеленски ви го каза отдавна , ама не му вярвахте . Путин не иска да види Украйна в ЕС , той си мисли , че завинаги украинците трябва да са зависими от Раша . Помислете си пак дали да подкрепим суверенна Украйна , или диктаторска Раша .

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Луд

    22 24 Отговор
    3 месеца 159 000 кв.км
    9 месеца колко кв.км прави?
    Колко е територията на Украйна?
  • 10 така ли

    16 10 Отговор
    Едно парче остане за Украйна и .....
  • 11 Бамбука

    29 15 Отговор
    Какво е да имаш подобен съсед ? Украйна би могла да бъде по стандарт на живот една Полша, Словакия и как то при всичките Прибалтийски републики, но съдбата и е отредила друга роля. Всъщност какво украинския народ ? Точно това. Един по свободен и нормален живот, без агресия по земите и. Великобритания напусна финансовия рай - Хонг Конг поради изтичане на Договора, Португалия - Макао, по същата причина. Цивилизацията уважава международните договори.

    Коментиран от #30

  • 12 Брендилия

    22 27 Отговор

    До коментар #5 от "матадор":

    Украйна не е съверенна, Зеленски е държавен служител в САЩ-не Президент. Суверенна Украйна бих подкрепила, но с друг ПРЕЗИДЕНТ !!!

    Коментиран от #14, #24, #34

  • 13 вагнер

    18 16 Отговор
    където съществува опасност Русия да окупира още няколко големи града - Северодонецк, Лисичанск и Лиман . Не съществува опастност а просто ще бъдат освободени цялата Луганска и Донецка област а тия градове според картата влизат в тях .Анатоли , Анатоли ....................
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 При путин и руснаците всичко е лъжа

    18 18 Отговор
    Пропагандният репортаж в руските медии за посещението на Владимир Путин при „ранени в Украйна руски войници“ се оказа постановка, разкрива изданието Medialeaks.ru.

    Тъй като в пропагандните репортажи с руския президент се виждат един и същи лица, независимо от различните сюжети – срещи със стюардеси, интелектуалци, с „трудещи се“, в социалните мрежи се породи подозрителност.

    Потребители отбелязват, че „ранените“ изглеждат твърде здрави за хора, пострадали при военни действия. Обичайно руските медии показват войници с видими наранявания, дори с откъснати ръце и крака, което рязко контрастира с „героите“ от видеото с Путин, огласено като посещение във военната болница „П. В. Мандрик“.
    На снимка, разпространена в социалните мрежи се вижда, че единият от „ранените“ е персонаж и в друга подобна постановка – разговор на Путин с „граждани“. Най-вероятно „актьорите“ в тези сюжети са служители на руските спецслужби.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Денис Джамбазов

    3 14 Отговор
    С Анатоли Стайков,често мастурбираме заедно.
    Аз заставам на Пиза партер,а Анатоли си търси половият член в цепката ми.През това време,аз се довършвам на ръчна.

    Коментиран от #32

  • 24 Бай градски

    15 12 Отговор

    До коментар #12 от "Брендилия":

    Зеленски е Президент на Украйна, а не държавен служител и не желае руски ботуш в страната! А ти кого и какво би подкрепила е без значение!!

    Коментиран от #25, #29

  • 25 матадор

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Бай градски":

    Благодаря ! Мен ме изтриха .
  • 26 Наистина

    7 7 Отговор
    Украйна може да не влезе в ЕС, но задължително в €врозоната !
  • 27 гражданин

    5 4 Отговор
    стайков препиши нещо смислено бе!
  • 28 Да се знае

    11 5 Отговор
    НАТО им обясни, че при евентуална ядрена атака по Украйна ще се счита за нападение над Алианса, а отговора ще бъде мигновен.
    Предупредени са.
  • 29 Брендилия

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "Бай градски":

    13.05.2022 АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОР !!! каза "Нито цент за Зеленски", за 2021 като държавен служител е получил 100 млн.долара. Ти сигурно имаш повече пари, щом подкрепяш тоя продажен елемент ?!
  • 30 българин

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бамбука":

    Проблема на елита в Кремъл е че не иска държава с европейски стандарт на живот до границите си, защото ще бъде заплаха за тяхното управление което разчита да държи в бедност руснаците.
  • 31 Възрожденец

    11 3 Отговор
    Путинизмът се срива, защото просто няма какво да предложат, нищо позитивно, конструктивно, затова и се взират в миналото, в така наречената "минала слава". Те са против всичко, което е позитивно, против Запада, против НАТО, против Европейския съюз, против развитието , против процъфтяването и демокрацията на съседните страни.
    Но всичко това има ограничен срок на действие. Не можете да продължите да прославяте миналото, ако не дадете на своя народ поне някакво вероятно бъдеще.
  • 32 Крем(Ъ)лньонци сър!

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Денис Джамбазов":

    Сам ли го измисли или ти помогнаха от помощното училище ? :))))

    Коментиран от #35

  • 33 Наблюдател 1

    7 3 Отговор
    Скоро това ще бъде без значение, тъй като РФ няма да я има.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор
    РУСИЯ Е СЛАБА , ИКОНОМИЧЕСКИ ДЪРЖАВА....... АКО ДОПУСНЕ ДО ГРАНИЦИТЕ СИ , СИЛНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ EU ...... ТЯ ЩЕ ФАЛИРА....... ФАКТ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания